Casa Vicens | Ons favoriete huis van Gaudí

Suuz Door Suuz

Barcelona staat vol met iconische bezienswaardigheden, maar wist je dat Casa Vicens niet eens een van de meest bekende bezienswaardigheden in Barcelona is? Het is nog echte hidden gem! 💎 Dit is één van de oudste werken van de architect Gaudí en onze favoriet! Ben jij wel nieuwsgierig naar een mindere bekende attractie in Barcelona? In dit artikel vertellen we je alles over het prachtige Casa Vicens!

Wist je dat Gaudí ook de architect is van de Sagrada Familia en het leuke Park Güell? 😊
Bekijk ook ons complete overzicht van alle huizen van Gaudí.

Casa Vicens | Ons favoriete huis van Gaudí


casa vicens bezoeken in barcelona gaudi

Tickets voor Casa Vicens

Een ticket voor Casa Vicens koop je gewoon bij de deur, maar om alles te weten te komen over dit bijzondere gebouw kan je ook een rondleiding boeken!

🎟️ Rondleiding door Casa Vicens | Reserveer hier

Wil je nog meer van Gaudí ontdekken? Dan is een bundel voor de huizen van Gaudí een goed idee! Natuurlijk kan je de Sagrada Familia ook niet overslaan.😊

🎟️ De 3 huizen van Gaudí | Bestel hier
🎟️ Toegang tot de Sagrada Familia | Bestel hier

Wat is Casa Vicens?

Casa Vicens is een architectonisch meesterwerk in Barcelona. Het huis is ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí en is een van zijn eerste werken. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een zomerhuis voor Manuel Vicens, een rijke tegelfabrikant. Het huis werd gebouwd tussen 1883 en 1885 en diende als een soort visitekaartje voor Vicens’ tegelfabriek, mede hierom is er veel gebruikgemaakt van tegels in het ontwerp.

casa vicens bezoeken in barcelona gaudi
casa vicens bezoeken in barcelona gaudi

Aan de buitenkant is Casa Vicens een opvallend en kleurrijk gebouw met een mix van verschillende architecturale stijlen, waaronder Moors, Gotisch en Art Nouveau. Het huis heeft een levendige gevel met opvallende kleuren en verschillende decoraties, zoals tegels in verschillende patronen. Het dak is bedekt met geglazuurde tegels in veel verschillende kleuren.

Casa Vicens werd in 2005 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het wordt beschouwd als één van de meest innovatieve werken van Gaudí en wat ons betreft is dit dan ook het meest unieke huis dat is ontworpen door Gaudí.😍 Lange tijd was het niet toegankelijk voor het brede publiek, maar in 2017 werd het opengesteld als museum.

Casa Vicens huis van Gaudí

Wat ga je zien in Casa Vicens?

Casa Vicens heeft in totaal 4 verdiepingen met verschillende ruimtes, iedere ruimte heeft unieke kenmerken en een eigen stijl. Ondergronds vind je de kelder en de keuken, op de begane grond de woonkamer, eetkamer, rookkamer en veranda. Op de eerste verdieping zijn alle slaapkamers en badkamer. De bovenste verdieping was voor het personeel. Dit zijn de meest bijzondere ruimtes:

De veranda

De veranda is een prachtige overdekte ruimte die uitkijkt op de tuin. Je ziet er kleurrijke tegelpanelen en geometrische motieven die typerend zijn voor Gaudí’s vroege werk. De veranda wordt gekenmerkt door een combinatie van Moorse en Art Nouveau-invloeden, met elegante bogen en gedetailleerde houtsnijwerken.🤩

De rookkamer

De rookkamer is een ruimte waar Manuel Vicens en zijn gasten konden ontspannen. Deze kamer was alleen bedoeld voor mannen, voor vrouwelijke gasten was er een aparte kamer. Het overwegend interieur is versierd met prachtige keramische tegels, waarvan sommige motieven met bloemen en planten bevatten.🌸

huis van vicens
vicens huis barcelona gaudi

De badkamer

Op de eerste verdieping van Casa Vicens kun je ook de badkamer van het huis bekijken. Het huis was zijn tijd ver vooruit doordat er vanaf de bouw een echte badkamer met toilet en watersysteem aanwezig was. Dit is vrij uniek voor huizen die in deze tijd gebouwd zijn.😉

Het dakterras

Vanaf het dakterras van Casa Vicens heb je een panoramisch uitzicht over een deel van Barcelona. 🤩Hier zie je goed terug hoe Gaudí experimenteerde met het gebruik van natuurlijke elementen in zijn architectuur. Bijvoorbeeld de bloemen die in het stalen hek van het dakterras verwerkt zijn.

De tentoonstellingsruimte

In de tentoonstellingsruimte, welke is verdeeld over de eerste en tweede etage, in Casa Vicens kom je alles te weten over de geschiedenis het huis, de architectuur van Gaudí. Je kunt er diverse historische foto’s bekijken en je krijgt uitleg over de restauratie van het gebouw.

Casa Vicens is in 2017 volledig gerestaureerd. Het doel van deze restauratie was om het huis zoveel mogelijk in de originele staat te herstellen, dus volgens het ontwerp van Gaudí. Na deze restauratie is het huis geopend voor het publiek en is het mogelijk om alle ruimtes in het huis zelf te bekijken.

casa vicens barcelona gaudi

Tentoonstellingen in Casa Vicens

Naast het bekijken van alle kamers in het huis, worden er van tijd tot tijd ook tentoonstellingen gehouden. Er is een permanente expositie op de tweede verdieping, maar er is ook een steeds wisselende tentoonstelling. Op dit moment is er bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘The first house’. Deze tentoonstelling is gericht op de vroege geschiedenis van ‘huizen voor gezinnen’. Hierin wordt aandacht besteed aan enkele van de meest bekende vroeg gebouwde ‘gezinswoningen’ wereldwijd.

Tip! Neem zelf een koptelefoon of oortjes mee, want je ticket is inclusief een Nederlandstalige audiogids. Als je ze niet zelf meeneemt, moet je ze daar kopen. Door middel van de audiogids krijg je meer informatie over Casa Vicens en gaat je bezoek echt leven.😊

casa vicens barcelona gaudi

Café Casa Vicens

In de tuin van Casa Vicens vind je ook nog een gezellig cafétje. Hier kun je buiten op het terras heerlijk een kopje koffie of thee drinken, terwijl je een deel van de kleurrijke buitenkant van het huis kunt bewonderen. Je kunt hier ook super lekkere ijsjes halen en lekker in het zonnetje opeten.☀️🍦

Combinatie met Casa Batlló en Casa Mila

Er zijn natuurlijk nog meer huizen van Gaudí in Barcelona, de meest bekende hiervan zijn Casa Battló en Casa Mila. Als je genoeg tijd hebt in Barcelona, is het echt een aanrader om een ticket te kopen waarmee je alle drie de Gaudí huizen (Vicens, Battlo en Mila) kunt combineren. Alle huizen hebben een compleet ander ontwerp en het is leuk om te zien hoe één architect zo verschillend kan ontwerpen. Kan jij overeenkomsten ontdekken?😉

🎟️ Koop hier je combiticket voor de 3 huizen van Gaudí

Waar ligt Casa Vicens en hoe kom je er?

Casa Vicens vind je in de wijk ‘Gràcia’ in Barcelona. Wil je met het openbaar vervoer naar het huis van Gaudí? Dan kan je het beste met de metro gaan. Metrolijn L3, de groene lijn, brengt je er in één keer heen. Je stapt uit bij de halte Fontana en vanaf daar is het een klein stukje lopen.

📍Dit is de precieze locatie van Casa Vicens

Ook een leuk idee! De hop on hop off bus van Barcelona stopt ook redelijk in de buurt van Casa Vicens. Als je dus ook al van plan bent een ticket voor de hop on hop off bus te kopen om nog veel meer van de stad te kunnen zien, kun je met deze bus ook naar Casa Vicens. Het is vanaf de dichtstbijzijnde halte van de hop on hop off bus nog wel ongeveer een kwartiertje lopen.
🎟️ Koop hier een ticket voor de hop on hop off bus van Barcelona

casa vicens
Een van de plafonds in Casa Vicens
Een van de plafonds in Casa Vicens

Veelgestelde vragen

Is Casa Vicens leuk om te bezoeken met kinderen?

Voor wat oudere kinderen is het huis zeker leuk om te bezoeken. Zeker omdat het huis erg kleurrijk is en je hier ‘vrij’ door rond mag lopen zonder gids, is dit voor kinderen ook een leuke activiteit. Ook bij de tentoonstelling wordt vaak aandacht besteed aan de jongere bezoekers. Voor jonge kinderen (tot 6 jaar) is het wellicht nog niet heel interessant.
Tip voor als je met kinderen Casa Vicens bezoekt! Vlakbij zit een ijssalon waar je heel lekker ijs kunt halen. Met name de smaken kokos, mango en pistache zijn echte aanraders. De naam van deze ijssalon is ‘Viaggio in Italia La Gelateria’.🍦

Wat zijn de openingstijden van Casa Vicens?

Casa Vicens is tussen april en oktober iedere dag geopend van half 10 in de ochtend tot 8 uur ’s avonds. Je kunt kaartjes kopen tot 7 uur, dus een uur voor sluitingstijd. Buiten het hoogseizoen kunnen de openingstijden iets afwijken, op de officiële website staan de actuele tijden.

Is Casa Vicens ook toegankelijk voor mindervaliden?

Er is een speciale route door het huis uitgezet voor mensen die slecht ter been zijn. Ook mindervaliden kunnen dus prima het huis van Gaudí bezoeken.