Workshop Pastel de Nata bakken in Lissabon – zo was onze ervaring 

Suuz Door Suuz

Tijdens onze trip naar Lissabon kon één van dé echte Portugese lekkernijen natuurlijk niet ontbreken: de Pastel de Nata. Natuurlijk kan je ze overal kopen, maar zelf leren maken is natuurlijk het allerleukste om te doen. Natuurlijk niet uit een pakje, maar echt van begin tot eind, onder begeleiding van Carolina tijdens een workshop Pastel de Nata in Lissabon. Dus, handen uit de mouwen en bakken maar! 👩‍🍳

Tip! Wij vonden deze workshop echt heel leuk, vooral door de kennis en kunde van Carolina en de kleine groepen.
🎟️ Workshop Pastel de Nata bakken in Lissabon | Boek hier


Workshop Pastel de Nata maken in Lissabon

Vandaag is het tijd voor onze banketbakkers les! Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt geen keukenprinses ben, maar we gaan ervoor. 😜 Met metro 18E gaan we naar de plek van bestemming, vanaf de halte moeten we nog maar een klein stukje wandelen. De trap af en we lopen zo een lichte en vrij professionele keuken in. Carolina, onze instructrice, stelt ons direct voor aan de rest van de groep. 

Tip! Ben je niet in de gelegenheid om de Pastel de Nata workshop in Lissabon te doen? Dan moet je ze in ieder geval proeven! 😉 Lees ook ons blog met de beste plekken om een Pastel de Nata te eten in Lissabon

Het ruikt er direct al lekker en de spullen liggen klaar: een schort, set bakvormpjes en alle ingrediënten. De groep is klein, zo’n zestien mensen, verdeeld in tweetallen. Perfect, want sommige stappen zijn echt makkelijker met een extra paar handen. We zijn met allerlei verschillende nationaliteiten, van gezinnen en stelletjes tot soloreizigers. Hartstikke leuk! 😊

We kregen eerst wat uitleg over de geschiedenis van Pastel de Nata. Wist je dat ze oorspronkelijk door monniken in het klooster van Jerónimos werden bedacht, al in de 18e eeuw? Het deeg was toen een manier om de overgebleven eidooiers te gebruiken, omdat het eiwit vaak naar de was werd gebracht voor het stijven van kleding. Best bijzonder toch, dat zoiets simpels is uitgegroeid tot hét Portugese gebakje. 

Powered by GetYourGuide

Zelf aan de slag in de Portugese keuken

Na de uitleg gingen we zelf aan de slag. Carolina laat zien hoe het deeg wordt gemaakt en uitgelegd dat de knapperige laagjes het geheim zijn van een perfecte Pastel de Nata. En toen begon het echte werk. Het deeg maken is een soort mini-workout. 😜 Al snel zitten onze hele armen onder het bloem, maar gelukkig waren we daar niet alleen in. Het deeg lijkt op bladerdeeg, maar dan met een Portugese twist.  

Wist je dat er bakkerijen in Lissabon beweren dat zij het originele recept hebben, maar dit angstvallig geheim houden? Slechts een handvol mensen kent het échte recept! 🤫

Workshop Lissabon
Pastel de Nata activiteiten Lissabon

Daarna kwamen de metalen vormpjes op tafel van pas. De kleine rolletjes deeg moesten we erin drukken. Klinkt makkelijk, maar ons eerste resultaat leek meer op mislukte mini-pizza’s. Carolina liet een handig trucje zien en de tweede poging zag er al stukken beter uit. De laatste paar begonnen er echt goed op te lijken!

Ondertussen is het tijd voor de custardvulling. De temperatuur is (blijkbaar😜) het allerbelangrijkst. Te heet en je hebt roerei, te koud en dan bindt het juist weer niet. Hoe je dit goed doet? Roeren, proeven, af en toe een tip van Carolina en voor ik het wist begon het de juiste vorm te krijgen én lekker te ruiken.
🎟️ Boek hier de workshop

De Pastel de Nata de oven in

Toen alles klaar was gingen de vormpjes de oven in. En dat wachten, dat was misschien wel het moeilijkste van de hele workshop Pastel de Nata Lissabon. De geur verspreidde zich door de keuken en we kregen spontaan trek. En ja hoor, na een kwartier kwamen ze eruit. Perfect goudbruin, met die kenmerkende donkere blaasjes op de custard. Die bruine plekjes een Pastel de Nata zijn juist de bedoeling, die zorgen namelijk voor de smaak.

Tip! Wij hebben nog meer leuke activiteiten in Lissabon gedaan. Zo was de azulejo’s maken in Lissabon het allerleukste om te doen en de port proeverij het allerlekkerst. 😋

We gingen met z’n allen aan tafel en hebben samen geproefd. De eerste hap? Heerlijk! Een echte Pastel de Nata eet je het liefst met een beetje kaneel en poedersuiker. Ondertussen zaten we gezellig te kletsen met een kopje koffie erbij. We hebben een paar goede tips gehad van andere cursisten, onder andere voor goede uitzichtpunten en leuke koffietentjes. 

We hebben uiteindelijk wel twintig taartjes gebakken. Meer dan genoeg! Twee verdwenen direct daar in onze mond (warm zijn ze zó lekker) en de rest ging mee in een doosje. Het idee was om ze nog mee terug naar Nederland te nemen, maar laten we zeggen dat ze die reis niet hebben gehaald. 😉 

Pastel de Nata workshop Lissabon
Activiteiten Lissabon

Waarom deze workshop Pastel de Nata maken in Lissabon een aanrader is

Voor ons was dit echt een leuke ervaring in Lissabon. Het was gezellig, hands-on, soms een beetje chaotisch – maar vooral heel lekker. Je leert stap voor stap hoe je dit iconische Portugese gebak maakt en gaat naar huis met een doosje vol eigen gebakken gebakjes.

Bovendien krijg je het recept na afloop via de mail, zodat je thuis zelf nog een keer aan de slag kunt. En oké, ik geef eerlijk toe: waarschijnlijk wordt dat bij ons vooral mijn vriend, want ik ben nog steeds geen keukenprinses. Maar hé, we hebben zeker plezier gehad! 

Tip! Geen zin om thuis het deeg helemaal zelf te maken? Gebruik dan kant-en-klaar bladerdeeg. Niet 100% authentiek, maar wel een stuk makkelijker. 😉

Wil je ook zelf een workshop Pastel de Nata volgen in Lissabon?
🎟️ Hier kun je direct je plek boeken