Tram 28 in Lissabon

Een ritje met tram 28 is een van de populairste activiteiten van Lissabon geworden 😊 Het is een reis terug in de tijd, over heuvels en middeleeuwse straten, in vintage trams uit de jaren dertig die nog steeds deel uitmaken van het openbaar vervoersnetwerk van de stad. De charmante tram rijdt langs een aantal top bezienswaardigheden in Lissabon en is daarom erg leuk om te pakken. In dit artikel laten we weten waarom we een ritje aanraden en geven we je wat tips om er het meeste uit te halen 🙂


top bezienswaardigheden lissabon tram 28

Waarom is een ritje met tram 28 zo leuk?

Een ritje met tram 28 is om meerdere redenen erg leuk. Ten eerste gaat de route door de historische wijken Baixa, Graça en Alfama 😍 Deze wijken in Lissabon zijn ontzettend leuk en sfeervol. Daarnaast gaat de tram door allerlei smalle, steile straatjes met krappe bochten. Dat is echt een ervaring en een geweldige manier om Lissabon te leren kennen. Bovendien is de tram ook handig als “hop-on-hop-off” om bezienswaardigheden te bekijken. Tram 28 rijdt namelijk langs een aantal grote bezienswaardigheden in Lissabon. Wil je de hele route meerijden? De tram doet er ongeveer een uur over om van de beginhalte naar de eindhalte te rijden.

Langs welke bezienswaardigheden komt de tram 28 in Lissabon?

Langs welke bezienswaardigheden komt de tram 28 in Lissabon?


Tijdens je ritje met tram 28 kom je langs verschillende bezienswaardigheden in Lissabon.

Vanaf de beginhalte (Martim Moniz) klimt de tram naar de wijk Graça. Dit ligt op de top van een heuvel, waar de kerk van São Vicente de Fora een van de hoogtepunten is. Ook bevind je je hier vlakbij het bekende kasteel Castelo de São Jorge.

De tram rijdt vervolgens door de smalle straatjes van de leuke wijk Alfama en komt langs twee adembenemende uitzichtpunten: Miradouro das Portas do Sol en Miradouro de Santa Luzia. Beide uitzichtpunten zijn het bezoeken waard. Ze geven geweldig uitzicht over de rode daken en de pastelkleurige huizen van Alfama.

Onderweg naar de wijk Baixa kun je een glimp opvangen van de , de oudste kathedraal van de stad, waar Romaanse, Gotische en Barokke bouwstijlen gecombineerd zijn.
De tram gaat door de Rua da Conceição. Hier rij je door het zogenoemde ‘Baixa-raster’. De gebouwen en straten zijn hier gereconstrueerd na de grote aardbeving van 1755 en niet zo kronkelend als in de oude wijken, maar recht. Vandaar het ‘raster’. En je bent hier dichtbij het grote plein Praca do Comercio en de Arc de Triomphe van Lissabon.

Vervolgens klimt de tram de heuvel op naar de wijk Chiado en stopt hij tegenover het legendarische Café A Brasileira. In het artikel de leukste wijken van Lissabon schreef ik daar ook wat over.

Voor de laatste halte bij Cemitério dos Prazeres gaat de tram langs het Palácio da Assembleia (het parlementsgebouw) en de Basílica da Estrela.

De laatste halte van de tram is Cemitério dos Prazeres, wat ‘begraafplaats van plezier’ betekent. Dit is een grote, vredige begraafplaats met rijen mausoleums. Veel vooraanstaande Portugese persoonlijkheden liggen hier begraven. Vanaf de begraafplaats heb je goed uitzicht op de bekende 25 april-brug.

Miradouro (uitzichtpunt) Portas do Sol lissabon.jpg

De route van tram 28

Hieronder zie je een kaartje van de route die tram 28 in Lissabon rijdt. Ook zie je langs welke bezienswaardigheden de tram rijdt. Je kunt op de afbeelding klikken voor een interactieve kaart op Google Maps.

tram 28 in lissabon route plattegrond kaart

Wat kost een ritje met tram 28 in Lissabon?

Wat kost een ritje met tram 28 in Lissabon?

Tickets voor tram 28 kosten €3 voor een enkele reis. Je kunt je ticket aan boord kopen. Maar dit betekent dat je niet ‘hop on hop off’ kunt doen. Je kunt dus niet uitstappen bij een bezienswaardigheid en dan weer met hetzelfde ticket op de tram stappen. Dat kost je elke keer €3. Als je gebruik gaat maken van meerdere soorten vervoer in Lissabon (waaronder liften) en bezienswaardigheden gaat bekijken kun je beter een Lisboa Card kopen.

Insider tips

  • De meeste mensen staan in de rij voor een zitplekje. Vind je het niet erg om te staan? Dan kun je langs de rij lopen en instappen. Hou je wel goed vast!
  • Koop een Lisboa Card. Zeker als je gebruik gaat maken van meerdere soorten vervoer in Lissabon (waaronder liften) en daarnaast bezienswaardigheden gaat bekijken.
  • Er zijn nog 5 andere lijnen die ook heuvels en sfeervolle straatjes trotseren. Dat zijn Lijn 12E, 18E, 25E en 28.
  • Let op zakkenrollers als je in de tram zit.
  • Rijd als je tijd hebt ook eens de hele route mee 🙂 Dit duurt ongeveer 60 minuten.
  • Wil je drukte vermijden en de meeste kans op een zitplekje? Stap op bij de begin- of eindhalte. Dit zijn de haltes Martim Moniz en Campo Ourique. De halte Campo Ourique is het meest rustig. Daarnaast helpt het om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te gaan. De tram rijdt ongeveer van 06.00 tot 22.00 uur (verschilt een klein beetje per seizoen). Overdag maken locals ook gebruik van de tram waardoor het drukker is.

Wil je meer lezen over Lissabon?

Leukste wijken van Lissabon + hoteltips
Lisboa Card
De top bezienswaardigheden van Lissabon
Elektrische step huren in Lissabon
Hop on hop off bus in Lissabon
Mosteiro dos Jeronimos bezoeken
Toren van Belém bezoeken
Beste hotels in Lissabon