Leukste wijken in Barcelona

Suuz Door Suuz

Staat er een stedentrip naar Barcelona op te planning? Super leuk! In dit artikel zetten we de leukste wijken in Barcelona voor je op een rijtje 😊 Zo helpen we je om een beetje wegwijs in Barcelona te raken. Je kunt in dit artikel lezen in welke wijk je de meeste leuke dingen kunt doen én welke wijken heel geschikt zijn voor een hotel in Barcelona.

Nog meer hoteltips in Barcelona?
Leukste hotels in Barcelona

Leukste wijken in Barcelona


De 4 originele wijken van Barcelona

Onze favoriete wijk in Barcelona: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (el Born)

De naam van deze wijk is een hele mond vol: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. De wat bekendere benaming ‘el Born’ is onderdeel van deze wijk.

Hier vind je veel historische straatjes met de leukste boetiekjes en er hangt een trendy en eigentijdse sfeer. Daarnaast is dit ook één van de beste wijken qua uitgaansgelegenheid. Het is er gezellig, er zitten tal van restaurants en je kan hier heerlijk een avond dansen. 

el born, een van de leukste wijken in barcelona
©Wegwijsnaar.nl
el born, een van de leukste wijken in barcelona
©Wegwijsnaar.nl

Het beroemde Piccasso Museum is hier te vinden in één van de vele gothische gebouwen. Dit is zeker een aanrader, de mooiste werken van Pablo Piccasso zijn hier te bewonderen. Ook is de basiliek Santa Maria del Mar hier één van de culturele en architectonische hoogtepunten. Daarnaast is op een steenworp afstand Mercat Santa Catarina, een levendige markt. Hier kan je verse en lokale producten inslaan, maar ook culinaire hoogstandjes proberen. Hier ontdek je het echte leven van Barcelona. 

Tip: dit is echt een wijk waar je gewoon lekker doorheen moet dwalen. Zonder plan. En genieten van wat je tegenkomt. Ga bijvoorbeeld een paar minuten lekker zitten op de stoelen op het plein Font d’aigua potable.

Het Parc de la Ciutadella is geweldig om lekker te relaxen 🌴 Hier zie je mensen van de zon genieten, een balletje trappen, boekjes lezen, acrobatiek doen, hardlopen en wandelen. Haal bijvoorbeeld wat lekkers bij Flax and Kale en geniet van een picknick in het park. Ook vind je een dierentuin in dit park.

Parc de la Ciutadella
©Wegwijsnaar.nl
Parc de la Ciutadella
Libanees brood met hummus van Flax and Kale ©Wegwijsnaar.nl

Insider tips: lekker ontbijten in de zon doe je bij LULU & FLYN. Ontbijten als het regent doe je bij het Alsur Café. De lekkerste koffie haal je bij Nomad Coffee en de lekkerste tapas eet je bij Casa Lolea!

lekker ontbijt barcelona lulu and flynn
Ontbijtje bij Lulu & Flyn ©Wegwijsnaar.nl
casa lolea barcelona leukste wijken
Tapas bij Casa Lolea ©Wegwijsnaar.nl
leukste wijken in barcelona
©Wegwijsnaar.nl
favoriete-wijken-in-barcelona-Sant-Pere-Santa-Caterina-i-la-Ribera
©Wegwijsnaar.nl

Verblijftips in deze wijk

Deze wijk is uitstekend om een hotel te boeken 😊
Onze favoriet is Motel One. Je hebt hier hele fijne, geluidsdichte kamers met leuk uitzicht over het Parc de la Ciutadella. Ook bevind je je hier op loopafstand bij leuke ontbijttentjes. (Zie onze tips hierboven). Daarnaast heeft het hotel een heel fijn dakterras, waar je lekker kunt liggen en van de zon kunt genieten ☀️ –> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen.

Barri Gòtic: het oudste deel van Barcelona

Deze prachtige wijk ligt in het hart van Barcelona. Het is het oudste deel van de stad. Hier kun je de indrukwekkende Kathedraal van Barcelona bewonderen. Na de Sagrada Familia is dit de belangrijkste kerk van de stad. Het is een imposant bouwwerk en het weerspiegelt de lange geschiedenis van Barcelona.

In het midden van de wijk ligt Plaça Reial, via geplaveide straatjes kom je hier terecht. Omringd met palmbomen en in het midden een fontein – dit is een perfect om even te genieten van de stad. Niet ver daar vandaan (10 minuutjes wandelen) vind je het bijzondere kunstwerk El mural del petó of El món neix en cada besada. Het betekent ’the world is born in every kiss’ 💋. Het kunstwerk is een groot mozaïek. Hij bestaat uit afbeeldingen die zijn ingestuurd door lezers van de Catalaanse krant El Periódico. Mensen moesten een foto insturen die voor hun ‘momenten van vrijheid’ opriepen. Uiteindelijk vormen alle afbeeldingen samen een romantische zoen 😙

Een minder bekend deel van El Gòtic is El Call, de historische joodse wijk. Smalle straatjes, oude synagogen en de historische charme maakt dit tot een unieke plek. Hier kan je het verleden van Barcelona voelen! 

Tip: voor de aller lekkerste brunch ga je naar Bistrot Levante! 📍 Placeta de Manuel Ribé, 1

Tip! Met de hop-on hop-off bus van Barcelona kan je gemakkelijke alle kanten op! Geen zere voeten voor jou aan het einde van de dag 😊

El Raval: opkomende wijk én de Ramblas

El Raval is een opkomende wijk in Barcelona. Van oorsprong is het een immigrantenwijk, waardoor er hier vele culturen en afkomsten door elkaar leven. Cultuurliefhebbers zitten hier op de juiste plek. Zowel het Museum voor Hedendaagse Kunst van Barcelona (MACBA) als het Centrum voor Hedendaagse Cultuur van Barcelona (CCCB) zijn gevestigd in deze wijk. 

Een bezoek aan Barcelona is niet compleet als je de levendige Ramblas niet hebt bezocht. Deze straat is de hotspot met leuke boetiekjes, cafés en straatartiesten. Ben je gek op eten? Dan is ook de markt La Boqueria een aanrader. Dit is een grote overdekte markt, gelegen aan de Ramblas. Er zijn allerlei verschillende kraampjes met eten van over de hele wereld. De sfeer, de kleuren én het lekkere eten – heerlijk! Het is bijna onmogelijk om hier niet iets te kopen 🍍🥩 Onze tip? Ga voor de lokale Spaanse producten zoals tapas, paella en sangria 🙂

Insider tip: haal zéker wat lekkers bij de bakkerij Forn Mistral. Ze hebben lekker brood, maar hun specialiteit zijn Ensaïmadas. Een Ensaïmada is een typisch Spaanse (Mallorcaanse) lekkerij. Het is een soort luchtig zoet broodje in de vorm van een slakkenhuis. Sommige zijn ook gevuld met chocolade óf cabell d’angel, wat ‘engelenhaar betekent’. Dit ‘engelenhaar’ is een soort soort pompoenvulling die mee wordt gerold in het deeg. Een echte lokale lekkernij dus! Je kunt hier wat lekkers to go meenemen of plaatsnemen in hun winkel of op het terras.
📍 Locatie: Carrer de Torres i Amat, 7

markt La Boqueria  leukste wijken in barcelona

Wist je dat: er in El Raval ook een architectonisch kunstwerk van Gaudí staat? Palau Güell is hier gevestigd.

La Barceloneta: de wijk aan het strand

Barceloneta is dé wijk aan het strand van Barcelona. Het is de perfecte mix van levendigheid en ontspanning! De uitgestrekte stranden zijn een gewilde plek voor zowel toeristen als de locals. Geniet van de zon, zwem in de Middellandse Zee en doe mee aan één van de vele wateractiviteiten die hier worden georganiseerd. Barceloneta is een leuke wijk om te overnachten. Een hotel aan het strand van Barcelona klinkt meer dan goed, toch?

Tip: voor een lekkere brunch ga je naar La Cala Barceloneta brunch 🙂

De oude haven Port Vell is het middelpunt van deze wijk. Er hangt hier een fijne sfeer en de combinatie van oud en nieuw heeft ook zeker zijn charme. Ook in de avond is La Barceloneta een leuke wijk in Barcelona. Op de promenade is veel te doen en zitten tal van restaurants waar je plaats kunt nemen. Soms vergeet je hier spontaan even dat je op stedentrip bent in plaats van een zonovergoten strandvakantie. Wat ons betreft is dit de perfecte combinatie!

Tip: vanaf hier kun je met een kabelbaan naar de Montjuïc. Dit is erg leuk om te doen en geeft een prachtig uitzicht over Barcelona! 😍

kabelbaan haven barcelona montjuic
©Wegwijsnaar.nl
kabelbaan haven barcelona montjuic
©Wegwijsnaar.nl

Andere leuke wijken in Barcelona

Eixample: luxe wijk in Barcelona met veel Gaudí bouwwerken

De wijk Eixample is een van de grootste wijken in Barcelona. Ben je dol op de architectuur in Barcelona? Dan zit je in de wijk Eixample in Barcelona goed! Grootmeester Gaudí heeft hier meerdere exemplaren mogen ontwerpen.

Niet alleen de Sagrada Família is hier gevestigd, maar ook Casa Batló en La Pedrera zijn prachtige gebouwen om te bewonderen 😍

Er zijn diverse luxe winkelstraten, waaronder Passeig de Gràcia. In deze elegante straat kan je terecht voor chique boetieks en moderne herenhuizen. Daarnaast zijn er verschillende luxe restaurants waar je overheerlijk kunt eten! Eixample is een geliefde wijk onder toeristen en vanaf hier kan je gemakkelijk naar de leukste bezienswaardigheden van Barcelona!

Tip: lees meer over de mooie bouwwerken van Gaudí in Barcelona 😊
🎟️ Boek hier tickets voor de Sagrada Familia

sagrada familia leukste wijken in barcelona
Sagrada familia
Casa Batló
Casa Batló

Insider tips: in deze wijk eet je dé allerlekkste ijsjes in Barcelona. Je haalt ze bij DeLaCrem. Bij DeLaCrem streven ze ernaar om op een duurzame en authentieke manier ijs te maken. En dat merk je: hier krijg je ijs vol smaak! Hier kies je het liefst elke dag een andere smaak omdat je het liefst alle smaken wil proberen! Mijn favoriet is kokos. Ook hier hebben ze een leuk terrasje, maar in het straatje zelf (autovrij) staan ook allemaal stoeltjes in de schaduw (vinden wij fijn) waar je even kunt uitrusten en kunt genieten van je ijsje 🙂🍨

Wil je écht goed tafelen in Barcelona? Reserveer dan een tafel bij Michelinster restaurant Maleducat. Het eten is spectaculair en het personeel is subliem! 🌟

Voor een heel lekker ontbijt kun je in deze wijk terecht bij het Federal Cafè 🥐☕️

beste ijs in barcelona in de wijk eixample
©Wegwijsnaar.nl
beste_ijs_barcelona_delacrem-wijk eixample
©Wegwijsnaar.nl

Gràcia: de artistieke wijk in Barcelona + Park Guëll

Welkom in de artistieke wijk van Barcelona! Gràcia heeft een levendige en creatieve sfeer. Er zijn hier veel eigenzinnige winkeltjes te bezoeken. Op het plein Plaça del Sol proef je de lokale cultuur en komt de hele wijk samen. Dit is ook de plek waar het straatfestival Festa Major de Gràcia wordt gehouden. Een aanrader als je Barcelona in augustus bezoekt! ☀️

Daarnaast zijn er diverse lokale markten in de wijk. In het hart van Gàrcia zit Mercat de l’Abaceria Central. Dit is een overdekte markthal met binnen allerlei lokale etenswaren en buiten vind je kleding tot kookgerei.

Een van de meest populaire bezienswaardigheden is deze wijk is Park Guëll. Het is één van Gaudí zijn meesterwerken. Dit is zeker een aanrader om te bezoeken! 😍
🎟️ Tip: boek hier alvast je tickets voor Park Guëll om de grote wachtrijen te voorkomen.

Tip: In deze wijk kun je genieten van lokale visspecialiteiten bij Lluritu.

park guell gaudi barcelona.
park guell barcelona

Sants-Montjuïc: wijk op de Montjuïc

Sants-Montjuïc is ook een van de grootste wijken in Barcelona. De wijk ligt voor een deel op de heuvel Montjuïc. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad! 😍 Er zijn heerlijke parken en tuinen waar je heerlijk kunt ontspannen. Daarnaast is het Museu Nacional d’Art de Catalunya hier ook te vinden en dit is gevestigd in een neoklassiek paleis. Echt een plaatje! Wist je dat het Olympisch Stadion van Barcelona ook in deze wijk zit? 

Tip! Heb je geen zin om de Montjuïc berg op te lopen? Met de kabelbaan van Montjuïc 😊

Naast de hoge bergen beslaat deze wijk van Barcelona ook een deel havengebied. Hier zit het moderne Maremagnum winkelcentrum. Shopaholics kunnen hier hun geluk op!

Zoek je een leuke activiteit voor jong en oud? Het Aquarium van Barcelona is een aanrader. Hier kan je ruim 11.000 vissen bewonderen terwijl je door de tunnels loopt. Dit is het grootste aquarium van heel Europa! 🐟  
🎟️ Bestel hier tickets voor het spectaculaire aquarium van Barcelona

Les Corts: de wijk van FC Barcelona

Ben jij een echte voetballiefhebber of heb jij er één in je reisgezelschap? Les Corts is het voetbaldomein van Barcelona en de thuisbasis van het iconische Camp Nou en het bijbehorende museum. Voetbal leeft hier in de wijk en straten. De geschiedenis van FC Barcelona komt hier tot leven. Het is zelfs mogelijk om een FC Barcelona stadiontour te doen in Camp Nou en alles te leren over dit voetbal-walhalla. De leukste merchandise score je natuurlijk in de souvenirsshop.

Een paar leuke weetjes! Camp Nou is het grootste stadion van heel Europa en heeft maar liefst 99.354 plaatsen!

fc barcelona stadion tour Camp Nou
Camp Nou
fc barcelona

Sarrià-Sant Gervasi: een van de rijkere wijken in Barcelona

Sarrià-Sant Gervasi is een van de rijkere wijken van Barcelona. De wijk straat elegantie uit met zijn exclusieve winkels en luxe restaurants. Het is niet persé een hele toeristische wijk, maar soms is dat juist leuk. Helemaal voor de mensen die op zoek zijn naar de luxe winkels en boetiekjes in de stad. 

Ben je niet zo van het shoppen, maar vind je het leuk om een kijkje te nemen in het leven van deze deftige wijk? Neem plaats op één van de vele terrassen en neem even voor lief dat een kopje koffie hier ‘iets’ prijziger is. Er zijn hier enkele leuke bezienswaardigheden zoals Gaudí’s Torre Bellesguard en het Tibidabo’s pretpark. 

Drie wat meer onbekende wijken in Barcelona

Horta-Guinardó

Horta-Guinardó is één van de verrassende wijken van Barcelona. Het ligt aan de rand van het centrum en gedeeltelijk op de heuvels van de stad. Park Guëll ligt gedeeltelijk in deze wijk en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad! 😍

Er lopen hier geen hordes toeristen en je ontdekt een hele andere kant van Barcelona. Steile weggetjes, schattige huisjes en rust – hoe fijn klinkt dat! Er zijn in deze wijk veel groene zones te vinden, zoals het Park del Laberint d’Horta en Jardins del Doctor Pla i Armengol. Vanaf het mooiste uitzichtpunt Mirador de la Mitja Lluna heb je een geweldig uitzicht over de stad!

Sant Andreu

Een minder bekende wijk van Barcelona is Sant Andreu. Het is hier een oase van rust, één die zeldzaam is in de grote stad Barcelona. Er zijn hier niet veel toeristen te vinden en eigenlijk heeft dat juist zo zijn charme. De wijk heeft een dorpsachtige sfeer en vele historische elementen. Over de geplaveiden straten loop je langs allerlei middeleeuwse bouwwerken. Dit is de perfecte plek als je van rust houdt, maar ook als je graag eens wat anders wilt zien in Barcelona. Daarnaast is het ook een fijne plek om te verblijven en te bezoeken als je naar Barcelona gaat met kinderen.

Sant Martí

Sant Martí is een kleinere wijk aan de kust. Je kunt hier niet alleen genieten van de zandstranden, maar ook van de moderne architectuur en de artistieke elementen. Oude fabrieken zijn hier om gebouwd tot kunstgalerijen en kantoren. Er zijn zelfs heuse kunstpromenades, waar je allerlei prachtige werken kunt bewonderen. De immense wolkenkrabbers die hier staan worden afgewisseld met hippe eettentjes. Deze wijk is continu in beweging. Dit is ook de plek in Barcelona waar grote evenementen en festivals worden georganiseerd. Een wandeling door Sant Martí laat je de mix zien van moderne gebouwen met cultureel erfgoed. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn leuke wijken in Barcelona voor een hotel?

Alle wijken in Barcelona zijn geschikt om te overnachten. Maar het is wel leuk om in de buurt van het centrum te verblijven. Wij vinden de wijk El Born erg leuk. Maar ook de wijken Barri Gòtic, El Raval, La Barceloneta en Eixample zijn erg leuk voor een hotel.