De LX Factory | Hotpot in Lissabon!

Eline Door Eline

De LX Factory is absoluut een van de meest hippe plekken in Lissabon 😊 Het ligt ongeveer 3 kilometer buiten het centrum, in de Lissabonse wijk Alcântara. Hoewel het niet in het centrum ligt is het zeker de moeite waard om hier met het openbaar vervoer naartoe te reizen. De LX Factory is een voormalig fabrieksterrein. Je herkent de ingang meteen door de grote lichtgevende letters met “LX Factory”. 😊 De oude fabriekspanden zijn heel stijlvol gerenoveerd en worden nu bezet door leuke winkels, restaurants, conceptstores, galerieën, en terrasjes. Het is hier altijd gezellig, met name met mooi weer! 😍

LX Factory, hotspot in Lissabon


Waarom oude fabriekspanden?

Het fabrieksterrein van de LX Factory werd al halverwege de 19e eeuw gebouwd. Het werd met name gebruikt door de Lissabonse Textiel- en Spinnerijmaatschappij. Dat was heel belangrijk voor Lissabon, want het was een grote textielproduct en zorgde voor veel werkgelegenheid. Er werden textielproducten zoals lakens, handdoeken en stoffen geproduceerd. Later kwamen er ook andere bedrijven op het terrein, waaronder het bedrijf Companhia Aliança. Dit bedrijf gebruikte gebouwen als opslagruimte voor conserven en ingeblikte vis.

Het waren gouden jaren, maar op een gegeven moment werd de fabriek gesloten en verlieten de meeste bedrijven het terrein. Hierdoor raakte het totaal in verval. Dit heeft een aantal jaar geduurd, totdat het terrein in 2008 werd opgekocht door een vastgoedbedrijf genaamd DST Group.

Dit bedrijf wilde het gebied nieuw leven inblazen en omvormen tot een creatieve en culturele hub. Onder leiding van de architecten João Carlos Nunes en Frederico Valsassina werden de oude fabrieksgebouwen gerestaureerd en omgebouwd tot winkels, restaurants, galerijen, kantoren en kunstenaarsateliers.

De LX Factory werd in de jaren 2010 steeds populairder en werd al snel een belangrijke attractie in Lissabon voor zowel toeristen als locals. Tegenwoordig is het een bruisende ontmoetingsplaats voor kunstenaars, creatievelingen en ondernemers uit verschillende sectoren, en wordt het beschouwd als een van de meest levendige en inspirerende plekken in de stad. Het is een inspirerend voorbeeld van hergebruik van industrieel erfgoed.

lx factory lissabon

Streetart bij de LX factory

Letterlijk overal waar je komt zie je kunst! 😍 Niet alleen in de ateliers en galerijen, maar ook overal op straat. Dat maakt de LX factory zo leuk. Het is een soort openluchtmuseum , met overal wat te ontdekken. De kunst wordt gemaakt door zowel lokale- als internationale kunstenaars. Ze variëren enorm in stijl en ontwerp. Zo zit er altijd wel wat bij wat jij leuk vindt. Veel kunstwerken hebben ook een bepaalde boodschap. Meestal is dit een politieke- of sociale boodschap.

Een van de meest bekende werken bij de LX Factory is het gigantische portret van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Het kunstwerk is gemaakt door de muur in verschillende lagen te bewerken, waardoor Pessoa’s gezicht in reliëf uit de muur lijkt te komen. Indrukwekkend!

streetart bij de lx factory lissabon
streetart lx factory

Wat is er nog meer te zien bij de LX Factory?

De boekenwinkel is bijvoorbeeld leuk om te bezoeken. De winkel heet “Ler Devagar”, wat “Lees rustig” betekent. Binnen vind je nog wat industriële karakteristieken zoals een originele printer, en oude industriële trappen. Aan het plafond hangt een iconische fietser met vleugels en de wanden zijn tot aan het plafond gevuld met boeken. Het is door National Geographic wel eens genoemd in de top 10 mooiste boekenwinkels ter wereld.

Op zondag is de LX Factory altijd extra populair door de wekelijkste vlooienmarkt 😊 Je vindt hier dan allemaal leuke kraampjes met allerlei verschillende spullen. Van kleding tot sieraden, zeepjes, zelfgemaakte dingen en planten (zoals het kraampje op de foto hieronder). Deze markt is er van 11 tot 19 uur.

In het grote industriële gebouw aan de hoofdstraat (R. Rodrigues de Faria), vind je meerdere boetiekjes, artiesten studio’s en andere creatievelingen. Je ziet hier veel sieraden, maar ook een foto-ontwikkeling lab (ik ben zelf geen expert in fotografie, maar mensen die wel aan fotografie doen zijn mega enthousiast) en er zit een massagesalon. Het is erg leuk om hier doorheen te lopen.

Verder kun je nog bijlen gooien in het Amerikaanse restaurant Usaxeclub. Een bijzondere activiteit haha, maar wel eens grappig om te doen.

Tip: combineer je bezoek aan de LX factory met de bezienswaardigheden in Bélem: de Toren van Belém en het Jeronimos klooster. De wijk Belém ligt namelijk ook buiten het centrum van Lissabon en bij de LX Factory ben je al halverwege 😉

boekenwinkel lx factory
lx factory

Eten bij de LX Factory

De LX factory is een uitstekende plek om lekker wat te eten. Je hebt hier namelijk veel keuze en elk restaurant heeft een leuk terras buiten. Let wel op: het eten is hier over het algemeen vrij prijzen. Zeker voor Portugese begrippen. Hier staan wat restaurants op een rijtje:
(Hou er rekening mee dat er soms een wisseling is in restaurantjes).

Mex Factory – Restaurant met Mexicaanse streetfood zoals taco’s en nacho’s. En er is livemuziek!
The Therapist – Restaurant met gezonde gerechten. Veel veganistische en glutenvrije opties. Het idee is “from nature to table”. Aanrader!
Cantina – creatief, huisgemaakt Portugees eten in een grote houtoven
Ni Michi – Dit Latijns-Amerikaanse restaurant is jong en hip. Ze hebben lekkere burrito’s en cocktails. Er is ook live muziek.
Beers – gastro-pub met bier en gegrild vlees
Borogodó – leuke plek met een Portugese keuken en cocktails, vooral het terras is gezellig
Cucurico – Staat bekend om de Portugese gebakken kip
Taberna 1300 – Dit is een van de populaire plekken van de LX Factory. Het restaurant straalt ook helemaal de industriële stijl uit. Het eten is hier erg lekker. Ze combineren de moderne keuken met typisch Portugese recepten.
Sushi Factory – Het enige sushi restaurant bij de LX Factory
A Praça – Portugese tapas, wijnen, steaks en meer
Landeau Chocolate: het draait hier om maar 1 product: de chocoladetaart! 😍

Tip: wil je echt de Portugese cultuur proeven? Reserveer dan in het centrum van Lissabon een plekje bij een va de authentieke fado restaurants 🙂

Village Underground

Village Underground ligt officieel niet in de LX factory, maar het is vanaf de LX Factory slechts 5 minuutjes wandelen. Het is het dus wel leuk om even langs te lopen. Hier vind je co-working spaces, concerten, streetart en live muziek. Village Underground is opgebouwd uit oude zeecontainers en bussen. Dat maakt het zo uniek. In de dubbeldekker bus kun je een lekkere lunch of diner halen 🙂
Het is niet heel groot, maar het is leuk om dit te combineren met een bezoek aan de brug (Pilar 7 experience) of het Carris Transport Museum (gratis met de Lisboa kaart).

village underground brug lissabon ponte 25 de abril
village underground brug lissabon ponte 25 de abril

Hoe kom je bij de LX Factory?

LX Factory ligt onder de bekende Ponte 25 de Abril. Als je met het openbaar vervoer reist kun je het beste bus 714 pakken. Je stapt dan op bij Praca Figueira. Stap vervolgens uit bij halte Calvário. Het is vanaf hier nog 3 minuten lopen. Je kunt natuurlijk ook een elektrische step pakken en langs de Taag rijden 😊

openbaar vervoer naar de lx factory in Lissabon