Leukste fado restaurants in Lissabon

Eline Door Eline

Heb je een stedentrip Lissabon geboekt en wil je je helemaal onderdompelen in de Portugese cultuur? 🇵🇹 Dan moet je een avond fado bijwonen. Lissabon zit vol met leuke fado restaurants, waar je je onder het genot van een diner kunt laten betoveren door de beste fado artiesten. Maar welke restaurants zijn echt de moeite waard? In dit artikel zetten we de beste fado restaurants voor je op een rijtje 😊

Leukste fado restaurants in Lissabon

Wat is fado precies

Fado is een Portugese muziekstijl die bekend staat om zijn melancholische en emotionele karakter. Het wordt vaak gezongen met een zwaarmoedige stem, begeleid door gitaren en soms ook andere instrumenten.

Fado muziek vertelt vaak verhalen over liefde, verlies, saudade (een gevoel van diepe nostalgie) en het dagelijkse leven. Het wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Portugese cultuur en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw.

Fado wordt vaak geassocieerd met de sfeer van de smalle straatjes van Lissabon, waar het vaak in intieme cafés en restaurants wordt gespeeld en gezongen. Het is een expressieve en ontroerende muziekstijl die de Portugese identiteit en emoties weerspiegelt.

Wist je dat: fado zo bijzonder is dat het door de UNESCO als immaterieel cultureel werelderfgoed is bestempeld? 😊

De beste fado restaurants in Lissabon

De meeste restaurants bieden meerdere optredens per avond aan. Elk optreden wordt door een andere fado zanger of zangeres gegeven. Tijdens een optreden wordt meestal niet geserveerd. Na elk optreden is er gewoonlijk een pauze van ongeveer 30 minuten. In deze pauze wordt het eten en drinken geserveerd en heb je tijd om even van je maaltijd te genieten.

Tip: veel fado restaurants geven wel aan wanneer de fado precies begint, maar het zouden de zuidelijke landen niet zijn als ze stipt op tijd zouden beginnen 😜 Hou dus in je achterhoofd dat de fado mogelijk later begint.

Canto da Atalaia – Ons favoriete Fado restaurant

Canto da Atalaia is een verborgen juweeltje en ons favoriete restaurant voor fado in Lissabon! 😍 En wij zijn niet de enige, want ze krijgen 4.8 sterren op Google!

Toch zit het hier helemaal niet vol met toeristen. Je ziet hier juist veel locals. En reserveren is aan te raden, want het is geen groot restaurant. Je zit dicht op elkaar.

Maar deze intieme setting zorgt er juist voor dat dit Fado restaurant zo gezellig is. De muziekanten zijn energiek en zorgen ervoor dat je gegarandeerd met grote liefde voor fado naar huis gaat.

Daarnaast zijn de eigenaren ongelooflijk aardig en het traditionele Portugese eten is uitstekend. Tip: ze hebben een goede rode wijn van het huis. Kortom: hier beleef je 100% zeker een onvergetelijke avond in Lissabon.

Je kunt hier elke avond fado beluisteren van 19 tot 23 uur 🙂
📍 R. da Atalaia 13

Een unieke Fado sfeer

Mesa de Frades vind je in de wijk Alfama. Het is een beetje moeilijk te vinden en je moet op de deur kloppen om naar binnen te gaan. Een beetje mysterieus is het dus wel, maar eenmaal binnen vind je een restaurant met intieme sfeer en traditionele fado.
Het restaurant is gevestigd in een voormalige kapel (klooster) en heeft een prachtig vormgegeven interieur. Traditionele Portugese azulejo’s bedekken het grootste deel van de muur en zijn prachtig!! 😍 Zo zie je het nergens.

Er zijn twee rijen met tafels en één hoofdgerecht keuze met vlees of vis of vegetarisch. Voor het diner inclusief voor- en nagerecht, de drankjes en de muziek betaal je een vaste prijs van €60. Het eten is hier iets minder, maar de fado muziek daarentegen is hier wel echt een hoogtepunt.

Gedurende de avond komen ook locals om de hoek kijken om mee te genieten van de muziek. Je kunt er dus ook voor kiezen om wat later op de avond te komen en je onder het genot van een drankje mee te laten slepen door de fado muziekanten.

De fado start hier wel laat op de avond, rond 23.00 uur en eindigt rond 2.00 uur.

📍 R. dos Remédios 139

fado in Lissabon

Senhor Vinho – met een traditionele Portugese keuken

Hier ga je heen voor de wijn, want Senhor Vinho betekent letterlijk ‘Meneer wijn’ 😜 Het diner wordt in dit fado restaurant getimed met de fado muziek. Het is daarom nodig om van tevoren te reserveren. Maar er is ook genoeg gelegenheid om met elkaar te praten, want na elke 3 nummers is er even pauze. De fado begint hier om 21.00 uur.

Ook hier wordt een vast hoofdgerecht geserveerd (vlees of vis), je hebt dus niet veel keuze. Dit menu is inclusief voor- en nagerecht en kost €55 per persoon. Dit is dus exclusief drankjes. Wij vinden dit persoonlijk aan de prijzige kant, maar de fado muziekanten zijn daarentegen echte professionals!

Tip: kies de chocolademousse als dessert, want die is erg lekker!

📍 R. do Meio à Lapa (wel iets meer buiten het centrum van Lissabon).

Tasca do Chico fado restaurants in Lissabon

Tasca do Chico – beste Fado als je on a budget bent

Waar andere fado restaurants zo’n €60 per persoon per avond vragen, kun je bij Tasca do Chico in Bairro Alto óf Alfama al voor €10 naar fado luisteren. Ondertussen geniet je van een heerlijke traditionele “petiscos”. Dit zijn kleine hapjes, zoals de Spaanse tapas. Uiteraard is er ook sangria te bestellen 😜 Chorizo is hier de specialiteit.

Je kunt reserveren, maar het is niet verplicht. Het is meestal wel erg druk. Hou daar rekening mee. Het is hier echt een mengelmoes van toeristen en locals. Erg leuk als je van gezelligheid om je heen houdt. Het restaurant zelf is ook erg gezellig ingericht. De muur en het plafond zijn bijna niet meer zichtbaar door alle foto’s, portretten, posters en sjaaltjes 😊

De fado in dit restaurant start rond 20.30 uur. Elke 20-30 minuten begint er als het ware een nieuwe show. Na etenstijd (na 22 uur) wordt het iets rustiger en kun je onder het genot van een drankje genieten van de fado muziek.

Tip: er zijn 2 locaties van Tasca do Chico, eentje in Bairro Alto en eentje in de leuke Lissabonse wijk Alfama.

Adega Machado – een klein, charmant restaurant

Dit fado restaurant vind je ook in de oude wijk Barro Alto (leuke wijk met smalle straatjes). De gevel is versierd met muziekinstrumenten en andere tekeningen die verklappen dat hier een fado-restaurant te vinden is 😜🎵

Adega Machado biedt een charmante setting met antieke meubels en traditioneel tegelwerk, waardoor je terug in de tijd reist! Verwacht hier ongeveer €50 per persoon uit te geven voor een diner met gerechten uit de Portugese keuken.

Tip: besteed je liever niet te veel geld aan het eten? Je kunt hier ook een reservering maken voor een fado show van 17 tot 18 uur. De kosten hiervan zijn slechts €17. Onder het genot van een drankje en eventueel wat kleine tapas beleef je de Portugese traditionele muziek ook, maar dan op een eerder tijdstip 🙂 Handig als jullie misschien met kinderen naar Lissabon gaan.

📍 R. do Norte 91, Bairro Alto

clube de fado restaurant in Lissabon

Clube de Fado – de beste Fado artiesten in Lissabon

Hoewel de naam doet vermoeden dat het een club is, is dit een fado restaurant zoals andere restaurants 😉

In elke hoek van het restaurant vindt er een fado optreden plaats. Naast de zangers en zangeressen zijn ook gitaristen zijn enorm bekwaam. Het eerste optreden begint tussen 20.30 en 21.00 uur.

Er zijn hier elke avond 3 verschillende fado zangers/zangeressen te zien. Elk optreden duurt ongeveer een kwartiertje. Daarna is er een halfuur pauze zodat je van je eten kunt genieten en met elkaar kunt praten. Tijdens de optredens wordt er ook niet geserveerd.

Een menu kost hier zo’n €50. Exclusief drankjes. Dat is behoorlijk prijzig voor de kwaliteit van het eten wat geserveerd wordt. Je kunt er ook voor kiezen wat later te komen en alleen een dessert en/of een drankje te nuttigen.

Tip voor als je niet reserveert: als er een ‘show’ speelt laten ze niemand binnen (uiteraard). Je moet dan wachten tot de pauze.

📍 R. de São João da Praça 94, Alfama

fado museum Lissabon

Het Fado Museum – best plek om over Fado te leren

Als je een goed algemeen beeld wil krijgen van de fado-muziektraditie, dan is het Fado-museum de perfecte plek.

Het is wel leuk om wat meer over fado te weten voordat je het live gaat beluisteren in een fado restaurant. Het museum is speciaal ingericht op mensen die niet zo veel van fado weten, zodat het goed te begrijpen is.

Daarnaast heeft het museum ook een café met geweldige Fado-concerten, gelegen in de voortuin van de Alfama-wijk. Hier kun je onder het genot van fado genieten van een drankje en een hapje.

Het museum is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Entree kost maar €5. Je kunt dan gratis een fado-concert bijwonen. Je moet daar wel even voor reserveren.

Tip: als je recht tegenover het museum de wijk in loopt kom je op de mooiste en leukste plekjes in de wijk Alfama. Ook vind je hier dichtbij een van de oudste openbare wasplaatsen van Lissabon, in het straatje Beco do Mexias. Lees er meer over in ons artikel over de leukste wijken in Lissabon.

📍 Largo do Chafariz de Dentro 1, Alfama

fado show in lissabon

Fado in Chiado Show

Wil je fado beleven zonder dat daar een (duur) diner aan verbonden zit? Bij de Fado in Chiado show koop je een ticket voor €20,50 en beleef je een 50-minuten durende fado show 😍 Hier heb je dus niet na elke 3 nummers een pauze, maar gaan ze lekker door. Het begint om 19.00 uur. Tijdens het optreden worden op de achtergrond afbeeldingen van Lissabon getoond.

🎟️ Bestel hier je tickets

Fado na Morgadinha – meest authentieke fado restaurant in Lissabon

Fado na Morgadinha is een klein schattig Fado restaurant, verscholen in de geweldige wijk Alfama. Dit is niet de typische tourist trap, maar een authentiek fado restaurant met een fijn terras. Heerlijk om hier te tafelen in de zomer 😍

Het menu bestaat voornamelijk uit petiscos (soort tapas). Tip: vergeet de avond niet af te sluiten met de Ginjinha-likeur. Typisch voor deze streek. Onder het genot van je diner geniet je natuurlijk van Fado! ❤️

📍 Largo Peneireiro 5, Alfama

cafe luso fado lissabon

Café Luso – een van de oudste Fado restaurants in Lissabon

Café Luso is gevestigd in een historische paardenstal in Bairro Alto. Zodra je hier binnenstap reis je terug in de tijd. De oude stallen zijn namelijk nog te herkennen. Doordat het in een oude paardenstal is, is dit een wat groter restaurant vergeleken met andere fado huizen.

Iets minder intiem dus, maar het is een van de meest prestigieuze fado restaurants in Lissabon, waar onder andere Amália Rodrigues (de beroemdste Fado-zangeres) optredens heeft gegeven.

De fado optredens beginnen hier vanaf 20.00 uur en gaan tot na middernacht door 😊 Ondertussen kun je genieten van een à la carte menu. Geen vast menu met vaste prijs dus.

📍 Tv. da Queimada 1, Bairro Alto

Casa de Linhares michelin restaurant fado

Casa de Linhares – een Michelin fado restaurant

Waar de meeste fado restaurants stiekem een beetje middelmatig eten bieden, kun je hier uitstekend eten. Casa de Linhares is namelijk het enige fado huis in Lissabon wat ook een Michelinster heeft 🌟 Ze serveren gerechten uit de Portugese keuken mét een modern tintje.

Niet alleen het eten is elegant, het gebouw zelf is voorheen bewoond geweest door een Portugese graaf. Dat maakt dit restaurant dus een voormalig adelijk huis.

De meubels, de antieken kroonluchters, de oude openhaard en het stenen kruisgewelf plafond geven een Middeleeuwse sfeer wat een avond hier extra speciaal maakt. Het plafond is bovendien wat hoger wat de kwaliteit van de fadomuziek ten goede komt.

Al met al is de hele entourage is hier top. Het eten is uitstekend, de bediening is goed, de fado is geweldig en de Middeleeuwse sfeer geeft nét dat extra’tje.

Tip: het gerecht ‘Bacalhau de Molho’ is een aanrader.

📍 Beco dos Armazéns do Linho 2, Alfama

a severa fado huis in Lissabon

A Severa – Fado restaurant voor een romantische date

Dit historische Fado-restaurant opende zijn deuren in 1955 is nog steeds in handen van dezelfde familie. De naam ‘Ristorante A Severa’ refereert naar de beroemde 19-eeuwse Fado-zangeres Maria Severa.

Het is een restaurant met historie. Het heeft donkerbruine meubels, een houten balken-plafond en traditionele azulejo’s. Dit maakt dit fado restaurant uitermate geschikt voor een romantisch diner bij kaarslicht. Uiteraard met fado muziek op de achtergrond.

Het eten bestel je hier à la carte. De prijzen zijn hier wel aan de hoge kant, zeker voor Portugese begrippen. Check ook goed je bon achteraf, want ze hebben nog wel eens de neiging om wat extra’s op de bon te zetten bij toeristen 🙄 Wat dat betreft is dit wel een van de fado-restaurants die een tourist-trap kan zijn.

Net als in andere fado-huizen zijn er meerdere optredens per avond.

📍R. das Gáveas 51, Bairro Alto

Veelgestelde vragen over Fado restaurants

Wat zijn fado restaurants?

Fado restaurants zijn restaurants waar je lekker kunt dineren en tegelijkertijd naar traditionele fado kunt luisteren. Vaak is er elke avond een live optreden van meerdere fado-artiesten. Tussen de optredens door is er even pauze. Tijdens deze pauze wordt een volgende gang geserveerd en heb je even tijd om te eten en te kletsen voordat het volgende optreden begint. Het is een absolute aanrader om dit een keer te doen als je in Lissabon bent 😊 In dit artikel delen we onze favoriete fado restaurants.

Meer lezen over Lissabon?

– Leukste wijken van Lissabon + meer hoteltips
– De top bezienswaardigheden van Lissabon
– Elektrische step huren in Lissabon
Port proeverij in Lissabon
– Tram 28
– Hop on hop off bus in Lissabon
– Lisboa Card review
– Mosteiro dos Jerónimos bezoeken 
– De Toren van Bélem
Leukste hotels in Lissabon
Zo kom je van het vliegveld naar het centrum van Lissabon
De metro van Lissabon (+ tips over metrotickets)
Leukste musea om te bezoeken in Lissabon
Fietstour in Lissabon met Nederlandse gids
Benfica stadion tour: absolute aanrader voor voetballiefhebbers!
– Bezoek de prachtige kastelen en paleizen in Sintra
Het Kasteel van Lissabon: Castelo de São Jorge
Goedkope hotels in Lissabon
Mooiste stranden bij Lissabon