Toboggan run – Sleeën door de straten van Madeira

Suuz Door Suuz

Eén van de meest traditionele activiteiten op Madeira is een ritje in de Toboggan! Deze grote slee raast met een hoge snelheid door de kleine straatjes van Monte. Wat het precies inhoudt, praktische informatie én betrouwbare tickets – je lees het in dit artikel!😉

Tip! Er zijn allerlei leuke activiteiten in Funchal, de hoofdstad van Madeira.😊

Toboggan run – Sleeën door de straten van Madeira


monte toboggan ride funchal
toboggan

Tickets voor een ritje met de Toboggan

Zeker in het hoogseizoen zijn de plaatsen in de toboggans binnen no time bezet, dus vooraf reserveren is echt een must!😯

🎟️ Toboggan ritje + rondleiding Monte | Boek hier
🎟️ Combiticket Toboggan & Monte Tropical Gardens | Bestel hier
🎟️ Tuk tuk tour naar Monte & de sleeën (exclusief rit) | Boek hier

Powered by GetYourGuide

Wat is de Toboggan run?

De Toboggan run op Madeira komt uit de 19e eeuw. De lokale wijnboeren zochten naar een snellere manier om hun oogst vanuit de bergen naar beneden te vervoeren.🍷 Aangezien er nog geen auto’s waren en het transport te langzaam ging met behulp van paarden en ossen, kwamen de toboggans in zicht. De sleden werden gemaakt en hiermee werd het transport aanzienlijk versneld. Sindsdien is de Toboggan een iconisch symbool geworden van de Madeirese cultuur, waarbij er dankbaar gebruik wordt gemaakt van de steile hellingen van de bergwegen.

Wist je dat de Toboggan wordt bestuurd door ‘Carreiros’? Dit zijn meestal twee mannen en zij zijn gekleed in traditionele witte kleding en dragen een strohoed. Zij duwen de sleeën behendig door de smalle straatjes. De kledendracht draagt bij aan het authentieke gevoel, dit is echt hoe het er vroeger aan toe ging.

Vandaag de dag is de Toboggan run van Madeira meer een toeristische attractie geworden dan een dagelijkse vorm van vervoer, maar de charme en het avontuur zijn nog steeds net zo leuk als altijd. De wijn wordt tegenwoordig met gemotoriseerd vervoer van het land gehaald en getransporteerd, maar de toboggan zal nooit uit het straatbeeld verdwijnen. Daarnaast worden ze nog steeds met de hand gemaakt, net als vroeger. Het is één van de leukste activiteiten op Madeira.🤩

Hoe ziet een ritje in de Toboggan er precies uit?

Een ritje op de Toboggan begint met het bereiken van het vertrekpunt in Monte. Hier staan de carreiros op je te wachten. De toboggan is een houten slee, het heeft wel wat weg van een gigantische rieten mand.😜 Er zijn twee zitplaatsen waar je plaats mag nemen. De bestuurders zijn groot en sterk, ze staan klaar om vaart te maken. Vaak duurt het even voor je echt snelheid maakt, maar jij hoeft alleen maar te zitten en om je heen te kijken.

toboggan slee in madeira monte

Tijdens de rit kom je langs pittoreske huizen, kleurrijke bloemen en smalle straatjes. Het kan voorkomen dat je onderweg zelfs een andere toboggan tegenkomt. Met een snelheid van soms wel 50 kilometer per uur zigzag je naar beneden. Onveilig is het niet, maar het is wel een hele ervaring. De bestuurders weten precies wat ze doen!😉 In ongeveer 10 minuten ga je 2 kilometer naar beneden.

Leuk weetje! De carreiros hebben speciale schoenen aan. Er zit namelijk een laagje rubber onder, waardoor ze meer grip hebben op het gladde wegdek en zo veel meer controle hebben over de toboggan. Het fungeert als een soort rem. Zelfs op de steilste delen kunnen zij hun magic uitvoeren!😯

Aan het einde van de rit kom je uit in de wijk Livramento, in Funchal. Vergeet zeker niet de carreiros te bedanken voor de vette (en veilige) tocht! Wil je een herinnering voor altijd meenemen? Er is onderweg een foto van je gemaakt en die kan je hier ook kopen 📸

toboggan slee in madeira monte

Hoe kom je bij de Toboggan?

Het beginpunt van de rit met de Toboggan bevindt zich in Monte, een pittoresk dorpje op slechts enkele kilometers van Funchal. Je kan Monte gemakkelijk bereiken met de huurauto, taxi of het openbaar vervoer vanuit Funchal. Eenmaal in Monte is het slechts een korte wandeling naar het vertrekpunt van de toboggan.

Tip! Je kan ook volledig in stijl met de tuktuk naar het beginpunt worden gebracht.
🎟️ Boek hier een Toboggan run met tuktuk-taxi🚕

toboggan slee madeira
toboggan slee madeira

Praktische informatie

Een toboggan is geschikt voor twee volwassenen. Er zitten twee comfortabele zitplaatsen in. Als je wat jongere kinderen hebt kunnen ze ook mee, ze zitten dan tussen je benen in. Kinderen mogen ook alleen onder begeleiding van een volwassene in de toboggan.De prijs is afhankelijk van het seizoen, maar meestal kost een ritje rond de €35.

🎟️ Boek hier een ritje in de toboggan en een rondleiding door Monte

Wist je dat je sneller van de berg gaat met minder gewicht? Dus ben jij echt een adrenalinejunkie, stap dan in je eentje in de toboggan!

We raden je aan om vooraf een plaatsje in de rieten slee te reserveren. Zeker in het hoogseizoen is het een gewilde activiteit en kan het zo maar zijn dat de plaatsen allemaal bezet zijn. Zowel bij het begin- als het eindpunt zijn er faciliteiten als een toilet, bar en souvenirshop.

Powered by GetYourGuide

Leuk om te combineren met de botanische tuinen van Madeira

Wil je er een complete dag of halve dag van maken? Dan is het leuk om de rit in de toboggan te combineren met een wandeling door de prachtige botanische tuinen van Madeira. Het eiland staat bekend om de kleurrijke bloemen en de bijzondere natuur.🌺🍃 Daarnaast heb je hier een geweldig uitzicht over de oceaan en het bergachtige landschap. Je hoeft echt geen fanatieke natuurliefhebber te zijn om de botanische tuinen van Madeira mooi te vinden!

Tip: bestel alvast je tickets

Powered by GetYourGuide