Ponte 25 de abril beklimmen

Eline Door Eline

Als je in Lissabon bent zal de grote rode brug je niet ontgaan. Het is de trots van Lissabon en lijkt precies op de Golden Gate Bridge in San Francisco. Wat veel mensen niet weten, is dat je deze gigantische brug ook kunt beklimmen! En dat is écht heel leuk om te doen. Dit noemen ze de Pilar 7 Experience. In dit artikel delen we wat meer over de brug en waarom het leuk is om de Ponte 25 de Abril te beklimmen 😊

Tip: als je de brug gaat beklimmen raden we aan van tevoren je tickets te bestellen.
🎟️ –> Tickets bestellen kan hier.

Ponte 25 de Abril en de Pilar 7 Experience


ponte 25 de abril lissabon
pilar 7 experience

Tickets voor de Pilar 7 Experience

Tickets voor de Pilar 7 Experience zijn niet duur 😊
Een ticket kost maar €5 voor iedereen tussen de 6 en 64 jaar.
Voor ouderen vanaf 65 jaar is een tickets slechts €3,50.

🎟️ –> Bestel hier je tickets voor het beklimmen van de Ponte 25 de Abril

Geschiedenis van de Ponte 25 de Abril

De Ponte 25 de Abril in Lissabon is de trots van de stad. Niet zo verwonderlijk, want de rode hangbrug is nadrukkelijk aanwezig. Op 6 augustus 1966 is de brug voor het eerst in gebruik genomen. Toen had de brug nog een hele andere naam: “Ponte Salazar”. De brug werd namelijk in opdracht van dictator António de Oliveira Salazar gebouwd. Toen de bewindvoerder in 1974 werd afgezet, heeft Lissabon de naam veranderd in Ponte 25 de Abril oftewel, “de 25 april brug.” Deze dag in de maand april verwijst naar de dag waarop de Portugese revolutie plaatsvond. 

De imposante brug is in zijn totaliteit 190 meter hoog en hangt boven de rivier de Taag. De brug verbindt Lissabon met de zuidelijke oever. Hier ligt het plaatsje Almada. De totale lengte bedraagt maar liefst 2200 meter.

Het ontwerp is opvallend en misschien ook wel bekend. De Golden Gate Bridge in San Francisco heeft namelijk als inspiratie gediend. De brug is gebouwd door hetzelfde bedrijf.

De 6 meter brede Ponte 25 de Abril draagt een spoorlijn en maar liefst 6 rijbanen op een hoogte van 75 meter! Het grote beeld van Christus (het Cristo Rei monument) in het plaatsje Almada ziet toe op de brug. 

Wist je dat naast de brug de opstap locatie is voor het dolfijnen spotten in Lissabon?😍

pilar 7 experience
De lift naar de Pilar 7 experience
pilar 7 experience

Ponte 25 de Abril bezoeken: Pilar 7 Bridge Experience

Ben je in Lissabon voor een stedentrip of vakantie? Dan is het erg leuk om de brug te bezoeken. Bij een van de pilaren kun je helemaal naar boven. Dit heet de Pilar 7 Bridge Experience 😉

De Pilar 7 Bridge Experience geeft je namelijk de mogelijkheid om de brug van heel dichtbij te kunnen zien, voelen en écht ervaren. Hier heb je een toegangsticket voor nodig. Heb je deze eenmaal bemachtigd? Dan kan het avontuur beginnen. Je volgt een goed aangeduide route die je meteen meeneemt naar daar waar het allemaal gebeurt 🙂 In dit artikel nemen we je mee.

Tip! Het beklimmen van de Ponte 25 de Abril is met name erg leuk voor kinderen. Zoek je nog meer leuke activiteiten met kinderen in Lissabon? Lees het hier!

Eerste stop: tussen de arbeiders in de Sala dos Trabalhadores

Eenmaal binnen krijg je direct een perfect beeld van de ligging van de Ponte 25 de Abril en hoe de omvangrijke constructie in elkaar steekt. De maquette van de brug is dan ook zeker de moeite van het bekijken waard. Vervolgens gaat de tour gestaag verder naar de kamer van de arbeiders. In de volksmond wordt dit ook wel de Sala dos Trabalhadores genoemd. 

Een unieke ervaring, want je bevindt je nu dus écht in de pilaar van de Ponte 25 de Abril. Via een projectie op de wanden beleef je het werk van de arbeiders. Beleven in de breedste zin van het woord, want al je zintuigen worden geprikkeld. Niet alleen je ogen en oren!

Tip: op de foto hieronder zie je een zaal waar de vloer van spiegelend glas is. Hier kun je een leuke foto mee maken als je creatief bent 😜

pilar 7 experience
kabel ponte 25 de abril lissabon
Zo ziet een kabel er van binnen uit ©Wegwijsnaar.nl

Vervolgens stijg je naar ongekende hoogte. Dat doe je via een lift. Onderweg naar boven kun je de constructie van kabels bijna proeven. Zo dichtbij kom je bij de stalen kolos!

Spiegels, hoogte én diepte

Is de hoogte niet genoeg uitdaging voor jou? Vervolg de experience dan naar de spiegelkamer. In deze ruimte loop je over spiegels. Werp vooral een blik omhoog. Dan weet je precies waarom er een kriebeltje door je maag gaat. Alles draait hier om diepte en hoogte. Heb je diepte- of hoogtevrees? Je kunt de tour ook beleven door op het looppad te blijven. 

spiegels pilar 7 experience lissabon ponte 25 de abril

Uitkijkplatform van glas mét “wow” factor

Het glazen platform biedt een fenomenaal uitzicht op de hangbrug, op de rivier de Taag en Lissabon stad 😍 Hier sta je op dezelfde hoogte als de spoorlijn en de rijstroken. Ben je een durfal? Dan betreed je de vloer van glas. Maar, je kunt ook van het uitzicht genieten als je liever niet op het glazen platform van de Pilar 7 brug ervaring wilt gaan staan. 

uitkijkpunt pilar 7 experience ponte 25 de abril lissabon
uitkijkpunt pilar 7 experience ponte 25 de abril lissabon

Is de Ponte 25 de Abril (en Pilar 7 Experience) een bezoek waard?

De Ponte 25 de Abril is absoluut een bezoek waard. Het is een groot hoogtepunt. Zowel letterlijk als figuurlijk. Niet alleen de projectie in de arbeiderskamer is een aanrader, maar ook de lift met de glazen vloer, de spiegels én het uitkijkplatform zijn met recht adembenemend.  

Tip: Deze bezienswaardigheid in Lissabon kun je ook goed combineren met andere hotspots. Zowel de brug als de experience vind je namelijk in de wijk Alcântara. Dat is dichtbij de LX Factory. Dit is een fantastische verzamelplaats van schattige kleine boetiekjes, winkels en traditionele Portugese restaurants. Dus ook als je jezelf culinair wilt verwennen is dit the place to be. Een bezoek is dan ook prima te combineren met de Pilar 7 Bridge Experience 😊

Zo kom je bij de Ponte 25 de Abril

De Ponte 25 de Abril brug ligt iets buiten het centrum van Lissabon. Je kunt hier op verschillende manieren komen. Je kunt het beste de bus pakken. De volgende lijnen rijden langs de Ponte 25 de Abril: bus 15E, 18E, 732 en 760. Stap uit bij halte Alcântara, vanaf hier is het nog een klein stukje wandelen. Je kunt ook de elektrische step pakken en vanaf het centrum van Lissabon langs het water naar de brug rijden.
Tip: met de leuke fietstour van Baja Bikes (met Nederlandse gids) fiets je ook onder de brug door 😊