Metro en openbaar vervoer in Lissabon

Eline Door Eline

Het openbaar vervoer is een hele handige manier om naar het historische centrum van Lissabon te reizen. Een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in Lissabon is de metro. De metro in Lissabon heet in het Portugees de Metropolitano de Lisboa. In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt én tips om zo voordelig mogelijk door de Portugese hoofdstad te reizen 😊 

Nog meer tips voor Lissabon!
De leukste musea van Lissabon
Ontdek de gezellige wijk Alfama
De beste hotels in Lissabon

Openbaar vervoer en metro Lissabon

Metrolijnen

De metro van Lissabon heeft in totaal 4 metrolijnen. De metrolijnen zijn verdeeld in 4 verschillende kleuren: rood (Linha Vermelha), blauw (Linha Azul), groen (Linha Verde) en geel (Linha Amarela).

De groene en de blauwe lijn zijn geschikt om het historische centrum van Lissabon te verkennen. De rode lijn gaat van- en naar het vliegveld van Lissabon.

Tip! De metro van Lissabon is eigenlijk vooral handig om van de luchthaven naar het centrum te reizen én om bezienswaardigheden te bekijken die wat verder buiten het centrum liggen. In het centrum zelf is de metro helemaal niet zo handig en kun je beter gebruik maken van de trams zoals de beroemde tram 28 of de hop on hop off bus van Lissabon.

De eindhalte van de groene lijn is Station Cais do Sodré. Dit is een treinstation in Lissabon. De wijk waarin dit station ligt was vroeger een beetje een achterstandswijk, maar is nu best wel hip. 

De rode lijn komt ook langs het treinstation Oriente. Dit ligt in de moderne wijk Parque das Nações. Vanaf hier reis je makkelijk in de richting van het westelijk gelegen stadje Sintra. 

Lijn (naam)BeginhalteEindstationHandig om
Rode lijn (Linha Vermelha)Vliegveld van LissabonSão SebastiãoVan- en naar Lissabon Airport te gaan of naar Sintra
Blauwe lijn (Linha Azul)Santa ApolóniaReboleiraHet centrum te verkennen, de wijk Alfama te bereiken en voor een Benfica stadion tour
Groene lijn (Linha Alameda)TelheirasStation Cais do SodréHet centrum te verkennen
Gele lijn (Linha Amarela)RatoOdivelasDeze gebruik je als toerist waarschijnlijk niet.

Hoe werkt de metro van Lissabon?

De metro van Lissabon werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Je hebt eerst een vervoersbewijs nodig. Dit kan een Viva Viagem-kaart, een zapping-kaart of een Lisboa Card zijn. 🎟️Koop hier de Lisboa Card of lees verderop in dit artikel er meer over!

Je hebt in de metro van Lissabon niet te maken met verschillende zones zoals je dat bijvoorbeeld in Parijs hebt. Welk ticket je nodig hebt is daarom vrij overzichtelijk. Je koopt een los ticket, een dagkaart of een Lisboa Card waarmee je onbeperkt kunt reizen.

Met je vervoersbewijs check je in bij de toegangspoortjes tot de metro. Vervolgens pak  je de lijn die je nodig hebt. Mogelijk moet je nog ergens op een andere metrolijn overstappen om bij je eindbestemming uit te komen. Je hoeft dan niet opnieuw in te checken. 

Metrotickets voor de metro in Lissabon

Er zijn verschillende tickets en kaarten die je kunt aanschaffen om met de metro in Lissabon te reizen. Hieronder delen we de verschillende opties waar je uit kan kiezen.

Tip! Als je veel gaat zien en doen in Lissabon is de Lisboa Card de meest voordelige optie.

Het meest voordelige ticket voor de metro: Lisboa Card

De Lisboa Card is niet de goedkoopste optie, maar wél de meest voordelige optie. Met de Lisboa Card heb je namelijk onbeperkt toegang tot al het openbaar vervoer in Lissabon. Daarmee bedoelen we ook de authentieke gele en rode trams en de liften zoals de 45-meter hoge Santa Justa lift, de Ascensor Da Bica, de Ascensor Da Lavra en de Ascensor da Glória. Zonder Lisboa Card moet je daar allemaal een los ticket voor kopen en dat loopt aardig op.😜  

Maar dat is niet alles. Daarnaast krijg je óók gratis toegang tot een groot aantal musea in Lissabon, bezienswaardigheden en attracties in Lissabon. Daarbij houdt het nog niet op, je krijgt ook kortingen op andere toeristische activiteiten, zoals rondleidingen, restaurants en excursies.

Ben je dus van plan om veel te zien en doen in Lissabon? Dan is dit echt de meest voordelige optie en absoluut de moeite waard. Je haalt het er sowieso uit. Én je hoeft nergens meer over na te denken. Lees ook onze review over de Lisboa Card
🎟️ Hier kun je de Lisboa Card aanschaffen

Tip! Koop je Lisboa Card van tevoren. Als je aankomt op het vliegveld staan de meeste mensen in de rij voor een metroticket. Dat is niet nodig als je je goed voorbereid.😊Je krijgt de Lisboa Card digitaal per mail opgestuurd. 

metro ticket van vliegveld naar het centrum van Lissabon
De rij voor metrotickets ©Wegwijs naar
lisboa card lissabon ov metro tram gratis

Los kaartje

Een los kaartje is 60 minuten geldig. Binnen die 60 minuten kun je met de metro reizen en overstappen op een andere lijn. Je kunt ook nog overstappen op de tram en/of de bus. Een los kaartje is handig voor een keer, maar als je vaker op een dag gebruik gaat maken van de metro is een los kaartje absoluut niet voordelig. 

Dit losse kaartje is ook geldig voor het andere openbaar vervoer in Lissabon, waaronder de authentieke rode en gele trams en liften in de stad.

Lisboa Viva Viagem kaart

De Lisboa Viva Viagem kaart is een oplaadbare kaart die kan worden gebruikt voor zowel de metro als andere vormen van openbaar vervoer, zoals bussen, trams en veerboten. Je kunt het vergelijken met een Nederlandse OV-chipkaart. Het enige verschil is dat je er geen geldbedrag oplaadt, maar losse tickets. 

Bovendien is deze kaart slechts een jaar geldig. Daarna heb je een nieuwe nodig. De kosten van deze kaart zijn €0,50.

Je kunt er losse tickets opladen of een dagkaart. Met een dagkaart kun je ook onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer.  Een enkele rit is iets goedkoper als je gebruik maakt van een Viva Viagem kaart. De Viva Viagem-kaart kan worden gekocht bij de ticketmachines op de metrostations. 

Het is belangrijk om te weten dat de Viva Viagem-kaart alleen geldig is voor het specifieke openbaar vervoer waarvoor het is opgeladen, bijvoorbeeld alleen voor de metro of alleen voor bussen/trams/veerboten. Tenzij je een combinatieticket hebt gekocht, hier kan je kiezen dat het ticket voor meerdere vervoersmiddelen geldig is.

Let op! De kaart is niet overdraagbaar. Als je met meerdere mensen reist hebben jullie allemaal een eigen kaart nodig. Je kunt er niet 4 losse tickets opzetten en dan 4 keer inchecken. Dat werkt niet.

De Viva Viagem kaart wordt ook wel een 7 Colinas kaart genoemd.

viva viagem metro ticket lissabon van vliegveld naar het centrum
De Viva Viagem metro kaart ©Wegwijs naar
metro lissabon vanaf het vliegveld
©Wegwijs naar

Zapping-kaarten (soort OV-chipkaart)

De Zapping-kaarten bieden een handige optie voor wie flexibel wil zijn bij het gebruik van de metro in Lissabon. Het zijn oplaadbare kaarten waarmee je een specifiek bedrag kunt laden, dat vervolgens wordt gebruikt om individuele ritten te betalen. De kosten van de Zapping-kaarten variëren, afhankelijk van het bedrag dat je erop wilt zetten. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals €5, €10, €15, €20, etc. De kosten van individuele ritten worden van het saldo van de kaart afgetrokken op basis van de tarieven van het openbaar vervoer in Lissabon.

Je kunt Zapping-kaarten kopen bij de ticketmachines op de metrostations. Ook kunnen ze online worden opgeladen via de officiële website van de metro van Lissabon of via de mobiele app.

Een groot voordeel van Zapping-kaarten is dat ze geen vervaldatum hebben. Zolang er saldo op de kaart staat, blijft deze geldig en kun je deze blijven gebruiken om ritten te betalen.

Het gebruik van een Zapping-kaart is eenvoudig. Je hoeft alleen maar de kaart te scannen bij de kaartlezers bij de ingang van de metrostations en het benodigde bedrag voor de rit wordt automatisch van het saldo afgetrokken. Als het saldo op de kaart te laag is voor een rit, moet je de kaart opnieuw opladen voordat je kunt inchecken.

De metrokaart van de metro in Lissabon

Hieronder zie je een kaart van het metronetwerk van Lissabon. De metrolijnen zijn gekleurd. De grijze lijnen zijn treinsporen. Lissabon telt 37 kilometer aan spoor en maar liefst 40 metrostations. Overal hangt deze plattegrond, dus je hoeft het niet uit je hoofd te leren – scheelt dat even!😉

metrokaart van Lissabon

Van het vliegveld naar het centrum van Lissabon

De metro is een efficiënte manier om van de luchthaven naar het historische centrum van Lissabon te reizen. Op het vliegveld zelf kun je een metroticket kopen. Je kunt er ook voor kiezen om van tevoren online een Lisboa Card aan te schaffen. 

Vanaf het vliegveld (Humberto Delgado Airport) gaat alleen de rode metrolijn. Dat is makkelijk, want dan weet je waar je op kunt stappen. De metro is wel alleen een goede optie als je goed ter been bent en niet te veel bagage bij je hebt. Om in het centrum van Lissabon te komen moet je namelijk wel overstappen op de groene of blauwe lijn.

Je kunt ook een privé-transfer boeken.

Tip! Gebruik Google Maps om je route te plannen. Dat werkt het makkelijkste. Google geeft precies aan bij welke metrohalte je over kunt stappen en hoe jij op de snelste manier naar je hotel reist.

Hoe ga ik met het openbaar vervoer naar Sintra?

Sintra is een leuk stadje om een dagtrip naar te maken. Het is niet ver weg, het ligt ongeveer 25 kilometer ten westen van Lissabon. Je kunt daar het beste met de trein naartoe gaan. Er zijn 2 opties:
– Via het Rossio station. Deze ligt in het centrum van Lissabon en is vooral handig als je als toerist vanuit de historische wijken Bairro Alto, Alfama of Baixa naar Sintra wil.
– Via het Oriente station. Het Oriente station is het meest belangrijke treinstation van Lissabon en ligt aan het einde van de rode metrolijn. Deze optie is vooral handig als je vanaf het vliegveld van Lissabon rechtstreeks naar Sintra gaat.

Het ritje naar Sintra duurt in beide gevallen ongeveer 40 minuten. Tickets voor de trein kun je op het station kopen. Sintra is een populaire bestemming, dus zorg ervoor dat je lekker op tijd weg gaat om de rijen bij de ticket automaten te voorkomen. Tickets worden op een Viva Viagem kaart geladen. 

Tip: –> Lees hier meer over een dagtrip vanuit Lissabon naar Sintra

Paleis van Pena Palácio da Pena
Paleis van Pena in Sintra
Paleis van Monserrate
Paleis van Monserrate in Sintra

Kan ik met de metro naar Belém?

Nee, het metronetwerk van Lissabon brengt je niet naar het verderop gelegen Belém. Tocht is het wel leuk om Belém te bezoeken. Het beste kun je hiervoor een hop on hop off bus boeken. Deze rijdt namelijk door het centrum van Lissabon én naar de Torre de Belém en het Mosteiro dos Jerónimos klooster. Je kunt ook tram 15 nemen. Naast alle historische trams is dit de enige moderne tram. De tram rijdt van het historisch centrum naar Belém.

Wij hebben zelf een hop on hop off bus tour gedaan en dat vonden we heel handig en leuk. In Belém kun je bovendien hele lekkere Pasteis de Nata eten 😏 Lees er meer over in ons artikel over de hop on hop off bus.

🎟️Boek hier een Lisboa Card mét hop on hop off bus.
🎟️Boek hier een Belém Bundle (toegang tot zowel de toren als het prachtige klooster + 10% korting op andere bezienswaardigheden in Lissabon).

hop on hop off bus Lissabon
Hop on hop off bus Lissabon ©Wegwijs naar
toren van belem lissabon
Toren van Belém

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van de metro in Lissabon?

Iedere dag van 6.30 tot 1 uur rijden er metro’s door Lissabon. Dit kan op feestdagen soms afwijken.
🎟️Lisboa Card | Bestel hier

Is Lissabon te voet te doen?

Het is mogelijk, maar Lissabon is gebouwd op 7 heuvels. Met andere woorden, je moet veel klimmen en dat is, zeker in hartje zomer, niet altijd zo prettig. De metro is dus zeker een aanrader!

Meer lezen over Lissabon?

– Leukste wijken van Lissabon + meer hoteltips
– De top bezienswaardigheden van Lissabon
– Elektrische step huren in Lissabon
– Tram 28
– Hop on hop off bus in Lissabon
– Lisboa Card review
– Mosteiro dos Jerónimos bezoeken 
– De Toren van Bélem
– Zo kom je van het vliegveld naar het centrum van Lissabon
– Dit zijn de leukste fado restaurants
Leukste hotels in Lissabon
Fietstour in Lissabon met Nederlandse gids
Benfica stadion tour: absolute aanrader voor voetballiefhebbers!
Bezoek de mooiste paleizen in Sintra
Castelo de São Jorge: het Kasteel op de hoogste heuvel van Lissabon
Naar het strand bij Lissabon