De 10 Gaudí huizen en gebouwen bezoeken in Barcelona

Eline Door Eline

Geen reis naar Barcelona is compleet zonder een eerbetoon te brengen aan de ster van de stad! We nemen een kijkje in het fascinerende leven van Gaudi en bekijken alle 12 van zijn Barcelona-werken, inclusief welke gebouwen je gewoon moet bezoeken.

Tip: met de hop on hop off bus in Barcelona rij je ook langs veel van Gaudi’s mooiste bouwwerken 😊

Tip: als je meerdere huizen van Gaudí wil bezoeken is het aan te raden de Gaudí bundel te bestellen. Hiermee bespaar je een hoop geld. Het is wel leuk om meerdere huizen en werken te bezoeken. Ze zijn allemaal weer anders en erg indrukwekkend!!

De huizen van Gaudí bezoeken


gaudi barcelona bezoeken huizen
gaudi barcelona bezoeken huizen

Welk huis van Gaudí raad je aan om te bezoeken?

Je kunt niet alles zien tijdens je citytrip naar Barcelona. Lees daarom zeker het artikel door om te kijken welke bouwwerken en huizen van Gaudí je het meeste aanspreken? Kun je niet kiezen? Als ik een keuze mocht maken zou ik Casa Vicens en Casa Mila bezoeken.

Het leuke van Casa Vicens is dat het wat minder toeristisch is dan andere huizen van Gaudí. Ook is de stijl compleet anders dan andere huizen van Gaudí. Én dit was het eerste privé huis wat hij ontwierp. Dat maakt het speciaal 🙂 Ohja, en je krijgt hier achteraf warme chocolademelk haha (in de winter). In de zomer krijg je vaak een lekker ijsje achteraf 🍦
🎟️ –> Hier kun je tickets bestellen voor Casa Vicens

Het leuke aan Casa Mila is dat het een prachtig huis is én dat het ingericht is 🙂 Het is daarom een van de meest populaire huizen van Gaudí om te bezoeken. In de zomermaanden heb je bovendien leuke avondtickets. Je krijgt dan een rondleiding door het huis én bovenop het dak kun je achteraf genieten van een mooie lichtshow. Deze lichtshow wordt gegeven onder het genot van een glaasje Cava.
🎟️ –> Hier kun je tickets bestellen voor Casa Mila.
🎟️ Casa Mila in de avond (aanrader!! Inclusief lichtshow op de dak) | Bestel hier

Waar koop ik betrouwbare tickets voor de huizen van Gaudí in Barcelona?

Wij raden altijd aan om tickets te kopen via onze website of via deze website. Het is een Nederlandse website waar je betrouwbare tickets kunt kopen. Zodra je bestelt krijg je je tickets in je mail. Je hoeft ze niet te printen. Je kunt ze op je telefoon laten zien. Door vooraf te bestellen voorkom je de wachtrij 🙂
–> Bestel hier je tickets voor de werken van Gaudí

🎟️ Casa Mila | Bestel hier
🎟️ Casa Mila in de avond (aanrader!! Inclusief lichtshow op de dak) | Bestel hier
🎟️ Casa Batlló | Bestel hier
🎟️ Sagrada Familia | Bestel hier
🎟️ Park Güell | Bestel hier
🎟️ Casa Vicens | Bestel hier
🎟️ Torre Bellesguard | Bestel hier
🎟️ Gaudí’s Crypte | Bestel hier
🎟️ Gaudí bundel | Bestel hier

1. Sagrada Familia: het meest bekende Gaudí bouwwerk van Barcelona

De Sagrada Família is natuurlijk Gaudí’s bekende bouwwerk 😍 Hier moet je echt geweest zijn tijdens je tripje naar Barcelona. Gaudí wist dat hij de kathedraal nooit af zou zien. De eerste steen werd gelegd in 1882, maar hij is nog steeds niet volledig af.

Van buiten is deze kathedraal al adembenemend, maar eenmaal naar binnen val je van de ene in de andere verbazing. Gaudi is zeer creatief en heeft er een prachtig bouwwerk van gemaakt. De glas-in-lood ramen zijn zeer indrukwekkend, zeker als het zonlicht er doorheen schijnt is het een echt kleurenspektakel. Dat was ook precies de bedoeling van Gaudí.

Tips: ’s Ochtends vroeg is het hier een stuk minder druk. En koop je tickets écht online, anders sta je in een gigantische wachtrij. 🎟️ Hier kun je fast-track tickets bestellen.
Via de app van Sagrada Familia kun je in het Nederlands zelf alles ontdekken via een audio tour. Leuke toevoeging en op een speelse manier leerzaam.

sagrada familia bezienswaardigheden barcelona fietstour
sagrada familia in barcelona gaudí huizen

2. Park Guëll: het prachtige stadspark, ontworpen door Gaudí

Park Güell is een groot park in Barcelona waar je prachtig uitzicht over de stad hebt. Natuurlijk vind je hier ook de bekende ontwerpen van Gaudi. Het is heel toeristisch, maar absoluut de moeite waard!! Het is niet voor niets een van de meest bekende bezienswaardigheden in Barcelona.

De zuilenhal, de mozaïeken Gaudí draak en het terras met kronkelige vormen zijn de bekendste plekken in dit park. Vanaf het terras heb je een van de mooiste uitzichten van Barcelona, met het werk van Gaudí op de voorgrond en de stad op de achtergrond 😍

Dit park is de perfecte plek om een rustige wandeling te maken terwijl je geniet van de natuur en naar de kunstwerken van Gaudí kijkt. Mis het Casa del Guarda (Conciërgehuis) niet om de tentoonstelling over Gaudí en Barcelona te zien.

🎟️ Hier kun je tickets boeken voor Park Güell.

Tip: Lees ook ons artikel met alle top bezienswaardigheden in Barcelona en de beste hotels in Barcelona😊

ingang park guell gaudi barcelona
De trap met de salamander park guëll barcelona el drac

3. Ons favoriete huis van Gaudí: Casa Vicens

Casa Vicens is het eerste huis van Gaudí en straalt een hele andere sfeer uit dan bijvoorbeeld Casa Mila of Batlló. En toch herken je er de hand van Gaudí meteen in. De details, het ingenieuze ‘gang’systeem, de verborgen zithoeken, de patio, kleurrijke muurschilderingen, gedetailleerde plafonds, unieke schoorstenen, de muurbekleding buiten… stuk voor stuk fenomenaal! 😍 Gaudí werd voor het ontwerp geïnspireerd door de natuur en Moorse architectuur. Er zijn bijvoorbeeld ook veel tegels met tegels met bloemen- en plantenmotieven. Casa Vicens werd oorspronkelijk ontworpen als een zomerhuis voor Manuel Vicens. Hij was een rijke tegelfabrikant, wat het uitgebreide gebruik van keramische tegels in het ontwerp verklaart.
Naast de prachtige esthetische waarde van Casa Vicens, bevat het huis ook technische innovaties. Gaudí maakte bijvoorbeeld gebruik van ijzeren kolommen en bogen, die nieuwe constructiemethoden en ruimtelijke configuraties mogelijk maakten. Knap staaltje architectuur dus voor zijn tijd! In 2005 werd Casa Vicens door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Tip: blijf ook nog wat drinken in het kleine, gezellige café op de patio. Een must do! 🙂

🎟️ Tickets voor Casa Vicens kun je hier bestellen.
Tip: voor maar een paar euro extra heb je een tour door Casa Vicens. Dat is wel heel leuk, want dan kom je wat meer te weten over het huis en Gaudí zelf. Achteraf krijg je in de winter warme chocolademelk én churros! In de zomer krijg je vaak een ijsje! 🎟️ Boek hier de guided tour.

gaudi barcelona casa vincens huis

4. Een van de bekendste huizen van Gaudí: Casa Mila

Casa Milà (officieel La Pedrera), is een wat sober ogend gebouw. Toch is dit een interessant appartementen complex om te bezoeken. Je begint je route op het dak. Het dak zelf is indrukwekkend, maar met name het uitzicht is mooi!😍 Van binnen is het ingericht in de stijl van begin 20e eeuw. Het was zijn tijd ver vooruit. Je ziet een opwarmkachel voor strijkijzers, een douche met warm water (zeer speciaal voor die tijd) en een uitgekiend ventilatiesysteem. Bovendien werd het voorzien van een ondergrondse garage. In die tijd ondenkbaar maar toch uitgevoerd. Daarnaast is het interessant vanwege de unieke architectonische constructies die Gaudí gebruikte.

🎟️ Boek hier je tickets voor Casa Milà.
Tip: je kunt ook een combi ticket kopen voor 3 huizen (Casa Batlló, Casa Milà, en Palau Güell). Hiermee bespaar je 10%. Boek hier de tickets.

het dak van casa mila

5. Casa Batlló: Gaudí’s huis met de legende van Sint-Joris en de draak

Casa Batlló is wat duurder om te bezoeken maar écht een aanrader. Dit huis is echt prachtig! 😍

Met een audiotour word je door het huis begeleid. Je bezoekt dan onder meer het trappengat met prachtige blauwe tegels (die zie je op de foto). Hier zie je ook de originele houten lift. Verder zie je het familiehuis van de familie Batlló op de eerste verdieping, de zolderkamer, het dakterras en de tuin❤️

Het hoogtepunt van Casa Batlló is het grote glas-in-loodraam in de woonkamer met zicht op Passeig de Gràcia 😍

Het enige mindere puntje aan dit huis is dat het niet ingericht is. Maar als je om de architectuur van Gaudí geeft valt je dat niet eens op 😉

Tip: je kunt ook een combi ticket kopen voor 3 huizen (Casa Batlló, Casa Milà, en Palau Güell). Hiermee bespaar je 10%. Boek hier de tickets.

gaudi gebouwen in barcelona

6. Palau Güell

Palau Güell is iets goedkoper dan de andere gebouwen van Gaudí, maar minstens even mooi! Ook is het hier vaak wat rustiger vergeleken met andere huizen. Daarom is het leuk om Palau Güell te bezoeken.

Het is een indrukwekkend stadspaleis. Güell wilde het huis gebruiken om indruk te maken op kennissen en vrienden door hier tentoonstellingen, concerten en andere evenementen te organiseren. Daarom is op de laatste verdieping een orgel gebouwd door de prestigieuze Spaanse orgelbouwer Aquilino Amezua.

Het belangrijkste hoogtepunt is zonder twijfel de grote zaal. Het zijn hoge muren die je uiterlijk naar het plafond leiden, met kleine gaatjes erin die sterren imiteren.

🎟️Boek hier je tickets voor Palau Güell.
Tip: je kunt ook een combi ticket kopen voor 3 huizen (Casa Batlló, Casa Milà, en Palau Güell). Hiermee bespaar je 10%. Boek hier de tickets.

palau guell gaudi huizen barcelona

7. Torre Bellesguard: het vergeten huis van Gaudí (maar erg mooi!)

De Torre Bellesguard is een wat minder bekend gebouw van Gaudí, waarschijnlijk omdat het niet in het centrum van Barcelona ligt. Toch is dit als je de tijd hebt echt de moeite waard om te bezoeken 🙂

Het is een prachtig gebouw in Middeleeuwse stijl (met name van buiten). Binnen is het moderner. Ook kun je het dak op. Een deel van het dak heeft de vorm van een draak. Vanaf hier heb je ook heel mooi uitzicht😍 Daarnaast heeft het mooie tuinen waar je doorheen kunt wandelen.

Bijzonder aan de Torre Bellesguard is dat het op dit moment nog altijd bewoond wordt 🙂 Sinds 2013 hebben de eigenaren besloten het te openen voor het publiek. De inkomsten gebruiken de eigenaren om het onderhoud van het monument te bekostigen. 

Tip: voor maar een paar euro extra kun je een tour krijgen. Dat is erg leuk omdat je dan veel te weten komt over Gaudí en Torre Bellesguard. Boek hier de tickets.

torre-bellesguard-gaudi-gebouwen-barcelona

8. Gaudí’s Crypte & Colònia Güell

Op 20 minuten treinafstand van het centrum van Barcelona ligt ‘Colonia Güell’. Dit dorpje werd in 1890 gesticht door Eusebi Güell.

Güell was bevriend met Gaudi en gaf hem de opdracht een kerk te bouwen. Maar het project werd nooit afgerond door een tekort aan financiële middelen. Alleen de onderste crypte werd afgerond. Dit wordt nu Gaudi’s crypte genoemd.

De crypte is leuk om te bezoeken als je toevallig in de buurt bent of alle andere werken van Gaudi al hebt gezien. Het is het eerste gebouw waar al zijn typische architectonische karakteristieken in één gebouw zijn toegepast. Van binnen heb je het gevoel in een grot te zijn en de glas-in-lood ramen maken het helemaal af.

🎟️ Boek hier de tickets voor Gaudí’s Crypte & Colònia Güell

crypte van gaudi barcelona

9. Finca Güell of Pavellons Güell

Finca Güell is een van de minste bekende werken van Gaudí. Het ligt ook iets verder buiten het centrum van Barcelona. Daardoor is het hier in vergelijking met andere huizen van Gaudí erg rustig 😊
Oorspronkelijk stond hier een groot luxe vakantiehuis van de familie Güell. Hier konden ze zich lekker terug trekken, buiten de stad. Gaudí heeft hier stallen, wachterhuisjes en een mooie ijzeren entreepoort ontworpen. De gebouwen hebben een Oriëntalistisch en Islamistisch karakter. Voor de tuin en de toegangspoort liet Gaudí zich inspireren door de mythologie van de tuin van de Hesperiden.
De grote draak op de poort is bijvoorbeeld de draak ‘Ladon’. Deze draak moest een de tuin van de Hesperiden beschermen. In deze tuin stond een boom met gouden appels. Hercules had van koning Erystheus de opdracht gekregen om een van deze gouden appels te stelen. Hiervoor moest Heracles wel de honderdkoppige draak verslaan! Dat is hem uiteindelijk gelukt!
Helaas is er niet zo veel meer van over van het oorspronkelijke landgoed. Maar de entree en de oude tuin nog wel. Met name de grote entreepoort met draak is erg indrukwekkend!!
Hou er wel rekening mee dat de meeste mensen een bezoek aan dit werk van Gaudí vinden tegenvallen. Dus denk er goed over na of je het tripje naar Finca Güell de moeite waard vindt 😉

11. Casa Calvet: het meest conventionele huis van Gaudí

Casa Calvet ligt in de wijk Eixample. Dit huis werd gebouwd voor werd gebouwd voor Andreu Calvet. Hij was een grote textielmagnaat. Dit huis is qua stijl heel anders dan de andere Gaudí huizen. Dit huis heeft veel meer symmetrie en herhaling. Het huis is helaas niet te bezoeken, je kunt natuurlijk wel de gevel bekijken als je toevallig in de buurt bent. Op de gevel zie je wat historische elementen zoals een cipres (dit is een boomsoort), een olijfboom, de hoorn des overvloeds, en het Catalaanse wapenschild. Ook zie je drie hoofden. Een daarvan is de vader van de eigenaar. De twee andere hoofden zijn beschermheiligen van de geboorteplaats van meneer Calvet (Vilassar de Mar).

casa calvet huizen van gaudi

Wie is Gaudí eigenlijk?

Antoni Gaudí was een Catalaanse architect. Hij werd geboren in 1852. Hij wordt beschouwd als een van de meest buitengewone en innovatieve architecten in de geschiedenis van de architectuur.
Hij werd geboren in Reus of Riudoms, in Catalonië, Spanje. Hij studeerde architectuur in Barcelona aan de Escola Tècnica Superior d’Arquitectura.

Zijn vroege werken werden beïnvloed door neogotische elementen en traditionele Catalaanse architectonische technieken. Naarmate zijn carrière vorderde, ontwikkelde hij een meer onderscheidende en innovatieve stijl. Zijn eigen stijl wordt vooral gekenmerkt door kleurrijke keramische tegels, vervormde steenvormen en organische motieven.

Gaudí’s werk was sterk geïnspireerd door zijn liefde voor de natuur. Dit is duidelijk terug te zien in de structurele complexiteit, vormen en decoraties van zijn ontwerpen. Ze bevatten vaak elementen die de natuur nabootsen (zeker bij Casa Batllo zie je dat duidelijk terug). Hij maakte gebruik van de zogenaamde “trencadís” techniek. Dit betekent eigenlijk dat hij veel gebruik maakt van mozaïek. Dit zie je bij bijna al zijn werken terug, met name in het Park Güell 😊

Zijn meest bekende project is de Sagrada Família. De bouw hiervan begon al in 1882!!! Gaudí wijdde de laatste jaren van zijn leven bijna uitsluitend aan dit project. Hij was erg religieus. Dat zie je ook wel veel terug in zijn werk. Je ziet bijvoorbeeld religieuze thema’s en symboliek.

Wat feitjes over Gaudí:
– Hij was vegetarisch
– Hij hield niet van materialisme. Zeker in zijn latere jaren hechtte hij daar steeds minder waarde aan. Dit was goed terug te zien aan zijn kleding. Op jonge leeftijd kleedde hij zich netjes met pakken en hoeden. Maar later werd hij steeds meer gezien in versleten kleding.
– Hij is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. Hij wijdde zijn leven aan het geloof en de architectuur.
– Gaudí had al van jongs af aan last van reuma

Gaudí overleed uiteindelijk in 1926, op 74-jarige leeftijd. Hij werd aangereden door een tram. Omdat hij er erg onverzorgd uitzag werd hij aangezien als bedelaar. Hij werd daarom niet gelijk naar het ziekenhuis gebracht. Dit verkleinde zijn kansen op overleven. Hij overleed enkele dagen later dan ook aan zijn verwondingen. Hieronder zie je nog een korte video over 4 van zijn werken. Leuk ter inspiratie voor je reis.

Veelgestelde vragen

Kan ik alle huizen van Gaudí zien tijdens mijn reis naar Barcelona?

Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang je in Barcelona bent, maar over het algemeen niet. Het zijn in totaal 10 bouwwerken en ze liggen niet allemaal dichtbij elkaar. Voor elk werk van Gaudí wil je wel minstens een paar uur reserveren. Het is daarom slim om in dit artikel te kijken welk huis van Gaudí je het meeste aanspreekt.

Welke werken of huizen van Gaudí zijn jouw favoriet?

Ik vind Casa Vicens en Casa Batlló zelf erg mooi. Park Güell is daarnaast natuurlijk altijd een hoogtepuntje. Ga wel ’s ochtends vroeg naar Park Güell want het kan hier helaas erg toeristisch worden. Ook de Sagrada Familia mag je écht niet overslaan.
🎟️ Tip: met deze voordeelpas krijg je toegang tot 3 huizen van Gaudí: Casa Mila, Casa Batlló én Casa Vicens. Aanrader om hem aan te schaffen als je alle drie de huizen wil bekijken, want daarmee bespaar je flink wat geld.