Mosteiro dos Jerónimos bezoeken

Eline Door Eline

Wil jij het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon bezoeken? Het Mosteiro dos Jerónimos is een prachtig klooster in de wijk Belém en een van de top bezienswaardigheden in Lissabon 😍 Het staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Vanuit het centrum in Lissabon is het goed te bezoeken, bijvoorbeeld met de hop on hop off bus.

Mosteiro dos Jerónimos bezoeken


Tickets voor Mosteiro dos Jerónimos

Geen gedoe bij de kassa, koop van tevoren je kaartje voor Mosteiro dos Jerónimos! Betrouwbare tickets koop je via deze website. Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar. Dus kijk ook even wat voor jou het beste is.

🎟️Los ticket voor Mosteiro dos Jerónimos
🎟️Belém bundel: combinatie ticket met de Toren van Belém. Handig als je een dagdeel naar de wijk Belém gaat.
🎟️Lisboa Card: óók gratis OV en toegang tot veel andere musea en bezienswaardigheden

Wat is Mosteiro dos Jerónimos?

Het klooster is een symbool voor de rijkdom en macht van Portugal. Zo is het betaald met de opbrengsten van de kruiden en specerijen die Portugal in de 16e eeuw uit India haalde. Dit bracht zoveel geld op dat het Koning Manuel I de rijkste monarch van Europa maakte.

Het klooster werd in het begin van de 16e eeuw in opdracht van koning Manuel I gebouwd om de succesvolle reis van Vasco da Gama naar India te herdenken. De bouw begon in 1501 en duurde enkele decennia. Het klooster staat bekend om zijn ingewikkelde en uitgebreide decoratie, met maritieme motieven, religieuze symbolen en elementen uit de natuur, die de Portugese tijd van ontdekking en maritieme macht weerspiegelen.

Wat is er te zien in het Mosteiro dos Jerónimos?

Poort van João de Castilho

De zuidelijke gevel is zeker een bezoek waard vanwege de poort van João de Castilho (zie afbeelding). Aan de rechterkant is een beeld van Henrik de Zeevaarder te zien. Dit was de grootvaarder van koning Manuel. Hij is degene geweest die de reizen naar onder andere India financierden waardoor dit klooster uiteindelijk betaald kon worden. Hij bewaakt als het ware de poort.

De Maagd van Belém staat in het midden en zegent het monument. Ze staat omringd door de 12 apostelen. Helemaal bovenin staat de aartsengel Sint Gabriel, de beschermheilige van Portugal.

Tip! Je kunt een los kaartje kopen om het klooster te bezoeken, maar je kunt ook een Lisboa Card kopen. Hiermee kun je ook andere bezienswaardigheden bezoeken én gratis gebruik maken van het OV. Hiermee ben je uiteindelijk veel goedkoper uit.

Een andere optie is de Belém bundle. Daarmee bezoek je ook de Toren van Belém 😍

Mosteiro dos Jerónimos belem lissabon.jpg

De kathedraal

De ingang van de kathedraal is te vinden via de westelijke portaal. Ook hier is symboliek te vinden in de poort. Loop er niet zomaar voorbij, dat is zonde. Je ziet hier drie scènes van de geboorte van Jezus (de aankondiging, de geboorte en de wijzen die komen bezoeken). Daarnaast zijn er beelden te zien van de stichters van het klooster.

De kathedraal zelf is heel indrukwekkend en voelt heel ruim. Dit komt door het kruisribgewelf (het plafond van de kathedraal). Door de constructie van het gewelf zijn er nauwelijks pilaren nodig. Het idee was ook om een zo groot mogelijk ruimtegevoel te creëren.

Mosteiro dos Jerónimos lissabon belem

Het klooster

Na een bezoek aan de kathedraal kun je doorlopen naar het klooster. De kloostergang heeft twee verdiepingen en was daarmee een architectonisch meesterwerk voor die tijd. Wat ook opvallend is, is dat de kloostergang heel rijkelijk gedecoreerd is. Via de kloostergang kun je verschillende ruimtes in het klooster bezoeken. Ze zijn niet meer ingericht, dat is jammer. Maar alsnog mooi om te bezoeken 😊

Mosteiro dos Jerónimos
Mosteiro dos Jerónimos bezoeken

Veelgestelde vragen

Hoe kom je bij Mosteiro dos Jerónimos?

Je kan gemakkelijk naar het klooster met tram 15, waarbij je uitstapt bij de halte Belém-Jerónimos. Daarnaast zijn er meerdere buslijnen, waaronder 201, 714 en 751. Tip! Ook de hop-on hop-off bus van Lissabon heeft een halte hier, hiermee stap je ook (bijna) voor de deur uit!
🎟️Ticket voor de hop on hop off bus Lissabon | Bestel hier

Wat zijn de openingstijden?

Mosteiro dos Jerónimos is het hele jaar geopend. Van mei tot en met september zijn de deuren open van 10 tot 18 uur. De rest van het jaar sluiten de deuren om 17 uur.

hop on hop off bus lissabon route

Meer lezen over Lissabon?

– Leukste wijken van Lissabon + hoteltips
– De top bezienswaardigheden van Lissabon
– Elektrische step huren in Lissabon
– Tram 28
– Hop on hop off bus in Lissabon
Lisboa Card review
Toren van Belém bezoeken (ook in Belém, handig met combi ticket)
Leuke hotels in Lissabon
Zo kom je van het vliegveld naar het centrum van Lissabon
– Dit zijn de leukste fado restaurants
De metro van Lissabon (+ tips over metrotickets)
Boek een fiets tour met Nederlandse gids
Benfica stadium tour: absolute aanrader voor voetballiefhebbers!
Maak een dagtrip vanuit Lissabon naar het mooie Sintra
Castelo de São Jorge: het Kasteel op de hoogste heuvel van Lissabon
Goedkope hotels in Lissabon
Beste Pastéis de Nata (traditioneel Portugees taartje)

Tip: bestel alvast je tickets