Lissabon museum top 20 – Leukste musea 

Eline Door Eline

Lissabon is een kleurrijke stad met veel geschiedenis en culturele bezienswaardigheden. Er zijn tal van interessante musea die een unieke ervaring geven. Van het Nationaal Archeologisch museum tot het leuke Azulejo’s museum (tegeltjesmuseum). In dit artikel vind je de top 20 leukste musea in Lissabon én een tip hoe je de musea voordelig bezoekt 😊

Lissabon museum top 20 – Leukste musea


Tip: bij de meeste musea kun je met de Lisboa Card gratis naar binnen. Met de Lisboa Card kun je bovendien gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Lissabon en de typische liften. Eigenlijk is de Lisboa Card dus een hele handige stadskaart tijdens je bezoek aan Lissabon en de musea in Lissabon.
–> Lees hier meer over de Lisboa Card
–> Bestel de Lisboa Card hier 🎟️

maat leukste musea in Lissabon

MAAT | Een van de bekendste musea in Lissabon

Het Museum of Art, Architecture and Technology is een unieke combinatie van oud en nieuw. Niet alleen de wisselende collectie is een aanrader, ook het gebouw op zichzelf is een echte eyecatcher 😍 Het moderne gedeelte heeft organische vormen en past perfect in het straatbeeld.

Daarnaast wordt er ook een gedeelte van het museum gehuisvest in de naastliggende oude krachtcentrale. MAAT is gelegen aan de Taag en op de achtergrond ligt de brug Ponte 25 de Abril.

Tip: vanaf het dak van het museum heb je prachtig uitzicht op de Ponte 25 de Abril.

MAAT is een perfecte plek om je kennis over moderne kunst uit te breiden. Met kinderen een bezoekje brengen aan MAAT is geen probleem, het is niet te langdradig en er is genoeg ruimte voor hun energie 😊

azulejo museum in Lissabon

Museu Nacional do Azulejo | Het Portuguese tegeltjes museum

Dit is absoluut een van onze favoriete musea in Lissabon! ❤️ Hier kom je namelijk alles te weten over de typisch Portugese tegeltjes. Het is een leuk museum met een allerminst kleurrijke en indrukwekkende collectie.

Het topstuk is een tegelcompositie van ruim 1300 tegels, wat zeker onder het kopje ‘Portugese kunst’ thuis hoort. Niet alleen zie je de verschillende tegeltjes uit 5 eeuwen, maar je leert ook meer over de oorsprong en het gebruik. Dat maakt het Museu do Azulejo absoluut de moeite waard! 

Het museum is gevestigd in een prachtig gerestaureerd gebouw, namelijk het voormalig klooster van Madre de Dues. Het gebouw zelf is – uiteraard – ook betegeld met azulejo’s, wat mooie plaatjes oplevert 😍 De prachtige binnentuin met tropische planten én kleine schildpadden maakt dit museum tot een hoogtepunt 😊🐢

De verschillende kleuren zal ook de meeste kinderen enthousiast krijgen, dus dit prachtige museum zal een welkome afwisseling als je met het gezin een bezoek brengt aan Lissabon.

🎟️ Gratis met de Lisboa Card
🎟️ Bestel hier losse tickets (€5), kinderen t/m 12 zijn gratis

musea in Lissabon Lison story centre

Lisboa Story Centre | Museum over de geschiedenis van Lissabon

Lissabon is een stad met een rijke historie. Door middel van een meeslepende en interactieve ervaring laat Lisboa Story Centre je kennis maken met de geschiedenis van de Portugese hoofdstad. Tijdens een kort bezoek aan de stad krijg je vaak niet een concreet beeld van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. Dit museum brengt daar verandering in.

Door middel van een audiotour en een goed samengesteld verhaal krijg je een duidelijk beeld van de Portugese geschiedenis in dit historische museum. Zo leer je bijvoorbeeld meer over de aardbeving in 1755. Deze aardbeving heeft een grote impact gehad op Lissabon.

Een bezoek duurt gemiddeld tussen de 1 á 2 uur. Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende interactieve technieken, waardoor het ook voor kinderen een leuk museum is om te bezoeken.

🎟️ Gratis met de Lisboa Card
🎟️ Bestel hier losse tickets: €6,50 voor volwassenen, €4,50 voor studenten en €3 voor kinderen t/m 15 jaar.

Tip: het Lisboa Story Centre bevindt zich vlakbij de Arc de Triomphe van Lissabon. Dit is een grote boog die toegang biedt tot het Praça do Comércio. Dit is een groot centraal plein met leuke restaurants.
Vanaf de boog heb je spectaculair uitzicht over dit plein én over de rivier de Taag 😍
Ze zijn allebei gratis te bezoeken met de Lisboa Card. –> Bestel hier je Lisboa Card

benfica museum in Lissabon

Museu Benfica | Het Benfica Museum bij het voetbalstadion

Voor de voetballiefhebbers die een bezoek brengen aan Lissabon is dit museum een echte aanrader 😊⚽️ Ook voor kinderen – zeker de voetballers – zullen zich hier enorm kunnen vermaken.

Een gepassioneerde gids zal je alles vertellen over de voetbalclub en zijn geschiedenis. In de tentoonstelling zijn ruim 30.000 voorwerpen, van trofeeën tot video’s van de geschiedenis van Benfica. De Portugese voetballegende Eusebio wordt in het speciaal uitgelicht en de gigantische prijzenkast is één van de topstukken van dit prachtige museum.

Tip: het Benfica museum is een van de leukste musea in Lissabon voor voetballiefhebbers. Maar weet je wat misschien nog leuker is? Een Benfica stadion tour! Deze twee kunnen perfect gecombineerd worden. Er is zelfs een speciaal combi-ticket waarmee je wat korting krijgt 🙂

🎟️ Combi-ticket voor een Benfica stadion tour + museum
–> Lees hier meer over de Benfica stadion tour

musea in lissabon

Pilar7 Brug Experience | Een van de leukste musea in Lissabon voor kinderen

Een andere plek die zeker de moeite waard is, is dé iconische brug van Lissabon: Ponte 25 de Abril 🤩 Deze hangbrug is rood en groot en wordt ook wel de Golden Gate Bridge van Lissabon genoemd. Tijdens een bezoek aan de Portugese hoofdstad is het daarom zeker niet te missen.

Dit museum in Lissabon geeft je de mogelijkheid om een kijkje te nemen bovenop de brug, maar óók in een van de pilaren. Het is een indrukwekkend beeld om de 2277 meter lange brug vanaf de bovenkant te bekijken 😍

Via een vaste route kom je onder andere langs een maquette, je mag een bezoek brengen aan een arbeiderskamer en met een glazen lift ga je de hoogte in.

Pilar7 Brug Experience is een aanrader om met kinderen te doen, over de spiegelende vloer en de lift met glazen vloer zul je ze nog dagen horen 😜

🎟️ Losse tickets voor Pilar7 brug experience: €5 voor iedereen van 5-64 jaar. €3,50 voor studenten en 65+ers.
🎟️ Gratis met de Lisboa Card, bestel hier.

Calouste Gulbenkian museums in Lissabon

Calouste Gulbenkian | Museum met een privécollectie

Midden tussen het groen van Parque de Santa Gertrudes vind je het Museu Calouste Gulbenkian. De hele collectie is een nalatenschap van de Armeense filantroop Calouste Gulbenkian. Dit bijzondere museum werd in 1969 geopend en het is verdeeld in twee delen.

In ene deel vind je voornamelijk Oosterse kunst, Islamitische kunst en antieke kunst. In het andere deel van dit prachtige gebouw kom je voornamelijk Europese kunst tegen. Er zijn ondere andere werken van Rembrandt van Rijn en Peter Paul Rubens te bewonderen, net zoals verschillende boekdruk- en decoratieve kunst.

Allemaal vanuit de indrukwekkende privé kunstcollectie van Calouste Gulbenkian. Het museum is ontstaan vanuit een wens van de filantroop. Hij overleed zelf in 1955.

De collectie die wordt tentoongesteld is een unieke verzameling en kunstliefhebbers kunnen hier hun hart op halen.

🎟️ Losse tickets voor de collectie van Calouste Gulbenkian: €10 voor volwassenen boven de 30 jaar. €5,50 iedereen tussen de 12 en 29 jaar. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis.

fado museum Lissabon

Het Fado museum van Lissabon

Fado is Portugese volksmuziek en Lissabon is dé stad van Fado. Hier moet je dus wel een bezoekje brengen aan het Museu Do Fado 😊

Artiesten, muzikanten, kunstenaars en componisten vertellen het verhaal wat achter deze muzieksoort schuilgaat. Het laat je zien wat te betekenis is voor de Portugese bevolking, maar specifiek voor de inwoners van Lissabon.

Ook worden er muziekinstrumenten, bladmuziek en verschillende wassenbeelden tentoongesteld in dit leuke museum. Dit kleinschalige museum is een eerbetoon aan Fado en het zal je dan ook niet verbazen dat deze muziek tijdens je bezoek overal te horen zal zijn. De mogelijkheid tot interactie maakt het een leuk museum om met kinderen te bezoeken.

Tip: ga tijdens je bezoekje aan Lissabon ook zéker een avond eten in een van de beste fado restaurants in Lissabon 🙂

mnaa museum top musea in Lissabon

Museo Nacional de Arte Antiga (MNAA) | Nationaal Museum voor Oude Kunst

Voor de echte kunstliefhebber staat het MNAA met stipt op één. Dit museum is hét belangrijkste kunstmuseum van Portugal. De collectie komt voort vanuit de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw en bevat onder andere schilderijen, decoratieve kunst en allerlei sculpturen.

De nadruk ligt op Portugese kunstenaars, maar daarnaast zijn er ook verschillende kunstwerken van grote Europese kunstenaars.

Het topstuk van dit prachtige museum zijn de Sint Vincent Panelen, afkomstig van de huisschilder van een voormalige Portugese koning. Liefhebbers van oude kunst kunnen hier hun hart ophalen, waardoor het niet altijd de place to be is voor kinderen.

Het MNAA bevindt zich op een plek waar vroeger een oud klooster stond. Dit klooster is tijdens de grote aardbeving in 1755 totaal verwoest.

🎟️ Gratis met de Lisboa Card, bestel hier.

Carris Museum | Over het openbaar vervoer in Lissabon

De typisch Portugese gele trams, wie kent ze niet? 😜 In het Carris Museum wordt je ondergedompeld in de geschiedenis van het openbaar vervoer in Lissabon. Het museum is onderverdeeld in verschillende gebouwen. Via een luxe tram – met kroonluchters – wordt je naar één van de gebouwen gebracht.

Kinderen die gek zijn van alles op wielen kunnen hun geluk niet op in dit museum, er is genoeg voor ze om te zien en te ontdekken.

Niet alleen de gele metro’s komen aan bod, ook de bussen, metro’s en alles wat er bij komt kijken wordt in dit leuke museum tentoongesteld. Er is de mogelijkheid om binnenin een aantal vervoersmiddelen te kijken en vaak valt de drukte enorm mee. Kortom, dit prachtige museum is zeker weten een aanrader 😊

🎟️ Gratis met de Lisboa Card, bestel hier.

paleis van ajuda musea in Lissabon

Ajuda Nationaal Paleis

In de 19e eeuw was dit geen museum, maar een paleis. Het werd toen bewoond door de Portugese koninklijke familie. Toen Portugal in 1910 werd uitgeroepen tot Republiek werd het gesloten.

Gelukkig is het jaren later, in 1968, opnieuw geopend als historisch museum. Het neoklassieke gebouw is alleen al aan de buitenkant een lust voor het oog. In dit prachtige museum is een grote collectie van decoratieve kunst te bekijken.

De kamers zijn prachtig ingericht en je krijgt een beeld hoe het koninklijke leven er aan toe ging. Het paleis wordt momenteel nog steeds gebruikt voor officiële ceremonies van het presidentschap van Portugal.

Om bij het Ajuda Nationaal Paleis te komen is er een kleine klim nodig, maar deze – vergeten – parel zal zeker indruk maken.

🎟️ Boek hier tickets: €5 voor volwassenen vanaf 13 jaar
🎟️ Gratis met de Lisboa Card, bestel hier.

scheepsvaart museum lissabon

Museu de Marinha – Maritiem museum in Belém

In de westvleugel van het Mosteiro Dos Jeronimos klooster bevindt zich het maritiem museum. Het is één van de belangrijkste musea ter wereld gericht op rijke geschiedenis van de Portugese zeevaart.

De tentoonstelling start met het verhaal over de ontdekkingsreizigers, inclusief de bijbehorende schepen en voorwerpen. Op de eerste verdieping staan allerlei schaalmodellen van schepen, van de eerste vaartuigen tot aan de moderne schepen die de marine tot op heden nog gebruikt.

In de koningssloep heb je de mogelijkheid om in de hut van koning Carlos en koningin Amélia te kijken. Het maritiem museum is niet te groot en een prima plek om samen met je kinderen meer te leren over de geschiedenis van de Portugese zeevaart.

rijtuigmuseum in Lissabon een van de mooiste musea in Lissabon

National Coche Museum – Nationaal rijtuigmuseum/koetsmuseum

Dit nog relatief nieuwe museum – geopend in 2015 – heeft een prachtige tentoonstelling met rijtuigen vanaf de 16e eeuw. Je krijgt een beeld van de evolutie van koetsen, van antiek en barok tot strakke en monochrome rijtuigen.

Dit leuke museum bestaat uit 2 zalen waarin de collectie prachtig tot zijn recht komt. Met recht is de indrukwekkende gouden koets hét topstuk van het National Coche Museum 😍

Het is een ideale plek om even wat cultuur op te snuiven en de hitte van de stad te ontvluchten. Ook met kinderen is dit museum een aanrader. Er is genoeg te zien, het is vaak niet te druk en er is voldoende ruimte om vrij te kunnen bewegen.

🎟️ Boek hier tickets: €8. Gratis voor kinderen tot 12 jaar.
🎟️ Gratis met de Lisboa Card, bestel hier.

berardo museum voor moderne kunst in Lissabon

Berardo Collectie museum: Voor moderne kunst

In de wijk Belém vind je een van de top musea in Lissabon: het Berardo museum. Liefhebbers voor de moderne kunst kunnen hun hart hier ophalen, er zijn onder andere werken te vinden van Picasso, Mondriaan en Dalí. Ook Warhol, Pollock en Lissitzky is te vinden in dit prachtige museum.

De permanente tentoonstelling bevat alleen al 1000 kunstwerken! Daarnaast wordt het regelmatig met tijdelijke tentoonstellingen aangevuld.

Het Berardo museum is niet persé een aanrader met kinderen. Er zijn geen voorzieningen voor kinderen en de bezoekers van dit museum komen specifiek voor de unieke kunst. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag en de entree is gratis.

muziek musea in Lissabon

Museu da música | Muziek museum in Lissabon

Het muziekmuseum is een klein, maar prachtig museum. Het muziekmuseum van Lissabon heeft een tentoonstelling met honderden verschillende instrumenten. Ze zijn onder andere afkomstig uit Europa, Azië en Afrika, vele vrij onbekend voor het algemene publiek.

Het is een van de meest onbekende musea in Lissabon, maar daarom zeker niet minder leuk. Het topstuk van dit prachtige museum is stradivarius-cello uit 1725, deze was ooit in het bezit en werd bespeeld door niemand minder dan koning Luís I van Portugal 😉

Door de onbekendheid valt de drukte (bijna) altijd mee en dat geeft je genoeg gelegenheid om alles goed te kunnen bekijken. Het is geen groot museum, waardoor het een leuke tussenstop is en ideaal om samen met kinderen te bezoeken.

chiado museum lissabon

Chiado Museum | Een van de musea in Lissabon voor hedendaagse kunst

Ben je geïnteresseerd in moderne en hedendaagse kunst? Dan is het Chiado museum the place to be voor jou 😀 Het wordt ook wel het Museu Nacional de Arte Contempo’nea genoemd (MNAC). De deuren werden voor het eerst geopend in 1911.

Op dit moment zit de tentoonstelling vol met werken van Portugese kunstenaars uit 1850 tot 1960. Het geeft een perfect beeld van de evolutie van de moderne kunst. Het is een variatie van allerlei kunststromingen en daardoor een aanrader voor iedere liefhebber van hedendaagse kunst.

🎟️ Gratis met de Lisboa Card, bestel hier.

Andere musea in Lissabon die gratis zijn met de Lisboa Card

– Museu Nacional de Etnologia | Museum van Volkenkunde
– Museu Nacional do Traje | Nationaal kostuum- en fashion museum
– Keramiek Museum (in Sacavém). Goed bereikbaar met de metro van Lissabon.
– De Arc de Triomphe van Lissabon (aanrader!)
– Koninklijke schatten museum
– Lucht museum
– Het panthéon van Lissabon (ook wel de kerk van Santa Engrácia). Tip: dit Panthéon heeft een leuk dakterras 😊
En nog meer.

Zoals je kunt zien zijn heel veel musea gratis te bezoeken met de Lisboa Card. Deze kaart is dus voordelig om te bestellen als je meerdere musea wil bezoeken én gebruik maakt van het openbaar vervoer (want je reist daarmee ook gratis in het OV). Ook de liften zoals de Santa Justa lift zijn gratis.
–> Bestel hier je Lisboa Card 🙂

Tip: bezoek ook de Toren van Belém en het Mosteiro dos Jerónimos-klooster. Twee interessante bezienswaardigheden in de wijk Belém. Deze zijn ook gratis met de Lisboa Card.

Meer lezen over Lissabon?

– Lisboa Card
– De top bezienswaardigheden van Lissabon
– Elektrische step huren in Lissabon
– Tram 28
– Hop on hop off bus in Lissabon
– Mosteiro dos Jeronimos bezoeken
– Toren van Belém bezoeken
– Zo kom je van het vliegveld naar het centrum van Lissabon
– Dit zijn de leukste fado restaurants
– De metro van Lissabon (+ tips over metrotickets)
Overnachten in Lissabon