Beste Pastéis de Nata in Lissabon

Eline Door Eline

Een bezoek aan Lissabon is niet compleet als je geen Pastéis de Nata hebt gegeten. Je zou bijna kunnen zeggen dat het cultureel erfgoed is. Portugezen hebben een voorliefde voor zoetigheid en deze typische Portugese gebakjes worden geserveerd sinds 1837. Maar waar vind je nou de beste Pastéis de Nata van Lissabon? Hier zetten we de beste adresjes voor je op een rijtje 😊

Beste Pasteis de Nata in Lissabon


beste pasteis de nata in lissabon

Wat zijn Pasteis de Nata precies?

Oké, het is duidelijk dat je Pastéis de Nata geproefd moet hebben voordat je Lissabon verlaat. Maar wat zijn Pastéis de Nata precies? Pastéis de Nata hebben wat weg van een crême brûlée, inclusief de geflambeerde rietsuiker en kaneel. De vulling bestaat uit room, maar het originele recept is (en blijft) geheim. Ze worden zowel warm als koud geserveerd. Extra poedersuiker, een snufje kaneel en een goede espresso, dan heb je het échte Portugal geproefd. 

Er ontstaat nog weleens verwarring over de naam van deze Portugese lekkernij. Pastel de Nata is namelijk enkelvoud, Pastéis de Nata is meervoud. Het zijn dus géén verschillende gebakjes, het enige verschil is de hoeveelheid. Als je ze eenmaal hebt geproefd dan snap je dat er meestal over meervoud wordt gesproken, één is namelijk niet genoeg.

Wist je dat er een keurmerk is voor home made Pastéis de Nata? Als er op de etalage een sticker met ‘Fabrico Proprio’ zit, dan weet je dat je goed zit! 😊

Oorsprong Pasteis de Nata

Hoewel deze Portugese gebakjes overal ter wereld verkrijgbaar zijn, van Kyoto(!) tot Amsterdam, liggen de roots echt in Portugal. Deze roomgebakjes komen oorspronkelijk uit een klooster. Om precies te zijn: uit de abdij van het bekende klooster Mosteiro dos Jerónimos. Hier werden namelijk de eiwitten gebruikt als stijfsel in de kleren van de nonnen. De eierdooiers bleven daarbij over. Om voedselverspilling tegen te gaan werd er een bestemming bedacht voor de overgebleven eierdooiers, wat uitmondde in de Pastel de Nata.

Beste adresjes voor Pasteis de Nata in Lissabon

Manteigaria: live meekijken in de bakkerij

Tussen de wijken Bairro Alto en Chiado in zit dit kleine bakkerijtje. Ze bestaan sinds 2014 en verkopen alleen Pasteis de Nata – natuurlijk wel met een goede kop koffie. Via een glazen wand in het verkoopgedeelte kan je live meekijken in de bakkerij, zo krijg je een leuke blik achter de schermen. Het is de ideale tussenstop als je een bezoek brengt aan de wijk Bairro Alto met al z’n leuke terrassen en op loopafstand staat Igreja de São Roque, een kerk met marmeren vloeren, prachtige ornamenten en veel bladgoud. Oja, hadden we al gezegd dat hier de lekkerste Pasteis de Nata van de wijk worden verkocht? De iconische tramlijn 28 van Lissabon komt hier ook langs, wat houdt je nog tegen?

Tip: haal je Pastéis de Nata bij Manteigaria en eet ze op op het pleintje Praça Luís de Camões.
Het is een levendig pleintje met mooie calçada (kleine zwart-witte vierkante steentjes op de straat) en in het midden staat een bronzen standbeeld van een bekende Portugese dichter uit de 16e eeuw, Luís de Camões.

📍 Adres: Rua do Loreto 2, 1200-108 Lissabon

Pastel de Nata op het plein Praca de Luís de Camões
Pastel de Nata op het plein Praca de Luís de Camões ©Wegwijsnaar.nl
Pastel de Nata op het plein Praca de Luís de Camões ©Wegwijsnaar.nl
Pastel de Nata op het plein Praca de Luís de Camões ©Wegwijsnaar.nl

Pastéis de Belém: de originele

Vlak bij het Nationaal Paleis van Belém en Igreja Santa Maria de Belém worden de échte Pasteis de Nata verkocht. Ze heten hier Pastéis de Belém. Het originele recept wordt hier gemaakt, maar omdat dit geheim wordt gehouden zijn alle andere hier hooguit op gebaseerd. De bakkerij heet officieel Confeitaria de Belém en er worden hier dagelijks 20.000 (!) Pasteis de Nata verkocht.

Het kan hier ontzettend druk zijn, maar als je de instructies volgt valt het echt mee. Bij de kassa doe je de bestelling en vervolgens laat je het bonnetje bij een andere medewerker zien, die ze voor je in gaat pakken. Achter de bar is een café met ruim 100 zitplaatsen, waar je ook rustig de lekkernijen op kan eten onder het genot van een goede koffie.

📍Adres: Rua Belém, 84-92, Belém

Tip: Confeitaria de Belém is te herkennen aan de (meestal) lange rij voor de bakkerij. Zowel toeristen als de lokale bevolking komen hier graag hun Portugese zoetigheid halen. De langste rij staat voor het restaurant voor een plekje om te zitten. Als het mooi weer is kun je ze ook to go halen en in het gras opeten. Al met al gaat de rij overigens best wel snel, er is een goede doorloop.

Pastéis de Belém
Pastéis de Belém ©Wegwijsnaar.nl
pasteis de belem
Pastéis de Belém ©Wegwijsnaar.nl

La Boulangerie

De naam verklapt het al: een Franse bakkerij in Lissabon. Toch worden hier zeker niet alleen maar croissants en baguettes verkocht. Ook Pastéis de Nata zitten bij deze bakkerij in het assortiment. Alleen het interieur is al prachtig en de sfeer is fijn en ongedwongen. Wil je een overheerlijk ontbijt op weg naar het museum Museu Nacional de Arte Antiga? Of een koffiestop (inclusief een Pastel de Nata) terwijl je door de straatjes van Lissabon slentert? La Boulangerie is zeker een aanrader om even lekker tot rust te komen!

📍Adres: Rue do Olival 42, 1200-742 Lissabon

Fábrica da Nata: voor slechts €1!

Deze bakkerij bestaat pas sinds 2016 en heeft nu al twee vestigingen. In de Lissabonse wijk Baixa – het centrum van Lissabon – kan je een bezoek brengen bij Fabrica da Nata, wat een ideale ligging is ten opzichte van vele bezienswaardigheden in Lissabon. In de bakkerij kan je de bakkers via een glazen wand aan het werk zien. Voor slechts €1,- per stuk kan je al een Pasteis de Nata proeven en we kunnen je wel vertellen dat deze overheerlijk zijn. De ideale combinatie van knapperig aan de buitenkant en romig aan de binnenkant, wat wil je nog meer? Sla gelijk een voorraadje in, de volgende dag zijn ze ook nog heel goed te eten.

📍Adres: Rue de Santa Justa 95, 1100-062 Lissabon
📍 Adres: Praça dos Restauradores 62 -68, 1250-110 Lissabon

Castro

Size doesn’t matter, Castro is hier het regelrechte bewijs van. Deze bakkerij is minuscuul en er zijn niet enorm veel zitplaatsen, maar de Pasteis de Nata worden vers gemaakt en zijn heerlijk! Het personeel is vriendelijk en de koffie mag er ook zeker zijn. Bij Castro zie je het échte ambacht terugkomen en dat maakt het nog een beetje specialer. Je vindt deze bakkerij in de buurt van Rue de Augusta – een leuke winkelstraat – en vlakbij de Elevador de Santa Justa. Dit is een van de mooiste liften in Lissabon. Kortom: deze bakkerij heeft een A-locatie in de wijk Chiado.

📍Adres: Rue Garrett 38, 1200-204 Lissabon

Federico: een creatieve variant van de Pastéis de Nata

In de wijk Bairro Alto bevindt zich één van de mooiste (en meest fotogenieke) restaurants van Lissabon: restaurant Federico. Na een bezoek aan Igreja de São Roque en het utizichtpunt Miradouro de São Pedro de Alcântara is dit een welkome tussenstop. Er wordt hier geen traditionele Pastéis de Nata geserveerd, maar een creatieve variant. Het deeg is minder luchtig, het taartje wordt geserveerd in 2 delen en gecombineerd met een coffee ice cream. Ohja, de caramel mogen we natuurlijk niet vergeten te vermelden! Dus voor iedereen die eens wat anders wilt proberen, ga naar restaurant Federico – gevestigd in het prachtige wijnhotel Palace Ludovice 😍

📍Adres: Rue do Diário de Notícias 150, 1200-088 Lissabon

Pastelaria Santo António: bij het Castelo de São Jorge

De Pastéis de Nata van Santo António zijn de Traveller’s Choice in 2022 volgens Tripadvisor. Deze bakkerij kan daarom niet ontbreken in dit lijstje. Bij Pastelaria Santo António ligt op de route naar Castelo de São Jorge, een goede bodem kan je wel gebruiken voor je deze klim gaat maken 😉 Via een glazen wand kan je zien hoe het bakproces van de Pastéis de Nata wordt uitgevoerd. Santo António is een begrip in Lissabon, voor toeristen én de lokale bevolking. Koop er een paar extra voor onderweg en probeer ook eens hun in port gedoopte croissant, een welkome afwisseling met hun overheerlijke en crunchy Pastel de Nata. 

📍Adres: Rue do Milagre de Santo António 10, 1100-351 Lissabon

Confeitaria Nacional: ook leuk voor een lunch

Dé traditionele Portugese bakkerij van Lissabon en tevens ook de oudste. Confeitaria Nacional bestaat al sinds 1829! Toentertijd was het de officiële bakkerij van de Koning, nu komen er dagelijks vele toeristen en bewoners van Lissabon hun lekkernijen halen. Alleen de etalage heeft een magnetische werking.

Binnen kun je ervoor kiezen om op de begane grond koffie met een gebakje – Pasteis de Nata bijvoorbeeld – te nuttigen of om boven in één van de prachtige zalen een uitgebreide lunch te verorberen. De Pastéis de Nata zijn romig, smaakvol en zeker het proeven waard. Je vindt deze bakkerij tussen Rossio en Praca de Comércio, midden in het centrum van Lissabon 😊

📍Adres: Praça da Figueira 18B, 1100-241 Lissabon

Wist je dat de lokale bevolking in Lissabon ook wel Lisboëten worden genoemd? 

beste pasteis de nata van Lissabon
Confeitaria Nacional
Confeitaria Nacional
Confeitaria Nacional

Vegan Pastéis de Nata

Voor alle veganisten, maar ook mensen met bepaalde allergieën en toleranties, is dit dé ideale oplossing. Originele Pasteis de Nata, maar dan compleet veganistisch. Je hoeft niet langer meer het traditionele Portugese gebak over te slaan! Kenners zeggen zelfs dat ze net zo goed zijn als de ‘echte’. De Pasteis de Nata zijn romig vanbinnen en luchtig vanbuiten, precies zoals ze horen te zijn. Het centrale metrostation Biaxa-Chiado zit om de hoek, net zoals Elevador de Santa Justa en Igreja de São Roque 🙂  

📍Adres: Rue da Misericórdia 9, 1200-208 Lissabon

Pastelaria Versailles

Bij deze patisserie worden Pastéis de Nata al ruim 100 jaar lang geserveerd. De oprichting vond namelijk plaats in 1922. Als je hier binnenstapt maak je een reis terug in de tijd. De inrichting is werkelijk prachtig! 😍 Je wordt volledig ondergedompeld in ‘art nouveau-stijl’ met grote spiegels, ornamenten aan het plafond, majestueuze kroonluchters en obers in traditionele witte blousen met een rood gilet. Bij de eveneens indrukwekkende bar worden alle lekkernijen uitgestald, inclusief de heerlijke Pastéis de Nata. Wil je graag de hordes toeristen ontvluchten? Dan is dit een aanrader, hier komen voornamelijk inwoners van Lissabon de ietwat frisse Pastel de Nata proeven 😉

Tip: ook de chocolademelk is hier aan te raden. De chocolademelk is hier zoals je wel vaker ziet in de zuidelijke landen: super dik! Alsof je letterlijk gesmolten chocolade drinkt. Op de foto hieronder zie je dat een lepel er zelfs rechtop in blijft staan. Genieten! 🍫

📍Adres: Avenue da República 15 A, 1050-185 Lissabon

beste pasteis de nata in Lissabon Versailles

Pastelaria Cristal

De lokale bevolking zweert bij deze plek en ze hebben al meerdere prijzen gewonnen, dus Pastelaria Cristal kan niet ontbreken. De Pasteis de Nata zijn hier voortreffelijk en je doet een trip down memory lane in deze bakkerij. De inrichting is klassiek, evenals de service. Je moet er wel wat voor over hebben, ze zitten namelijk net buiten het centrum. Ook dat heeft zo z’n voordelen, er zijn hier namelijk veel minder toeristen en je ziet ook weer eens een ander deel van de stad. Mocht je echt goede Pasteis de Nata willen proberen, dan zit je hier meer dan goed.

📍Adres: Rue de Buenos Aires 30, 1200-798 Lissabon

Alcoa: prijswinnende Pastéis de Nata

Dit is niet ‘zomaar’ een bakkerij, Alcoa is een patisserie met een meester banketbakker wie meerdere prijzen heeft gewonnen. Je kan er dus vanuit gaan dat de Pasteis de Nata hier verrukkelijk zijn. Dat is in 2014 nog even extra bevestigd met de prijs voor de Pasteis de Nata. Zo worden ze nog op traditionele wijze gebakken, volgens het recept van 5 eeuwen terug uit de kloosters. Voornamelijk op feestdagen komen mensen hier massaal al hun zoete lekkernijen halen. Deze patisserie zit midden in het centrum van Lissabon en de prachtige gebakjes in de etalage zorgen ervoor dat je echt even stil gaat staan (en spontaan honger krijgt!).

📍Adres: Rue Garrett 37, 1200-203 Lissabon 

Conclusie: waar vind je de lekkerste Pastéis de Nata?

Smaak is persoonlijk, dus het is eigenlijk niet realistisch om een heuse ‘top 3’ samen te stellen. Wel kunnen we je een beetje op weg helpen in het doolhof van de beste Pastéis de Natas. Wil je de échte traditionele Pastéis de Nata proberen? Dan zit je bij Confeitaria de Belém op het juiste adres. Wij vinden dat ook Confeitaria Nacional behoort tot de top van de ‘Pasteis-makers’. De vulling is romig en het deeg is luchtig, niet voor niets zijn deze zo geliefd bij zowel de lokale bevolking als de toeristen.

Grote kans dat Vegan Nata niet je eerste keuze is als je geen veganistische levensstijl hebt of bepaalde allergieën, maar toch kan deze niet ontbreken. De Pasteis de Nata hier zijn werkelijk voortreffelijk en iedereen die hier is geweest kan dat beamen.

Bij Alcoa worden de Pastéis de Nata bereid door een awardwinning meesterbakker, dat is opzich al voldoende uitleg.

Wil je het échte leven in Lissabon ontdekken onder het genot van een Pasteis de Nata? Dan zijn Pastelaria Versailles en Pastelaria Cristal de place to be. Hier komen niet veel toeristen en zijn de roomgebakjes 

Wil je meer lezen over Lissabon?

– Leukste wijken van Lissabon + hoteltips
– Lisboa Card
– De top bezienswaardigheden van Lissabon
– Elektrische step huren in Lissabon
– Hop on hop off bus in Lissabon
– Mosteiro dos Jeronimos bezoeken
– Toren van Belém bezoeken
– Beste hotels in Lissabon
– Zo kom je van het vliegveld naar het centrum van Lissabon
– Dit zijn de leukste fado restaurants
– De metro van Lissabon (+ tips over metrotickets)
– Boek een fiets tour met Nederlandse gids
– Benfica stadium tour: absolute aanrader voor voetballiefhebbers!
– Kasteel Castelo de São Jorge
– Bezoek de mooiste paleizen in Sintra
– Goedkope hotels in Lissabon
– Mooiste stranden bij Lissabon
Tram 28