Geysir en Strokkur: de spectaculaire geisers in IJsland

Suuz Door Suuz

Geisers zijn één van de vele fantastische natuurfenomenen in IJsland. De twee meest populaire geisers van IJsland zijn Geysir en Strokkur. Geysir is een van ’s werelds oudste geisers en kon heel hoog spuiten! Helaas is deze sinds 2003 niet meer actief. Strokkur barst daarentegen regelmatig uit op spectaculaire wijze! De geisers van IJsland zijn wereldberoemd en kunnen eigenlijk niet ontbreken als je dit prachtige land gaat bezoeken. In dit artikel delen we waar je de geisers kunt vinden en delen we wat achtergrond. Het is namelijk leuk om er meer over te weten 😊

Nog meer natuurtips in IJsland!
Diamond Beach
Jökulsárlón gletsjermeer
Raufarhólshellir lavatunnel

Geysir en Strokkur: de spectaculaire geisers in IJsland


geysir en strokkur geisers in ijsland
De spectaculaire geiser Strokkur ©Wegwijsnaar.nl

Wat zijn geisers?

Geisers zijn thermische bronnen die periodiek heet water en stoom de lucht in spuiten. Het is een natuurlijk spektakel dat wordt veroorzaakt door geothermische activiteit onder het aardoppervlak. De unieke eigenschappen van geisers worden beïnvloed door ondergrondse reservoirs van heet water. Op een gegeven moment bouwt daar de druk op, wat leidt tot spectaculaire uitbarstingen. Geisers zijn onvoorspelbaar en hun timing is onregelmatig, waardoor ze een adembenemend effect hebben.🤩

Naast geisers zijn er ook andere geothermische fenomenen, zoals warmwaterbronnen en modderpoelen. Het grote verschil tussen geisers en deze andere geothermische fenomenen is vrij duidelijk, maar het wordt regelmatig door elkaar gehaald. Een geiser onderscheidt zich door de metershoge stoom die de lucht in wordt gespoten. Warmwaterbronnen en modderpoelen hebben juist een constante stroom of borrelen meer.

IJsland staat bekend om het prachtige landschap. Van de mooiste watervallen tot indrukwekkende ijsgrotten, het is hier uniek! Er zijn ook verschillende geothermische elementen, waarvan de Geysir en Strokkur de meest opvallende geisers zijn.😍 Wereldwijd zijn er diverse geisers te bewonderen. Eén van de bekendste is te vinden in de Verenigde Staten. In het Yellowstone National Park kan je onder andere de geiser Old Faithful bewonderen en de Steamboat Geyser.

Beroemde geisers van IJsland

1. De Grote Geysir (Stóri Geysir) is de meest beroemde geiser. Je vindt hem in de Haukadalur vallei in het zuidwesten van IJsland. In de 13e eeuw werd voor het eerst over deze geiser geschreven. Na een serie aardbevingen bleken bepaalde warmwaterbronnen te zijn ontstaan, waaronder Geysir. Deze geiser heeft vervolgens voor de naam ‘geiser’ van alle wereldwijde geisers gezorgd. Geysir betekent letterlijk ‘spuiten’ of ‘borrelen’. De activiteit van Geysir is door de jaren heen altijd wisselend geweest. Op z’n hoogtepunt spoot hij een waterkolom van maar liefst 170 meter de lucht in!! Dit was in 1845. De hele grond rondom de geiser ging dan ook volledig heen- en weer. Niet gek, want er moet een ongelooflijke kracht achter gezeten hebben. In 2000 bereikte hij nog een hoogte van 122 meter! Maar de laatste jaren is Geysir helaas inactief. Hoewel de Grote Geysir tegenwoordig minder actief is, blijft het een historisch en intrigerend kenmerk van IJslands geothermische landschap.

Hieronder zie je een filmpje van de Grote Geysir in 1950. Kijk hem tot het einde, want op het einde spuit hij echt hoog 🙂

Wist je dat Geysir mede door de mens niet meer zo actief is? Geisers kunnen namelijk actief worden gemaakt door er zeep of een steen in te gooien. Dit werd daardoor regelmatig gedaan door toeristen. Maar als je dit te vaak doet raakt de geiser beschadigd. Heel zonde!

Geysir Golden Circle
Geysir langs de Golden Circle ©Wegwijsnaar.nl

2. Strokkur is de meest actieve geiser in IJsland en bevindt zich in dezelfde vallei als de Grote Geysir. Met regelmatige uitbarstingen die om de paar minuten plaatsvinden, is dit bijna een spectaculaire show. Het water schiet metershoog de lucht in, soms tot wel 20 meter hoog! 😯 Het is één van de meest gefotografeerde geisers ter wereld 📸 Voordat een eruptie plaats vindt zie je het water al wat ‘onrustig’ worden. Daarna vormt zich een grote blauwe bel van water. De bel zwelt op en dan ontploft de bel tot een grote waterstraal die de lucht in gaat. Het is heel bijzonder.
Ik plaats hier bewust geen filmpje bij, om spoilers te voorkomen. Dit moet je gewoon in het echt ervaren 😍

strokkur mooiste geisers in ijsland
Strokkur ©Wegwijsnaar.nl

3. Naast de bekende Grote Geysir en Strokkur zitten nog drie geisers. Litli Geysir, betekent ‘Kleine Geysir’, heeft kleine uitbarstingen, maar zeker niet minder indrukwekkend. Smiður, IJslands voor smid, is in 1907 gemaakt door de mens. Het is een kokende waterbron, maar zonder geiseractiviteit. Dit kan wel ontstaan als je er zeep ingiet, alleen wordt dat niet zo zeer gewaardeerd. Sóði is ook een niet actieve geiser in IJsland. In 1940 kwam de geiser tot leven en op een spectaculaire wijze. Deze geiser kan namelijk tot wel 40 meter hoog spuiten, maar tegenwoordig ook alleen nog als deze wordt geactiveerd met zeep.
Samen dragen deze geisers bij aan de gevarieerde en betoverende thermische wereld van Haukadalur.

Om je een idee te geven: hieronder een filmpje van de Ltili Geysir 😜 Het is niets vergeleken met Strokkur. En toch heel bijzonder.

Haukadalur vallei

De Haukadalur vallei is een geothermisch gebied in het zuiden van IJsland. Het is vaak een populaire hotspot voor mensen die de Golden Circle route maken. Niet alleen heb je hier de bekendste geiser van IJsland, er zijn ook vele warmwaterbronnen en modderpoelen. De omgeving is prachtig.🤩 De vallei is omringd door bergen, heuvels en veel kleuren. Je kan hier dan ook goed wandelen! Over het hele gebied hangt er stoom van de thermische activiteiten, waardoor er een mystieke sfeer hangt.

mooiste geisers va ijsland geysir en strokkur
De Haukadalur vallei ©Wegwijsnaar.nl

Warmwaterbronnen in het gebied

Naast geisers kan je in Haukadalur ook enkele van de beste warmwaterbronnen van IJsland vinden. Eén daarvan is de Konungshver, ook wel bekend als de koningsbron.👑 Dit is de grootste warmwaterbron in de vallei. Vroeger was het ook een geiser, maar doordat men er regelmatig stenen in gooiden om deze te activeren, is dit helaas verloren gegaan. Toch is het nog steeds een indrukwekkend beeld!

Een ander is de Blesi. De letterlijke vertaling is blazer, het kledingstuk.🧥 Het zijn twee bronnen die met elkaar verbonden zijn, maar toch zijn ze heel verschillend van elkaar. De oostelijke bron heeft een diepblauwe kleur en heeft een temperatuur van 45 graden. De westelijke bron heeft juist heel helder én heel heet water.

Blesi warmwaterbron bij de geisers van ijsland
Blesi ©Wegwijsnaar.nl
geisers in IJsland
©Wegwijsnaar.nl

De geur van waterstofsulfide

De omgeving is magisch, maar als je er eenmaal loopt krijg je ook te maken met een vrij penetrante geur.🤢👃 Geothermische gebieden hebben de geur van waterstofsulfide, die wordt vergeleken met de geur van rotte eieren.🥚 Deze geur is het resultaat van bacteriën die zwavelhoudende verbindingen afbreken. Hoewel het een vrij bijzonder luchtje is, hoort het wel echt bij de ervaring van een geothermisch gebied. Eén tip! Zorg dat je iets bij je hebt wat je voor je neus kan houden, zoals een sjaal. Vaak is het even wennen en daarna valt het (meestal) mee.

Een bezoek aan de geisers

Het geothermische gebied is geweldig voor een wandeling, onderweg kom je langs verschillende warmwaterbronnen en geisers. Het is een surrealistische omgeving en echt een must see! Beklim ook zeker de heuvel Laugarfell. Boven op heb je een prachtig uitzicht over de actieve geisers van IJsland.🤩Bij de ingang van het park zit een informatiecentrum met een museum. Hier kom je meer te weten over het seismische activiteit, de flora en fauna van de vallei en natuurlijk alles over geothermische activiteiten. Er zit hier ook een klein zelfbedieningsrestaurant, ideaal voor een lunch of snack.

Tip! Bij de Haukadalur vallei zit ook het oudste houten kerkje van IJsland, de Haukadalskirkja. Om deze te bereiken sla je bij het informatiecentrum rechtsaf en neem je vervolgens de eerste weg links.

geisers ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Insider tip: Kualaug hot spring

Vlakbij de geisers Strokkur en Geysir zit de Kualaug warmwaterbron. Het is de op één na warmste van IJsland en is omgeven door de prachtige natuur. Wil je de drukte van de beroemde geisers ontwijken én een unieke ervaring, dan is dit een aanrader.😊 Het water is ongeveer 40 graden, perfect om helemaal te ontspannen. Je waant je hier een beetje in de wildernis. Het is namelijk een echte puur-natuur-warmwaterbron, en daarmee zeker wel een van de mooiste warmwaterbronnen van IJsland. Sommige mensen vinden de waterbron daardoor erg modderig. Hou je daar niet van? Dan kun je hem beter overslaan. Maar het water is hartstikke schoon en het is een bijzondere belevenis. Het is geen hele grote warmwaterbron, maar vaak zijn er ook niet veel mensen te vinden.
Tip: neem geen zwemkleding mee wat een lichte kleur heeft (zoals wit).

Zo kom je bij de Kaulaug hot spring: De hot spring ligt twee kilometer voorbij de geisers aan de linkerkant van de F333. Je kan parkeren bij de kerk en vanaf daar maak je een korte wandeling. 📍 Dit is de exacte locatie.

Beste tijden om de geisers van IJsland te bezoeken

De activiteit van geisers vertoont seizoensgebonden variaties, waarbij de wintermaanden vaak de meest spectaculaire uitbarstingen bieden 🤩 Daarnaast geeft de sneeuw een extra dimensie aan de omgeving. Wil je het liefste de drukte omzeilen in de zomer én een unieke ervaring? Bezoek de geisers van IJsland dan midden in de nacht. In IJsland wordt het in de zomer niet donker, maar je bent wel rond dit tijdstip nagenoeg de enige op deze prachtige plek.

Tip! De beste reistijd om IJsland te bezoeken is in de zomer, maar IJsland is in de winter ook echt een aanrader!

De geisers van IJsland als onderdeel van de Golden Circle route

De geisers in Haukadalur vormen een onderdeel van de Golden Circle route. Dit is een populaire route omdat er veel grote bezienswaardigheden in IJsland langs de route liggen. Ze liggen in een cirkel, waardoor het heel praktisch is. Andere grote bezienswaardigheden die ook langs de Golden Circle liggen zijn de Gullfoss-waterval en het Thingvellir National Park. Je kunt de route in één dag rijden, maar het is nog leuker om dit te verspreiden. Langs de route zitten allerlei hotels en zo heb je ook langer de tijd bij alle bezienswaardigheden en natuurfenomenen. Verblijf je in Reykjavik? Dan kan je met een georganiseerde tour op pad gaan, zo hoef jij alleen maar te genieten!

Hotels in de buurt bij de geisers

Hotel IJsland geisers

Litli Geysir Hotel

Op slechts 200 meter van de wereldberoemde Geysir overnachten, het kan hier. Lopend kan je naar één van de topbezienswaardigheden van IJsland, wat vrij uniek is. De locatie is geweldig en de omringende natuur is prachtig.🤩

De kamers in het kleinschalige hotel zijn comfortabel en van alle gemakken voorzien. Het hotel is deel van het Geysir Hotel, waar in de ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet op je staat te wachten. In de zomer kan je ‘s nachts naar de geisers voor een unieke ervaring en in de winter is de kans groot dat je het noorderlicht kunt zien. Daarnaast zit er een golfbaan om de hoek en kan je in het hotel verschillende spelletjes lenen.

Er is een gratis parkeergelegenheid en ook voor het diner kan je terecht in het naastgelegen hotel. Kortom, een perfecte accommodatie als je de geisers wilt zien!😊

Dit hotel heeft een beoordeling van 8.7 op Booking.com
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

Hotel bij de geiser van IJsland

Hotel Geysir

Het ‘hoofdhotel’ bij de geisers en de Haukadur vallei is Hotel Geysir. Met een ligging recht tegenover de Strokkur geiser loop je in enkele minuten naar deze wereldberoemde plek.

Het hotel heeft een luxe uitstraling en een gemoedelijke sfeer. Er zijn verschillende soorten kamers beschikbaar, van standaard tweepersoonskamers tot suites. Daarnaast is er een tuin, restaurant en gezellige bar. Iedere ochtend staat er een uitgebreid ontbijt voor je klaar.😊

Als je geluk hebt, heb je een kamer met uitzicht op de geisers en de vallei. Maak je geen zorgen, ook vanuit de andere kamers heb je een geweldig uitzicht. Dit is een perfecte tussenstop als je de Golden Circle route rijdt, maar ook als je het zuiden van IJsland gaat ontdekken.😍

Dit hotel heeft een beoordeling van 9.3 op Booking.com
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

Veelgestelde vragen over de Geisers in IJsland

Is een geiser gevaarlijk?

Over het algemeen zijn geisers veilig om te bekijken, maar het is belangrijk om wel voorzichtig te zijn. Dichtbij genoeg komen om de geiser te voelen, is sterk af te raden vanwege het hete water en de stoom.

Hoe kom je bij de geisers?

De geisers in Haukadalur zijn gemakkelijk bereikbaar met de (huur)auto, zelfs zonder een 4×4. Het gebied is goed verbonden met de hoofdwegen en parkeren is over het algemeen gratis. Vanaf Reykjavik is het ongeveer 100 kilometer rijden.

Is toegang en parkeren gratis?

Ja, toegang tot de geisers en parkeren in het gebied zijn (nog wel) gratis 🙂 Maar dit kan zomaar veranderen.