Liften in Lissabon

Eline Door Eline

Lissabon wordt ook wel de stad op de 7 heuvels genoemd. Lissabon is namelijk op meerdere heuvels gebouwd. Dat is niet heel praktisch, want het betekent dat je altijd omhoog of naar beneden loopt.
Je kent misschien ook wel het typische straatbeeld waar de straten scheef lopen (zie de foto hieronder). Daarom zijn er verschillende ‘liften’ in Lissabon.

Deze liften helpen bewoners en bezoekers om naar boven en beneden te gaan, zonder dat je jezelf hoeft uit te putten op de steile heuvels 😜 Daarnaast zijn de liften heel erg leuk om te gebruiken. Je kunt Lissabon in ieder geval niet verlaten door een paar liften geprobeerd te hebben. In dit artikel delen we alle liften die er in Lissabon te vinden zijn 😊

Liften in Lissabon


liften lissabon
Hier zie je dat de straten ‘schuin’ lopen ©Wegwijsnaar.nl
ascensor da bica liften lissabon
Ascensor da Bica ©Wegwijsnaar.nl

Waarom zijn er zoveel liften in Lissabon?

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, staat bekend om zijn heuvelachtige straten en smalle steegjes. Verschillende populaire wijken van de stad bevinden zich op diverse hoogtes, wat het navigeren voor zowel toeristen als locals door de stad soms uitdagend maakt. Al helemaal voor mensen die moeite hebben met traplopen of zich verplaatsen met een rolstoel. Om deze reden zijn de liften in Lissabon een cruciaal onderdeel van de stad. 

Verschil tussen ascendor en elevador

Soms zul je een lift aangeduid zien worden met “ascendor” en soms met “elevador“, wat is het verschil? Het zijn allebei manieren van verticale verplaatsing (omhoog en omlaag gaan).

Een ascensor, ook wel kabelspoorweg genoemd, is eigenlijk een kabeltreintje die aan een kabel hangt en langs een rails omhoog en omlaag gaat 😊 Het lijkt heel erg op een tram. Bijvoorbeeld Ascensor da Bica (zie verderop in dit artikel).

Een elevador is meer vergelijkbaar met een normale lift, die we ook in Nederland en België kennen. Alleen zijn wij vooral gewend om liften in gebouwen te vinden. Hier in Lissabon zie je ze dus ook in de openbare ruimte. Een voorbeeld is de Santa Justa lift (zie verderop in dit artikel).

Alle liften in Lissabon op een rijtje

Ben jij van plan om een ascendor of elevador te nemen in Lissabon? Dan mag je de onderstaande suggesties echt niet vergeten 😊 Deze zijn elk uniek en een must-see wanneer je de stad bezoekt. Bekijk wel goed van tevoren waar je moet opstappen, naar welke wijk de lift je brengt en vanaf hoe laat de lift geopend is. Wij raden aan zo vroeg of zo laat mogelijk te gaan, wanneer je niet tussen de toeristen wilt zitten. Vergeet daarbij ook zeker niet van de prachtige muurschilderingen en het uitzicht te genieten tijdens de ritjes 😍

De meest bekende lift: Santa Justa Lift

De meest populaire en ook gelijk de hoogste lift in Lissabon is toch wel de “Elevador de Santa Justa.” Deze lift is ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel. Hierdoor wordt deze lift ook wel het zusje van de Eiffeltoren genoemd 😜 De lift is in totaal maar liefst 45 meter hoog! Stel je voor dat je dit omhoog zou moeten lopen!

Door de hoogte van de lift heb je niet alleen een prachtig uitzicht over de binnenstad, het verbindt ook de benedenstad Baixa en de bovenstad Bairro Alto. Naast dat de lift dus praktisch is, is het een van de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken.

De ingang van deze lift bevindt zich onderaan de trap en dit 2 minuut durende tripje zal je €5,00 kosten. Met een Lisboa Card is het gratis. Via een wenteltrap kun je na aankomst boven nog hoger, naar de neogotische toren. Dit kost je wel €1,50 extra, maar dan heb je wel ge-wel-dig uitzicht over het fotogenieke Lissabon!! 😍

Leuk weetje: wanneer je geluk hebt speelt en zingt er bij de uitgang ook nog een gitarist Bossanova muziek. Dat maakt het Lisabonse gevoel helemaal compleet! 

Ascensor da Bica in de wijk Bairro Alto

Deze Ascendor da Bica verbindt de Bairro Alto met de straten rond de Cais do Sodré. De welbekende gele ’tram’ brengt je vanuit een prachtig benedenstation over een steile helling naar boven. Het gekraak en gepiep bij de start zorgt er wellicht voor dat je wat twijfels krijgt, maar dit ritje is er echt een om nooit te vergeten 😊 Let bij het benedenstation zeker op de prachtige authentieke Azulejo’s op de muur (Portugese tegeltjes) 😍

Tip: bezoek ook het Azulejo museum in Lissabon 😊

Wat dit ritje zo bijzonder maakt is dat het dwars door een straat rijdt waar huizen aan zitten (zie ons filmpje). Het is echt een leuk ritje. Bovenaan heb je prachtig uitzicht over Lissabon én het water van de Taag. Je betaalt €3.80 voor een retourticket, met een Lisboa Card is het gratis. Insider tip; stap boven op en niet beneden wanneer je een lange rij bij deze populaire tram wilt voorkomen 😉 De meeste mensen willen natuurlijk van beneden naar boven in plaats van andersom.

Tip: in het straatje bij het benedenstation zit een leuk ontbijt/lunch tentje. Het is super klein, maar ze hebben er erg lekkere koffie. Bij ons was er geen plek, dus we haalden een koffie to go (het bewijs is te zien op de foto). Baobá Café Bica heet het. Het krijgt ook een 4.9 op Google, dus andere mensen vinden het ook leuk 😜 Ze hebben een leuk klein terrasje buiten.

liften in lissabon ascensor da bica
Ascensor da Bica ©Wegwijsnaar.nl

Nog een tip: je krijgt gratis toegang tot de liften met de Lisboa Card, maar ook met een ticket voor de hop on hop off bus 😊 Wij hadden hop-on-hop-off bus tickets, dus mochten gratis met de liften mee.
–> Lees hier meer over de hop on hop off bus
–> Boek hier tickets

Ascensor da Gloria: een van de liften met een extreem steile helling

Mag het van jou nog wel iets steiler? Kies dan voor de ascensor da Gloria, een ritje die wel tot 20% gaat! Deze lift is een belangrijk vervoersmiddel voor locals, aangezien deze afstand lopen erg zwaar is door de extreem steile helling. De lift brengt je naar de wijk Bairro Alto, waar de meeste hotels gelegen zijn. Je herkent de lift gemakkelijk door de hoeveelheid graffiti en toeristen er op- en omheen.

Het ritje zelf duurt 1,5 minuut en kost €3.80 voor een retourticket. Een tip van ons: ga helemaal vooraan of achteraan zitten, zodat je kan zien hoe stijl het is. Ook mag je vaak naast de trambestuurder staan, wanneer het te druk is en je wilt toch een goed uitzicht. Vanaf de bovenhalte loop je in minder dan 10 minuten naar de wijk Principe Real, waar je het park Jardim Principe Real vindt. Een rustig stadspark, enorm geliefd bij de locals.

Meest verborgen lift in Lissabon: Ascendor do Lavra

Met 188 meter is de ascendor do Lavra misschien de kortste rit, maar zeker leuk om even een kijkje bij te nemen. Deze tram is namelijk niet erg bekend bij toeristen, waardoor het er vaak rustig is en je niet in een lange rij hoeft te wachten. Het ritje is daarbij 22,9% stijl, dus absoluut spectaculair genoeg. Ook handig om te weten is dat deze tram de straten Câmara Pestana en Largo da Anunciada verbindt, die loodrecht op Avenida da Liberdade loopt. Een prachtige boulevard die bekend staat als een van de duurste winkelstraten van Europa.

🎟️ Een ritje met deze tram kost net zoals bij de andere trams ook €3,80. Wil je vaker met verschillende trams op en neer? Wees dan slim en schaf een Lisboa Card aan. Daarmee heb je onbeperkt gratis openbaar vervoer én gratis toegang tot verschillende bezienswaardigheden en musea.

Ascendor do Lavra lissabon
Ascendor do Lavra

Lift naar het Castelo de Sao Jorge

Ben jij van plan om het bekende Castelo de São Jorge te bezoeken? Dan zijn er zelfs twee verschillende liften nodig om je van Baixa naar het kasteel te brengen 🤩 Het kasteel ligt echt bovenop een heuvel in Lissabon. Het kan dus een behoorlijke klim zijn om bij het kasteel te komen. Met de liften bespaar je jezelf behoorlijk wat moeite en het is leuk om te doen. Deze liften zijn wel iets minder authentiek dan de andere liften, maar dus wel heel praktisch.

Neem allereerst de Elevador Castelo die je naar Rua da Madalena brengt. Steek daar schuin over naar het gebouw Chão do Loureiro – waar momenteel een supermarkt gevestigd zit. Het is even zoeken, maar in de supermarkt is de lift naar boven waar je alsnog een 10 minuten zal moeten lopen. Het klinkt ingewikkeld, maar scheelt je een flinke klim vanaf Baixa.

De ingang van de eerste elevador is zo op het blote oog lastig te vinden, aangezien het in een normaal Portugees gebouw zich verscholen 😉 Dit gebouw is te herkennen aan de grote letters boven op het gebouw. Tip: sla de foto van het gebouw op zodat je het gemakkelijk terug vindt.

Insider tip: Bij Elevador Castelo heb je ook een super leuk ijstentje, geliefd bij locals: Gelataria Portuguesa. Vergeet dus zeker geen ijsje te scoren tijdens je route naar het Castelo de São Jorge 😜

Kabelbaan over Lissabon: Parque das Nações

Tijdens jouw tripje Lissabon mag je ook absoluut het Parque das Nações niet overslaan. Alhoewel dit park zelf niet heel speciaal is, kun je er futuristische architectuur, een zee aquarium en winkelcentrum vinden. Een groot contrast wanneer je het vergelijkt met het authentieke stadscentrum.

Voor €5 kun je ook een ritje maken met de kabelbaan in het park, waarbij je 20 meter de hoogte in gaat en kunt genieten van het uitzonderlijke uitzicht over de Taag en Vasco da Gama brug. De kabelbaan zelf brengt je van Torre Vasco da Gama tot aan het aquarium.

–> 🎟️ Boek hier je ticket voor de kabelbaan

Het aquarium is overigens ook erg leuk om te bezoeken. Het is namelijk een van de meest indrukwekkende (en grootste) aquariums in Europa. Ze hebben hier veel vissoorten, tropisch koraal, haaien en zelfs pinguïns en papegaaiduikers! Erg leuk ook als je met kinderen naar Lissabon gaat 😊
🎟️ -> Boek hier tickets voor het aquarium