Ontdek het mysterieuze Fanal Forest op Madeira

Margreth Door Margreth

De natuur op Madeira is eindeloos en prachtig! 🌺 Overal waar je kijkt is het groen, bergachtig en groeien er bijzondere bloemen en planten. Het Fanal Forest is één van de natuurlijke hoogtepunten op het eiland, letterlijk en figuurlijk. Er hangt een mysterieuze sfeer en het is een prachtige plek om te wandelen!

Tip! Verblijf je in de hoofdstad Funchal? Dan kan je gemakkelijk de stad ontdekken met de hop-on hop-off bus van Funchal.

Het mysterieuze Fanal Forest


fanal forest madeira

Wat is het Fanal Forest? En wat kun je precies verwachten?

Het Fanal Forest op Madeira is een uniek bos op grote hoogte. Het is een eeuwenoud laurierbos, dat wil zeggen dat het vol staat met laurierbomen. In vroegere eeuwen was een groot deel van Zuid-Europa bedekt met dit type bomen, maar in de loop der tijd zijn bijna alle laurierbossen verdwenen. Fanal Forest wordt daarom ook wel omschreven als een oerbos.

Wist je dat het oerbos ook wel bekend staat als Laurisilva? Dit is de wetenschappelijke naam.

Fanal Forest is echt een betoverende plek met een bijna sprookjesachtige uitstraling. Een bezoek aan is dan ook zeker een aanrader. Behalve de prachtige laurierbomen vind je er nog meer bomen en plantensoorten die thuishoren op Madeira. Er zijn veel wandelpaden, prachtige uitzichten en er hangt een serene rust. Niet voor niets staat het Fanal Forest ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is echt een must visit voor natuurliefhebbers.

Tip! Canyoning op Madeira is een hele gave activiteit, dit kan ook in het Laurisilva Bos!

hiken in fanal forest

Mist in het Laurisilva bos – Hoe kun je het voorspellen

Madeira is sowieso een eiland dat veel te maken heeft met weersinvloeden. Zo kan het er soms flink waaien en zeker op enige hoogte kan er zo nu en dan mist hangen. Dit is ook het geval in het Fanal Forest. Nu denk je bij mist misschien meteen aan weinig zicht, maar in hier is mist juist een factor die het bos alleen maar bijzonderder en bijna mysterieus maakt. De laurierbomen met hun sierlijke silhouetten zijn werkelijk waar prachtig in de mist. Als het even mogelijk is, is het dus aan te raden om bos te bezoeken als er dichte mist hangt.

De meeste kans hierop heb je in de ochtend, de mist trekt namelijk in de loop van de dag vaak weg. Verder kun je van beneden af al enigszins zien of er mist hangt. Zie je dat de wolken rondom de bergtoppen blijven hangen en zich dus vrij hoog bevinden, dan is de kans groot dat er ook mist hangt in het Fanal Forest. Lukt het je niet om je bezoek met mist te plannen? Geen probleem, ook zonder mist is het echt een prachtige plek! 😍

Hiken / wandelen in het Fanal Forest

Hike Vereda do Fanal – PR13

Dit is een prachtige hike dwars door het Fanal Forest. De wandeling is gemiddeld qua zwaarte en heeft een totale lengte van zo’n 11 kilometer. Je doet ongeveer 3 tot 4 uur over deze wandeling. De kronkelende wandelpaden leiden je tussen de laurierbomen door, langs rustige beekjes. Er zijn voldoende mogelijkheden om even te stoppen en te genieten van het landschap om je heen.

Tip! Er zijn nog meer mooie hikes op Madeira!😍

Vereda do Fanal madeira fanal forest
Vereda do Fanal madeira

De wandeling komt uiteindelijk uit bij Fanal, een vulkaankrater. Vanaf deze plek heb je het meest bijzondere uitzicht en hier kun je even tot rust komen voordat je weer terugloopt. De wandeling is namelijk niet circulair, maar teruglopen in zo’n prachtige omgeving is zeker geen straf! 🤩

–> Zie hier de plattegrond + extra informatie

Tip: ga je deze hike doen met heel zonnig weer? Hou er dan rekening mee dat er op sommige stukken erg weinig schaduw is. Het kan ook erg stoffig zijn. Neem daarom voldoende water mee en een pet of hoed om jezelf te beschermen tegen de zon.

pr13-vereda-do-fanal fanal forest hike plattegrond route.jpeg

Wandeling van Levada dos Cedros naar Fanal Forest – PR14

Dit is een indrukwekkende wandeling van Levada dos Cedros naar het Fanal Forest. Onderweg kom je langs verschillende levada’s, de bekende irrigatiekanalen van Madeira. Ook loop je over diverse bruggetjes en langs prachtige watervallen. Deze hike is minder populair dan de PR 13, maar zeker niet minder mooi. Het grote voordeel hier aan is dat je onderweg weinig anderen zal tegenkomen.

PR 14 - Levada dos Cedros
PR 14 - Levada dos Cedros hike op madeira

De totale lengte is 7 kilometer, maar de route is van A naar B – niet circulair. Je komt dus niet weer uit waar je begonnen bent. Aan het eind van de wandeling kun je over een normale autoweg teruglopen naar waar je je auto hebt geparkeerd of je kan dezelfde route van 7 kilometer ook weer terug te lopen.

levada dos cedros pr14 madeira

Hoe kom je bij het Fanal Forest?

Om bij het Fanal Forest te komen vanuit Funchal kan je het beste gebruik maken van een huurauto op Madeira. Vanuit Funchal volg je de snelweg richting Ribeira Brava en daarna richting São Vicente. Vanaf daar volg je de borden naar Fanal. Er is een parkeerplaats met ruim voldoende parkeerplaatsen bij het begin van de wandelroutes. Hier kun je de auto kan parkeren terwijl je het bos verkent.

Door met de huurauto naar het Fanal Forest te gaan, kun je zelf kiezen waar je precies heen wil. De route naar bos is ook echt prachtig. Onderweg zul je langs verschillende fotogenieke plekken komen 📸