MoCo Museum in Barcelona

Margreth Door Margreth

Een stukje moderne kunst in Barcelona, het MoCo Museum is echt heel leuk!😍 Van Banksy tot Andy Warhol, de grote namen van deze stroming worden hier tentoongesteld. Het is leuk opgezet en zeker geen standaard museum. Ben je benieuwd? In dit artikel delen we de highlights van het MoCo en kan je betrouwbare tickets bestellen.

Tip! Barcelona is dé voetbalstad van Spanje. Als echte voetbalfan kan je dan ook een tour door Camp Nou niet overslaan!⚽

MoCo Museum in Barcelona


moco museum barcelona
moco barcelona

Tickets voor het MoCo Museum in Barcelona

Vermijd de wachtrijen en koop vooraf je kaartje voor het MoCo Museum van Barcelona.😉Niet alleen heb je een skip the line-ticket, maar je hebt ook toegang tot de speciale tentoonstellingen van het museum.

🎟️ Skip the line-ticket voor het MoCo Museum | Bestel hier

We hebben nog twee handige én slimme tips voor je bezoek aan Barcelona!

🎟️ De Gaudí Bundel | Bestel hier
🎟️ De Barcelona Pas | Bestel hier

Tip! Je kunt in het MoCo museum ook een audiotour volgen. Als je de Moco App downloadt of MoCo lid wordt kan je deze audiotour krijgen. Het downloaden van de app of het lid worden is helemaal gratis, dus dit is zeker een aanrader om het maximale uit je bezoek aan het museum te halen!

Wat is het MoCo Museum?

Het MoCo museum is een museum voor hedendaagse kunst in Barcelona. Je vindt hier allerlei soorten kunst van verschillende kunstenaars. Voorbeelden van kunstenaars van wie je werken kunt bewonderen in dit museum zijn Keith Haring, Banksy, KAWS, Jeff Koons, Andy Warhol en Salvador Dalí.

Dit museum is het tweede MoCo museum in Europa. Het eerste MoCo museum werd namelijk geopend in Amsterdam. Omdat dit museum in Amsterdam zo populair is besloten de oprichters om een tweede MoCo museum te openen in Barcelona. In 2021 opende het museum in Barcelona haar deuren. Het MoCo museum in Barcelona is gevestigd in het oude Cervelló-paleis. Dit paleis werd oorspronkelijk bewoond door een familie van adel met de achternaam ‘Cervelló’, vandaar de naam. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en is zowel van binnen als buiten prachtig om te zien.

Het MoCo museum vind je in de wijk El Born, dit is één van de leukste en meest bezochte wijken van Barcelona. Het museum is vooral een aanrader als je interesse hebt in straatkunst en de relatie tot sociale boodschappen en maatschappelijke kwesties. Een bekend voorbeeld is natuurlijk de kunst van Banksy, waarin altijd een boodschap ‘verborgen’ zit. Ook zijn er delen in het museum met ‘immersive art’. Bij dit type kunst ben je zelf een onderdeel van de kunst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruimtes met spiegels, kleuren en verlichting.

Hoogtepunten van de collectie

Banksy collectie

Het Moco Museum heeft een verzameling kunstwerken van de beroemde en mysterieuze straatkunstenaar Banksy, waaronder ‘Beanfield’, ‘Girl with a Balloon’ en ‘Flower Thrower’. Banksy staat bekend om zijn sociaal bewuste kunst, die vaak maatschappelijke kwesties en politieke standpunten aankaart. Zo wordt ‘Girl with a Balloon’ vaak geïnterpreteerd als een boodschap van hoop en liefde, terwijl ‘Flower Thrower’ symbool staat voor vreedzaam protest en verzet. ‘Beanfield’ kan worden opgevat als een protest tegen onderdrukking en machtsmisbruik.

bansky girl with a balloon moco museum barcelona
Girl with a balloon

Diamanten Spiegelkamer

Eén van de meest opvallende ruimtes in het Moco Museum van Barcelona is de Diamanten Spiegelkamer. Deze kamer staat bekend om de unieke en indrukwekkende visuele effecten. Je staat midden in een glinsterende ruimte. Deze kamer is precies zo ontworpen dat je jezelf terugziet in alle spiegels. Dit noem je ook wel immersive art.

Diamanten Spiegelkamer moco museum Barcelona
Diamanten Spiegelkamer

NFT-tentoonstelling

Het Moco Museum is het eerste museum ter wereld met een tentoonstelling over NFT’s. NFT staat voor Non-Fungible Token. Dit is als het ware een digitale activa die de eigendom van digitale kunstwerken vertegenwoordigt. Eigenlijk kun je NFT’s zien als digitale verzamelobjecten. De NFT-tentoonstelling belicht de opkomst en impact van NFT’s op de kunstwereld en de samenleving.

moco museum in barcelona

Het beeld van Dalí

In het MoCo museum van Barcelona vind je ook een beeld ter ere van de kunstenaar Salvador Dalí. Dalí staat bekend om zijn onconventionele en symbolische werken. Deze zijn vaak gemaakt in de thema’s van dromen, het onderbewustzijn, seksualiteit, religie, wetenschap en persoonlijke relaties.

beeld van dali barcelona moco museum

Keith Haring collectie

Ook zijn er diverse werken van de invloedrijke Amerikaanse kunstenaar Keith Haring te bewonderen in het MoCo museum. Voorbeelden hiervan zijn ‘Haring Dog’, ‘Dancing Man’ en ‘Radiant Baby’. Haring’s werk staat bekend om zijn levendige kleuren, expressieve lijnen en sociale boodschappen. Vaak is het gericht op thema’s als liefde, activisme en gelijkheid.

‘Haring Dog’ belicht diverse sociaal maatschappelijke thema’s en werd in vroegere tijden ook wel gezien als een symbool van creatieve vrijheid. ‘Radiant Baby’ staat symbool voor ‘kinderlijke onschuldigheid’ en komt in veel diverse kunstwerken van Banksy terug, maar is in de loop der tijd misschien zelfs wel een icoon voor Banksy zelf geworden.

MoCo museum met kinderen

Veel musea met kunst zijn misschien niet de meest geschikte plekken om met (jonge) kinderen te bezoeken tijdens een stedentrip. Toch is het MoCo museum wel echt een aanrader voor en met kinderen. De moderne en kleurrijke kunst, gecombineerd met ruimtes met immersive art, maken het museum tot een plek waar je kinderen hun ogen zullen uitkijken. Streetart is vaak een populaire soort kunst onder kinderen en jongeren. In dit museum kunnen kinderen op een speelse wijze kennismaken met kunst en hun fantasie de vrije loop laten.

Tip! Barcelona met kinderen is echt heel leuk, er is genoeg te doen voor alle leeftijden!😊

Hoe kom je bij het MoCo museum?

De snelste manier om bij het MoCo museum te komen is met de metro van Barcelona. Neem hiervoor lijn L3 en stap uit bij ‘Liceu’. Vanaf dit station is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar het museum. Een andere manier om naar het MoCo museum te gaan is met van de hop on hop off bus van Barcelona. Deze bus is een leuke manier om veel van de stad te zien en heeft ook een stop vlak bij het MoCo museum. Je kunt zo lang in het museum blijven als je wil en daarna gewoon weer de eerstvolgende hop on hop off bus instappen.

🎟️ Bestel hier een ticket voor de hop-on hop-off bus van Barcelona

Tip! Vlak bij het MoCo museum vind je het tapasrestaurant Bormuth. Dit restaurant serveert misschien wel de lekkerste tapas van Barcelona. Je kunt er genieten van klassieke tapas zoals Patatas Bravas, maar er staan ook diverse unieke en creatieve andere tapas op de menukaart. Er worden zowel tapas met vis, vlees als vegetarische tapas geserveerd. Ook is er genoeg keuze qua drankjes op de menukaart. Het is dus superleuk om je bezoek aan het MoCo museum te combineren met het eten van tapas bij dit gezellige restaurantje.