De beste tapas in Barcelona

Suuz Door Suuz

Als je Barcelona gaat bezoeken kan dat natuurlijk niet zonder tapas te eten in een van de beste tapas restaurants van de stad ☀️ Tapas zijn hier onderdeel van de cultuur en daarom authentiek en érg lekker. De meeste restaurantjes zijn kleinschalig waardoor je je ook heerlijk kunt onderdompelen in de Spaanse cultuur. In dit artikel zetten we de leukste tapas restaurants in Barcelona op een rijtje. Tip: wist je dat je ook een tapas tour kunt boeken. Wij vinden dit persoonlijk erg leuk. Met de tour kom je namelijk langs de echte authentieke tapas restaurantjes van Barcelona, waar je heerlijke tapas geserveerd krijgt. Leuk om wat verschillende restaurantjes te ontdekken.

Tip! Ga je naar Barcelona met kinderen? Super leuk! Er is genoeg te doen op de Montjuïc en de Sagrada Familia is echt een aanrader!😍

De beste tapas in Barcelona


tapas in barcelona de leukste adressen
leukste tapas restaurants in barcelona

Tapas Tour in Barcelona

Ben je klaar voor een culinair tripje in Barcelona? De Tapas Tour gaat langs 4 authentieke Spaanse restaurantjes met de lekkerste tapas. Geen tourist trap op deze route! Met een kleine groep en een gepassioneerde gids loop je door de straten van Barcelona en onderweg krijg je van alles over de stad te horen.

Je proeft tussen de 10 en 12 verschillende hapjes, er zitten 4 à 5 drankjes bij en vooral veel gezelligheid. In totaal ben je ongeveer 2,5 uur onderweg. Barcelona ontdekken en regelmatig een tussenstop bij de beste tapasrestaurantjes van de stad – hoe goed klinkt dat?!

Tip! Heb je een favoriet? Maak dan alvast een reservering voor ‘s avonds, dan weet jij zeker dat je een goed plekje hebt!

🎟️ Tapas Tour in Barcelona | Boek hier

Nog twee handige tips in Barcelona zijn de huizen van Gaudí en de hop-on hop-off bus van Barcelona!

🎟️ Gaudí Bundel | Boek hier
🎟️ Hop-on hop-off bus in Barcelona | Bestel hier

De beste tapas restaurants in Barcelona

beste tapas in barcelona

Bodega Biarritz 1881 Tapas bar

In deze historische tapasbar draait alles om authentieke smaken en een gezellige sfeer. Probeer hun huisgemaakte patatas bravas en gambas al ajillo, perfect gecombineerd met een verfrissende sangria. Dit kleinschalige restaurantje ligt in het hart van Barcelona en is de ideale tussenstop voor een goede pauze.

Tip! Probeer, als je durft, het verrassingsmenu! De chef serveert de lekkerste tapas voor je en jij hebt geen last van keuzestress 😊

Bodega Oliva: een van de beste tapas restaurants in Barcelona

Eén van de beste (tapas)restaurants van Barcelona is Bodega Oliva. Het is klein, authentiek en heel erg populair.😊 De kans bestaat dat je even moet wachten voor er een plaatsje vrij komt, maar dan heb je ook wat! De sfeer is hier gezellig en ongedwongen en het eten is meer dan goed. Alle klassiekers staan hier op het menu en ze zijn heeerlijk! Ohja, de prijs is ook nog eens heel erg aantrekkelijk.😉

Tip! Bodega Oliva ligt in de Gotische wijk van Barcelona en kan je perfect combineren met een bezoek aan Palau Güell.

casa lolea barcelona leukste wijken beste tapas
©Wegwijsnaar.nl

Casa Lolea: ons favoriete tapas restaurant in Barcelona

Niet alleen de inrichting van Casa Lolea is heel erg leuk, ook op de kaart staan allerlei heerlijke tapasgerechten. Daarnaast zijn ze erg populair vanwege de verschillende soorten sangria. De truffelrisotto en beef carpaccio zijn zeker aanraders. Het is een echte hotspot voor toeristen en locals, dus reserveren kan handig zijn. Meestal komt er ook snel een tafeltje vrij.

Wist je dat Casa Lolea een ‘zusje’ heeft? Even verderop zit Can Framis, een perfect alternatief als er geen plekje vrij is bij dit restaurant.

beste tapas in barcelona

Cervecería Catalana

Gelegen vlakbij het prachtige Casa Mila, is Cervecería Catalana een hotspot voor liefhebbers van tapas en architectuur. Met een uitgebreid menu vol klassiekers en moderne tapasvarianten is dit de ideale plek om de authentieke smaken van Barcelona te ontdekken. Vergeet niet te genieten van hun beroemde pimientos de padrón!🤤

la lolita barcelona beste tapas

Bourgondische tapas in Barcelona bij La Lolita

Op steenworp afstand van Plaça de Catalunya is La Lolita Barcelona de perfecte plek voor een culinaire tussenstop. Geniet van hun creatieve tapas en verfrissende cocktails terwijl je de levendige sfeer van Barcelona opsnuift. Een must-visit voor fijnproevers en de echte Bourgondiërs.

Tip! La Lolita zit vlakbij het opstappunt van de Aerobús. Hierdoor is het een perfecte plek om te eten als je net aankomt of bijna vertrekt.🛫

beste tapas restaurants in barcelona

Cal Chusco: tapas restaurant met hele lekkere paella

Dit charmante tapastentje zit aan de kust van Barcelona en is perfect als je wilt ontsnappen aan de drukte van de stad. Met slechts zes tafels en een menu vol traditionele gerechten is dit echt een authentiek restaurant 😍 Het wordt ook gerund door een Spaanse familie, waardoor je je hier snel thuis voelt.

Ook de paella is hier een van de beste in Barcelona. Én op bepaalde tijden krijg je hier nog een gratis drankje bij de tapa, net zoals vroeger 🙂

Vergeet niet van tevoren te reserveren, want vanwege de beperkte capaciteit kan het snel vol zitten. Het is verder leuk om een bezoek aan dit restaurantje te combineren met het aquarium van Barcelona én de kabelbaan van Barcelona vanaf het strand is op loopafstand 🙂

Raspall: gratis tapa bij een biertje

Raspall is meer een gezellige bar dan een restaurant, waardoor het de perfecte plek is voor een ontspannen avondje uit met vrienden. Hier krijg je nog een gratis tapa bij elk biertje wat je bestelt 🍺

Wil je een gezellige avond? Dan zit je bij Raspall helemaal goed. Het zit in de wijk Gràcia en (nog) niet bekend onder het grote publiek, wat het nog een beetje leuker maakt.

Bar Velódromo

Stap terug in de tijd bij Bar Velódromo waar de charme van de jaren ’30 tot leven komt in dit art deco restaurant.😍 De gerechten en prijzen zijn eerlijk, veel locals komen hier ook graag. De chickenwings en mossels zijn aanraders!🍗 Het personeel denkt graag met je mee bij een allergie. Wil je graag een sfeervolle en typisch Spaanse avond? Dan zit je bij Velódromo op de juiste plek.

mont bar beste tapas restaurants in barcelona

Mont Bar: Tapas in Barcelona op hoog niveau

Dit geweldige tapas restaurant heeft een Michelinster en is daardoor iets prijziger dan de gemiddelde tapas restaurant in Barcelona. Maar als je het budget hebt is het zéker een aanrader!

Bij Mont Bar zit je namelijk op de ultieme plek voor een verfijnde tapaservaring! 🤩 De steak tartaar is hun klassieker. Het wordt geserveerd onder een glazen bol met een soort vloeibaar stikstof. Heel spectaculair! Maar eigenlijk zijn alle gerechten spectaculair. De gerechten geven een explosie van smaken. Daarnaast worden ze worden prachtig opgemaakt en het personeel serveert ze heel professioneel en met een glimlach.

Je kunt verschillende menu’s kiezen, met een verschillend aantal gangen. Wij raden zeker aan om voor het 10-gangen menu te gaan. Het is dan geen goedkope avond, maar het is wel een geweldige ervaring!

pinchos tapas in barcelona

Maitea: pinchos tapas in Barcelona

Duik in de wereld van pinchos bij Maitea. Pinchos zijn tapasgerechtjes op een stukje stokbrood. Het gerechtje wordt bij elkaar gehouden door prikkertjes. Dat is opzich al heel praktisch, maar de prikkertjes hebben ook een ander doel. Je betaalt voor elke pincho dezelfde prijs. De prijs die je op het einde moet betalen wordt berekend op basis van het aantal prikkertjes dat je aan het einde hebt. Het is één van de goedkopere tapas restaurants in Barcelona.🤑 De artisjok en mushroom tortilla zijn hier echte aanraders!

Paco Meralgo Restaurante

Paco Meralgo Restaurante

Hoogwaardige tapas en een elegante sfeer komen samen bij Paco Meralgo Restaurante. Geniet van hun uitgebreide menu vol klassiekers en moderne creaties. Onze tip? Proef de calamari croquette, heerlijk! Ben je een wijnliefhebber?🍷 Neem dan ook zeker een kijkje op hun wijnkaart! Een culinair hoogstandje dat je niet mag missen tijdens je verblijf in Barcelona, het is immers Michelin-kwaliteit.

Bormuth lekkere tapas in barcelona

Bormuth: traditionele tapas in Barcelona

Last but not least – Bormuth is een must-visit voor liefhebbers van traditionele Catalaanse gerechten. Het restaurant ligt in de sfeervolle wijk El Born en heeft uitgebreid menu vol smaakvolle tapas en regionale specialiteiten. Het is een vrij populair tapas restaurant en zeker een van onze favorieten 🙂

Wat zijn tapas?

Tapas is één van de belangrijkste elementen van de Spaanse keuken. Het is een levendige en sociale manier van eten die diep geworteld is in de Spaanse cultuur. Maar wat zijn tapas eigenlijk? Tapas zijn kleine gerechten of hapjes die traditioneel worden geserveerd in de bars en restaurants in Barcelona. Ze variëren van eenvoudige en hartige snacks tot meer uitgebreide en verfijnde gerechten.

Het idee achter tapas gaat verder dan alleen eten; het draait om het creëren van een gezellige en ontspannen sfeer, waar mensen samenkomen om te genieten van goed eten en goed gezelschap.
Iedere regio heeft zo zijn eigen typische tapas-gerechten. Van de pittige chorizo en romige gazpacho van Andalusië tot de zeevruchten van de kustgebieden en de smakelijke pintxos van het Baskenland.

Enkele klassieke tapas die je zeker moet proberen zijn onder andere patatas bravas (gefrituurde aardappelen met pikante saus), tortilla española (Spaanse omelet), gambas al ajillo (knoflookgarnalen), en pulpo a la gallega (octopus op Galicische wijze).🤤🤤🤤

Wist je dat tapas vroeger vaak gratis werd geserveerd bij een drankje? Vooral bij een verfrissend biertje was dat heel gewoon.🍺 Tegenwoordig is deze traditie zeldzaam geworden. Er zijn slechts nog enkele bars en restaurants die je een lekker hapje van het huis geven.

Veelgestelde vragen

Hoe laat kun je het beste tapas gaan eten in Barcelona?

Tapas kun je het beste laat in de avond gaan eten. Om klokslag 6 uur zullen de medewerkers van het restaurant je raar aan staan kijken, want Spanjaarden eten veel later. De gezelligheid begint pas echt na 8 uur.

Hoe werkt het bestellen van tapas precies?

In veel tapasbars bestel je meerdere kleine gerechten tegelijkertijd, zodat je verschillende smaken kunt proeven. Het is gebruikelijk om te delen met je tafelgenoten en meerdere rondjes te bestellen.

Waar kun je nog een gratis tapa bij een drankje krijgen?

Bij Cal Chusco en Raspall krijg je een gratis tapa als je voor 21 uur een biertje bestelt. Bij Raspall heb je altijd een gratis biertje bij een tapa. Je hebt de keuze uit 20 verschillende soorten en je bent slechts €2,50 per tapa kwijt. Goede deal!