Gletsjer hike doen op IJsland

Eline Door Eline

Als je naar IJsland gaat is een gletsjer hike iets wat je absoluut moet doen! Wij vonden dit hét hoogtepunt van ons bezoek aan IJsland! 😍 Een gletsjer is van een afstand al ongelooflijk mooi, maar als je op de gletsjer zelf staat is het nog 1000x mooier. Dit is iets wat je in andere landen niet zo makkelijk kunt doen en over een aantal jaar zijn er misschien helemaal geen gletsjers meer op IJsland! Hier delen we onze ervaring en tips die je kunt gebruiken als je zelf een gletsjer hike gaat boeken.

🎟️ Tip: wil je de gletsjer hike doen die wij deden? Wij boekten hier onze gletsjer hike 😊

Gletsjer hike doen op IJsland


gletsjer hike doen op ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Waar kun je het beste een gletsjer hike doen?

Op IJsland kun je eigenlijk op 2 gletsjers een gletsjer hike doen.

Een van de meest geschikte gletsjers voor een gletsjer hike is de Vatnajökull gletsjer. Dit is de grootste gletsjer van IJsland. Hij ligt een beetje in het zuid-oosten van IJsland. Rondom deze gletsjer vind je ook Diamond Beach en het gletsjermeer Jökulsárlón. Het ligt in een groot nationaal park, waar je ook de Svartifoss waterval vindt. Dit is een van de mooiste watervallen op IJsland.
Op deze gletsjer worden veel gletsjer hikes georganiseerd en is een uitstekende locatie (wij deden hier ook onze gletsjer hike, zie verderop in het artikel). 🎟️ Hier kun je een gletsjer hike op de Vatnajölull gletsjer boeken.

Een andere gletsjer die zeer geschikt is voor een gletsjer hike is de Mýrdalsjökull gletsjer. Deze gletsjer ligt in het zuiden van IJsland, vlakbij het leuke dorpje Vík í Myrdal. Hier doe je een gletsjer hike op de Sólheimajökull. Dat is een van de uitlopers van deze gletsjer. Een gletsjer hike op deze plek is vooral handig als je in Reykjavik of Vík verblijft en niet heel ver richting het oosten van IJsland gaat rijden.
Ook is het hier vaak wat goedkoper (maar het verschilt niet heel veel in prijs).
🎟️ Boek hier je ticket voor een gletsjer hike op de Sólheimajökull gletsjer.

gletsjers op IJsland
Gletsjers op IJsland ©Wegwijsnaar.nl

Zo ziet een gletsjer hike op IJsland eruit (onze ervaring)

Wij gingen een gletjser hike doen op de Skaftafell gletsjer. We reden naar het Skaftafell visitor centre. Hier bevindt zich ook het huisje van de touroperator waar wij onze gletsjer hike hadden geboekt.
Als eerste worden je wandelschoenen beoordeeld. Je moet stevige wandelschoenen hebben waarbij je enkels ondersteund worden. Hier zijn ze (heel terecht) vrij streng in. Veiligheid staat voorop!
Onze schoenen waren niet geschikt, dat wisten we wel. Maar we konden geschikte schoenen huren.

Tip: je kunt ook andere kleding huren als je dat nodig hebt. Naast schoenen huurden wij ook een regenbroek, omdat we die zelf niet hadden. Het weer was wisselvallig, we wilden niet het risico nemen dat we natgeregend zouden worden.

Verder krijg je hier spike schoenen en een pikhouweel. Deze zijn inbegrepen in de prijs van de hike 😊 Daarna gingen we naar de bus. Het was vanaf daar ongeveer 15 minuutjes rijden naar de juiste gletsjertong waar we zouden hiken.

🎟️ –> Boek dezelfde gletsjer hike als wij

Vanuit de bus zie je de gletsjer al verschijnen. Het is een bizar idee dat je daar straks op gaat hiken!
Als we de bus uitstappen worden we opgedeeld in groepjes van maximaal 15. Elk groepje krijgt een eigen gids. Wij hadden een hele leuke gids uit Slovenië. Hij sprak heel goed Engels, was enthousiast en maakte leuke grapjes. Hij was 100% geschikt voor het werk wat hij doet.

We begonnen met een voorstelrondje. Dat klinkt heel suf, maar het bleek eigenlijk heel leuk te zijn. We moesten allemaal 3 dingen over onszelf vertellen: onze naam, onze nationaliteit en 1 ding over onszelf.
Hierdoor kwamen we erachter dat er ook andere Nederlanders in ons groepje zaten. We raakten meteen aan de praat over wat we over onszelf hadden gezegd. We stonden nog niet eens op de gletsjer en we hadden het al heel erg naar ons zin 😊

Eerst kregen we een uitleg over hoe een gletsjer werkt, dat zie je onze gids hieronder op de foto doen. Daarna was het tijd om onze spike schoenen aan te trekken 😊

uitleg over hoe een gletsjer werkt
Uitleg over hoe een gletsjer werkt ©Wegwijsnaar.nl
gletsjer hike ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Nu was het tijd voor het echte werk: we gingen de gletsjer op!! Het begin van de gletsjer is nog redelijk vlak, maar hoe meer je naar boven gaat hoe steiler het wordt. Op een gegeven moment moet je echt stukken gaan klimmen. Het uitzicht is adembenemend!! 😍 Zoiets heb ik nog nooit gezien!

🎟️ Tip: wil je de gletsjer hike doen die wij deden? Wij boekten hier onze gletsjer hike 😊

gletsjer bewandelen ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Wij hadden een ‘wonder’ tour geboekt, wat betekent dat je meer over het onderste gedeelte van de gletsjer blijven ‘wanderen’ (wandelen). Maar onze gids houdt van avontuur en was super enthousiast om ons meer te laten zien dan dat. Hij checkte of de groep het aankon en nam ons een stukje hoger mee de gletsjer op. Hier besef je ook hoe ongelooflijk groot de gletsjer is. Het is voor mensen niet mogelijk om naar de top van de gletsjer te klimmen. Daarvoor is het te uitdagend. Onze gids is een echte liefhebber en maakt zelf regelmatig uitdagende klims naar boven.

klimmen op de gletsjer wandelen
©Wegwijsnaar.nl
gletsjer hike ijsland
©Wegwijsnaar.nl
gletsjer beklimmen ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Naar boven klimmen lijkt uitdagend, maar naar beneden gaan is technisch uitdagender. Onze gids legde ons heel goed uit hoe we op een veilige manier konden uitdagen. Er waren 2 opties: naar achteren leunen als een cowboy of via een trappetje in het ijs naar beneden. Hier onder zie je onze gids uitleggen hoe je via een ’trappetje’ naar beneden gaat. Daarna mocht iedereen het proberen. Iedereen uit de groep was super supportive. Als iemand een mooie afdaling maakte reageerden ze daar enthousiast op (vooral de Amerikanen uit de groep 😜).

🎟️ Tip: wil je de gletsjer hike doen die wij deden? Wij boekten hier onze gletsjer hike 😊

gletsjer hike gids wandeling over een glacier
©Wegwijsnaar.nl

Onze gids leerde ons ook veel over de gletsjer. Hij leerde ons bijvoorbeeld ook dat je het smeltwater kunt drinken. Het is het 3e puurste water ter wereld!! Het water is zo puur dat er niet eens mineralen in zitten. Mineralen komen pas in het water als het water contact maakt met aarde, modder en planten onderaan de gletsjer. We zijn uiteindelijk dik 2,5 uur op de gletsjer geweest.

water drinken van de gletsjer
Gletsjer water drinken

Eenmaal terug bij het basecamp konden we nagenieten van deze geweldige activiteit. Het was echt een hoogtepunt van onze IJsland reis 🤩 We verbleven om de camping bij Skaftafell, een van de beste campings op IJsland.

Waar kan ik een gletsjer hike op IJsland boeken?

Als je een gletsjer hike op IJsland wil gaan maken is het sowieso een aanrader om je gletsjer hike van tevoren te boeken. Je weet dan zeker dat er een plekje is. Je gaat namelijk altijd met een kleine groep de gletsjer op. Als de groep vol zit, zit hij vol. Reserveer dus gewoon van tevoren, dan weet je waar je aan toe bent.

Verblijf je in de buurt van Reykjavik of Vík? –> Boek dan deze gletsjer hike 🎟️
Je krijgt alle benodigde spullen. Als het gaat regenen is het slim om wat regenkleding aan te doen (als je een waterdichte jas hebt is het sowieso fijn om die aan te doen, maar het is geen must). Als je goede wandelschoenen hebt kun je die dragen. Anders kun je goede wandelschoenen daar huren. Je enkels moeten goed ondersteund worden door de schoenen, dat checken ze ook echt.

Ben je in de buurt van de Vatnajökull gletsjer? –> Dan kun je hier een gletsjer hike boeken 🎟️
Deze gletsjer ligt dus wat meer richting het oosten in vergelijking met de Mýrdalsjökull gletsjer.
Afhankelijk van je planning kun je kiezen op welke twee gletsjers je de hike wil doen. Er zit geen verschil tussen. Beide gletsjers zijn prachtig! 🤩

Veelgestelde vragen

Waar kan ik het beste een gletsjer hike boeken?

Wij raden je aan om even rond te kijken hier op Get your Guide. Hier staan allerlei verschillende tours. Zo kun je kijken welke tour het beste bij jou past. Het voordeel hiervan is dat je veel keuze hebt, maar ook dat je het nog makkelijk kunt annuleren als het toch niet uitkomt.

Welke kleding moet ik aan als ik een gletsjer hike wil doen?

Het is belangrijk om warme kleding aan te doen wat lekker zit. Daarnaast zouden wij zeker aanraden om regenkleding aan te doen. Ten eerste omdat het weer op de gletsjer onvoorspelbaar is en ten tweede omdat het ijs je ook nat kan maken. Vergeet ook zeker geen muts, want met de koude wind op de gletsjer wil je je hoofd graag warm houden.

Is een gletsjer hike veilig?

Ja, een gletsjer hike is zeker veilig. De gidsen zijn goed getraind en weten precies waar ze wel- en niet kunnen komen met een groep mensen. Toch is een gletsjer hike nooit zonder risico, hou dat in gedachten. Let ook op je eigen veiligheid. Er zijn veel gaten waar water in verdwijnt. Je wil daar zelf niet in verdwijnen. Blijf uit de buurt van grote gaten. Maar de gids wijst je daar ook voldoende op en loopt met een boog om de gaten heen.

Wat als het slecht weer is?

Een gletsjer hike gaat wel door als het een beetje regent. Als het heel hard regent of waait wordt hij verplaatst of geannuleerd. Onze gletsjer hike werd ook een paar uur verplaatst in verband met de weersvoorspellingen. Je krijgt hier heel tijdig bericht van en je krijgt ook heel duidelijk te horen wanneer de gletsjer hike wel plaatsvindt. De communicatie is top!

Hoe groot zijn de groepen maximaal?

De groepen bestaan uit maximaal 15 mensen per gids. Dat is belangrijk in verband met de veiligheid. Maar wij hadden echt veel minder mensen per gids (ongeveer 8). Er waren in totaal 4 gidsen beschikbaar en de groep werd opgedeeld in kleinere groepjes.

Op welke gletsjer ga je hiken?

De gletsjer hike die wij gedaan hebben was op de Falljökull gletsjer tong. Dat is een ‘uitsteeksel’ van de grote Skaftafell gletsjer. Je kunt er ook voor kiezen om te wandelen over de Sólheimajoküll gletsjer bij Vík (zie hier).

Kun je een gletsjer hike ook in de winter doen?

Ja, zeker. Je kunt ook tijdens de winter op IJsland een gletsjer hike boeken. Sterker nog, de gletsjers zijn dan heel indrukwekkend en de omgeving is prachtig! 😍

Meer lezen over IJsland

– Diamond Beach
– Hveravellir geothermisch gebied en hotspring (langs de F35)
– Reykjadalur hotspring (vlakbij de Golden Circle)
– De Golden Circle
Paardrijden op IJsland
Beste campings IJsland