Palau Güell | Het meest onderschatte werk van Gaudi

Margreth Door Margreth

Palau Güell is één van de bijzondere werken van Gaudí. Het is minder bekend onder toeristen, maar dat is niet helemaal terecht. Het is imposant, bijzonder en one of a kind! 🤩 Het grote voordeel voor jou is dat het meestal hier niet zo druk is, waardoor je alle tijd hebt om deze bijzondere plek te bewonderen. Ga je Barcelona bezoeken? Overweeg dan zeker om ook Palau Güell een bezoekje te brengen.

Nog meer Barcelona-tips!
Leuke bezienswaardigheden van Barcelona
De beste hotels
Boottocht in Barcelona

Palau Güell


Palau Güell

Tickets voor Palau Güell

Een bezoek aan Palau Güell is echt een aanrader. Het is minder bekend onder toeristen. Het grote voordeel is daar aan dat het vaak een stuk rustiger is dan bij bijvoorbeeld Casa Batlló of Sagrada Familia – andere werken van Gaudí. Je kunt kiezen om zelf het mooie gebouw te bezoeken, maar je kunt ook kiezen voor een rondleiding. Wil je meer ontdekken van deze wereldberoemde architect? Dan kan je ook een combiticket boeken voor de 3 huizen van Gaudí.

🎟️ Entreeticket voor Palau Guell | Bestel hier
🎟️ Rondleiding door Palau Guell | Reserveer hier
🎟️ 3 huizen van Gaudí bezoeken | Bestel hier

Je tickets worden per e-mail naar je verstuurd. Je hoeft ze niet te printen. Ben je onverhoopt verhinderd? Dat is geen probleem! Je kunt je tickets tot kort van tevoren nog verplaatsen of annuleren.

Wat is Palau Güell?

Palau Güell is een statig herenhuis midden in Barcelona. Het is ontworpen is door de bekende Spaanse architect Gaudi. Het werd gebouwd tussen 1886 en 1890 en dankt zijn naam aan de opdrachtgever voor de bouw: Eusebi Güell. Het was één van de eerste opdrachten voor Antoni Gaudi en is met recht een architectonisch hoogstandje te noemen. De letterlijke vertaling is Paleis van Güell – dat laat wel zien hoe mooi dit gebouw is! 🤩

Wist je dat Eusebi ook de opdrachtgever was voor Park Güell? Dit is één van de mooiste parken van Barcelona!

Palau Güell heeft een imposante gevel en in de architectuur zijn veel Gotische invloeden terug te zien. Oorspronkelijk was het een woonhuis voor de familie Güell, Eusebi met zijn vrouw Isabel en hun kinderen. In de loop der jaren heeft het verschillende functies gehad, het heeft zelfs gediend als politiestation! Tegenwoordig is Palau Güell opengesteld voor publiek. Het doet nu dienst als een soort museum, waarin de prachtige ontwerpen van Gaudi te bewonderen zijn. Vanaf de bovenste verdieping van het gebouw heb je een prachtig uitzicht over Barcelona, zo kun je zelfs de Ramblas goed zien liggen.

PALAU GÜELL
PALAU GÜELL

Over het algemeen is dit werk van Gaudí is minder bekend onder toeristen. Het wordt hierdoor dan ook vaak overgeslagen. Dit is echter helemaal niet terecht, want het is juist een prachtige bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Zowel van buiten als van binnen is dit gebouw uniek en indrukwekkend om te zien. Eigenlijk kun je iedere ruimte in het gebouw zien als een apart kunstwerk. Het staat niet voor niets ook op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Volgens ons is Palau Güell dan ook één van de meest onderschatte werken van Gaudí.😍

Wat ga je zien in Palau Güell?

Zodra je binnenstapt zie je direct dat er veel kostbare materialen zijn gebruikt. Palau Güell moest luxe en weelde uitstralen.💎 Er is veel marmer terug te zien en er zijn verschillende glas in lood ramen door het hele gebouw heen te vinden. Ook zijn er verschillende gouden accenten gebruikt en is er veel houtsnijwerk gebruikt binnen.

Er zijn verschillende kamers en zalen te bewonderen. In een gastenkamer zit een indrukwekkend uit hout uitgesneden plafond. Ook zijn er aan de achterkant van de begane grond twee woonkamers te vinden. Eén van deze woonkamers was de plek waar de vrouwelijke bewoners van het huis hun gasten ontvingen. Ook was dit de plek waar de zes dochters van Eusebi Güell pianolessen kregen.🎹

Een andere prachtige ruimte is de eetkamer. Het unieke aan deze kamer is dat de originele meubels, zoals de eettafel met stoelen, er nog steeds te bewonderen zijn. Vlak bij de eetkamer vind je nog de biljartkamer.

Ook kun je de slaapkamers van alle gezinsleden van de familie Güell bekijken. Zoals gebruikelijk was in die tijd, sliepen Eusebi Güell en zijn vrouw Isabel in aparte slaapkamers.

Grappig detail! !n hun beide slaapkamers is een kleine loggia, vanuit waar zij konden uitkijken op de lager gelegen centrale hal. Op deze manier konden zij altijd zien wat er gaande was, ook al waren zij zelf op hun slaapkamers. Deze twee slaapkamers zijn wel onderling verbonden en delen samen een balkon.

De meest indrukwekkende ruimte in Palau Güell is de centrale hal. Deze hal heeft een hoog plafond en een indrukwekkende koepel. Ook is er een orgel in deze hal te vinden. De hal heeft door de diverse openingen in en rondom de koepel een prachtige lichtinval! 😍

de hal van palau guell

Er is ook nog een verdieping onder de begane grond. Hier waren de stallen van de paarden gevestigd. Er is een soort binnenplaats te vinden, om te zorgen voor natuurlijke lichtinval in de ruimte met de stallen. Net zoals bij andere creaties van Gaudí heeft ook dit gebouw een tuin, maar deze is minder spectaculair dan bij de anderen.

De gevel

Zodra je bij Palau Güell aankomt valt direct de imposante gevel aan de voorkant van het gebouw op. In het midden zijn twee symmetrische bogen te zien. De bogen zijn op een hele bijzondere manier vormgegeven en geven ook het hele geheel een imposante uitstraling. Wat direct opvalt zijn de torentjes op het dak én dat er veel gebruik is gemaakt van smeedijzer. Het is ter decoratie en in de meest bijzondere vormen, wat de gevel van het gebouw echt kenmerkt.

Het dakterras

Eén van de (letterlijke) hoogtepunten van Palau Güell is de rooftop. Vanaf deze bovenste verdieping heb je een panoramisch uitzicht over een groot deel van Barcelona.🤩 Ook op het dakterras zelf is genoeg om te bekijken. Er staan namelijk 20 kunstige schoorstenen verspreid over het dakterras. Iedere schoorsteen is uniek, ze zijn gemaakt vanuit verschillende materialen en in verschillende kleuren en vormen. Daarnaast is er op het dakterras veel gebruik gemaakt van kleurrijke keramieken tegels.

Rondleidingen in Palau Güell

Je kan Palau Güell op eigen gelegenheid verkennen, maar als je het maximale uit je bezoek wil halen is een rondleiding met een gids een echte aanrader!

Rondleidingen worden alleen gegeven in het weekend, 3 keer per dag. Er is geen Nederlandstalige rondleiding, maar de Engelstalige rondleiding is op zaterdag om 10.30 uur. Bij de rondleiding geldt het principe vol=vol, dus van te voren een plekje in dit tijdslot reserveren is een goed idee! Tijdens de rondleiding kom je echt alles te weten over de geschiedenis van het gebouw zelf, Antoni Gaudi en de familie Eusebi. De rondleiding duurt in totaal ongeveer een uur.

Tip! Spreek je Frans of Spaans? Misschien zelfs Catalaans? Dan kan je ook mee op andere tijdstippen!

🎟️ Boek hier een rondleiding door Palau Güell

Hoe kom je bij Palau Güell?

Palau Güell is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt ervoor kiezen om met de metro van Barcelona te gaan. Gebruik hiervoor lijn L3 (de groene lijn) en stap uit bij halte ‘Liceu’. Vanaf deze halte loop je in ongeveer 10 minuten naar dit bijzondere gebouw. Ook zijn er verschillende bushaltes in de buurt, zoals haltes ‘La Rambla’ en ‘Pla del Teatre’.

Tip! Als je een Hola Barcelona Travel Card hebt, kun je gratis met het OV reizen. Ben je van plan om Barcelona te gaan verkennen met de hop on hop off bus? Deze bus stopt ook vrijwel voor de deur. Je kunt de bus dus perfect combineren met een bezoekje aan het meest onderschatte werk van Gaudí!

Openingstijden Palau Güell

Palau Güell is iedere dag van de week geopend van 10:00 tot 17:30 uur, met uitzondering van maandag. Op maandag is het gebouw de gehele dag gesloten. In het weekend worden er rondleidingen gegeven.

Tip! Palau Güell is de eerste zondag van de maand gratis te bezoeken!

Tip: bestel alvast je tickets