Castelo de São Jorge

Eline Door Eline

Als je een bezoek brengt aan Lissabon kan het Castelo de São Jorge je niet ontgaan. Het ligt namelijk bovenop de hoogste heuvel van Lissabon. Dat betekent dat het kasteel vanuit heel Lissabon te zien is. Het Castelo de São Jorge is écht een must-see als je in Lissabon bent.
In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt voor een leuk bezoek aan het kasteel 😊

Castelo de São Jorge


castelo de são jorge
castelo de são jorge

Tickets voor het Castelo de São Jorge

Wil je het Castelo de Sao Jorge bezoeken? Dan is het aan te raden van tevoren tickets te bestellen óf een Lisboa Card aan te schaffen. Het is namelijk een van de meest populaire bezienswaardigheden in Lissabon. Zonder ticket sta je daar wellicht lang in de rij en dat is zonde.

Volwassenen betalen voor een ticket €15,-, voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang gratis. Met dit ticket mag je de hele dag in het kasteel zijn en mag je alles bekijken. 

Er is een speciale ingang voor mensen die al een ticket of Lisboa Card hebben 😉

Tip: Met een Lisboa Card krijg je korting voor het Castelo de São Jorge. Daarnaast kan je hiermee gratis met de tram (de iconische tramlijn 28) naar het kasteel. En maak je gratis gebruik van ander openbaar vervoer of andere bezienswaardigheden. Uiteindelijk is de Lisboa Card vaak de goedkoopste optie.
–> Lees hier meer over de Lisboa Card (onze review)
–> Bestel hier een Lisboa Card

Wat is het Castelo de São Jorge?

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels. De hoogste heuvel is maar liefst 110 meter hoog. Bovenop deze heuvel staat het imposante Castelo de São Jorge. Het is helemaal bovenin de wijk Alfama. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, de rivier De Taag en vele andere bezienswaardigheden. Het is het bekendste kasteel van de Portugese hoofdstad en is dan ook een populaire toeristische attractie. 

In 1373 werd er een stadsmuur om het kasteel gebouwd, welke bestond uit 5400 meter en 77 torens. Lissabon kent een interessante geschiedenis en is meerdere malen veroverd, Castelo de São Jorge heeft in deze historie een belangrijke rol gespeeld. Zo heeft het gediend als koninklijk paleis, maar ook als legerkazerne, gevangenis en liefdadigheidsinstelling voor de opleiding van arme kinderen.

Geschiedenis van Castelo de São Jorge

Het Castelo de São Jorge van Lissabon kent een rijke geschiedenis. De oorsprong van het kasteel stamt uit de 6e eeuw vóór Christus, voornamelijk door lokale Keltische en Iberische stammen. Iberische stammen zijn mensen uit Spanje en Portugal.

In de Middeleeuwen (500-1500) waren de Moren overheersend. De Moren waren een Islamitisch volk uit het noorden van Afrika. Zij vielen Spanje in 711 binnen. Zij hebben het kasteel een behoorlijke tijd in bezit gehad. Mede door de ligging, de hoogste heuvel van Lissabon, was het kasteel eeuwenlang de ideale plek vanuit waar de verdediging werd gevoerd tegen de tegenstanders.

Echter, tijdens de reconquista werden de Moren toch verdreven. De reconquista is een eeuwenlange periode waarin de Moren werden verdreven. De slag waarmee de Moren officieel werden verdreven wordt ook wel het ‘beleg van Lissabon’ genoemd. Dit vond plaats in 1145 onder leiding van Alfons Henriques. Hij werd uiteindelijk de eerste koning van Portugal. Onder zijn bewind is het Castelo de São Jorge door de Christenen in gebruik genomen en uitgebreid. Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend, de binnenkant van het kasteel is net zo imposant te noemen. 

Aan het einde van de 14e eeuw werd het opgedragen aan de nationaal gewaardeerde krijger São Jorge (Sint-Joris) en vormde het een decor voor grote staatsaangelegenheden.

Daarna diende het kasteel jaren lang als koninklijke residentie voor verschillende Portugese koningen en koninginnen. In de 16e en 17e eeuw werd het kasteel echter geleidelijk verlaten als koninklijke residentie en raakte het in verval. Er werd namelijk een nieuw Koninklijk Paleis gebouwd, vlakbij de Taag.

Een aardbeving heeft in 1755 uiteindelijk een groot deel van het Castelo de São Jorge verwoest. In de 20e eeuw werden de restanten van het kasteel gerenoveerd. Ook is het wat uitgebreid tot het kasteel wat we nu kennen.

Dit ga je zien in het Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge is groot en indrukwekkend, als je binnenkomt word je verwelkomd door een groot bronzen beeld van Alfons Henriques, de eerste koning van Portugal. Er is daarnaast ook een voorstelling welk meer vertelt over de aardbeving in 1755 en de impact hiervan op het kasteel en de stad. Het kasteel is meer een ruïne dan een echt kasteel. Je loopt voornamelijk buiten, maar je kunt wel de torens beklimmen én over de kasteelmuur wandelen. In totaal zijn er nog 11 torens intact.

entree castelo de são jorge
Het bronzen beeld van Afonso Henriques
kasteel castelo de sao jorge

Uitzichtpunt

Het uitzichtpunt is een van de eerste plekken waar je komt zodra je het kasteel gaat bezoeken. Je komt hier voordat je het kasteel zelf echt in gaat. Door de ideale ligging van het kasteel (op de hoogste heuvel van Lissabon), heb je een prachtig uitzicht over Lissabon en de Taag 😍 Bij mooi weer is het zelfs mogelijk om de zee te zien! Naast het mooie uitzicht is dit een hele fijne plek om even te genieten van wat schaduw op de warme zomerdagen in Lissabon. Het uitkijkpunt heet “Miradouro do Castelo de São Jorge”.

Tip: in de lente en de zomer is het kasteel tot 21 uur geopend. Het is heel mooi om vanaf hier de zonsondergang te bekijken 😍 Plan je bezoek daarom juist wat later op de dag.

uitzicht over lissabon vanaf het kasteel
uitzicht over lissabon vanaf het kasteel

De torens

De meeste torens kun je beklimmen. Ze geven allemaal fantastisch uitzicht over Lissabon. Een van de torens is het allermooiste. Dat is de Torre de São Lourenço. Je vindt deze toren ten westen van de ingang.

Camera Obscura

De Camera Obscura is erg leuk om te bezoeken! De letterlijke vertaling van Camera Obscura is ‘donkere kamer’. Dat is deze ruimte in het kasteel dan ook. Door middel van een techniek waarin het binnenvallende licht omgekeerd op de tegenoverliggende wand wordt geprojecteerd krijg je een 360° beeld van Lissabon. Verschillende spiegels en lenzen zorgen ervoor dat je de live beelden van de Portugese stad te zien krijgt. Indrukwekkend en gaaf om een keer met eigen ogen te bekijken! Je krijgt zelfs uitleg over de periscope en over Lissabon zelf. De gids laat meerdere bezienswaardigheden van Lissabon zien en vertelt daar wat over. Elke 20 minuten is er een nieuwe ronde. Elke ronde wordt er in een andere taal uitleg gegeven (Engels, Spaans of Portugees). Let erop dat dit alleen met mooi weer geopend is, er is namelijk zon nodig om een helder en scherp beeld te weergeven.  Je vindt de camera obscura in de Ulysses toren.

Archeologische site

Vlak naast het Castelo de São Jorge vind je ook een archeologische site. Hier worden overblijfselen van nederzettingen uit de ijzertijd, de Moorse tijd en overblijfselen van een 15e-eeuws paleis blootgelegd. Je kunt hier bijvoorbeeld het mozaïeken plaveisel van het vijftiende-eeuwse paleis van de bisschop van Lissabon zien. Archeologen hebben hun best gedaan om het intact te laten, vandaar dat er ook alleen beperkt toegang is, onder begeleiding van een gids. Gevonden artefacten werden van de archeologische site verwijderd, beschermd en worden nu tentoongesteld in het museum van het kasteel.

De ruïnes van het koninklijk paleis

Verschillende oorlogen en veroveringen heeft het kasteel overleefd, maar tijdens de aardbeving van 1755 is het koninklijk paleis verwoest. Een deel is gerenoveerd en herbouwd, maar lang niet alles.  Zo ook de ruïnes van het koninklijk paleis van de Alcáçova. Alleen al de restanten zijn indrukwekkend, maar binnenin dit terrein zijn prachtige tuinen en zie je her en der nog dat er een hoge adel aanwezig is geweest. Wil je het complete gevoel ervaren? Dineer dan in het restaurant Casa do Leao, welke ook binnen de ruïnes is gevestigd.

De tuinen (met pauwen)

Weelderige en romantische tuinen vol met inheemse planten en bomen. Je bent midden in het drukke Lissabon, maar in deze groene tuinen zou je dat snel vergeten. Castelo de São Jorge beschikt over prachtige tuinen met vele olijf-, kurk- en andere fruitbomen. Het hoogtepunt van de tuinen zijn de loslopende pauwen. Met een beetje geluk zullen ze voor je camera poseren. ’s Avonds net voor zonsondergang maken ze een hoop lawaai voordat ze gaan slapen in de hoge bomen.

Er zijn verschillende café’s te vinden in de tuinen van het kasteel. Het kasteel café is een leuk plekje om even wat te drinken. Het is self-service. Ze hebben ook kleine snacks zoals een broodje of empanada. Je kunt hier lekker buiten zitten met uitzicht op het kasteel en de tuinen. Onze tip: je kunt ook lekker zelf een lunch meenemen. Er zijn genoeg mooie plekjes bij het Castelo de São Jorge waar je kunt neerstrijken 😊

pauwen in de tuinen van Castelo de São Jorge
pauw tuin castelo de sao jorge lissabon

Waarom dit Kasteel in Lissabon een bezoek waard is

Het kasteel is één van de populairste toeristische attracties van Lissabon en wij begrijpen wel waarom. De unieke locatie en het uitzicht, maar ook de interessante geschiedenis van heel Lissabon komt voorbij. Bekijk de stad door een periscoop, welke op één van de torens van het kasteel staat of bezoek de resten van een middeleeuwse kerk binnen de vesting. 

Het leuke van dit kasteel is dat je letterlijk overal mag komen. Met geluk vind je een echte oude kasteeltoren met uilen erin 😉 Er zijn in totaal 11 torens, de meest indrukwekkende torens zijn de Torre de Menagem, de Torre do Haver ou do Tombo en de Torre da Cisterna.

Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, even tot rust wilt komen van alle drukte in de stad of juist houdt van natuur en groen; Castelo de São Jorge is voor – bijna – iedereen een hoogtepunt. Eigenlijk is het de perfecte mix van cultuur, geschiedenis, rust en natuur in één.

Tip: om de hoek van het kasteel kun je lekkere Pastéis de Nata halen. Ga daarvoor naar Pastelaria Santo António voordat je de wijk Alfama verlaat 😘

Castelo de São Jorge bezoeken met kinderen

Het Castelo de São Jorge is ook erg leuk om met kinderen te bezoeken. Kinderen kunnen hier lekker hun gang gaan en alles is te bekijken en te bezoeken. Ook de pauwen in de tuinen zullen de kinderen erg interessant vinden 😊 Het is niet aan te raden om het kasteel met een kinderwagen te bezoeken. De paden zijn allemaal gemaakt van keien en bevatten veel onregelmatigheden. Ook zul je veel trappen moeten beklimmen.

Zo kom je bij het kasteel van São Jorge

Om het kasteel te bezoeken moet je een aardige klim maken. Wandelend is het een optie, maar zeker in de zomer – wanneer het kwik kan stijgen tot 30° – kan je beter gebruik maken van het openbaar vervoer of de lift.

Tram 28, de iconische gele tram van Lissabon, brengt je naar Castelo de São Jorge. Stap uit bij de halte Miradouro Santa Luzia, vanaf hier maak je al wandelend de laatste klim. De halte is een uitzichtpunt en we raden dan ook zeker aan om hier even te kijken, vanaf hier kan je de stad en de Taag goed zien.

Je kan er ook voor kiezen om met de lift naar het kasteel te gaan. Deze bestaat nog niet zo lang en is helemaal gratis. Op Rua dos Franqueiros 170-178 stap je in en deze brengt je vervolgens naar Chão do Loureiro. Vanaf hier is het nog zo’n 10 minuten lopen naar Castelo de São Jorge.

Tip: Vanaf het kasteel naar de stad is het bergafwaarts, waardoor het een leuke optie is om dit wandelend te doen. Je loopt terug via de kronkelende weggetjes van de wijk Alfama. De wijk Alfama is onderdeel van het historische centrum van Lissabon. Een bezoek aan Castelo de São Jorge kan je goed combineren met een aantal andere hoogtepunten in deze wijk, zoals: Museo de Fado, Kathedraal van Lissabon en verschillende uitzichtpunten, zoals Miradouro de Santa Luiza. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van het Castelo de São Jorge?

Het kasteel is het hele jaar geopend, behalve op 25 december, 1 januari en 1 mei – Dag van de Arbeid. In de winter – van 1 november tot eind februari – zijn de openingstijden van 9:00 tot 18:00. De rest van het jaar – 1 maart tot 31 oktober – is het kasteel geopend van 9:00 tot 21:00. De lokale bevolking zie je hier ook regelmatig in deze periode picknicken of ontspannen, mede vanwege de rust, het groen en de verkoelende factoren.

Waar kan ik betrouwbare tickets bestellen?

Je kunt daar ter plekke tickets bestellen. Met een Lisboa Card krijg je een leuke korting op je tickets. Je kunt dan ook gratis met het openbaar vervoer in Lissabon reizen én andere bezienswaardigheden en musea gratis bezoeken. –> Koop hier je Lisboa Card

Reacties
 1. Dankjewel voor je snelle reactie!

 2. Hallo, wat een informatief en handig stuk heb je geschreven. Is het mogelijk om op het uitzichtpunt te komen zonder entree te betalen (als je het kasteel zelf niet in wilt gaan) of is het dan niet toegankelijk? Alvast bedankt!

  • Hoi Marijn,

   Dankjewel voor je berichtje en je complimentje. Om het uitzicht vanaf Castelo de São Jorge te zien is het wel nodig om een ticket te kopen. Zonder ticket kun je er niet komen. Als je toch liever geen toegang betaalt, kun je ook naar twee uitzichtpunten gaan die daar dicht in de buurt liggen. Dat zijn “Miradouro das Portas do Sol” en ‘Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen’ 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *