De wijk Bairro Alto

Eline Door Eline

Bairro Alto is een van de leukste wijken in Lissabon. Het is een hele fijne wijk om te verblijven, want er is altijd wel wat te doen, er zijn veel leuke restaurants en het ligt heel centraal. Daarnaast is een groot deel van deze wijk autovrij, waardoor er veel ruimte is voor leuke terrasjes. In dit artikel delen we wat te doen in Bairro Alto, hotels in Bairro Alto en waar je lekker kunt eten in Bairro Alto 😊

Bairro Alto in Lissabon


Leuke dingen om te doen in Bairro Alto

Bairro Alto heeft een aantal hele leuke dingen om te doen en te bezoeken. Hier onder zetten we ze voor je op een rijtje 👇🙂

1. Ascensor da Bica

De Ascensor da Bica is een van de kabeltreintjes in de wijk Bairro Alto. Sinds 2002 is het een nationaal monument. Deze ’tram’ rijdt dwars door een straat waar huizen staan. Aan beide kanten is er een kleine ruimte voor voetgangers. Vanaf het bovenstation heb je een hele mooie doorkijk naar de Taag, maar ook het beneden station (aan Rua de São Paolo) is heel mooi om in te stappen. Hier vind je namelijk typisch Portugese azulejo’s op de wanden. Vroeger werkte de tram op de kracht van een waterbron, tegenwoordig is de aandrijving elektrisch. 

Een ritje met de Ascensor da Bica kost €3,80. Óf je kunt gratis een ritje maken als je een Lisboa Card hebt of als je tickets voor de hop on hop off bus in Lissabon hebt.
🎟️ Lisboa Card | Bestel hier
🎟️ Hop on hop off bus | Bestel hier

ascensor da bica liften lissabon
Ascensor da Bica (bovenaan) ©Wegwijsnaar.nl
liften in lissabon ascensor da bica
Ascensor da Bica ©Wegwijsnaar.nl

2. Ascensor de Glória

De Ascensor de Glória is een van meest iconische trams/liften van Lissabon. Dit ritje is steil (20%!) en kort – zo’n anderhalve minuut, maar wel één van de populairste van Lissabon. De Ascensor de Glória brengt je van het plein Praca dos Restauradores naar de wijk Bairro Alto. Natuurlijk kan je dit ook wandelend doen, maar na ruim 250 meter wordt het pas écht steil 😉 Elke 12 minuten vertrekt er weer een treintje, je hoeft dus nooit lang te wachten.

Een ritje met de Ascensor de Glória kost €3,80. Óf je kunt gratis een ritje maken als je een Lisboa Card hebt of als je tickets voor de hop on hop off bus in Lissabon hebt.
🎟️ Lisboa Card | Bestel hier
🎟️ Hop on hop off bus | Bestel hier

Wist je dat: De meeste trams en ‘ascensors’ in Lissabon zijn geel, maar worden volgespoten met graffiti. Regelmatig wordt alles weer gereinigd, maar de ‘kunstenaars’ zijn er net zo snel weer bij. Opzich is het ook geen vervelend gezicht, het hoort ondertussen een beetje bij Lissabon.

Ascensor de Glória in de wijk bairro alto
Ascensor de Glória in de wijk Bairro Alto

3. Uitkijkpunt in Bairro Alto: Miradouro de São Pedro de Alcantara

Miradouro de São Pedro de Alcantara is een uitzichtpunt én park in een. Als je de Ascensor de Glória richting Bairro Alto neemt is het letterlijk om de hoek. Het is dus leuk om deze twee te combineren.
Het park is een ideale plek om even tot rust te komen terwijl je een prachtig uitzicht over de stad hebt 😍 Je kunt hier bijna heel Lissabon zien, waaronder het Castelo de São Jorge. Om het helemaal compleet te maken staat er in het park een kleine bar waar je drinken en snacks kan kopen. Vooral in de zomer is het hier erg gezellig. Het grootste uitzichtpunt van Lissabon trekt iedere dag velen toeristen. Door middel van een plattegrond van typische Portugese tegeltjes (azulejo’s) weet je precies welke bekende gebouwen je ziet.

Tip: rond zonsondergang is het uitzichtpunt nog mooier! 😍

uitkijkpunt in bairro alto
Plattegrond gemaakt van azulejo’s, met bekende herkenningspunten in Lissabon

4. De kerk Igreja de São Roque

Van buitenaf is de kerk niet heel bijzonder, maar binnenin zal je je ogen uitkijken. Marmeren vloeren, bladgoud, gigantische ornamenten en rijkelijk versierde zuilen. De kerk is gebouwd in de 16e eeuw. Het duurde een jaar om de kerk compleet te maken. In 1755 vond de grote aardbeving in Lissabon plaats, maar Igreja de São Roque heeft de aarbeving overleefd en is nog intact.
In de kerk staat de duurste kapel ter wereld (4e van links vanaf het hoofdaltaar) en er zijn maar liefst 3 schepen nodig geweest om deze te vervoeren vanuit Rome. 

Wist je dat Igreja de São Roque één van de oudste Jezuïetenkerken ter wereld is?

Igreja de São Roque kerk in bairro alto
Igreja de São Roque kerk in bairro alto

5. Elevador de Santa Justa, grootste lift van Lissabon

Lissabon staat bekend om de vele hoogteverschillen in de stad. Om de bewoners te ontzien is begin 20e eeuw deze Santa Justa lift gebouwd. De bewoners van Lissabon noemen deze lift trouwens de Elevador do Carmo. 

De lift is 45 meter hoog en verbind de bovenstad Bairro Alto met de benedenstad Baixa. Tegenwoordig is het voornamelijk een toeristische attractie. Vanbuiten is het een grote ijzeren stellage, maar binnenin bestaat de lift voornamelijk uit hout. Een heuse liftbediende zorgt dat je tocht van 2 minuten vlekkeloos zal verlopen 😊 Eenmaal boven aangekomen heb je super mooi uitzicht over Lissabon. Het is echt een aanrader om een ritje met deze lift te maken als in je Lissabon bent.

Een ritje met de Santa Justa lift kost €5,10 per persoon. Met een Lisboa Card is het gratis. Via een wenteltrap kun je na aankomst boven nog hoger, naar de neogotische toren. Dit kost je wel €1,50 extra, maar dan heb je wel ge-wel-dig uitzicht over het fotogenieke Lissabon!! 😍
Als je tickets hebt voor de hop on hop off bus kun je ook gratis gebruik maken van de Santa Justa Lift.
🎟️ Tickets voor de hop on hop off bus | Bestel hier
🎟️ Lisboa Card | Bestel hier

elevador santa justa liften in lissabon
Santa Justa Lift

6. Het plein Praca de Luís de Camões

Gelegen aan de rand van Bairro Alto, tegen de wijk Chiado aan, ligt het plein Praca de Luís de Camões. Hier komt de cultuur en geschiedenis van Lissabon samen. Gele trams rijden af aan, typische Portugese tegeltjes – azulejo’s – bekleden de omliggende gebouwen, calçada (kleine zwart-witte vierkante steentjes) bekleden de straat en in het midden staat een bronzen standbeeld van een bekende Portugese dichter uit de 16e eeuw, Luís de Camões. Het is een belangrijk symbool voor de Portugese literatuur.

Het is een heel leuk pleintje om lekker even in het zonnetje te zitten en mensen te kijken 🙂 Bovendien is het omgeven door gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van een heerlijke pastel de nata en een kopje koffie terwijl je het plein observeert.

Insider tip: Bij het bakkertje Manteigaria haal je hele lekkere Pastéis de Nata!📍 Rua do Loreto 2
Neem ze mee en eet ze op een bankje op het plein Praca de Luís de Camões.

Pastel de Nata op het plein Praca de Luís de Camões
Pastel de Nata op het plein Praca de Luís de Camões ©Wegwijsnaar.nl
Pastel de Nata op het plein Praca de Luís de Camões ©Wegwijsnaar.nl
Pastel de Nata op het plein Praca de Luís de Camões ©Wegwijsnaar.nl

7. Uitkijkpunt Miradouro de Santa Catarina

Vanaf dit uitzichtpunt kun je de Taag en de brug Ponte 25 de Abril goed zien. Zeker tijdens zonsondergang is het beeld hier prachtig! Er wordt hier vaak livemuziek gemaakt en vele bewoners van Lissabon komen daar – voornamelijk in de avonduren – naar luisteren. Er zijn verschillende bankjes waar je even tot rust kan komen en bij de plaatselijke kiosk kan je een kopje koffie of iets anders lekkers halen.

Tip: wist je dat je de Ponte 25 de Abril kunt beklimmen. Dit noemen ze de Pilar 7 Experience. Erg leuk om te doen 😊 Lees er hier meer over.

Miradouro de Santa Catarina bairro alto lissabon
Miradouro de Santa Catarina
Miradouro de Santa Catarina bairro alto lissabon
Yes life is good

8. Olijfwinkeltje D’Olival

Dit is een échte hidden gem van Bairro Alto. In dit winkeltje koop je traditionele Portugese olijfolie van kleine, voornamelijk biologische, producenten. De eigenaren zijn zeer gastvrij en nemen bij iedere klant ruim de tijd. Je krijgt uitleg over de verschillende olijfoliën, het is mogelijk om een proeverij te doen en ze kennen al hun makers bij naam, hoe vaak zie je dat nog? Het is de moeite waard om hier even binnen te stappen als je een bezoek brengt aan Lissabon. Naast olijfolie wordt er ook lokale jam en honing verkocht, voor ieder wat wils 😊

9. Het klooster Convento dos Cardaes

Convento dos Cardaes is een klooster gebouwd in de nationale stijl van Portugal: simplistische barok in combinatie met rijke decoraties, azulejo’s en verguld houtsnijwerk.

Achter de deuren van dit in 1686 gebouwde klooster gaat veel moois schuil. Het wordt al eeuwen gerund door nonnen. Zij zorgen voor de minderbedeelden en houden het klooster in prachtige conditie. Er is mogelijkheid tot een privérondleiding, vaak met gepassioneerde en zeer goed geïnformeerde gidsen. Vergeleken met andere toeristische attracties is het bij Convento dos Cardaes meestal niet zo heel druk, waardoor je alle tijd hebt om het gouden altaar en de prachtige versieringen te bekijken 🙂

10. Manteigaria, voor de lekkerste Pasteis de Nãta

Ben jij nieuwsgierig naar de Portugese keuken en wil jij kennismaken met de lekkerste Pasteis de Nãta? Dan zit je bij deze bakkerij meer dan goed. Hier zijn ze het allerlekkerst van de hele wijk Bairro Alto, misschien zelfs wel van heel Lissabon?! Het bakproces kan je zien door de glazen wand en onder het genot van een heerlijk kopje koffie kan je zelf gaan proeven. Hebben wij je nog niet kunnen overtuigen? Met 5000 beoordelingen op Tripadvisor hebben ze een gemiddelde van 5 sterren, eetsmakelijk!

11. Azulejo’s winkeltje Solar Antiques

De winkel Solar Antiques is onze favoriete hidden gem in Bairro Alto. Het is een echte familie winkel met traditionele Azulejo’s. The New York Times heeft het zelfs geclassificeerd als een van de 12 Treasures of Europe! 😍 Het is leuk om hier even lekker rond te lopen en te kijken wat voor Azulejo’s hier te vinden zijn. Tip: het kan leuk zijn om wat Azulejo’s mee te nemen als souveniertje. Eventueel kun je een Azulejo in 4 stukjes snijden en als onderzetter gebruiken. Dat hebben wij zelf ook gedaan. Wij kochten onze Azulejo’s uiteindelijk bij Cortiço & Netos. Tip: bezoek ook het azulejo museum in Lissabon! 😊

📍 Solar Antiques | R. Dom Pedro V 70
📍 Cortiço & Netos | R. Maria Andrade 37D

Restaurants in Bairro Alto

A Nossa Casa – Onze favoriet

De traditionele Portugese keuken, maar dan met een moderne twist. In dit familiaire restaurant serveren ze streekproducten en het personeel zorgt voor een ultiem huiselijk en warm gevoel. Shared dining, opties voor vegetariërs, maar ook vis en vlees en ze houden graag rekening met eventuele allergieën. Dit is een van onze favoriete restaurants in Lissabon en we zijn niet de enige. Ze krijgen een dikke 4.8 op Google reviews 🙂

As SalgadeirasVoor de wijnliefhebbers

Hou je van goede wijnen en wil je de traditionele Portugese keuken leren kennen? Dan zit je bij As Salgadeiras op het goede adres. Het is verre van een standaard toeristenrestaurant, er staan mooie wijnen op de kaart en na afloop wordt er een glaasje port geserveerd. De prijzen liggen gemiddeld wat hoger, maar daarvoor krijg je dan wel verse gerechten, vriendelijke bediening en bijpassende wijnsuggesties 😊  

Jam ClubDineren met live muziek

Misschien wel het kleinste eetcafé van Bairro Alto, maar wel heel gezellig. Regelmatig is er livemuziek en iedereen is er welkom. De eigenaar zorgt voor een open sfeer en er wordt onder andere tapas geserveerd. Gasten met verschillende nationaliteiten komen hier samen en al snel ontstaan er leuke gesprekken. Het is niet de plek voor een romantische en rustige avond, maar wel voor een vaak onvergetelijke belevenis.

Canto de Atalaiabeste fado restaurant (van Lissabon!)

Het beste fado restaurant van Bairro Alto, hier maak je kennis met de volksmuziek van Portugal. Er wordt Portugees eten gereserveerd en de kabeljauw en octopus is een echte aanrader. De muzikanten weten een fijne sfeer te creëren en de bediening is zeer vriendelijk. Let op, het is een klein restaurant, waardoor de avond is verdeeld in twee blokken.

The Mill Lekkere brunch plek in Bairro Alto

De perfecte plek voor een brunch tijdens je bezoek aan Lissabon en Bairro Alto. Verse sinaasappelsap en lekkere smoothies gecombineerd met allerlei – veel gezonde – gerechten. Brood met avocado, croissants en bagels, het complete plaatje wordt geserveerd bij The Mill. Zijn alle tafeltjes bezet? Je kunt in de rij even wachten. Vaak is de doorloop best snel. In de rij krijg je alvast een menu aangeboden zodat je alvast kunt kijken wat je wil. Wil je liever niet wachten? Dan is er verderop in de straat een leuke en alternatieve optie bij Hello, Kristof met verse broodjes, yoghurt met granola en overheerlijke koffie 😊

The Mill brunch restaurant in Lissabon
The Mill, brunch restaurant in Lissabon ©Wegwijsnaar.nl
hello kristof brunch restaurant lissabon
Hello Kristof ©Wegwijsnaar.nl

Park BarVoor lekkere cocktails met uitzicht

Wil je een mooi uitzicht over Lissabon? Park Bar is een rooftopbar waar ze heerlijke cocktails serveren. De plek is klein en zeer populair, dus de kans is groot dat de beste plekken meestal bezet zijn. Het is een heerlijke plek om aan het einde van de dag nog even na te genieten van het prachtige Lissabon.

📍 Calçada do Combro 58

rooftop park bar lissabon bairro alto

Lost In

Een restaurant met een indrukwekkend uitzicht, heerlijk eten en prachtige inrichting. Wat wil je nog meer? De fleurige kleuren geven je het echte vakantiegevoel en zeker in de avond kan je over het prachtige verlichte Lissabon kijken. Het eten is een mix van traditioneel Portugees met Indische touch, volgens sommige eclectisch en alternatief zelfs. Als je het leuk vindt om eens wat anders te proberen dan is Lost In zeker een aanrader. Bovendien hebben ze hier wat schaduw op het terras, als je dat fijn vindt 😊

Tip: het zit vlakbij het uitkijkpunt Miradouro de São Pedro de Alcântara, dus leuk om deze te combineren. En naast het restaurant zit het winkeltje Solar Antiques.

Valdo Gatti Pizza BioBeste (biologische) pizza’s in Lissabon!

Een stedentrip is eigenlijk pas compleet als er een goede pizza is gegeten, toch? Echte Italiaanse pizza’s, maar dan midden in Lissabon. Hoewel het geen Italië is zijn deze pizza’s écht een van de lekkerste pizza’s die je ooit gaat eten. Er wordt hier gewerkt met hoogwaardige, verse, biologische ingrediënten en de pizza bodems worden gemaakt van zuurdesem. Ook voor vegetariërs en veganisten zijn er meerdere opties. De obers zijn zeer vriendelijk en gastvrij. Om de ultieme beleving te hebben raden we als dessert de Tarte Caprese aan, warme én smeltende chocoladetaart! 😍 De tiramisu is overigens ook zéker de moeite waard.

Shoppen in Bairro Alto

Bairro Alto staat voornamelijk bekend als uitgaanswijk en als de wijk met de vele en goede restaurants. Maar de wijk is ook erg leuk om te shoppen. Het is voornamelijk leuk om te winkelen in de Rua do Norte, Rua de Atalaia, Rua das Salgadeiras, Rua da Rosa en Rua do Diário de Notícias. De laatste is vernoemd naar een populaire Portugese krant. Hier vind je allerlei leuke boetiekjes. Bairro Alto is een perfecte plek om kennis te maken met opkomende modeontwerpers, speciaalzaken en ateliers 🙂
Het is niet helemaal de place to be als je bij de grote, mainstream merken wil winkelen. Dan kun je beter naar bijvoorbeeld het winkelcentrum Centro Casco da Gama gaan, dit ligt vlakbij het Aquarium van Lissabon.

Ook is er een overdekt winkelcentrum te vinden in de buurt van Bairro Alto (eigenlijk ligt het in de wijk Chiado). Dit winkelcentrum heet Armazéns do Chiado. Je vindt het boven het metrostation Baixa-Chiado. Dit winkelcentrum opende haar deuren na de grote Chiado brand in 1988. Het is niet groot, maar wel leuk. Op de bovenste verdieping kun je wat eten en heb je mooi uitzicht over de Rua Garrett.

Hotel in Bairro Alto

Ama Apartments in het centrum van Lissabon

Ama Apartments is een heel leuk appartementen complex in Bairro Alto. Het ligt super centraal, dus vanaf hier bezoek je makkelijk alle leuke bezienswaardigheden en (fado) restaurants 🙂

De gevel alleen is al super fotogeniek met azuur blauwe azueljo’s, maar ook de appartementen zijn stijlvol ingericht. Ontbijt is niet inbegrepen, maar dat is niet erg. Op een klein stukje wandelen ben je bij de brunch restaurantjes The Hill of Hello Kristof (lees hierboven).

Als we een tip mogen geven raden we je aan de bovenste appartement te boeken, die heeft een heerlijk balkonnetje op de zon-kant 😊

Wees er snel bij want Ama Apartments (en zeker de loft met terras) zijn snel volgeboekt. Prijzen gaan hier vanaf €126 per nacht
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

Geschiedenis van Bairro Alto

Bairro Alto ligt op één van de 7 heuvels van Lissabon. Bairro Alto betekent in het Portugees ook letterlijk vertaalt ‘hoge wijk’. Van oorsprong was dit een arbeiderswijk, opgekomen in de 16e eeuw toen Lissabon in een vrij hoog tempo groter en groter werd. Toch is er uit die tijd weinig bespaard gebleven door de aardbeving in 1755, die – net zoals bij Castelo de São Jorge – een groot gedeelte van deze wijk vernielde. Onder andere de kerk Igreja de São Roque komt nog uit het begin der tijden van de wijk en geeft je een voorzichtig beeld van hoe het eeuwen geleden was.

In de 19e eeuw waren er in Bairro Alto veel uitgeverijen en kranten gevestigd. Daar merk je nu amper nog wat van, maar de straatnamen zullen het verklappen, zoals: Rua do Diáro de Notícias – dit is één van de meest bekende kranten van Portugal tegenwoordig. 

Waar er in de eerdere eeuwen nog veel bedrijvigheid was in de wijk, was daar in de 90’s geen sprake meer van. Bairro Alto was arm, vies en één van de slechtste wijken van Portugal. De stad heeft daar verandering in gebracht. Er is geïnvesteerd in de een stevige opknapbeurt en steeds meer ondernemers zijn hier met hun bedrijven – zoals leuke winkeltjes en gezellige horeca – gestart. Als kers op de taart werd de wijk autovrij verklaard, waardoor de parkeerplaatsen zijn ingewisseld voor vele terrassen 😊