Azulejo museum: ons favoriete museum in Lissabon

Eline Door Eline

Als je naar Lissabon gaat moet je het Azulejo museum (ook wel het tegelmuseum) absoluut bezoeken! Het is een van onze favoriete musea in Lissabon! 😍 Ten eerste zijn azulejo’s altijd mooi om te bewonderen, maar ze zijn ook echt onderdeel van de Portugese cultuur, architectuur en historie. Hier beleef je Lissbon zoals Lissabon echt is. De azueljo’s vertellen namelijk ook een verhaal. En dat verhaal ontdek je in het tegelmuseum. In dit artikel vertellen we wat je precies kunt verwachten en waarom het museum een bezoek waard is 😊

Azulejo museum Lissabon


Tickets voor het tegelmuseum

Tickets voor het tegelmuseum zijn niet duur 😊 Volwassenen (13+) kunnen al voor €5 naar binnen. Boek hier een los ticket. Kinderen van 12 jaar of jonger mogen gratis naar binnen.

Je kunt er ook voor kiezen om een Lisboa Card aan te schaffen. Daarmee reis je onbeperkt gratis met het openbaar vervoer en heb je toegang tot 39 bezienswaardigheden en musea. Ook kun je gratis gebruik maken van de bekende Santa Justa lift en andere liften in Lissabon 🙃 Oftewel: met een Lisboa Card hoef je dus nergens meer aan te denken. Je kunt hem voor meerdere dagen aanschaffen. Hoe langer je hem gebruikt, hoe goedkoper hij wordt.

Tickets
🎟️ Boek hier je een los ticket voor het Tegelmuseum (€5)
🎟️ Boek hier een Lisboa Card (gratis openbaar vervoer + toegang tot 39 bezienswaardigheden inclusief het Azulejo museum (€22 voor 1 dag, €46 voor 3 dagen)

Wat zijn azulejo’s?

Ben je bekend met de typische Portugese tegeltjes? Die met mooie printen en kleurencombinaties? Dat zijn dus ‘azulejo’s’. Het woord komt uit de tijd van de Middeleeuwen, de vertaling is ‘kleine gladde gepolijste steen’. De Arabieren maakte er volop gebruik van en de Portugese koning zag er de schoonheid van in, wat wij helemaal begrijpen 😍

Vanaf de 15e eeuw werden de tegels steeds vaker gebruikt in de Portugese architectuur. In het paleis van de koning, maar ook op wanden en vloeren in huizen. Zelfs op de buitenkant van huizen werden ze gebruikt. Het is namelijk een uitstekend middel om de warmte buiten te houden in de zomer. In de winter helpen de azulejo’s juist om de kou buiten te houden.

In de 18e eeuw zijn ze ook begonnen om azulejo’s te gebruiken in kerken, paleizen, fonteinen en nog veel meer plekken. Als je om je heen kijkt in Lissabon, maar ook in de rest van Portugal, zal je zien dat je overal deze typische Portugese tegeltjes tegenkomt.

Vaak hebben de azulejo’s geometrische patronen die perfect in elkaar overlopen, maar regelmatig zie je ze ook met afbeeldingen – een azulejo-tableau genoemd – of tekst. In Portugal zijn deze tegeltjes niet alleen maar een bouwmateriaal, het is Portugese decoratieve kunst – ofwel cultureel erfgoed. Het hoort bij het land en het heeft dan ook een rijke geschiedenis 😊

azulejo museum lissabon

Wat is er te zien in het Azulejo museum?

Het Museu Nacional do Azulejo (tegelmuseum) is op chronologische wijze ingedeeld, startend vanaf de 15e eeuw tot het heden. Je loopt dus langs verschillende tableaus van soms wel 5 eeuwen oud!!

Portugal kent een rijke geschiedenis wat betreft invloeden van andere landen en dat is ook goed terug te zien in de tegeltjes. De techniek verandert, maar ook de kunst op de tegels. Vanaf de 17e eeuw zie je ook Nederlandse invloeden terugkomen. De reden hiervan is helaas niet heel positief, Nederland heeft namelijk jarenlang oorlog gevoerd tegen Portugal en zijn koloniën. 

Eigenlijk is het museum één en al een hoogtepunt, maar toch zijn er een aantal topstukken die extra aandacht verdienen. Zo zijn de stukken met jachttaferelen uit (ongeveer) 1680 prachtig, maar ook De Dansles uit 1707 en Het Verhaal van de Hoedenmaker uit 1800 zijn aanraders.

Tip: Op de eerste en derde zondag van de maand zijn er gratis rondleidingen door het klooster en het museum. Deze rondleidingen gaan van start om 15.30 uur. Je moet er wel even voor reserveren nadat je online een ticket hebt gekocht (bestel hier je ticket). Een rondleiding is wel erg leuk, want dan leer je ook echt de verhalen achter de mooie azulejo-schilderijen 😊

Boven in het museum is een panorama van Lissabon te zien, afkomstig uit de tijd vóór de aardbeving van 1755 die de stad veel schade heeft toegebracht. Het is in totaal 23 (!) meter lang en is gemaakt met 1300 tegels, echt een aanrader om grondig te bestuderen en te kijken of jij bepaalde punten herkent.

azulejo museum tegelmuseum lissabon voor de aardbeving
Lissabon voor de aardbeving

Ondanks dat het museum echt gericht is op de typische Portugese tegeltjes zijn er ook verschillende keramieken en aardewerk kunstwerken uit de 20e eeuw te bewonderen. Het klinkt misschien allemaal een beetje stoffig, maar wij kunnen je verzekeren dat het één van de leukste musea gaat zijn die je hebt bezocht.

Tip: Je kunt een gratis audiotour downloaden via de app van het museum – MNAz – Museu do Azulejo (beschikbaar in zowel de Google Play Store als de Apple Store).

Waarom dit museum nog meer een bezoek waard is

Dit museum is niet alleen vanwege z’n prachtige tentoonstelling een aanrader. Het is namelijk gevestigd in een klooster, het Convento Madre de Deus. De bouw hiervan is gestart in 1509 naar aanleiding van de vrouw van de koning Don João II. In de 16e eeuw is de bouw voltooid, maar in de loop van de eeuwen werd het steeds verder uitgebreid.

Er werd onder andere een kerk, hoogkoor en sacristie toegevoegd. De Capela de Santo António is één van de hoogtepunten van dit gebouw. De barokke stijl is indrukwekkend, helemaal door de combinatie met het vele goud en de prachtige decoraties 😍  

kapel azulejo museum tegelmuseum lissabon klooster
De kapel van het klooster waar het Azulejo Museum in gevestigd is
De kapel van het klooster waar het Azulejo Museum in gevestigd is
De kapel van het klooster waar het Azulejo Museum in gevestigd is

Natuurlijk kom je ook overal in het klooster de typische Portugese tegeltjes tegen. De combinatie van de adembenemende locatie en de – vaak onverwachte – interessante collectie maakt dit museum een must see tijdens jouw bezoek aan Lissabon.

Tip: wil je azueljo’s meenemen als souveniertje? Er zijn 2 leuke azulejo’s winkels in Lissabon waar ze echte, originele azulejo’s verkopen. Azulejo’s worden niet meer gemaakt zoals ze hier verkocht worden, dus het is echt een bijzonder souveniertje.

Solar Antiques. Dit is een echte familie winkel met traditionele Azulejo’s. The New York Times heeft het zelfs geclassificeerd als een van de 12 Treasures of Europe! 😍 Hier vind je vooral hele oude azulejo’s.

Cortiço & Netos. Hier verkopen de Azulejo’s die in de jaren ‘70 – ‘90 werden geproduceerd. Maar mensen vonden de Azulejos toen niet meer hip. De vraag nam af en de fabrieken sloten. De opa van de broers die deze winkel runnen kocht de overgebleven Azulejos van deze fabrieken.
Wij kochten hier een paar azulejo’s, ook een aantal die in 4 stukken waren gebroken. Zo kunnen we ze als onderzetter gebruiken 😊

onze azulejo's uit Lissabon
Onze azulejo’s uit Lissabon ©Wegwijsnaar.nl

Is het Azulejo museum ook leuk met kinderen?

Daar kunnen we in principe heel kort over zijn: dit museum is zéker geschikt voor kinderen. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur en er is voldoende ruimte voor kinderen om te bewegen en te ontdekken.

Tip: Er zijn heel veel tegels met dieren te vinden in het tegelmuseum. Het kan leuk zijn om met kinderen op zoek te gaan naar alle dieren die je kunt vinden. Hieronder een paar leuke voorbeelden 😊

azulejo tegelmuseum lissabon

Daarbij heeft het museum een prachtige binnentuin!! Dit is een fijne plek om even af te koelen van de hitte die de stad regelmatig te verduren krijgt, aangezien het een goed beschutte plek is. Daarnaast is er in de binnentuin een fontein met daarin kleine schildpadjes. Deze zijn zéér geliefd bij kinderen! 😊🐢 Terwijl jij of jullie rustig genieten in het bijbehorende restaurant – welke natuurlijk is gedecoreerd met azulejo’s – kunnen de kinderen zich verwonderen bij deze schattige dieren en hun energie kwijt in de schaduwrijke binnentuin.

Tip! Zoek je nog meer leuke activiteiten in Lissabon met kinderen? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, lees het hier!

Op zondagen heeft het museum een workshop ‘zelf tegels maken’. Deze begint om 14.00 uur, is helemaal gratis én is geschikt voor alle leeftijden. Komt dat even goed uit! Want zeg nou zelf, dat wil toch (bijna) iedereen wel een keertje doen? 😊 Leuk ook als souveniertje!

Hoe kom je bij het museum?

Het Azulejo museum is niet direct gevestigd op de toeristische route, maar alsnog is het vrij gemakkelijk te bereiken. Vanaf station Santa Apoliana is het ongeveer 25 minuten wandelen. Ga je liever met het openbaar vervoer van Lissabon? Dan is het mogelijk om bus 794 te pakken, stap uit bij de halte ‘Igreja Madre Deus’.

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 18.00, op maandag is het gesloten. 📍 Het adres is Rue Madre de Deus 4, Marvila. 

Tip: bestel alvast je tickets