Park Güell in Barcelona | Tips, Plattegrond & Tickets

Margreth Door Margreth

Barcelona is de stad van Gaudí, de beroemde architect van de Sagrada Familia. Niet alleen creëerde hij prachtige gebouwen, hij heeft ook dit geweldige stadspark ontworpen. Het is een oase van rust in het drukke Barcelona 😊🌴 Wandel rond in Park Güell, ontdek de typische Gaudí-elementen en laat je verrassen!

Tip: benieuwd welke andere gebouwen Gaudí heeft ontworpen? Lees ons artikel met een compleet overzicht van alle Gaudí gebouwen in Barcelona 😊

Park Güell in Barcelona


park guell barcelona gaudi

Tickets Park Güell

Eén van Gaudí zijn vele meesterwerken is Park Güell. Wandel door het bosgebied en maak kennis met de prachtige kunstwerken in het monumentale gedeelte. Het is zelfs mogelijk om een rondleiding te krijgen, een enthousiaste gids vertelt je alles over het park en zijn prachtige bouwwerken.🤩Vooraf een ticket kopen is een must, aangezien er slechts 400 mensen per halfuur worden toegelaten. Dit zorgt, zeker in het hoogseizoen, voor lange wachttijden.

🎟️ Entreeticket voor Park Güell | Bestel hier
🎟️ Skip the line-ticket + rondleiding Park Güell | Bestel hier

Wil je meer van Gaudí zien tijdens je bezoek aan Barcelona? Dan hebben we nog een goede tip!

🎟️ Gaudí Bundel – inclusief Park Güell, Sagrada Familia en Barcelona audiogids | Bestel hier

Wat is het Park Güell?

Park Güell is een prachtig stadspark in het noordoosten van Barcelona. Het park is ontworpen door de beroemde Spaanse architect Gaudí. Er staan verschillende werken van Gaudí in dit park. De opdrachtgever voor de aanleg van het park was Eusebi Güell, vandaar ook de naam van het park. Güell’s oorspronkelijke idee was om een woongemeenschap te bouwen. Door een gebrek aan potentiële kopers werd de bouw echter stilgelegd. Uiteindelijk kocht het stadsbestuur van Barcelona het park over en werd het park opengesteld voor het brede publiek.

In Park Güell vind je diverse prachtige fonteinen, beelden en mozaïeken.😍 Niet voor niets is dit park vanaf 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

Tip! Andere gebouwen in Barcelona van Gaudí zijn de beroemde Sagrada Familia, maar ook Casa Battló en Casa Mila.

Wat kun je er zien en doen?

Park Güell bestaat uit twee delen, namelijk het monumentale gedeelte en het bosgebied.🌲De architecturale bouwwerken van Gaudi te bewonderen in het monumentale gedeelte van het park. Dit gedeelte vind je direct bij de hoofdingang van het park. Een stuk verder in het park vind je het bosgebied. Hier zijn geen bouwwerken te bewonderen, maar is juist veel groen en zijn verschillende wandelpaden waar je in alle rust kunt lopen.

De twee verschillende gedeelten van Park Güell maken het park tot een unieke plek en een welkome afwisseling van het drukke stadsleven in Barcelona.

Tip! Park Güell is een aanrader met kinderen, er zijn veel leuke activiteiten in Barcelona met kinderen!

ingang park guell gaudi barcelona

De hoofdingang van Park Güell

Direct bij het binnenlopen van het park kun je het eerste werk van Gaudi al bewonderen, namelijk de hoofdingang zelf. De hoofdingang van het park ligt aan de Carrer de Larrard en is super indrukwekkend om te zien. De stenen muur is bedekt met tegels en de ingang zelf wordt gevormd door een ijzeren hek met ornamenten in de vorm van palmbladeren. Direct bij het binnengaan van het park merk je dus al de invloeden van Gaudí die je overal in het monumentale gedeelte terug zult vinden.😍

De trap met de salamander

Bij de hoofdingang ligt de trap met de salamander, ook wel bekend als de L’Escalinata del drac. ‘El Drac’ is een kleurrijk mozaïek en is één van de meest gefotografeerde beelden in het park.📸 El Drac is onwijs gedetailleerd en bedekt met een ontelbaar aantal mozaïekdeeltjes. Door de felle en contrasterende kleuren valt deze salamander direct op als je erop afloopt.

De trap met de salamander park guëll barcelona el drac
El Drac

De Sala Hipóstila

Dit is een indrukwekkende zaal met 86 Dorische zuilen. Deze zaal was oorspronkelijk bedoeld als marktplein, maar is uiteindelijk nooit in gebruik genomen. De zuilen dienen als ondersteuning voor een groot plein erboven. Het plafond van de Sala Hipóstila is heel ingenieus en duurzaam ontworpen.🍃 Gaudí was daarmee zeer vooruitstrevend. Hij heeft het namelijk zo ontworpen dat het regenwater via de zuilen afgevoerd kan worden. In de zuilen zitten namelijk pijpen. Via deze pijpen loopt het regenwater naar een waterreservoir beneden. Dit reservoir kan het park Güell voorzien van water.

Sala Hipóstila

Je zou denken dat 86 kolommen érg veel is, maar ze geven juist een spectaculaire ervaring in deze kamer. De kolommen van de kamer zijn namelijk zo ontworpen dat ze vanuit welke hoek je ook kijkt in een rechte lijn staan.😯 Ook heeft deze kamer een geweldig plafond met mooie mozaïeken.

sala Hipóstila barcelona
Sala Hipóstila

Plaça de la Natura & de slingerbank met mozaïek

Dit is het hoofdplein van het park. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Barcelona.😍 Verder kenmerkt dit plein zich door de slingerbank. Deze is volledig bedekt met kleurrijke mozaïeken, welke ook wel trencadis worden genoemd. Op deze sierlijke bank kun je heerlijk zitten terwijl je uitkijkt over de stad. Deze slingerbank wordt ook wel Serpentina genoemd, Spaans voor slang, vanwege zijn golvende vorm. Ook op het plein zelf vind je diverse prachtige mozaïeken terug.

De viaducten in Park Güell

Door heel het park kom je boogbruggen tegen, ook wel viaducten genoemd. Onder andere het Algarrobo viaduct en Viaducto de las Jardineras zijn architecturale hoogstandjes!

Pòrtic de la Bugadera

Dit overdekte portiek is bedekt met kleurrijke mozaïeken. In het oorspronkelijk bouwplan was het de bedoeling dat in dit portiek de wasruimte zou worden gevestigd. In het eigenlijke ontwerp van het park waren niet alleen architecturale elementen opgenomen, maar ook praktische faciliteiten. Een goed voorbeeld hiervan is deze wasplaats. Ondanks dat het een praktisch doel zou moeten gaan dienen is dit portiek ook weer prachtig om te zien vanwege de kleuren en de mozaïeken.😍

Casa Larrard

Eén van de opvallende gebouwen in Park Güell is Casa Larrard. Het is oorspronkelijk gebouwd als modelwoning ter voorbeeld voor de nog te bouwen woningen in de woongemeenschap. De woongemeenschap kwam er echter nooit, maar deze woning was wel al af en werd derhalve een huis voor Eusebi Güell zelf. Dit huis is heel fantasierijk vormgegeven en is gebouwd met behulp van stenen uit de directe omgeving van het park. Natuurlijk zijn ook op dit huis weer verschillende mooie en zeer kleurrijke mozaïeken te bewonderen. Tegenwoordig wordt het gebouw niet meer bewoond, maar doet het dienst als school.📚

Het roze huis: Gaudi’s huis

Naast Casa Larrard is er nog een ander huis in het park gebouwd. Dit huis is één van de bekendste bouwwerken in het park, mede vanwege de roze muren.🩷 In dit roze huis heeft de architect Gaudi zelf gewoond. Het huis wordt ook wel ‘Torre Rosa’ genoemd en is tegenwoordig omgetoverd tot een museum en informatiecentrum.

Plattegrond van Park Güell

Hier onder vind je de plattegrond van Park Güell. Je kunt op de plattegrond klikken om hem te vergroten.

plattegrond park guëll Barcelona

Hoe kom je bij het Park Güell?

Park Güell is op verschillende manieren goed te bereiken. Het makkelijkst is om te kiezen voor de metro of bus. Als je kiest voor de metro van Barcelona, stap dan uit bij de halte Lesseps of Vallcarca. Vanaf beide haltes is het ruim een kwartier lopen naar het park. Houd er wel rekening mee dat deze wandeling de heuvel op is.

Je kunt ook kiezen om met de bus te gaan. Je hebt dan de keuze uit verschillende buslijnen. Als je zo dicht mogelijk bij de ingang afgezet wil worden, kies dan voor lijn 24 of 92. Beide lijnen stoppen tegenover de ingang van het park. Je kunt ook met lijn H6 of D40 gaan, dan moet je alleen nog ongeveer 10 minuten lopen na het uitstappen. Je stapt dan uit bij de halte ‘Travessera de Dalt’.

Wil je het nog makkelijker? Kies dan voor de hop-on hop-off bus van Barcelona. Je stapt uit bij het park zelf en kan daarna gemakkelijk doorreizen naar andere leuke bezienswaardigheden.
🎟️ Hop-on hop-off Barcelona | Boek hier

Tip! We raden je sterk af om met de auto naar Park Güell te gaan, om de simpele reden dat parkeren in de buurt van het park vrijwel onmogelijk is.

Gaudí Experience

Als je het maximale uit je bezoek aan Park Güell wil halen, is het een echte aanrader om na het park ook nog de Gaudí Experience te doen.🤩 Je kunt hieraan deelnemen vlak bij de uitgang van het park, dit is de precieze locatie. De Gaudí Experience is de manier om echt alles te weten te komen over Gaudí. Je krijgt een unieke 4-dimensionale reis door zijn leven en langs zijn verschillende werken. Naast deze 4D ervaring is er ook nog een andere tentoonstelling over Gaudí te bekijken.

🎟️ Bestel hier alvast je ticket voor de Gaudí Experience

Veelgestelde vragen Park Güell

Kun je het Park Güell gratis in?

Je kunt alleen het bosgebied van het park gratis in. Voor het mooiste deel, het monumentale gedeelte, moet je een entreeticket kopen.

Hoe lang heb je nodig in het Park Güell?

Dit ligt er natuurlijk helemaal aan wat jouw looptempo is en hoe lang je wil spenderen bij de verschillende bouwwerken. Over het algemeen doen mensen ongeveer 1,5 – 2 uur over het monumentale gedeelte van het park.

Hoeveel kost het Park Güell?

De toegangsprijs voor het Park Güell is €13,50 per persoon, je kunt de tickets hier van tevoren boeken. Kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang. Tip! Als je nog meer activiteiten wil plannen is de voordeelbundel ‘Best of Barcelona’ zeker aan te raden.
🎟️ Best of Barcelona-bundel | Bestel hier

Wat zijn de openingstijden van Park Güell?

De openingstijden van het Park Güell variëren per seizoen. In de maanden juli en augustus is het park open van 9:00 tot 19:30 uur. Tussen 1 september en eind oktober van 9:30 tot 19:30 uur. In de maanden januari, februari en april is het park open van 9:30 tot 18:15 uur en in april en mei van 9:00 tot 20:00 uur. Op sommige feestdagen kunnen de openingstijden van het Park Güell afwijken.

Kan ik wat eten en drinken in Park Güell?

Eten en drinken is toegestaan in het park, maar er zijn niet echt kraampjes of tentjes om iets te halen. Het is daarom aan te raden om zelf wat te eten en/of drinken mee te nemen.

Hoeveel ingangen heeft Park Güell?

In totaal zijn er 3 verschillende ingangen, de hoofdingang ligt aan Carrer de Larrard.

Is Park Güell de moeite waard?

Absoluut! De unieke architectuur, kleurrijke mozaïeken en het prachtige uitzicht over Barcelona zullen je niet teleurstellen!