Tram 28, typisch Lissabon

Eline Door Eline

Een ritje met de gele tram 28 is een van de populairste activiteiten van Lissabon geworden 😊 Het is een reis terug in de tijd, over heuvels en middeleeuwse straten. In vintage trams uit de jaren dertig die nog steeds deel uitmaken van het openbaar vervoersnetwerk van de stad. De charmante tram rijdt langs een aantal top bezienswaardigheden in Lissabon en is daarom erg leuk om te pakken. In dit artikel laten we weten waarom we een ritje aanraden en geven we je wat tips om er het meeste uit te halen.🙂

Tip! In plaats van een los ticket kun je beter een Lisboa Card kopen. Daarmee bespaar je namelijk een hoop geld. Met deze kaart kun je namelijk de hele dag onbeperkt in het OV reizen én een aantal bezienswaardigheden gratis bezoeken 😊
–> Lees meer over de Lisboa Card.
🎟️ Bestel de Lisboa Card

Tram 28 Lissabon


top bezienswaardigheden lissabon tram 28

Waarom is een ritje met tram 28 zo leuk?

Een ritje met tramlijn 28 door het historische centrum van Lissabon is om meerdere redenen absoluut de moeite waard. Ten eerste gaat de route door de historische wijken Bairro Alto, Baixa, Graça en de elegante wijk Alfama!😍Deze wijken in Lissabon zijn ontzettend leuk en sfeervol. 

Daarnaast gaat de tram door allerlei smalle, steile straatjes met krappe bochten. Dat is echt een ervaring en een geweldige manier om de stad te leren kennen. Bovendien is de tram ook handig als “hop-on-hop-off” om bezienswaardigheden te bekijken.

Tram 28 rijdt namelijk langs een aantal grote bezienswaardigheden in Lissabon. Wil je de hele route meerijden? Dan je doe er ongeveer een uur over om via de nauwe straatjes van de beginhalte naar de eindhalte te rijden.🙂In de spits vertrekt de tram iedere 10 minuten, op de rustige momenten moet je hooguit 20 minuten wachten.

Wat kost een ritje met tram 28 in Lissabon?

Tickets voor tram 28 kosten €3 voor een enkele reis als je je ticket daar aan boord bij de bestuurder koopt. Je kunt ook met je Viva Viagem kaart betalen (je metrokaart). Dan kost een enkele rit €1,50.

Maar dit betekent dat je niet ‘hop on hop off’ kunt doen! Je kunt dus niet uitstappen bij een bezienswaardigheid en dan weer met hetzelfde ticket op de tram stappen. Dat kost je elke keer weer €1,50 of €3. In dat geval kun je beter een Lisboa Card aanschaffen. Zeker als je ook gebruik gaat maken van meerdere soorten vervoer in Lissabon en bezienswaardigheden gaat bekijken.

viva viagem metro ticket lissabon van vliegveld naar het centrum
De metrokaart Viva viagem © Wegwijs naar
lisboa card lissabon ov metro tram gratis

Tip! De Viva Viagem kaart kun je op het metro station bij Praça Martim Moniz kopen. Dit is het plein waar tram 28 vertrekt. De Lisboa Card kun je hier online bestellen.

Langs welke bezienswaardigheden komt de tram 28?

Tijdens je ritje met tram 28 kom je langs verschillende bezienswaardigheden in Lissabon. In totaal zijn er wel 34 stops langs de route! Niet elke stop is het waard om uit te stappen, maar sommige wel.

Tip! Zet je Google Maps aan tijdens de rit. Zo kun je zien of je dichtbij een bezienswaardigheid bent waar je wil uitstappen. Het wordt door de bestuurder namelijk niet altijd omgeroepen bij welke highlight je bent.

Vanaf de beginhalte (Martim Moniz) klimt de tram naar de wijk Graça. Dit ligt op de top van een heuvel, waar de kerk van São Vicente de Fora een van de hoogtepunten is. Ook bevind je je hier vlakbij het bekende kasteel van São Jorge.

Je rijdt vervolgens door de smalle straatjes van de leuke wijk Alfama en komt langs twee adembenemende uitzichtpunten: Miradouro das Portas do Sol en Miradouro de Santa Luzia. Beide uitzichtpunten zijn het bezoeken waard. Ze geven geweldig uitzicht over de rode daken en de pastelkleurige huizen van Alfama.

Onderweg naar de wijk Baixa kun je een glimp opvangen van de , de oudste kathedraal van Lissabon, waar Romaanse, Gotische en Barokke bouwstijlen gecombineerd zijn.
De tram gaat door de Rua da Conceição. Hier rij je door het zogenoemde ‘Baixa-raster’. De gebouwen en straten zijn hier gereconstrueerd na de grote aardbeving van 1755 en niet zo kronkelend als in de oude wijken, maar recht. Vandaar het ‘raster’. En je bent hier dichtbij het grote plein Praca do Comercio en de Arc de Triomphe van Lissabon. Vanaf de Arc de Triomphe heb je prachtig uitzicht op het grote plein en de rivier de Taag 😍

Vervolgens klimt de tram de heuvel op naar de wijk Chiado en stopt hij tegenover het legendarische Café A Brasileira. In het artikel de leukste wijken van Lissabon schreef ik daar ook wat over.

Voor de laatste halte bij Cemitério dos Prazeres gaat de tram langs het Palácio da Assembleia (het parlementsgebouw) en de Basílica da Estrela.

De laatste halte van de tram is vlakbij Cemitério dos Prazeres, wat ‘begraafplaats van plezier’ betekent. Dit is een grote, vredige begraafplaats met rijen mausoleums. Veel vooraanstaande Portugese persoonlijkheden liggen hier begraven. Vanaf de begraafplaats heb je goed uitzicht op de bekende 25 april-brug.

Tip! Maak ook een ritje met de Ascensor da Bica. Dit is een kabeltram die op een steile heuvel heen- en weer gaat. Met de Lisboa Card heb je toegang tot beide trams.

Miradouro (uitzichtpunt) Portas do Sol lissabon.jpg

Plattegrond & route tram 28 in Lissabon

Hieronder zie je een kaartje van de route die tram 28 in Lissabon rijdt. Ook zie je langs welke bezienswaardigheden je rijdt. Je kunt op de afbeelding klikken voor een interactieve kaart op Google Maps. Martim Moniz is de beginhalte, Campo De Ourique is de eindhalte van tram 28.

tram 28 in lissabon route plattegrond kaart

Tip! Je kan er ook voor kiezen om de hop-on hop-off bus van Lissabon te gebruiken om makkelijk door de stad te reizen.
🎟️Hop-on hop-off bus Lissabon | Bestel hier

Insider tips

  • De meeste mensen staan in de rij voor een zitplekje. Vind je het niet erg om te staan? Dan kun je langs de rij lopen en instappen. Hou je wel goed vast!
  • Koop een Lisboa Card. Zeker als je gebruik gaat maken van meerdere soorten vervoer in Lissabon (waaronder liften en andere oude trams) en daarnaast bezienswaardigheden gaat bekijken.
  • Er zijn nog 5 andere elektrische tram lijnen die ook heuvels en sfeervolle straatjes trotseren. Dat zijn Lijn 12E, 18E, 25E en 28.
  • Let op zakkenrollers als je in de tram zit.
  • Rijd als je tijd hebt ook eens de hele route mee 🙂 Dit duurt ongeveer 60 minuten.
  • Wil je drukte vermijden en de meeste kans op een zitplekje? Stap op bij de begin- of eindhalte. Dit zijn de haltes Martim Moniz en Campo Ourique. De halte Campo Ourique is het meest rustig. Daarnaast helpt het om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te gaan. De tram rijdt ongeveer van 06.00 tot 22.00 uur (verschilt een klein beetje per seizoen). Overdag maken locals ook gebruik van de tram waardoor het drukker is. De trams vertrekken elke 10 tot 15 minuten.

Nog meer leuke tramlijnen in Lissabon

Tramlijn 12: Deze lijn brengt je van Martim Moniz naar Praça da Figueira, Chiado, Bairro Alto en Estrela. Het is een geweldige route om enkele van de meest levendige wijken van Lissabon te verkennen, inclusief de historische bezienswaardigheden en bruisende pleinen.

Tramlijn 15: Deze tramlijn begint bij het centrum van Lissabon, bij Praça da Figueira en gaat richting Belém. Onderweg passeer je enkele van de meest iconische monumenten van de stad, zoals de Torre de Belém en het Jerónimos-klooster.

Tramlijn 25: Deze lijn begint ook bij Praça da Figueira en gaat richting Campo de Ourique. Je gaat hiermee niet het toeristische gedeelte van Lissabon ontdekken, maar juist het lokale. Leuk om het dagelijks leven van de inwoners van Lissabon even met eigen ogen te bekijken.

Tip! In Lissabon zijn er ook trams en liften die de hoogteverschillen overbruggen. Denk bijvoorbeeld aan Ascensor da Bica of de liften van Lissabon!

Wil je meer over Lissabon ontdekken en de authentieke trams meemaken? Dan is de rode tram ook een leuke optie! Deze rijdt door de historische wijken, maakt de vele hoogtemeters een stukje makkelijker én heeft een Nederlandse audiogids. Perfect!
🎟️Bestel hier je ticket voor de rode trams van Lissabon

Veelgestelde vragen

Wat kost een ritje met tram 28 in Lissabon?

Tickets voor tram 28 kosten €3 voor een enkele reis. Je bent veel voordeliger uit met een Lisboa Card. Daarmee kun je bovendien de tram als hop-on-hop-off gebruiken. Als je een los ticket koopt moet je elke keer weer een nieuw ticket kopen.
🎟️Lisboa Card | Bestel hier

Langs welke bezienswaardigheden komt de tram 28?

Je komt onder andere langs de volgende bezienswaardigheden:
– de kerk São Vicente de Fora
het kasteel Castelo de São Jorge
– de wijk Alfama
– de twee uitzichtpunten Miradouro das Portas do Sol en Miradouro de Santa Luzia
– Sé, de oudste kathedraal van de stad
– Rua da Conceição
– het grote plein Praca do Comercio
– de Arc de Triomphe van Lissabon
– Café A Brasileira
– het Palácio da Assembleia (het parlementsgebouw)
– de Basílica da Estrela
– en de begraafplaats Cemitério dos Prazeres.
Lees in dit artikel het uitgebreide verslag van alle bezienswaardigheden waar je langs komt 😊 Dan krijg je een veel beter beeld dan wat dit lijstje geeft.

Kan ik met de elektrische tramlijn 28 ook naar het strand?

Nee, om naar het strand van Lissabon te gaan kun je beter ander openbaar vervoer pakken. De trein richting Cascais rijdt bijvoorbeeld langs verschillende stranden.

Wil je meer lezen over Lissabon?

Leukste wijken van Lissabon + hoteltips
Hotels in Bairro Alto
Lisboa Card
De top bezienswaardigheden van Lissabon
Elektrische step huren in Lissabon
Hop on hop off bus in Lissabon
Mosteiro dos Jeronimos bezoeken
Toren van Belém bezoeken
Beste hotels in Lissabon
– Zo kom je van het vliegveld naar het centrum van Lissabon
– Dit zijn de leukste fado restaurants
De metro van Lissabon (+ tips over metrotickets)
Boek een fiets tour met Nederlandse gids
Benfica stadium tour: absolute aanrader voor voetballiefhebbers!
Kasteel Castelo de São Jorge
Bezoek de mooiste paleizen in Sintra
Goedkope hotels in Lissabon
Mooiste stranden bij Lissabon

Tip: bestel alvast je tickets