Kathedraal van Lissabon – Sé de Lisboa

Eline Door Eline

De Kathedraal van Lissabon is het oudste gebouw in Lissabon! De inwoners van Lissabon noemen het de ‘Sé de Lisboa’. Er wordt een kleine toegangsprijs voor deze kathedraal gevraagd, maar dat is niet zoveel. Het is daarom leuk om hier even naar binnen te wippen 🙂

Tip: de bekende tram 28 rijdt precies langs de Kathedraal van Lissabon. Met deze tram bezoek je Lissabon echt op z’n Lissabons. Als je tickets voor Tram 28 hebt is het leuk om hier uit te stappen 😊

Kathedraal van Lissabon – Sé de Lisboa


kathedraal van lissabon tram 28

Tickets voor de Kathedraal van Lissabon

Een ticket voor de Kathedraal van Lissabon is niet duur. Daarom is het leuk om hier even kort naar binnen te gaan. Er zijn ook combinatie tickets met het tegeltjesmuseum (Azulejo museum).
Met een Lisboa Card heb je geen toegang tot de Kathedraal. Wel kun je gratis met het OV reizen en bij veel andere bezienswaardigheden en musea naar binnen.

Tickets
🎟️ Losse toegangstickets | Bestel hier
🎟️ Combi ticket Kathedraal van Lissabon + tegelmuseum | Bestel hier
🎟️ Lisboa Card | Bestel hier

Geschiedenis

In de wijk Alfama staat het meest religieuze én het oudste gebouw van Lissabon, namelijk de Kathedraal van Lissabon. De eerste koning van Lissabon, Afonso Henriques, gaf in 1147 de opdracht om dit kathedraal te laten bouwen. Voorheen stond hier een moskee en sinds de 12e eeuw staat op dezelfde plek deze Rooms-Katholieke kerk. 

Door de eeuwen heen heeft de Kathedraal van Lissabon aardig wat te verduren gehad. Zo zijn er twee grote aardbevingen geweest in 1344 en 1755 die veel schade hebben aangericht. Iedere keer werd het gebouw opgeknapt, gerenoveerd en gestaureerd. Van oorsprong is de kathedraal gebouwd in een Romaanse stijl, maar in de loop van de jaren kwamen daar steeds meer verschillende stijlen bij. Zo is de tombe van Alfonso Henriques én de 14e eeuw kapel gebouwd in een neoklassieke stijl en zijn er veel aanpassingen gedaan in de gothische stijl. 

Er zijn hier door de eeuwen heen verschillende prominente Portugese figuren gedoopt, zoals Sint Antonius van Padua in 1195. Ook is koning Alfonso, die deze kathedraal liet bouwen, hier begraven. Zijn tombe is te bekijken tijdens een bezoek aan de kathedraal.

Wat is er te zien in de Kathedraal van Lissabon?

De Kathedraal van Lissabon is een groot en imposant gebouw, het heeft zelfs wel wat van een fort. Terwijl je een rondje loopt om dit statige bouwwerk zie je op de westelijke muur Romaanse details, wat één van de vele architectuurstijlen is. Nadat je de buitenkant hebt bewonderd is het tijd om naar binnen te gaan. Zoals je bij een kathedraal mag verwachten wordt je verwelkomt met hoge plafonds, gigantische zuilen en prachtige details 😍

se de lisboa kathedraal van lissabon glas in lood
kathedraal lissabon se de lisboa

Een kathedraal is een heilige plek en het Kathedraal van Lissabon is nog in gebruik. Respect en stilte is belangrijk tijdens je bezoek. De sfeer in de kathedraal is daardoor erg rustgevend en nodigt je uit om eens goed om je heen te kijken.

De glas-in-lood ramen zijn door de hele kathedraal te bewonderen en in de verschillende kapellen is het plafond een ware eyecatcher. Het altaar is het middelpunt, aangekleed met prachtige gouden details. Een kathedraal is niet compleet zonder orgel en dat hebben ze hier goed begrepen. Op het hoofdaltaar staan twee imposante orgels recht tegenover elkaar. Achter in de kathedraal staat de doopfond, deze is gemaakt van typische Portugese tegeltjes: azulejo’s 🤩

Tip: wist je dat je een ticket voor de Sé de Lisboa ook kunt combineren met het tegeltjesmuseum in Lissabon? Op die manier bespaar je wat kosten en beide zijn erg leuk om te bezoeken. Het tegeltjesmuseum (Azulejomuseum) is een van onze favoriete musea in Lissabon.
🎟️ Combi ticket Kathedraal van Lissabon + tegelmuseum | Bestel hier

se de lisboa kathedraal lissabon
se de lisboa kathedraal lissabon

Loop ook zeker even naar het bovenkoor, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de binnenkant van de kathedraal. Terwijl je toch boven bent kan je direct een stop maken bij de schatkamer van de kathedraal. Hier worden enkele kunstwerken en belangrijke objecten bewaard, met als pronkstuk een statig meubelstuk.

Wist je dat je vanaf de kathedraal een prachtig uitzicht hebt op het historische centrum van Lissabon? 😍

Achter de kathedraal is het bijbehorende klooster. Het is een rustgevende plek, helemaal midden in een stad als Lissabon. Het gotische bouwwerk stamt uit de 14e eeuw en is zeker een bezoek waard. De kloostergang is voorzien van prachtige zuilen en elegante bogen. Terwijl je hier loopt kan je het leven van eeuwen geleden bijna voor je zien.

Hoe kom je bij de Kathedraal van Lissabon?

De kathedraal ligt vrij centraal in Lissabon en vanaf Baixo, het centrum, is het lopend goed te bereiken. Ga je voor de full experience? Ga dan met de iconische gele tramlijn 28 naar het Kathedraal van Lissabon. De openingstijden zijn iedere dag van 09.00 tot 19.00, maar tijdens diensten is het Kathedraal van Lissabon gesloten voor bezoekers. 

Het is goed te combineren met Castelo de São Jorge, een kasteel gevestigd in de wijk Alfama (zeker een aanrader om te bezoeken!) 😊 Ook Museo do Fado is in de buurt, evenals de Kerk van Santo António. 

castelo de são jorge
Castelo de São Jorge

Tip! Met een combiticket heb je niet alleen toegang tot alle elementen van de Kathedraal van Lissabon, maar ook tot het Nationaal Pantheon van Portugal. De witte koepel is een prachtig barak monument en vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Last, but not least; dit ticket bespaart je geld – dan kan je na al deze culturele uitstapjes even rustig bijkomen op het terras van Lissabon.

Ontbijtje in de buurt van de Sé de Lisboa

Ga je de Sé de Lisboa als eerste in de ochtend bezoeken? En heb je nog geen ontbijt op? Er zit een heel leuk ontbijttentje in de buurt van de Kathedraal van Lissabon 🙂 Het heet Break Sé.

De buitenkant van het gebouw is prachtig, met traditionele Portugese azulejo’s. Binnen zet de goede smaak zich voort, met vintage trappen en tafeltjes, knusse hoekjes en schattige prints op de muren.

Je kunt ook in de vensterbank zitten. Dit zijn de favoriete plekjes, want vanaf hier kun je naar buiten kijken. Ze hebben een uitgebreide kaart en voor een paar euro’s kun je heerlijk uitgebreid ontbijten of brunchen. Ze hebben gepocheerde eieren, smoothies, croissantjes, pancakes etc.
Ook zit het dichtbij het uitzichtpunt Santa Luzia.

📍 R. da Saudade 2A

break se de lisboa