Metro in Barcelona | Een complete gids

Margreth Door Margreth

De metro van Barcelona is een perfecte manier om de zonnige stad in Spanje te ontdekken. Er zijn veel haltes, waaronder bij de mooiste bezienswaardigheden en de leukste hotels van Barcelona. Hoe het werkt is vaak even puzzelen, vandaar dat we een complete gids voor je hebben gemaakt. Zo heb jij meer tijd over voor de voorpret! 😁

Heb je vragen over de metro van Barcelona? Stel ze gerust in de reacties, dan proberen we je vraag te beantwoorden. Tip: koop zéker een Hola Barcelona Travel Card. Daarmee kun je een hoop geld besparen. We hebben een voorbeeldje gegeven in dit artikel.

Metro in Barcelona | Een complete gids


metro barcelona

De metro van Barcelona

De metro is in Barcelona één van de meest handige manieren om de stad te ontdekken. Barcelona heeft namelijk een groot metronetwerk met diverse lijnen. Hierdoor kun je eigenlijk ieder deel van de stad goed bereiken met de metro, zonder dat je ver hoeft te lopen.

Om je een idee te geven over de grootte van het metronetwerk in Barcelona: er zijn ruim 160 metrohaltes verspreid over de stad. In Barcelona zijn er in totaal 11 metrolijnen. Alle lijnen hebben een eigen nummer en een eigen kleur. Zo kun je ze makkelijk van elkaar onderscheiden. Acht van de metrolijnen worden beheerd door TMB (Transports Metropolitans de Barcelona). Dit zijn de lijnen L1, L2, L3, L4, L5, L9, L10 en L11.

De overige drie lijnen worden beheerd door FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya). Deze drie lijnen staan ook wel bekend als de ‘Metro del Vallès’. Deze lijnen hebben de nummers L6, L7 en L8. De Metro del Vallès is net iets anders dan de traditionele metro omdat deze metro’s eigenlijk meer op treinen lijken en naar verschillende delen van de stad rijden. Je hebt hiervoor geen andere tickets nodig.

De metrolijnen

Hieronder hebben we de belangrijkste metrolijnen voor je onder elkaar gezet, inclusief de bezienswaardigheden die je kan bezoeken met deze lijn.

🔴 De L1 – rode lijn – is één van de meest gebruikte lijnen door toeristen, omdat de lijn langs veel belangrijke bezienswaardigheden komt. L1 rijdt tussen Noord- en Zuid-Barcelona en stopt onder andere bij de Ramblas, Plaça Catalunya, Plaça d’Espanya en het Olympisch Stadion.

🟣 De L2 – de paarse lijn – stopt bij veel belangrijke bezienswaardigheden van Barcelona. Het is een lijn die relatief veel haltes in het echte centrum van de stad heeft. Enkele belangrijke plekken waar deze metrolijn langs rijdt zijn de Sagrada Familia, Passeig de Gràcia (stap hier uit voor Casa Batlló) en het startpunt van de kabelbaan naar de Montjuïc.

🟢 De L3 – groene lijn – deze lijn verbindt belangrijke wijken zoals Eixample, Ciutat Vella en Les Corts met elkaar. Dit is ook de beste metrolijn als je Camp Nou wilt bezoeken. Daarnaast stopt L3 bij Plaça Catalunya en de Gotische wijk van Barcelona (Barri Gòtic

🟡 De L4 – gele lijn – rijdt tussen het noordoosten en zuidwesten van de stad en rijdt door onder andere door Gràcia en Eixample, enkele van de leukste wijken van Barcelona. Verblijf je in een hotel aan het strand van Barcelona? Dat is dit ook de perfecte lijn. Daarnaast kom je ook met deze metro van Barcelona langs het prachtige Park Güell en Passeig de Gràcia.

🔵 De L5 – blauwe lijn – doorkruist Barcelona van west naar oost en komt hierbij door de wijken Sants-Montjuïc en Eixample. Daarnaast is er een halte bij het stadion van FC Barcelona én kan je hiermee naar de Montjuïc reizen. Wist je dat er allerlei leuke activiteiten op de Montjuïc zijn?

🟠 De L9 Nord – oranje lijn – de meeste toeristen maken geen gebruik van deze lijn, omdat hij vooral het noorden van de stad doorkruist. Als je naar een specifieke wijk in Noord-Barcelona wilt is dit een perfecte lijn, maar er zijn geen grote bezienswaardigheden gelegen langs de L9 Nord.

🟧 De L9 Sud – oranje lijn – deze metro in Barcelona rijdt precies de andere kant op dan bovenstaande, maar deze wordt wel veel gebruik door toeristen. Het verbindt namelijk het centrum van Barcelona met het zuiden van de stad én wordt veel gebruikt om van en naar het vliegveld te reizen.

Tickets voor de metro en het openbaar vervoer

Tickets voor de metro en ander openbaar vervoer in Barcelona kunnen worden gekocht op verschillende plekken. Op alle metrostations in Barcelona staan verkoopautomaten voor de tickets. Daarnaast zijn er ook veel tabakswinkels (tabacos) en kiosken waar je de tickets kunt aanschaffen. Liever online? Dan kan je vooraf tickets kopen op je mobiel via de TMB app.

Uiteraard kun je voor ieder ritje een los kaartje kopen, maar dit is erg onhandig en vaak ook een stuk duurder als je veel van het OV gebruik maakt. Er zijn verschillende opties als je geen losse kaartjes wilt kopen, namelijk:

T-Dia is een dagkaart waarmee je onbeperkt kunt reizen met het openbaar vervoer op één dag – de metro, bus en tram valt hier onder. Je kan er ook voor kiezen om een 10-rittenkaart te kopen, de T-Casual. Deze ritten hoef je niet allemaal op dezelfde dag te gebruiken. Verblijf je voor langere tijd in Barcelona? Dan is de maandkaart T-Usual een goed idee. Hiermee kan je een maand lang onbeperkt reizen. Als je Barcelona met een groep gaat bezoeken, dan is de T-Familiar Card een voordelige optie. Je kunt hierbij zelf aangeven voor hoeveel personen de kaart geldt en wat de leeftijden zijn. Dit bepaalt het tarief van dit ticket.

Tip: het beste kun je kiezen voor de Hola Barcelona Travel Card. Deze Travel Card is een ticket waarmee je onbeperkt kunt reizen met het openbaar vervoer door heel Barcelona. Met deze Travel Card kun je reizen met vrijwel alle soorten openbaar vervoer in Barcelona, waaronder natuurlijk de metro. Je kunt een Hola Barcelona Travel Card kopen met een geldigheidsduur van 2, 3, 4 of 5 dagen.
🎟️ Bestel hier de Hola Barcelona Travel Card

Type ticketPrijs
Los kaartje (enkele reis)€2,50
Luchthaven (enkele reis)€5,15
T-Dia (dagkaart)€10,50
T-Casual (10 ritten)€11,35
Hola Barcelona Travel CardPrijs
2 dagen€16,40
3 dagen€23,80
4 dagen€31
5 dagen€38,20

Hoe kan ik mijn route plannen?

Als je met de metro (of een andere vorm van openbaar vervoer) van plek naar plek wil reizen in Barcelona, kun je het beste Google Maps gebruiken. In deze app voer je de beginplaats en de plaats van bestemming in. Kies vervolgens voor de optie ‘openbaar vervoer’ en je krijgt precies te zien wel lijn(en) je kunt gebruiken en waar je moet in- en uitstappen.

Gebruik je liever geen Google Maps? Je kunt ook de metro app ‘Barcelona Metro TMB Map & Routing’ gebruiken.
📲 Download hier de app voor Android
📲 Download hier de app voor Apple

Hoe kom je met de metro vanaf het vliegveld van Barcelona naar het centrum?

Je kunt heel eenvoudig met de metro van en naar de luchthaven van Barcelona reizen.🛬 Metrolijn L9 Sud stopt bij Terminal 1 (Aeroport T1) en 2 (Aeroport T2) op de luchthaven en rijdt overdag iedere 7 minuten en je doet er zo’n 30 tot 40 minuten over om van de luchthaven naar de stad te reizen en vice versa. Als je vanaf de luchthaven naar het centrum van Barcelona wil reizen kan je simpelweg de borden op de luchthaven volgen die je wijzen naar het metrostation.

Tip! Kies voor een Hola Barcelona Travel Card en haal deze direct op de luchthaven op. Het is namelijk mogelijk om je Travel Card direct te gebruiken om vanaf het vliegveld naar het centrum van Barcelona te reizen.

Bij welke halte moet je uitstappen voor welke bezienswaardigheid?

Het kan best wel even puzzelen zijn welke halte nu precies de beste plek om uit te stappen is voor welke bezienswaardigheid.🥴 Het is eenvoudig uit te stippelen met behulp van Google Maps, maar om het nog eenvoudiger te maken hebben we alvast de belangrijkste bezienswaardigheden van Barcelona voor je uitgezocht!

Voor het bezoeken van de iconische Sagrada Familia kun je met L2 (paars) of L5 (blauw) reizen naar de halte Sagrada Familia 😍

De huizen van Gaudí kunnen niet ontbreken in dit rijtje. Wil je Casa Milà bezoeken? Dan kan je met L3 (groen) of L4 (geel) reizen naar de haltes Diagonal of Verdaguer. Casa Batlló ligt hemelsbreed niet ver van Casa Milà, maar met de metro neem je L2 (paars), L3 (groen) of L4 (geel) naar de halte Passeig de Gràcia. Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen. Voor Park Güell kan je de L3 (groen) pakken, maar dan stap je uit bij halte Lesseps. Vanaf hier stap je over op bus 24 en die brengt je naar de ingang van het park. Voor Palau Güell reis je ook met de L3, de halte Liceu is het meest dichtbij.

Barcelona is niet compleet zonder de iconische voetbalclub ⚽ Het stadion van FC Barcelona, ook wel bekend als Camp Nou, kan je bereiken met L3 (groen) en dan stap je uit bij de haltes Palau Reial of Les Corts. Je kan ook met de blauw lijn, de L5, en dan stap je uit bij Collblanc of Badal.

Palau de la Música Catalana is via L1 (rood) of L4 (geel) gemakkelijk te bereiken. Stap uit bij de halte Urquinaona en loop het laatste stukje.

Wat zijn de openingstijden van de metro van Barcelona?

De metro in Barcelona rijdt bijna 24 uur per dag. Zeker in het weekend rijdt de metro van Barcelona ook ’s nachts. Van maandag tot en met donderdag rijden de metro’s vanaf 5 uur ’s ochtends tot middernacht. Op vrijdag en de avonden voorafgaand aan feestdagen begint de eerste ook om 5 uur ’s ochtends en de laatste eindigt om 2 uur ’s nachts. In het weekend rijdt de metro vanaf zaterdagochtend om 5 uur rijden de metro’s onafgebroken tot zondagnacht.

Ander openbaar vervoer in Barcelona

Naast de metro zijn er natuurlijk nog verschillende andere soorten openbaar vervoer waar je in Barcelona gebruik van kunt maken. Onder andere de bus en trein, maar ook de hop-on hop-off bus van Barcelona. Deze bus is speciaal voor de toeristen en rijdt de leukste bezienswaardigheden van de stad. Er zijn tickets voor één en twee dagen en hiermee kan je zo vaak als je wilt in- en uitstappen.
🎟️ Bestel hier een ticket voor de hop-on hop-off bus van Barcelona

Tip! De hop-on hop-off bus is een echte aanrader als je met kinderen naar Barcelona gaat!

hop on hop off barcelona

Je kunt ook met de metro vanaf de luchthaven naar het centrum van Barcelona reizen, maar een alternatief is de Aerobus. Deze pendelbus rijdt heen en weer tussen het vliegveld en het centrum. Het systeem werkt heel gemakkelijk, het is voordelig en de bus rijdt 24/7. Let op! De Hola Barcelona Travel Card is hier niet geldig, maar je koopt gemakkelijk een ticket voor de Aerobus.
🎟️ Koop hier alvast een ticket voor de Aerobus

Uiteraard kun je ook per taxi reizen in Barcelona. Over het algemeen liggen de kosten voor een taxi in Barcelona lager dan in andere grote steden zoals Amsterdam, Parijs of Londen. Wij maakten daardoor nog best wel vaak gebruik van de taxi. Het is wel altijd een duurdere optie dan het openbaar vervoer van Barcelona.

Tip: bestel alvast je tickets