Sagrada Familia bezoeken

Suuz Door Suuz

Denk je aan Barcelona, dan denk je aan de Sagrada Familia! Dit immense bouwwerk is een echte must see! 😍 Om goed voorbereid op pad te gaan hebben we alle informatie voor jou verzameld, van de geschiedenis tot leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat de Sagrada Familia de hoogste kerk ter wereld wordt? 😯

Tip! Ontdek de leukste bezienswaardigheden van Barcelona voor een geslaagde citytrip! 😊

Sagrada Familia in Barcelona


Tickets voor de Sagrada Familia

De Sagrada Familia is de populairste attractie van heel Barcelona en wij begrijpen wel waarom! Mensen komen van heel de wereld om dit unieke gebouw met eigen ogen te bekijken. Je kunt je dus voorstellen dat het hier heel druk kan zijn, maar wie heeft er nu zin om uren in de wachtrij te staan?🙃

🎟️ Fasttrack-ticket Sagrada Familia + audiogids & museum toegang | Bestel hier
🎟️ Fasttrack-ticket Sagrada Familia én toegang tot de torens | Bestel hier

Wil je alles uit je bezoek aan Barcelona halen? Dan hebben wij nog een handige tip voor je!

🎟️ Barcelona Pass | Bestel hier

Geschiedenis van de Sagrada Familia

De geschiedenis van de Sagrada Familia is net zo fascinerend als het gebouw zelf. Het concept werd in 1882 bedacht door architect Francisco de Paula del Villar, maar het was Antoni Gaudi die het project overnam in 1883 en er zijn levenswerk van maakte. Het eerste ontwerp had een neogotische stijl. Gaudi liet dit voor wat het was en verwerkte zijn eigen stijl in het ontwerp. Helaas overleed Gaudi in 1926, ruim voordat hij het kon voltooien. Zijn visie leeft voort in het voortdurende werk aan de basiliek.

In de eerste jaren van het project werkte er slechts 2 man aan dit immense bouwwerk. Inmiddels is dit uitgegroeid tot meer dan 100 bouwvakkers. Tussen 1936 en 1939 is er brand gesticht. Hiermee werd niet alleen de bouw vertraagd, maar gingen ook de originele ontwerpen, tekeningen en modellen van Gaudí verloren.😯

Gaudí was en is een belangrijke architect in Barcelona. Zo zijn onder andere Park Güell, Casa Milà, het kleurrijke Casa Battló en Palau Güell ook creaties van hem. Lees er meer over in ons artikel over de Gaudí gebouwen in Barcelona.😊

Wat is er binnen te zien?

We kunnen met zekerheid zeggen dat dit één van de mooiste gebouwen is die je ooit gaat zien. Zodra je binnenwandelt zal de kleurrijke lichtinval je direct opvallen. De vele glas-in-lood ramen zorgen ervoor dat het bijna magisch is! 😍

glas in lood ramen sagrada familia gaudi barcelona

De kolommen en gewelven in de basiliek zijn heel bijzonder. Door de art-nouveau stijl hebben ze hele natuurlijke vormen en precies dat is één van de kenmerken van Gaudi’s stijl. Zijn uitgangspunt was dat het gebouw moest passen bij de omgeving en in de natuur. Om de bogen te vormen heeft hij aan touwen gewichten gehangen om zo te zien hoe de buiging zou moeten zijn.

sagrada familia barcelona

In het hart van de basiliek is het hoogaltaar gelegen. Dit vormt het spirituele middelpunt van de Sagrada Familia. Het is een meesterwerk, zo zijn de getailleerde beelden en ornamenten zijn indrukwekkend. Het is een heilige plek waar gelovigen samenkomen, dus respect en rust is hier zeer op z’n plek.🤫

Wist je dat de architect Gaudí is begraven in de Sagrada Familia? Zijn dood is vrij tragisch. Hij is namelijk enkele weken voor zijn 74e verjaardag aangereden door een tram. Het is mogelijk om zijn graf te bezoeken in de kapel van de Maagd El Carmen.

Naast het hoogaltaar bevindt zich de doopkapel. Deze ruimte is zowel intiem als majestueus, iets wat alleen een grootmeester als Gaudí in kan slagen. De doopkapel is versierd met subtiele details en symbolen, elk met een heilige betekenis. Door het licht dat deze ruimte binnenvalt krijgt het een bijzondere sfeer.

sagrada familia in barcelona

Als je rustig om je heen kijkt in de Sagrada Familia dan zal je de de combinatie zien van natuurlijke en gotische elementen. Zo lijken de pilaren op bomen, helemaal als je verder omhoog kijkt. Deze pilaren worden omhoog gehouden door schildpadden. Dit alles staat voor de natuur, de zee en de aarde.🌍🌊🍃

Architectuur van de Sagrada Familia

De architectuur van de Sagrada Familia is ongetwijfeld de grootste trekpleister. Gaudí heeft een unieke stijl en dat komt hier dubbel en dwars in terug. Het staat namelijk bekend om de art-nouveau en gotische stijl.

Een belangrijk element van de basiliek zijn drie opvallende gevels die elk een verschillend aspect van Jezus’ levensloop belichten. Aan de oostkant zit de Geboortegevel. Dit is een eerbetoon aan het begin van het leven van Jezus. De Passiegevel zit aan de westkant en staat voor de lijdensweg van Jezus. Dit is daarnaast ook de ingang van de basiliek. Aan de zuidkant zie je de Verrijzinenisgevel. Deze geeft het moment van de opstandig weer.

Een ander opvallend kenmerk aan de Sagrada Familia is de aanwezigheid van achttien torens. Tenminste, in de toekomst. Er zijn nu in totaal slechts 8 torens helemaal af.😉 Het voltooien van de achttien torens blijft een ambitieus doel. Elke toren heeft zijn eigen specifieke betekenis en symboliek. Zo vertegenwoordigen 12 torens de apostelen, vier torens de evangelisten, één toren de Maagd Maria en de hoogste toren vertegenwoordigt Jezus Christus. Samen vormen ze een indrukwekkend gedeelte van de skyline van Barcelona.

De symbolische betekenis van de Sagrada Familia is groot. Het is daarom niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een rijke bron van spirituele betekenis. Achter iedere lijn, element en sculptuur zit een symbolische diepgang. Veel bezoekers gaan hier ook heen voor spirituele verlichting.

Bijzonderheden van de Sagrada Familia

Het zal ondertussen wel duidelijk zijn dat de Sagrada Familia een bijzonder bouwwerk is. Toch zijn er nog een aantal andere leuke weetjes over deze prachtige basiliek.😊

Zo is het een zogenoemde ‘verzoeningskerk’. Dit houdt in dat de bouw moet worden bekostigd op basis van donaties. Vanaf de jaren 80 komt een groot deel van dit geldt uit de entreeprijzen voor bezoekers. In totaal komen er jaarlijks ruim 3 miljoen bezoekers!

De Sagrada Familia is nog niet af, maar de uiteindelijke kosten worden geschat op 374 miljoen euro! Dat komt neer op zo’n €2.5 miljoen per jaar.💸

De bouw duurt enorm lang en heeft al meerdere keren vertraging opgelopen. De laatste keer was het gevolg van de wereldwijde pandemie. De planning stond op 2026, maar dit is ondertussen uitgelopen naar 2030. Hiermee zal het bouwwerk 148 jaar in beslag nemen. Dat is langer dan de piramides in Egypte!😯

Ondanks dat de basiliek nog niet af is heeft het al wel de erkenning van UNESCO-werelderfgoed gekregen. Sinds 1984 staat dit meesterwerk op de lijst. Het is daarmee één van de zeven bouwwerken van Gaudi als UNESCO-werelderfgoed.

Het bouwwerk is in totaal 170 meter hoog, de centrale toren is daarmee het hoogste punt. De Montjuïc-berg is precies één meter hoger dan de basiliek, want het werk van God moet altijd hoger zijn – aldus Gaudi.

Sagrada Familia met kinderen

Niet alleen voor volwassenen is dit een imposante plek, ook voor kinderen is het een geweldige ervaring.😊 De kleurrijke glas-in-lood ramen, de wenteltrap – het zou zo uit een sprookje kunnen komen. Ga samen op zoek naar de symbolen in de basiliek. Welke dieren zie je voorbij komen? Wat zal de verschillende betekenis zijn van de torens? Het is een geweldige plek om je kinderen te betrekken, hun iets te leren én om samen te fantaseren.😍

In het aangrenzende museum zijn regelmatig leuke activiteiten voor kinderen. Op de officiële website staat een agenda met de actuele evenementen.

Wist je dat Barcelona een perfecte bestemming is met kinderen? Van pretparken tot cultuur, het is er allemaal!

Wat zijn de openingstijden?

De Sagrada Familia is dagelijks geopend, maar de openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen.

Van november tot en met februari is de basiliek geopend van 9 tot 18 uur. Op zondag worden de deuren geopend om 10.30 uur.
In maart en oktober is de basiliek geopend van 9 tot 19 uur. De deuren openen op zondag om 10.30 uur.
In het hoogseizoen, van april tot en met september, is Sagrada Familia geopend van 9 tot 20 uur. Op zondag zijn bezoekers welkom vanaf 10.30 uur.

Op de officiële website van de Sagrada Familia kan je de actuele openingstijden zien.

Hoe kom je bij de Sagrada Familia?

Het is mogelijk om zowel met de bus als met de metro bij de basiliek te komen, deze heeft zelfs een eigen halte met de naam Sagrada Familia. Met de metro van Barcelona pak je de paarse lijn L2 of blauwe lijn L5. De buslijnen 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51 B20 en B24 stoppen ook bij deze halte. Een ideale oplossing is de Hop On Hop Off bus van Barcelona, deze stopt bij de mooiste bezienswaardigheden van de stad.😊 Je kan ook tijdens de fietstour door Barcelona een stop maken bij de Sagrada Familia.

📍Carrer Mallorca, 401 Barcelona 08013

Veelgestelde vragen

Zijn er kledingvoorschriften?

Ja! Aangezien de basiliek een heilige plek is gelden hier ook zeker kledingvoorschriften. Zo zijn doorschijnende kledingstukken, een ontblote rug of buik en onbedekte schouders not done. Korte broeken en rokjes dienen minimaal tot halverwege de dijen te komen. Hoofddeksels op basis van religieuze doeleinden zijn toegestaan. Kortom, respectvolle kleding.

Zijn er veiligheidsmaatregelen?

De kassa en de ingang zit aan de westkant van het gebouw, bij de Passiegevel. Bij binnenkomst is er een tassen controle. Er zijn metaaldetectoren en scanners bij de ingang. Het kan daarnaast ook voorkomen dat je gefouilleerd wordt. De veiligheidsmaatregelen bij de Sagrada Familia zijn zeer goed.

Mag je foto’s maken in de Sagrada Familia?

Het is toegestaan om met je smartphone of niet-professionele camera foto’s te maken, echter wel zonder flits en zodat niemand er last van heeft. Wil je met een professionele camera naar binnen? Dan dien je van te voren dit aan te vragen.

Wat is de beste tijd om de Sagrada Familia te bezoeken?

Om de drukte te ontwijken, maar ook te genieten van de prachtige lichtinval raden wij de vroege ochtend aan. De basiliek opent, behalve zondag, om 9 uur haar deuren. Ook laat op de dag kan de drukte meevallen. In de herfst en de winter valt het sowieso relatief mee qua drukte. Wil je graag een mis bijwonen? Dan moet je zeker 2 uur van te voren aanwezig zijn om kans te maken om überhaupt binnen te komen.