Home » Rome » Activiteiten Rome » Workshop pasta maken in Rome + dessert en limoncelloWorkshop pasta maken in Rome + dessert en limoncello Door Margreth Een stedentrip Rome is natuurlijk niet compleet zonder pasta. 🍝 En wat is er leuker dan die zélf maken, met je handen in het deeg? Wij deden mee aan een pasta workshop in Rome en leerden hoe je fettuccine en ravioli maakt zoals ze dat hier al generaties lang doen. Aan een grote tafel lagen de deegrollers al klaar, de ricotta stond op kamertemperatuur, en de tomatensaus pruttelde zachtjes op het fornuis. In dit artikel delen we onze ervaring, praktische tips én waarom deze workshop een aanrader is, ook als je met kinderen reist. Nog meer leuke activiteiten in Rome!– Fietstour met een Nederlandse gids– Bezoek het Vaticaan– Neem een kijkje in het Colosseum Zelf pasta maken in Rome Zo ziet de workshop pasta maken in Rome eruit 3 verschillende soorten pasta maken in Rome Veelgestelde vragen Zo ziet de workshop pasta maken in Rome eruit De workshop vindt plaats in een kookschool in hartje Rome. Bij binnenkomst stond alles al klaar: houten deegrollers, kommetjes met bloem, eieren en raviolisnijders. De ruimte ademt de sfeer van een ambachtelijke Italiaanse keuken: warme bakstenen muren, robuuste tafels en een open kookgedeelte waar de pannen al zachtjes stonden te pruttelen. 🤩 Iedereen kreeg een eigen plekje om aan de slag te gaan, compleet met schort en eigen werkmateriaal. De chefkoks zijn Giuseppe en Martina, allebei echte pro’s als het gaat om het maken van pasta. 🤩 We begonnen de workshop met een korte introductie en een uitleg over hoe de workshop in zijn werk zou gaan. Meteen was te merken dat Giuseppe en Martina super enthousiast vertelden en ze maakten de uitleg ook echt leuk door op een grappige manier alles te vertellen. Ze reageerden ook heel leuk op kinderen. Stap voor stap werd het proces van het maken van pasta aan ons uitgelegd. 🎟️ Wil je dezelfde workshop doen als wij? Hier kun je de workshop pasta maken boeken Alle materialen voor de pasta workshop staan al klaar Alle materialen voor de pasta workshop staan al klaar Deeg maken Vervolgens begonnen we met het maken van het deeg. Het maken van het deeg is eigenlijk super eenvoudig, je hebt namelijk alleen bloem, eieren en een beetje zout nodig. Maar het vereist wel wat techniek om het goed te maken. We mixten de ingrediënten namelijk niet zomaar in een kom door elkaar, maar we maakten een ‘kuiltje’ van bloem op het werkblad. In het midden van het kuiltje werden de eieren toegevoegd. Van deze ingrediënten maakten we een grote bal deeg. Deze bal van deeg gingen we vervolgens ‘uitrollen’. Het uitrollen deden we in verschillende stappen. Eerst maakten we het deeg met de hand plat, daarna gebruikten we een deegroller om het nog platter te maken en uiteindelijk ging het deeg in de pastamachine om het echt súper plat te maken. Hierna was het deeg klaar om de pasta te gaan maken! 🍝 Tip: Schrijf alles op, stap voor stap. Zo kan je thuis ook zelf pasta maken! 😋 Powered by GetYourGuide Verschillende soorten pasta maken in Rome Tijdens de workshop mochten we verschillende soorten pasta maken. Dat is erg leuk, omdat elke pastasoort weer z’n eigen techniek heeft. Het maken van het deeg is relatief simpel, maar het vouwen en het bewerken van het deeg vereist echt wel even wat oefening. 😜 Tortellini is een van de pasta soorten die je gaat maken. Het zijn kleine ‘buideltjes’ van pastadeeg, met een vulling erin. Voorbeelden van vullingen zijn vlees of kaas. Deze pasta wordt gemaakt door de vulling op een vierkantje deeg te leggen en dit vierkantje daarna diagonaal ‘dicht te vouwen’. Hierna is het belangrijk om de randjes goed aan te drukken, zodat de vulling in het buideltje blijft zitten tijdens het koken. De workshop is ook erg leuk om te doen met kinderen. De chefs gaan namelijk heel geduldig en speels met kinderen om. Een jongen uit de groep van een jaar of twaalf had moeite om zijn cappelletti mooi dicht te vouwen. Hij keek even op naar de chef, die direct naast hem kwam staan en met een brede glimlach zei: “No worries, pasta doesn’t need to be perfect, it just needs to be made with love.” 😜 Daarna liet de chef het langzaam nog eens zien, met een grapje tussendoor. De jongen was achteraf heel trots toen het gelukt was. Ook maak je ravioli tijdens de pasta workshop. Ravioli lijkt eigenlijk best wel op tortellini. Dit zijn ook buideltjes van pastadeeg met een vulling, alleen zijn ze iets groter. Het verschil is dat ravioli vierkant van vorm is, terwijl tortellini meer rond van vorm is (als een soort kroontjes). Ook zijn er bij ravioli vaak meer gevarieerde vullingen, zoals spinazie/ricotta en mozzarella/tomaat. Meestal wordt ravioli geserveerd met een eenvoudige saus zoals boter en salie. Ook maakten wij fettuccine. Fettuccine is een pastasoort die erg populair is in de Romeinse keuken. Het komt ook uit de regio Lazio, waar Rome ligt. De naam komt van het Italiaanse woord “fettucce”, wat linten betekent. Dit is eigenlijk een ‘dikkere’ variant van de bekende pastasoort tagliatelle. Voor het maken van fettuccine wordt het pastadeeg dus in repen gesneden. Bij zelf pasta maken in Rome hoort natuurlijk ook pastasaus, maar deze maakten we niet zelf. Dit komt omdat voor veel sauzen een lange bereidingstijd nodig is. Sommige sauzen waren dus al eerder gemaakt door de chefs, ook mochten we kijken hoe een andere saus ter plekke werd bereid door de chef. Toen iedereen klaar was met het maken van zijn/haar pasta, werd de pasta door de chefs zelf bereid. 🇮🇹 Terwijl wij na het rollen en vouwen even konden pauzeren, nam chef Giuseppe het over om onze pasta te bereiden. “Dit is het moment waarop je doet alsof je alles zelf hebt gemaakt,” grapte hij terwijl hij een nestje fettuccine voorzichtig in het kokende water liet zakken. “Als het lukt, is het mijn werk. Als het mislukt, is het jullie schuld.” 😜 Iedereen moest lachen. Hij vertelde erachteraan dat zijn grootmoeder ooit zei dat je aan de pastasaus kunt zien of iemand verliefd is. “Als de saus nét iets te zout is, dacht de kok aan iemand.” 😉 Tijd om onze eigen gemaakte pasta te proeven Daarna was het tijd om aan tafel te gaan! Iedereen kon zijn zelfgemaakte pasta’s proeven, met pastasaus naar keuze. Tijdens het eten van de pasta kregen we ook een heerlijke rode wijn geserveerd. Deze wijn is gemaakt van druiven die afkomstig zijn van de wijngaard van de chef zelf. Als je geen alcohol wil/mag drinken, kun je natuurlijk ook gewoon iets anders te drinken krijgen. Na het eten van de pasta kregen we ook nog een toetje. Die hadden we natuurlijk niet zelf gemaakt, maar was zéker niet minder lekker! 😉 Bij het toetje kon je ook nog een glaasje limoncello krijgen. Kortom, veel Italiaanser dan deze workshop kan het niet worden! 😍 🇮🇹 Wil je dezelfde pasta workshop doen als wij? Hier kun je dezelfde pasta workshop boeken. Veelgestelde vragen In welke taal wordt de workshop gegeven? Deze workshop wordt in het Engels gegeven. Guiseppe en Martina spreken goed en duidelijk Engels, waardoor je alles heel goed kunt volgen. Is dit ook leuk met kinderen? Zeker, deze workshop pasta maken is erg leuk om met kinderen in Rome te doen. Met name voor wat oudere kinderen (vanaf ongeveer 10 jaar) is dit erg leuk om te doen. De uitleg is weliswaar in het Engels, maar de chefkoks laten alles ook zien en lopen rond om te helpen, de workshop is dus ook voor kinderen gewoon prima te volgen. 🎟️ Workshop pasta maken | Boek hier Waar vindt de workshop pasta maken plaats? De workshop vindt plaats midden in het centrum van Rome, vlak bij het Piazza Venezia en het Pantheon. Klik hier voor de precieze locatie van de workshop. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op onze social media kanalen. Op bijvoorbeeld Instagram beantwoorden we vragen en delen we leuke tips. Tip: bestel alvast je ticketsPowered by GetYourGuide