Casa Batlló – Het mooiste huis ter wereld

Suuz Door Suuz

Midden in Barcelona staat het mooiste huis ter wereld, Casa Batlló! Het is één van de mooiste huizen van Gaudí en het is echt prachtig. De golvende lijnen, de vele kleuren en de unieke gevel – het lijkt bijna een sprookje 😍 Niet alleen kan je zelf door het huis lopen, er zijn ook allerlei interactieve elementen toegevoegd. Zo is de audiogids ingesproken door de achterkleinzoon van de Batlló’s én heb je een unieke ervaring in de Gaudí Cube!

Handige tips voor Barcelona!
Hop-on hop-off bus van Barcelona
De leukste hotels van Barcelona
Leuke tips voor Barcelona met kinderen

Casa Batlló – Het mooiste huis ter wereld


casa batllo

Tickets voor Casa Batlló

Aangezien dit één van de meest geliefde bezienswaardigheden van Barcelona is, werkt Casa Batlló met tijdsloten. Dat betekent vol = vol! Het is daarom echt aan te raden van te voren een toegangskaartje te kopen. Zo ben jij verzekerd van een plekje in het mooiste gebouw van Barcelona!

Er wordt gewerkt met 3 verschillende kleuren tickets.
💙 Blauw is het ‘standaard’ ticket. Je hebt hiermee toegang tot het gebouw, de Gaudí Cube en je krijgt de audiogids mee voor onderweg.
🩶 Met het zilveren ticket heb je een kleine upgrade. Je mag ook naar de Gaudí Kubus en krijgt een tablet mee voor een interactieve ervaring.
💛 Met het gouden ticket heb je het volledige pakket. Niet alleen heb je een skip the line-kaartje, maar ook mag je een kijkje nemen in het privé appartement van de Batlló’s en je hebt natuurlijk alle voordelen van de blauwe en zilveren kaartjes.

🎟️ Blauw toegangsticket voor Casa Batlló | Bestel hier
🎟️ Zilveren toegangsticket voor Casa Batlló | Bestel hier
🎟️ Gouden toegangsticket voor Casa Batlló | Bestel hier

Tip: je kunt ook een Gaudí bundel kopen of de pas voor ‘3 huizen van Gaudí’. Op die manier bespaar je wat geld, omdat je wat voordeel krijgt.

Geschiedenis van Casa Batlló

Casa Batlló werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw, om precies te zijn tussen 1904 en 1906. Het was als onderdeel van een groter stadsvernieuwingsproject in Barcelona, in opdracht van de rijke textielmagnaat Josep Batlló. Het pand werd oorspronkelijk ontworpen door architect Emili Sala Cortés, maar kreeg later zijn iconische uiterlijk dankzij de wereldberoemde architect Gaudí. Gaudí transformeerde het gebouw tot een waar kunstwerk. Je ziet de typische kenmerken van deze grootste architect terugkomen, zoals de organische vormen en bijna surrealistische stijl.🤩  

Casa Batlló is een belangrijk gebouw voor de Catalaanse cultuur en het is een symbool van Barcelona. Daarnaast past het perfect bij de Modernistische beweging. Het gebouw wordt door de inwoners van de stad ook wel gezien als ‘het huis van botten’ of ‘het huis van de draak’.😜

Leuk weetje! Sinds 1993 is de familie Bernat de eigenaar van Casa Batlló, zij zijn de eigenaar van de Chupa Chuplollies. 🍭

De Façade van Casa Batlló

Een van de meest opvallende kenmerken van Casa Batlló is zonder twijfel zijn façade, de unieke gevel van het gebouw. Het is een echte eyecatcher in de straat vanwege zijn unieke vormen en levendige kleuren.😍 Gaudí’s ontwerp van de façade is een meesterwerk op zich, met zijn golvende lijnen, kleurrijk mozaïekwerk en opvallende balkons die doen denken aan de golven van de zee. Het dak wordt door vele gezien als de rug van een draak. Wat Casa Batlló zo bijzonder maakt, is de manier waarop Gaudí erin slaagde om de organische vormen van de natuur te integreren in de architectuur, waardoor het gebouw bijna tot leven komt!😊

Wist je dat Casa Batlló vaak wordt beschouwd als één van de meest kleurrijke gebouwen in Barcelona? Dat kom door de levendige gevel en unieke architectuur.  

In de wintermaanden wordt de façade nog spectaculairder dankzij een betoverende lichtshow die ’s avonds op de gevel wordt geprojecteerd. Deze lichtshow duurt 30 minuten en is gratis toegankelijk voor het publiek. Het is een onvergetelijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.😍 Het is een eerbetoon aan de visionaire geest van Gaudí en zijn vermogen om de grenzen van de architectuur te verleggen.  

Wat ga je zien in Casa Batlló?

Van origine is Casa Batlló gebouwd met maar liefst 8 appartementen, ieder van 200 vierkante meter. Op de eerste verdieping zit het mooiste huis, de plek waar de familie zelf leefde. Ook zit hier de binnenplaats van het huis. Dit is echt een unieke plek! Het is maar liefst 230 vierkante meter en versierd met blauwe tegels, vele ramen en aan de bovenkant een mooie koepel.😍 Het was de perfecte plek voor feesten en verjaardagen.

Tip! Let ook zeker op de trappen van het gebouw en de afbeeldingen van octopussen en zeesterren die je overal tegenkomt. 

Door middel van een audiotour hoor je allerlei fascinerende verhalen achter de verschillende kamers en elementen van het huis. Wat deze audiotour zo bijzonder maakt, is dat de stem van Juan Carlos is. Dit is een achterkleinzoon van de Batlló familie.   

casa batllo bezoeken barcelona

In het huis mogen de bezoekers onder andere de hal, het familiehuis op de eerste etage, de zolder én het dakterras bewonderen. Overal waar je kijkt zie je de invloeden van Gaudí. Organische vormen, natuurlijke elementen, het is echt een plaatje! Via prachtige gebrandschilderde glas-in-loodramen kijk je uit over het altijd drukke Passeig de Gracia.😍 Moet je voorstellen de familie Batlló hier heeft gewoond! Soms voelt het net alsof je in een sprookje loopt. 

Aan de achterkant van Casa Batlló zit de patio. Hier kan je de achtergevel van het gebouw bekijken. De balkons zijn van smeedijzer en gemaakt in bijzondere vormen. Natuurlijk zie je hier ook de prachtige mozaïeken terugkomen. 

Wist je dat de mozaïeken van Gaudí ook wel trencadis worden genoemd? Het zijn gebroken mozaïeken in combinatie met gebrandschilderd glas. 

casa batllo in barcelona gaudi

Gaudí Dome

Casa Batlló heeft een bijzondere ruimte, de Gaudí Dome. Meer dan duizend schermen, 21 boxen en 38 projectoren laten je een hele bijzondere ervaring zien. Om je heen hoor je de natuur en je maakt kennis met de inspiratie van Gaudí. Hoe kwam hij tot deze bijzondere ontwerpen? Je krijgt als ware een kijkje in het hoofd van deze wereldberoemde architect.😊 Je ontdekt waar hij de inspiratie vandaan haalde om al zijn projecten te realiseren. 

Gaudí Cube

Aan het einde van Casa Batlló kan je de Gaudí Cube bezoeken. In deze kamer leer je meer over het werk van Gaudí door middel van een film. Het is een baanbrekend staaltje engineering en sleept je helemaal mee.😯 Op alle muren, maar ook het plafond en de vloer wordt de film geprojecteerd. Het laat je denken dat de kamer draait! Zorg dat je stevig blijft staan en laat je verrassen door deze geweldige ervaring. 

Het dakterras van Casa Batlló

Een hoogtepunt van een bezoek aan Casa Batlló is het dakterras. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op de skyline van Barcelona en de omringende bergen, zoals de Montjuïc. In de zomermaanden worden hier ’s avonds speciale evenementen georganiseerd, waaronder jazzavonden met bubbels. Perfect voor een romantische avond voor twee! ❤️ Deze evenementen zijn bekend als ‘Casa Batlló Nits Màgiques’ en zijn een absolute aanrader voor bezoekers die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring. 

Tip! Deze avonden worden ook georganiseerd in Casa Mila en Park Güell

 Met een beetje verbeeldingskracht kan je in de architectuur van het dak de rug van een draak zien, alsof er een draak op het dak van het gebouw ligt. Het verhaal gaat dat Gaudí hiermee de legende van Sint Joris en de draak wilde uitbeelden. Het torentje met het kruis wordt gezien als het zwaard waarmee Joris de draak doodt, terwijl de doodshoofden op het dak verwijzen naar de slachtoffers van de draak. 

Wist je dat Casa Batlló een plekje heeft bemachtigd op de Unesco Werelderfgoedlijst? Ook de Sagrada Familia, Casa Mila en Park Güell staan op de lijst.🤩

De museumwinkel

Aan het einde van het bezoek kom je langs de museumwinkel, welke is gevestigd in de voormalige garage van het gebouw. Van mokken tot puzzels en zelfs sieraden, allemaal natuurlijk in het thema van Casa Batlló. Zo ga je naar huis met een leuk souvenir van Barcelona!😊

Veelgestelde vragen

Is een bezoek aan Casa Batlló de moeite waard? 

Absoluut, Casa Batlló is één van de mooiste gebouwen van Barcelona. Het is een kunstwerk van Gaudí en kan worden beschouwd als een topattractie van de stad. Een bezoek aan Barcelona is pas compleet als je minstens één van de gebouwen van Gaudí hebt bezocht. 

Hoe kom je bij Casa Batlló?  

Casa Batlló is gemakkelijk bereikbaar, het is namelijk gelegen aan de bekende straat Passeig de Gracia. De makkelijkste optie is de hop-on hop-off bus van Barcelona, deze heeft een halte voor het huis. 

Met het openbaar vervoer kan je met de metro van Barcelona reizen, de lijnen L2, L3 en L4 gaan naar het huis van Gaudí. Buslijn 7, 22, 24 N4, N5, N6, N7 en V15 naar de meest dichtbijzijnde halte. Zelfs de trein heeft mogelijkheden, maar daar zouden wij niet snel voor kiezen.  

Is een bezoek aan Casa Batlló ook leuk met kinderen?  

Zeker, dit is een geweldige locatie waar kinderen hun fantasie op de vrije loop kunnen laten gaan. Met de zilveren tickets en gouden tickets krijg je een iPad mee, wat zorgt voor een interactieve ervaring en dit is heel populair onder de kinderen. Daarnaast hebben kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang! 🎟️ Bestel hier je tickets

Wat zijn de openingstijden? 

Casa Batlló is dagelijks geopend van 9 tot 20 uur. Om de drukte te ontwijken kan je het beste vroeg in de ochtend gaan of één van de laatste momenten pakken om naar binnen te gaan. 

Tip: bestel alvast je tickets