De Nonnenvallei (Curral das Freiras) op Madeira

Suuz Door Suuz

Madeira barst van de mooie plekjes! Eén daarvan is de Nonnenvallei, ook wel bekend als Curral das Freiras. Het is een pittoresk dorpje met een bijzondere geschiedenis en een unieke locatie. Leuk voor een dagtripje én om één van de mooie hikes op Madeira te maken! 😊

Wat te doen in de Nonnenvallei (Curral das Freiras) op Madeira


Wat is de nonnenvallei precies?

In het midden van Madeira, tussen de hoge bergen in, zit een vallei – de nonnenvallei. Hier zit een klein dorpje, welke omringd is door steile kliffen. Het is één van de bezienswaardigheden op Madeira. De omgeving is echt heel mooi! Er wonen niet meer dan 2000 inwoners, voor toeristen is het leuk voor een dagtripje.

Wat deze plek vooral bijzonder maakt is de geschiedenis. Tijdens de 16e eeuw werd Madeira namelijk aangevallen door piraten 🏴‍☠️ De kusten moesten het vooral ontgelden, maar de nonnen van het klooster in Funchal waren hun te slim af. Zij vluchtten naar de afgelegen vallei en namen daarbij hun kostbare schatten mee. De piraten hadden geen idee dat er een vallei was achter de heuvels en de begroeiing was te dicht om überhaupt een goed pad te vinden.

Wist je dat de nonnenvallei één van de enige plekjes op Madeira is die je niet kan zien vanaf de kust? Het was doordoor de perfecte schuilplaats voor de nonnen!

Powered by GetYourGuide

Wat kun je er zien en doen?

Om heel eerlijk te zijn is er in Curral das Freiras niet enorm veel te doen. Toch zijn er een aantal leuke plekjes en is alleen het landschap een must om te zien.

Tip! Een bezoek aan de Nonnenvallei is niet compleet als je niet als non op de foto bent gegaan. In het dorpje staat een grote kartonnen foto en jij kan je hoofd hier doorheen steken. Voilà, heb je dat ook eens meegemaakt.😉📸

3 leuke hikes

Een van de meest iconische routes is de Eira do Serrado-hike, ook wel bekend als het ‘Pad van de Nonnen’. Deze route loopt langs kronkelende paden en steile hellingen naar een geweldig uitkijkpunt, Eira do Serrado. Je hebt vanaf hier een adembenemend uitzicht over de vallei!

Deze wandeling maak je in 1 á 2 uur, het is goed te doen. Je loopt in totaal 5 kilometer heen en terug. Een enkele reis is dus 2,5 kilometer, maar wel redelijk steil. Uiteindelijk sta je op 1050 meter hoogte, op het uitzichtpunt Eira do Serrado.

Wist je dat Eira do Serrado de op 3 na hoogste top van Madeira is? Pico do Arieiro en Pico Ruivo zijn de twee hoogste van het eiland!

nonnevallei madeira Curral das Freiras
Adembenemend uitzicht op de Nonnenvallei

Heb je zin in een stevige wandeling? Dat is de PR 2 Vereda do Urzal-route een aanrader! Je loopt door de ongerepte natuur van Madeira, langs weelderige bossen en heldere beekjes. Kijk goed om je heen, want je hebt regelmatig een geweldig uitzicht op de vallei en de omliggende bergen.

De route is 10,6 kilometer lang en hier wandel je gemiddeld 4 uur over. Het is een point to point-wandeling, dus om weer terug te komen bij het beginpunt loop je het dubbele aantal meters.

Zwemmen in het natuurlijke water van Poço dos Chefes

Wist je dat je vlakbij de Nonnenvallei ook kunt zwemmen in natuurlijk water? Dit plekje heet Poço dos Chefes. Het is even zoeken langs een rivier. Maar als je de tijd neemt om er naartoe te lopen vind je een prachtig klein meertje met súper helder water 😍 Het is onderdeel van een riviertje. Lekker om even af te koelen op een warme dag, na een hike bij de Nonnenvallei 😊

Lekker eten in de Nonnenvallei

Sabores do Curral is een charmant restaurant met een prachtig uitzicht op de vallei. Op de kaart staan traditionele gerechten op basis van kastanjes, een lokaal favoriet ingrediënt. Van kastanjesoep tot kastanjetaarten (ja, echt😉), je kan het hier proeven. Wil je echt eens wat nieuws proberen? Dan is het traditionele gerecht Espada con banana een aanrader. Het is een combinatie van verse vis en zoete banaan.
📍Hier zit het restaurant

kastanjes nonnenvallei madeira Sabores do Curral
Geroosterde kastanjes bij Sabores do Curral in de Nonnenvallei
kastanjes nonnenvallei madeira Sabores do Curral
Kastanjetaartje met geweldig uitzicht!

De beste plek om te eten in Curral das Freiras is bij het restaurant Naibers. Je hebt hier niet alleen heerlijke gerechten met lokale producten, maar ook een spectaculair uitzicht over de vallei.
📍Hier zit het restaurant

Tip! Vergeet niet om tijdens je bezoek een Pastel do Curral te proeven. Dit is een heerlijk zoet gebakje en een perfect tussendoortje 😋 Je kunt ze onder andere bij de bakkerij “Curral Das Freiras bakery & patisserie” halen.

Het restaurant Naibers
Het restaurant Naibers
Pastel do Curral
Pastel do Curral

Tour naar Monte + de Nonnenvallei

Heb je geen huurauto of wil je volledig ontzorgd worden? Dan kan je ook met een georganiseerde tour op pad gaan. In de meeste gevallen kan je worden opgehaald bij het hotel op Madeira. Als eerste ga je een toboggan rit doen in Monte, vervolgens ga je naar het uitkijkpunt Eira do Serrado. Nadat je de mooiste foto’s hebt gemaakt, ga je door naar Curral das Freiras – de nonnenvallei. Je hebt de tijd om zelf rond te lopen, er is een likeurproeverij bij de tour inbegrepen en ook de entree voor het kastanjemuseum.

De tour duurt ongeveer 4 uur en met een bus wordt je overal naar toe gebracht. De groepen zijn klein, maximaal 8 personen. De gids spreekt altijd Engels, maar wie weet kan hij ook wel een beetje Nederlands.😜 Er worden onderweg allerlei stops gemaakt – de mooie plekjes mis je zeker niet!

🎟️ Boek hier een tour naar de Nonnenvallei

Powered by GetYourGuide

Hoe kom je bij de nonnenvallei?

Om de Nonnenvallei te bereiken, is het handig om een huurauto op Madeira te hebben.🚗 Het is een vrij afgelegen plek, dus dit is de makkelijkste optie. Je rijdt over een hele mooie route! Er zijn nauwelijks steile hellingen, want je doorkruist de bergen door middel van een tunnel.

Tip: bestel alvast je tickets

Powered by GetYourGuide