Landmannalaugar | Een complete gids + tips en hike routes

Eline Door Eline

Landmannalaugar is ons favoriete gebied op IJsland! 😍 Het is een prachtig gebergte in het binnenland van IJsland. Hier komen hikers speciaal voor naar IJsland. Niet alleen Landmannalaugar zelf is adembenemend, ook de weg er naartoe is erg speciaal en een ervaring opzich. In dit artikel delen we wat je hier kunt verwachten, welke hikes je hier kunt doen en waar je rekening mee moet houden.

Landmannalaugar


hiken bij landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl
hikes bij landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl

Wat is Landmannalaugar

Landmannalaugar is een dal in het binnenland van IJsland, de zuiderlijke highlands. Het ligt vlakbij de bekende vulkaan Hekla, in het zuiden van IJsland. Het gebied is vooral bekend vanwege het ryolietgesteente. De bergen in het gebied hebben prachtige kleuren: geel, oranje, rood, bruin en grijsgroen. Het is daarom een heel populair gebied om te hiken.

Het gebergte is onstaan door vulkanische activiteit van de Torfajokull vulkaan. De kleuren zijn ontstaan door langzaam zure, stromende lava. Doordat deze zure lava zo langzaam stroomt krijgt het na het afkoelen verschillende kleuren.

Dit is dé plek op IJsland waar hikers samenkomen. Er is zelfs een hike trail van meerdere dag. Deze trail is niet voor watjes, want je trotseert barre omstandigheden. Maar daar word je wel voor beloond, wat je krijgt er prachtige uitzichten voor terug! 😍
Ook zijn er mooie dag hikes te maken, je kunt ook nog kortere hikes maken. Zo is er voor iedereen een gepaste hike te maken bij Landmannalaugar 😊

De beste hikes bij Landmannalaugar

Er zijn meerdere gave hikes die je kunt doen bij Landmannalaugar. Hier onder zie je een lijstje van de hikes. Verderop in dit artikel lichten we er een paar uit 😊

1. Laugahraum (het kortste rondje)
2. Brennisteinsalda
3. Bláhnúkur
4. Brennisteinsalda Bláhnúkur loop (twee hikes gecombineerd)
5. Grænihryggur
6. Laugahraun
7. Ljótipollur
8. Hnausapollur
9. Stútur
10. Hrafntinnusker
11. Laugavegur trek (meerdaagse trek, alleen geschikt voor de échte hikers, heeft goede voorbereiding nodig).

Bláhnúkur hike (blauwe bergtop)

Afstand: 5,7 km
Hoogtemeters: 350 meter
Tijd: 2 tot 2,5 uur
Zie AllTrails route

Tip: deze hike maakt aan het begin heel veel hoogtemeters. Het is behoorlijk steil naar boven. De weg naar beneden is minder steil. Wil je liever wat minder steil klimmen? Dan kun je deze hike achterstevoren maken. Wij deden dat ook. Je daalt dan wat steiler, maar dat is niet vervelend.

Als je deze route achterstevoren loopt is begint hij vrij vlak. Aan je linkerhand zie je de bergtop die je gaat beklimmen. Bláhnúkur staat voor blauwe bergtop. Deze berg is als een van de enige bergen blauw/groen. Hier onder zie je een foto van de groene kleur. Bovenop lopen hikers die deze bergtop beklimmen.

Als eerste kom je langs het oude lavaveld Laugahraan. Hier klim- en klauter je al een beetje naar boven.
Al snel beginnen de oranje kleuren te verschijnen.

Nog voordat je echte hoogtemeters gaat maken moet je een rivier oversteken. Hou er dus rekening mee dat je deels het water in moet. Het kan eventueel handig zijn om waterschoenen mee te nemen. Het verschilt per seizoen hoe hoog het water in de rivier is. Wij deden deze hike bij Landmannalaugar in september, toen was de rivier heel laag.

Hier bevind je je in de Graenagil Canyon en ben je helemaal omgeven door de oranje kleuren! 😍 Het is echt prachtig. Terwijl je hier staat kun je niet wachten om naar boven te gaan zodat je het uitzicht over de rest van het gebergte kunt zien.

Graenagil Canyon
Graenagil Canyon ©Wegwijsnaar.nl

Dan gaat het echte werk beginnen. Het pad naar boven is smal en steil. Zo nu en dan kom je mensen tegen die aan het afdalen zijn. Het pad is zo smal dat het bijna moeilijk is om elkaar te passeren. Af en toe nemen we even pauze om op adem te komen. Terwijl we dat doen genieten we van het uitzicht wat met elke meter naar boven steeds mooier wordt!

Tip: Als je deze hike in All Trails download zie je een gekke dip in de route. Deze dip is een foutje in de route op All Trails.

Het is een behoorlijke klim naar boven, maar het is het absoluut waard!
Af en toe kijken we even achterom. Ik vind de paden er zo schilderachtig mooi uitzien. Zo smal, over de top van de berg.

De afdaling is inderdaad steil, maar niet pittig. We hebben op andere plekken wel moeilijkere afdalingen gehad. Het pad aan de voet van de berg is écht groen! Zo bijzonder, ik heb dit nog nooit gezien. Eenmaal beneden is het nog een klein stukje teruglopen naar de camping. Daar kopen we een lekkere warme chocolademelk en een typisch IJslandse Kleina, dit is een soort oliebol.

Bláhnúkur hike
©Wegwijsnaar.nl
landmannalaugar hikes wandelingen
©Wegwijsnaar.nl

Mount Bláhnjúkur & Brennisteinsalda Loop

Afstand: 9.7 kilometer
Hoogtemeters: 630 meter
Tijd: ongeveer 5.5 uur
Zie AllTrails route

Deze hike combineert eigenlijk 2 hikes: de Bláhnjúkur hike (die ik hierboven heb beschreven) en de Brennisteinsalda hike. Het zijn twee verschillende bergtoppen. Met deze hike heb je veel afwisseling en zie je het beste van Landmannalaugar. Het is een leuke hike om te doen als je een redelijke conditie hebt en lekker een paar uur bezig wil zijn 😊 Het is een van de meest populaire wandelingen in Landmannalaugar.

groene berg landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl

Brennisteinsalda, iets makkelijker dan de Bláhnjúkur

Afstand: 6,5 kilometer
Tijd: 2 tot 2,5 uur

De Brennisteinsalda is een 855 meter hoge vulkaan. Hij is vrij kleurijk: dieprood van het ijzer en donkerblauw van het vulkanische as. Hij wordt ook wel de ‘sulphur wave’ genoemd. Als je deze berg los wil beklimmen doe je daar ongeveer 2 tot 2,5 uur over. De loop is dan ongeveer 6.5 kilometer lang. De klim is iets makkelijker dan de klim van de Bláhnjúkur, maar de uitzichten niet minder.

landmannalaugar hikes ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Laugahraum Loop: door de lavavelden

Afstand: 4.3 kilometer
Tijd: 1,5 tot 2 uur
AllTrails route

Wil je een wat kortere hike doen met weinig hoogtemeters? Dan is de Laugahraum loop ideaal. De route gaat door het oneindige oude lavaveld Laugahraan, wat net achter de camping ligt. Dit lavaveld heeft zwarte obsidiaan (verglaasd gesteente) en is ontstaan door een uitbarsting in 1477. Onderweg kom je langs geothermische activiteit met kokende modderpoelen. Het rondje komt ook langs de voet van de rode Brennisteinsalda vulkaan van 855 meter hoog. Het is een ideale hike als je wat mindere conditie hebt of Landmannalaugar met kinderen gaat bezoeken.

Laugahraum
Laugahraum loop ©Wegwijsnaar.nl
Laugahraum loop
Laugahraum loop ©Wegwijsnaar.nl

Kamperen bij Landmannalaugar

De Landmannalaugar camping is een vrij grote camping. Wij vonden dit een van de beste campings op IJsland. Ze hebben veel toiletten en douches. Ook is er een grote tent waar je beschut kunt zitten en koken. Je moet wel je eigen kookspullen en gas meenemen, want er zijn hier geen spullen die je kunt lenen. Er is een klein winkeltje in een oude schoolbus. Hier kun je alle essentials kopen. Van camping gas tot aan chocola, bonen, pasta etc. Hoewel je hier dus vrij remote zit, hoef je je geen zorgen te maken dat je te weinig eten zal hebben. Het is een gezellige camping met veel like minded mensen. Iedereen die hier komt is gek op de natuur en op hiken.

Met name de locatie is geweldig! De camping bevindt zich midden in het gebied van Landmannalaugar waardoor je prachtig uitzicht hebt op de oranje bergen met ryolietgesteente 🤩

In de reviews zie je dat mensen de toiletten soms vies vinden. Er wordt 1 keer per dag schoongemaakt, tussen 09.00 en 11.00 uur. Overdag komen hier best veel mensen die gaan hiken en voor- en na hun hike even gebruik maken van het toilet. Aan het einde van de dag zijn de toiletten dus wel wat viezer. Maar ik vond dat eigenlijk heel erg mee vallen, ik heb veel slechtere toiletten gezien hoor!

landmannalaugar camping ijsland
©Wegwijsnaar.nl
landmannalaugar camping
Overdekte tent waar je kunt koken ©Wegwijsnaar.nl

Trekkershut op de camping

Je kunt er ook voor kiezen om in een hut te slapen. Dit is ideaal als je geen camper of tent (op het dak) hebt. De berghut staat op de camping zelf en heeft ruimte voor ongeveer 78 mensen. Het is eigenlijk een soort hostel. Je slaapt hier in een slaapzaal met andere mensen. Het is aan te raden deze hut vroeg van tevoren te boeken, want hij zit snel vol. Je kunt hier alleen van half juni tot half september terecht. Hier kun je een hut reserveren.

Op onze weg terug van Landmannalaugar namen wij nog een lifter mee, Ariane uit Zwitserland. Zij ging liftend naar Landmannalaugar omdat ze geen 4×4 auto had. Zij verbleef hier in een hut en heeft het als positief ervaren.

River Crossing naar de Landmannalaugar camping

Toen wij eenmaal bij de camping waren aangekomen kwamen we er pas erachter dat er nóg twee river crossings nodig zijn om op het officiële camping terrein te komen 😅 De eerste oversteek ging prima, deze is niet diep. De tweede daarentegen is pittig diep! Wij durfden de oversteek niet aan omdat je huurauto niet verzekerd is tegen waterschade. Als je je auto verdrinkt betaal je een behoorlijk bedrag wat wel kan oplopen tot €20.000!

Hier onder zie je een grote 4×4 auto de river crossing maken.

Tip: Twijfel je of je de rivier oversteek naar het camping terrein van Landmannalaugar kunt maken? De camping eigenaren zeggen: bij twijfel, niet doen. Als je de rivier oversteek wel gaat maken, volg dan echt de vlaggetjes! Met een grotere 4×4 lukt het je sowieso wel.

Als je de rivier oversteek niet kunt maken kun je op de parkeerplaats verblijven. Daar betaal je hetzelfde bedrag voor. Eerlijk gezegd vond ik dit helemaal niet erg. Ik vond het een soort van gezellig op de parkeerplaats. Wij waren echt niet de enige die daar verbleven. Bovendien stonden we hier vrij beschut achter een kleine berg. Beter dan op het open veld van het camping terrein. Het enige nadeel was dat we een flink eindje moesten lopen naar de faciliteiten zoals de toiletten en tent waar je beschut kunt koken. Maar dat was geen probleem.

De parkeerplaats waar je kampeert bij landmannalaugar
De parkeerplaats waar je kampeert bij landmannalaugar ©Wegwijsnaar.nl

Landmannalaugar hot spring

Hoewel we op de parkeerplaats van de camping moesten verblijven heeft deze camping een groot pluspunt: de Landmannalaugar hot spring! Het is een geweldige natuurlijke warmwaterbron, net achter het lavaveld op de camping.

Het is een riviertje waar een gedeelte geschikt is gemaakt om lekker te kunnen zitten. Op de bodem liggen kleine stenen waar je comfortabel op kunt zitten (in plaats van planten, modder en alg). Warm water stroomt de rivier in. Dichtbij de bron van de warme water toevoer is het water behoorlijk heet!

Het is zo lekker om hier even te kunnen ontspannen na een dag intensief hiken en op te warmen voordat we de koude tent induiken 😊 Dit is zeker wel een van de beste warmwaterbronnen op IJsland!

Tip: er zijn hier geen kleedhokjes. Je kunt wel een beetje achter de bankjes gaan staan zodat je iets meer privacy hebt, maar hou er rekening mee dat privacy hier minimaal is. Je kunt je wel omkleden in de douche- of toilethokjes van het toiletgebouw. Dat is vlakbij. Vanaf daar kun je naar de warmwaterbron lopen.

warmwaterbron bij landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl
hotspring landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl

Hoe kom je bij Landmannalaugar?

Er zijn verschillende manieren om bij Landmannalaugar te komen. Je kunt er zelf heen rijden, je kunt ook een bus boeken.

Met de Highland Bus naar Landmannalaugar

Als je geen 4×4 auto hebt of liever niet zelf naar Landmannalaugar rijdt kun je de Highland bus pakken. Het is een bus die vanuit Reykjavik naar Landmannalaugar rijdt. Deze rit duurt ruim vier uur, maar het is het waard als je geen ander vervoer hebt. Je kunt vaak ook opstappen in Selfoss en Hella.

Er zijn meerdere aanbieders waar je een busrit kunt boeken: bij Rejkjavik Excursions, Trex, Sterna en Tule. Vergelijk hun website even voor de beste prijs en wat het beste bij jou pas.

De meeste bussen rijden maar 1 keer per dag naar Landmannalaugar, maar bijvoorbeeld Trex heeft in het hoogseizoen twee bussen rijden. Het exacte reisschema wordt altijd aan het begin van de zomer bekend gemaakt en kan verschillen. Check dus altijd even het actuele schema. Vaak ben je rond 12 uur in Landmannalaugar. Een ritje met de bus kost ongeveer €75 per persoon.

Tip: ook de bus moet een aantal river crossings maken. Het is daarom aan te raden (een deel van( je bagage waterdicht te verpakken. Het komt regelmatig voor dat bagage nat is geworden.

Tip 2: als je vanuit Reykjavik vertrekt, kies dan een busaanbieder die niet ook op andere plekken stopt. Dit scheelt je een hoop tijd.

Wij raden aan niet op dezelfde dag heen- als terug te reizen. Blijf echt overnachten op de camping van Landmannalaugar.

Zelf naar Landmannalaugar rijden met een 4×4 auto

Als je zelf naar Landmannalaugar wil rijden heb je een 4×4 auto nodig. Zonder 4×4 kun je hier niet komen.

Tip: huurauto’s zijn niet verzekerd tegen waterschade. Bedenk je dus goed of je het risico wil nemen om zelf te rijden. Het kan echt makkelijk, maar hou wel de weersvoorspellingen en wegafsluitingen in de gaten. Wij hebben de rivieroversteek naar de camping van Landmannalaugar niet gemaakt. Sommige Dacia Dusters deden dat wel en verloren slechts hun kenteken. Maar we hebben ook mensen gesproken die hier een Dacia Duster zagen ‘verdrinken’ waarbij de inzittenden via de ramen uit hun auto moesten klimmen. Niet leuk op je vakantie.

4x4 auto landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl

Via de F208 uit het zuiden (meest uitdagend!!)

Dit is een hele pittige route en alleen aan te raden voor ervaren rijders. Er zijn meerdere rivieren die je moet oversteken. Daarnaast sluit deze weg regelmatig vanwege overstromingen en gevaarlijke gassen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Wij wilden deze weg wel graag rijden, maar hij was bij ons afgesloten. We hebben daardoor ook onze planning om moeten gooien. Gelukkig hadden we wat ruimte in onze planning. Op sommige momenten in het jaar staat het water in de rivieren hoger. Het kan dan verstandig zijn deze route alleen te rijden met een grotere 4WD auto.

naar landmannalaugar via de 208 vanuit het zuiden
Met de 208 vanuit het zuiden

Via de F26 en F208 van boven (makkelijkste route)

Dit is de makkelijkste manier om naar Landmannalaugar te rijden. Je neemt weg 26 vanaf de ringweg (tussen Selfoss en Hella in). De weg is op het begin nog vrij goed en wordt pas na 60 kilometer een F-road. Later sla je af naar de F208.

Beide F-wegen zijn in goede conditie. Uiteraard zitten er hier en daar wat kuilen in de weg en moet je wat oppassen voor grote stenen, maar de wegen zijn goed te rijden. De meeste mensen kiezen ervoor deze route te rijden.

Via de F26 en F208 van boven

Via de F225 (gaaf, maar wel river crossings)

De F225 is een wat kortere route naar Landmannalaugar vergeleken met de F26 en F208, maar je doet er ongeveer even lang over. Wij vonden de F225 een fantastisch mooie route! Het landschap is afwisselend en spectaculair. Je rijdt zelfs langs de bekende Hekla vulkaan. Er zijn 2 river crossings op deze F-weg. De eerste river crossing is iets groter dan de tweede. Wij deden deze river crossing met een Dacia Duster en dat ging hartstikke goed 😊

Lees hier ons uitgebreide artikel over de F225 en hoe wij met een Dacia Duster de river crossing deden.

river crossing F225 met dacia Duster
River crossing op de F225 met Dacia Duster
autorijden via de F225
via de F225 4x4
Via de F225

Boek een Landmannalaugar tour

Vind je het leuk om in Landmannalaugar met een gids op stap te gaan? Dan kun je een tour boeken vanuit Reykjavik. De tour start bij de Landmannalaugar Wardens’ Hut om 11.30 uur. De hike zal in totaal 4 uur duren. Goede hike schoenen kun je eventueel huren als je die zelf niet hebt.
Onderweg vertelt je gids van alles over het gebied, de geologie en de geschiedenis. Zo krijg je leuke informatie mee die je anders nooit geweten zou hebben. Dit draagt echt bij aan de ervaring.
Uiteraard is er ook genoeg tijd om in de warmwaterbron te zitten na afloop van de hike 😊

Wil je ook vervoer naar Landmannalaugar vanuit Reykjavik? Dat kan ook. In dat geval hoef je nergens over na te denken.
🎟️ Boek hier een tour met gids vanuit Landmannalaugar (zonder vervoer)
🎟️ Boek hier een tour inclusief vervoer vanuit Reykjavik met een super jeep

Het weer bij Landmannalaugar

Het weer is bij Landmannalaugar er onvoorspelbaar. Over het algemeen is het hier altijd KOUD. Je bevind je hier namelijk meer dan 600 meter boven zeeniveau, waardoor het kouder is dan rond de ringweg van IJsland. Zeker op de bergtoppen kan het cht koud zijn. Ook staat het bijna altijd wind. Zorg er dus voor dat je warme kleding meeneemt en je voorbereid op het slechtste. Zeker handschoenen en een muts zijn hier geen overbodige luxe.

Let vooral op de wind. Wij gebruikten de app Windy en die was erg accuraat. Zeker als je in een tent op het dak van van je auto slaapt. Het kan namelijk hard waaien in de highlands.

Tegelijkertijd moet je je hier ook goed beschermen tegen de zon. Je gaat Landmannalaugar waarschijnlijk in de zomermaanden bezoeken. Neem zonnebrand mee en smeer je gezicht in. Wij waren verbrand in ons gezicht, zelfs in september!

Tip: omdat het weer onvoorspelbaar is is het belangrijk om je bezoek aan Landmannalaugar ruim te plannen. In sommige weersomstandigheden is het namelijk onverstandig om de bergtoppen te gaan beklimmen. Als je genoeg ruimte hebt in je planning kun je je hike naar een andere dag verplaatsen als dat nodig blijkt te zijn.

Veelgestelde vragen

Heb je een 4×4 auto nodig om bij Landmannalaugar te komen?

Ja, om bij Landmannalaugar te komen heb je een 4×4 auto nodig.

Hoeveel tijd heb je nodig in Landmannalaugar?

In principe kun je Landmannalaugar 1 dag bezoeken, maar ik zou aanraden hier meer dagen voor te plannen. Het is sowieso gaaf om minstens 1 dag een flinke hike te maken. Voor je eigen rust is het dan prettig om hier te overnachten. De wegen er naartoe zijn F-wegen en niet makkelijk te rijden. Je hebt dus behoorlijk wat tijd nodig om hier te komen en weer wat tijd nodig om weer terug te rijden.
Maar heel eerlijk: dit gebied is zo gaaf, wij zouden aanraden hier minsten 2 of 3 dagen te spenderen. In dat geval kun je meerdere hikes doen en veel van het gebied zien.

Kun je naar Landmannalaugar in de winter?

De winter is niet de beste periode om Landmannalaugar te bezoeken. Je kunt hier in de wintermaanden niet zelfstandig heen rijden. De wegen liggen dan vol met sneeuw en zijn afgesloten. In principe kan dit alleen in juni tot en met half september.
Je kunt wel bij Landmannalaugar komen in de winter met een Super Jeep Tour. Je kunt er dan alleen niet hiken. Je kunt dan wel in alle rust gebruik maken van de hot spring én genieten van noorderlicht. Maar dat kan ook op andere mooie plekken op IJsland.

Is Landmannalaugar gratis te bezoeken?

Als je Landmannalaugar alleen bezoekt zonder er te overnachten moet je een dagpas kopen. Hiermee mag je gebruik maken van de faciliteiten zoals de toiletten, de warmwaterbron en de tent waar je kunt zitten om wat te eten of te koken. Als je hebt betaald voor een dagpas of voor de camping krijg je een oranje polsbandje zodat ze kunnen zien dat je hebt betaald. Een dagpas is een paar euro per persoon.

Is er een plattegrond beschikbaar van de routes bij Landmannalaugar?

Ja, bij het informatie centrum kun je een plattegrond kopen voor 300 ISK. Maar je kunt ook gewoon de app Alltrails gebruiken.

Mag je dronen bij Landmannalaugar?

Nee, in principe mag je hier niet met je drone vliegen.

Wat moet ik meenemen naar Landmannalaugar?

Goede kleding + regenkleding en een muts, een buff en handschoenen. Ook raden we aan zwemkleding en een handdoek mee te nemen zodat je in de warme hot spring kunt baden.
Daarnaast is het handig om ervoor te zorgen dat je gebruik kunt maken van GPS voor het geval je verdwaald raakt.
Verder is het aan te raden voldoende voedsel mee te nemen wat je op een makkelijke manier kunt bereiden. Veel trekkers eten hier vriesdroogmaaltijden.

Meer lezen over IJsland

– Diamond Beach
– Hveravellir geothermisch gebied en hotspring (langs de F35)
– Reykjadalur hotspring (vlakbij de Golden Circle)
– De Golden Circle
Beste campings IJsland