Dagtrip naar Montserrat vanuit Barcelona

Suuz Door Suuz

Hou je van natuur en ben je toe aan wat afwisseling tijdens je trip naar Barcelona? Dan is een dagtrip naar Montserrat vanuit Barcelona een grote aanrader! Montserrat is een spectaculaire Benedictijnse abdij. Deze abdij ligt in een prachtige omgeving, midden tussen de bergen. Naast een bezoek aan de abdij/het klooster kun je hier hele gave hikes maken 😍 In dit artikel delen we alles wat je kunt doen in Montserrat, wat de mooiste wandelroutes zijn én waar je het beste tickets kunt kopen voor bijvoorbeeld de kabelbanen van Montserrat.

Dagtrip naar Montserrat vanuit Barcelona


Waarom Montserrat absoluut een bezoek waard is

Montserrat is op ongeveer 50 kilometer van Barcelona te vinden. Het gebied waarop het klooster staat, staat ook wel bekend als de belangrijkste berg van Catalonië. De hoogste piek is maar liefst 1236 meter hoog en heeft zelfs een naam gekregen – Sant Jeroni. De rotsformaties hebben bijzondere vormen. 

Daarnaast is het een belangrijk monikkenoord, maar is het ook echt een toeristische trekpleister. De religieuze waarde van deze plek is enorm, waardoor het ook een belangrijke bestemming is van een pelgrimstocht. De pelgrims komen af op de basiliek van Montserrat. Hier is de ‘Zwarte Madonna’ te vinden. Dit is een indrukwekkend beeld en staat ook wel bekend als ‘La Maroneta’

Vanuit Barcelona kan je er gemakkelijk komen, waardoor dit een perfecte toevoeging is aan je stedentrip of vakantie. Je kan hier sportieve hikes maken en genieten van de geweldige uitzichten 😍

Tip! Neem een trui mee als je Montserrat gaat bezoeken. Vanwege de hoge ligging kan het hier al snel 10 graden koeler zijn dan in het centrum van Barcelona!

dagtrip vanuit Barcelona naar Montserrat

Tips ter voorbereiding van je tripje naar Montserrat

Als je Montserrat vanuit Barcelona wil bezoeken is het verstandig om je een beetje voor te bereiden.
Allereerst moet je nadenken over het vervoer naar Montserrat toe.
Wil je helemaal nergens aan hoeven te denken? Schaf dan de Montserrat kaart aan. Hiermee kun je gebruik maken van het openbaar vervoer in- en van Barcelona naar Montserrat toe (retour) en de kabelbanen. Daarnaast krijg je toegang tot het Museu de Montserrat én een lunch.

🎟️ Montserrat kaart inclusief openbaar vervoer en kabelbanen (retour) | Bestel hier
🎟️ Tickets voor de gele kabelbaan (retour) | Bestel hier

Wat te doen in Montserrat + bezienswaardigheden

Het klooster van Montserrat is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio. Het bouwwerk is impossant! Als je daarnaast ook nog bedenkt dat het klooster is gebouwd in de 11e eeuw en op een bijzondere plek, dan besef je helemaal hoe bijzonder dit gebouw is. In het kloostercomplex zitten verschillende gebouwen, waaronder de basiliek, het museum en de verblijf van de monniken.

Tip! In de basiliek van het klooster treedt iedere dag om stipt 13 uur het eeuwenoude jongenskoor op. Dit is een begrip in Montserrat en leuk om een keertje mee te maken.

Het Montserrat museum is een must-visit voor kunstliefhebbers. Het museum heeft een indrukwekkende collectie kunstwerken, waaronder werken van beroemde kunstenaars zoals Pablo Picasso, Claude Monet en Salvador Dalí.

Een ander hoogtepunt van een bezoek aan Montserrat is het ‘Stairway to Heaven’ beeld. Daar vlakbij zitten de oude boogramen, die een prachtig uitzicht bieden op de omgeving. 

Het St Michael’s kruis is boven op de bergketens te vinden. Via een verhard pad kan je naar het iconische kenmerk van Montserrat wandelen en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht.

Voor avontuurlijke reizigers is een bezoek aan de Coves del Salnitre een aanrader. Deze grotten, met een lengte van meer dan 500 meter, bieden een fascinerend kijkje in het ondergrondse landschap van Montserrat.

Vergeet ook niet de verschillende uitzichtpunten te bezoeken, zoals Sant Jeroni, het hoogste punt in Montserrat. Vanaf Mirador Sant Miquel heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving.

uitzichten

Voor degenen die van klimmen houden zijn er verschillende klimroutes en via ferrata-trails beschikbaar. Perfect voor de actievelingen en avonturiers onder ons! Het is ook een populaire plek onder de (hobby)klimmers. 

Daarnaast is er iedere zondag een lokale boerenmarkt waar je verse producten en ambachtelijke waren kunt kopen. Deze markt heet de Mercat de Montserrat. Het is de perfecte plek om lokale specialiteiten te proeven en souvenirs te kopen.

Kleine tip van ons! De Mató kaas met honing is echt heerlijk. Het klinkt een beetje exotisch, maar zeker het proberen waard. Het is een typisch Catalaans gerecht, wat ‘Mel i Mato’ wordt genoemd.

Wandelen en hiken in Montserrat

De Cami dels Degotalls is één van de meest populaire in Montserrat vanwege het prachtige landschap dat het biedt. Onderweg heb je een adembenemend uitzicht over de Pla del Bages en de Pyreneeën. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende watervalletjes en schilderachtige plekjes. Een hoogtepunt van de route is de Santa Cova-grot, waar volgens de legende het beeld van de Black Madonna werd ontdekt door herders. Deze wandeling is geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars en duurt doorgaans ongeveer 2 uur, afhankelijk van het tempo en de stops onderweg.

wandelroutes bij montserrat hikes

De Sant Jeroni Hike is een uitdagende wandeltocht naar de top van de berg Montserrat, het hoogste punt van het gebied. Deze hike biedt een spectaculair panoramisch uitzicht over de omgeving, waaronder de stad Barcelona, de Middellandse Zee en de omliggende bergen. De route begint meestal vanaf het klooster van Montserrat en volgt een steil pad naar de top. Het is een vrij uitdagende wandeling, vooral vanwege de vele hoogtemeters. De totale duur van de hike is meestal ongeveer 3-4 uur, inclusief de tijd voor stops en het genieten van het uitzicht.

De Santa Cova de Montserrat Hike brengt je naar de Santa Cova-grot. Volgens de legende werd hier het beeld van de Black Madonna ontdekt. De route begint meestal vanaf het klooster van Montserrat en volgt een goed gemarkeerd pad door de bergen naar de grot. De hike is niet al te uitdagend en duurt doorgaans ongeveer 1-1,5 uur enkele reis, afhankelijk van het tempo. Bij de grot kun je even rusten, het heiligdom bewonderen en genieten van de rust voordat je terugkeert naar het klooster.

Tip: wist je dat je ook een spectaculaire luchtballonvaart kunt doen bij Montserrat? Vanuit de luchtballon heb je super mooi uitzicht op het hele gebied. Het is vrij prijzig om dit te doen, maar een onvergetelijke ervaring! 🤩
🎟️ Hier kun je tickets voor de luchtballonvaart boeken

luchtballon in Montserrat

De kabelbanen van Montserrat

Een belangrijk onderdeel van het transportnetwerk van Montserrat zijn de kabelbanen en funiculairs. Het is een gemakkelijke én leuke manier om de berg te verkennen en toegang te krijgen tot verschillende delen van het gebied.

Verschil tussen kabelbaan en funicular: Een kabelbaan is een transportmiddel dat wordt gebruikt om mensen of goederen te vervoeren langs een kabel die wordt ondersteund door masten. Een funicular is een specifiek type kabelspoorweg dat wordt gebruikt om steile hellingen te overbruggen en dat wordt aangedreven door een kabelsysteem.

De gele kabelbaan (Aeri de Montserrat)

De gele kabelbaan biedt een schilderachtige rit naar de top van Montserrat. Het is één van de populairste kabelbanen van Montserrat. Helaas is het niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers (de rack railway wel).
🎟️ Bestel hier je tickets voor de Aeri de Montserrat (retour)
🎟️ Bestel hier een enkeltje (afdalen)
🎟️ Bestel hier een enkeltje (omhoog)

kabelbanen van montserrat

Santa Cova funicular

De Santa Cova funicular brengt bezoekers naar de Santa Cova-grot, waar het beeld van de Black Madonna werd ontdekt. Deze plek is ook bereikbaar via een wandelpad vanaf het klooster. Je wandeling duurt dan ongeveer 20 minuutjes. Als je goed ter been bent is dit dus wel een aanrader.

Sant Joan funicular

De Sant Joan funicular biedt een spannende rit met een helling van maar liefst 65%(!). Onderweg heb je een prachtig uitzicht op het klooster van Montserrat. Het is een ideaal startpunt voor wandelroutes, waaronder de populaire Sant Jeroni-hike.

Tandradspoorweg Cremallera

De tandradspoorweg Cremallera is een historische trein die bezoekers van Monistrol de Montserrat naar het klooster van Montserrat brengt. De rit duurt in totaal 15 minuten en vertrekt iedere 20 minuten. Je kan hier gratis parkeren. Dit is dus een perfecte optie als je met de auto naar Montserrat gaat.

Tour naar Montserrat inclusief lunch

Er zijn verschillende tours naar Montserrat vanuit Barcelona, maar dit zijn onze twee favorieten!

Dagtour naar Montserrat met lunch in een heel goed restaurant

Deze tour is een grote aanrader! Vanuit Barcelona ga je met de bus naar Montserrat. Eenmaal in Montserrat aangekomen, ga je er in kleinere groepen op uit. Niet alleen ga je met de kabelbaan naar het klooster, maar je krijgt ook een uitgebreide rondleiding door het historische centrum. Daarnaast heb je ook tijd om zelf nog rond te lopen. Je kunt kiezen voor een halve dagtour, maar ook een hele dag. Je luncht gezamenlijk in één van de beste restaurants van Montserrat 😍 Bij een hele dagtour ga je ook naar de wijngaarden.

Tip! Montserrat is zeer toeristisch en helaas zijn er dan ook vaak restaurants met hoge prijzen en een lage kwaliteit. Bij deze tour is dat gelukkig niet het geval.
🎟️ Boek deze tour

Dagtour naar Montserrat met lunch in een farmhouse

Ook deze tour is erg leuk! Ook deze tour begint in Barcelona. Ideaal, want dan hoef je zelf niet na te denken over vervoer naar Montserrat. Geniet van het uitzicht op de bergen, breng een bezoek aan het beroemde klooster en ga vervolgens naar een lokale boerderij voor een heerlijk diner.

Onderweg naar het klooster heb je een geweldig uitzicht op het rotsachtige gebied. De enthousiaste gids vertelt je alles over de geschiedenis en geologie van dit bijzondere gebied. Er is voldoende ruimte om er zelf ook even op uit te gaan. Vervolgens bezoek je een boerderij met prachtig uitzicht. Bij dit farmhouse krijg je een heerlijk driegangenmenu. Het menu bestaat meestal uit een salade, wat barbecue gerechten en heel lekker dessert. Na deze avontuurlijke dag keer je terug naar het centrum van Barcelona.

🎟️ Boek deze tour inclusief lunch in een farmhouse

Powered by GetYourGuide

Eten in Montserrat

Op een prachtige locatie zit het sfeervolle restaurant Abat Cisneros in Montserrat. Hoewel je vanbinnen niet van het uitzicht kunt genieten, is het binnen echt heel mooi ingericht. Het lijkt alsof je in de rotsen mag dineren. Het eten is goed en de prijzen zijn ook nog eens vrij vriendelijk! 

Met uitzicht op de vallei zit je op het terras van Bar L’Era Restaurant meer dan goed! Het kan hier vrij druk zijn, maar de service is vriendelijk en het eten is goed. Natuurlijk worden er heerlijke wijnen geserveerd, maar ook de patatas bravas en pescados zijn aanraders!

Hoe kom je in Montserrat vanuit Barcelona?

De meest populaire manier om van Barcelona naar Montserrat te reizen is per trein. Vanaf Plaça d’Espanya vertrekt de trein dagelijks en bijna ieder uur.  Je neemt de R5-trein richting Manresa-Baixador en stapt uit bij Monistrol de Montserrat of Aeri de Montserrat. De treinen vertrekken ongeveer elk uur en de reis naar de voet van Montserrat duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Vanaf de treinstations zijn er twee manieren om de berg op te gaan, namelijk de Cremallera (funicular) of de kabelbaan.

Als je ervoor kiest om de kabelbaan te nemen, kun je deze nemen vanaf het station Aeri de Montserrat. De kabelbaan biedt een schilderachtige rit naar de top van Montserrat en is meestal een populaire keuze onder andere bezoekers 😊

Als alternatief kun je de Cremallera (funicular) nemen vanaf het station Monistrol de Montserrat. Deze optie brengt je naar het klooster van Montserrat en biedt een prachtig uitzicht onderweg! 😍 Vanaf dit station kun je echter ook te voet naar het klooster wandelen, wat ongeveer 1,5 uur duurt. 

Je kan er ook voor kiezen om met de auto of huurauto naar Montserrat te rijden. Het vraagt wel wat inspanning met alle scherpe bochten, maar voor de avonturiers onder ons is dit geen enkel probleem. Je kan parkeren bij het treinstation Monsitrol en vanaf daar het openbaar vervoer verder nemen. Je kunt ook zelf naar boven rijden en de auto parkeren bij het klooster.

Veelgestelde vragen

Is het het waard om naar Montserrat te gaan?

Absoluut! Zeker als je voor een lang weekend naar Barcelona gaat is Montserrat leuk om een dag te bezoeken. De stad zelf heeft natuurlijk ook al genoeg te bieden, met de iconische Sagrada Familia, vele Gaudi gebouwen en mooie wijken van Barcelona. Maar Montserrat is een hele andere omgeving en kan een leuke onderbreking zijn.

Op welke tijden is het het minst druk?

Vroeg in de ochtenduren is het over het algemeen rustiger dan in de middag. Wij raden aan de eerste trein naar Montserrat te nemen.

Wat raad je aan om mee te nemen naar Montserrat?

Als je Montserrat gaat bezoeken is het slim om jezelf goed voor te bereiden. Zeker in de zomer kan een goede zonnebrandcrème niet ontbreken. Als je een hike gaat maken zou ik ook zeker een hoed of pet op doen om jezelf te beschermen tegen de zon. Op sommige stukken heb je namelijk niet zoveel schaduw.
Daarnaast is het aan te raden om een trui mee te nemen. Je zit hier hoog in de bergen. Op deze hoogte is het vaak echt een paar graden kouder dan in Barcelona. Verder zijn snacks en water ook zeker een must.

Hoe ver ligt Montserrat van Barcelona?

Montserrat ligt ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Barcelona en de reistijd bedraagt tussen de 1 en 1,5 uur.

Wij willen graag in Montserrat overnachten, welk hotel is een aanrader?

Hotel Abat Cisneros in Montserrat is echt een aanrader! 😍 Je zit centraal, het is een prachtig hotel en de service is zeer goed. Daarnaast heb je vanaf hier een geweldig uitzicht. Het hotel is wel wat verouderd, maar als je daar doorheen kunt kijken is het een hele fijne plek. Zeker wanneer alle dagjes mensen ’s avonds weer weg zijn. De omgeving in Montserrat is dan magisch! Ook kun je in het restaurant van het hotel erg goed eten. Beter dan in de meeste restaurants in Montserrat.
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen