20x de mooiste watervallen op IJsland

Suuz Door Suuz

IJsland is het land van de watervallen. Dat komt omdat er veel gletsjers in IJsland te vinden zijn. Deze gletsjers hebben het hele jaar door veel smeltwater. Dit smeltwater vormt een rivier en op sommige plekken moet het water een grote afstand naar beneden afleggen. Dat gebeurt dan in de vorm van een waterval. In dit artikel zetten we de mooiste watervallen op IJsland voor je op een rijtje 😊 In deze lijst zul je wat bekende watervallen tegenkomen én wat onbekende watervallen.

Tip: wist je dat je ook een hele gave gletsjer hike in IJsland kunt doen 😊 Er zijn zoveel mooie plekken op IJsland!

Tip: er is een waterval in oost-IJsland die nog niet genoemd wordt in dit artikel, maar die zeker de moeite waard is. Dat is de Klifbrekkufossar waterval.

Mooiste watervallen op IJsland


1. Gullfoss: een van de meest bezochte watervallen in IJsland (op de Golden Circle)

De waterval Gullfoss is één van de meest bezochte watervallen in IJsland en maakt deel uit van de beroemde Golden Circle route. De letterlijke vertaling van Gullfoss is ‘Gouden Waterval‘. Deze naam is gegeven doordat er heel vaak regenbogen zijn te zien in het opspattende water 🌈
Het water valt met een hoop kabaal en opspattend water zo’n 32 meter naar beneden!! Het is zeer spectaculair om te zien. De waterval is onderdeel van de Hvitá-rivier. De letterlijke vertaling hiervan is ‘Witte rivier‘. Het water stroomt uiteindelijk verder naar het leuke stadje Selfoss.

Gullfoss is gemakkelijk bereikbaar en er is een goede parkeergelegenheid in de buurt. Vanaf de bovenste parkeerplaats heb je een geweldig uitzicht op de waterval en kan je gemakkelijk naar het bezoekerscentrum. Vanaf de onderste parkeerplaats kan je via een houtentrap vlakbij de waterval komen. Door het water kan het hier redelijk glad zijn, dus let goed op!

Vanuit Reykjavik rijd je makkelijk naar Gullfoss. Het is vanaf Reykjavik ongeveer 1 uur en 45 minuten rijden met de auto. Je hebt geen 4×4 auto nodig. Zoals we al eerder benoemden, ligt de waterval op de Golden Circle. Het idee van de Golden Circle is dat je het in 1 dag kunt rijden vanuit Reykjavik. Je eindigt dan ook weer terug in Reykjavik. Lees er hier meer over.

📍 Golden Circle. Zie hier exacte locatie.

Gullfoss
Gullfoss
gullfoss
Gullfoss in de winter

2. Öxarárfoss: waterval in het Thingvellir National Park

In het prachtige Thingvellir National Park in het zuiden van IJsland vind je deze relatief onbekende waterval. Hier hoef je niet dezelfde drukte te verwachten bij de Gulfoss en eigenlijk is dat ook weleens heel prettig. De waterval is te vinden in de Alamannagjá-kloof, waardoor het is omgeven door imposante rotsformaties. In de winter is deze waterval vaak volledig bevroren! Hoe bijzonder is dat?! 🥶

Vanaf de parkeerplaats van het natuurpark loop je in een vrij korte wandeling naar de waterval. Verder kun je nog een wandeling maken door het park 🙂

Wist je dat: je in dit nationale park kunt snorkelen tussen 2 tectonische platen? Snorkelen kan in de bekende Silfra kloof. Het is een grote aanrader als je iets spectaculairs wil doen in IJsland. Het water in deze kloof is extreem helder, waardoor je veel kunt zien 🐟

📍 Golden Circle. Zie hier exacte locatie.

Öxarárfoss
Öxarárfoss waterval ©Wegwijsnaar.nl

3. Brúarfoss

Iets meer in het westen van IJsland is de Brúarfoss waterval te vinden. Deze waterval is een opvallende verschijning met zijn heldere turqouise kleur. Daarmee is het een van de mooiste watervallen op IJsland.

Het water komt over de rotsen en stenen, maar om dit te bereiken moet je eerst een korte wandeling maken van zo’n 3 kilometer door de Breiðárdalur-vallei. Je parkeert de auto bij de parkeerplaats bij de Brúará-rivier en vanaf hier wandel je door een schilderachtig landschap. Het water komt rechtstreeks van de Langjökull gletsjer, dus een duik in dit ijskoude water is niet bepaald een aanrader 😜

📍 Dit is de locatie waar de wandelroute naar deze waterval begint
📍 Golden Circle. Zie hier exacte locatie.

Brúarfoss mooiste watervallen op IJsland
Brúarfoss waterval

4. Glymur: op één na hoogste waterval van IJsland

Hou je wel van een flinke wandeling? 😏 Deze waterval bereik je na een hike van 7 kilometer, maar wel met enkele zeer steile delen. Dat klimmen is niet vreemd, deze waterval is met zijn 196 meter de op één na hoogste van heel IJsland. Je hebt vanaf hier én tijdens de wandeling de meest prachtige uitzichten 😍

Vanaf Reykjavik rij je ongeveer in een uur naar deze geweldige plek. Neem de ringweg 1 richting het noorden. Sla vervolgens rechtsaf naar route 47. Rij door tot het einde van het fjord. Hier sla je rechtsaf tot het einde van de weg. Vanaf hier moet je het laatste gedeelte lopen. Je kan de route op twee manieren wandelen, maar wij raden de zuidkant aan. Zo heb je de beste uitzichten onderweg. Goede schoenen en voldoende snacks is een must, aangezien je zo’n 3 uur onderweg bent.

📍 Zuid-West IJsland (Highlands). Zie hier exacte locatie.

Glymur

5. Goðafoss: mooie waterval op de Diamond Circle

In het noorden van IJsland kom je veel minder toeristen tegen, maar de natuur is ook hier adembenemend. Zo ligt de Goðafoss op de Diamond Circle route en dit is zeker een aanrader. Deze brede waterval is onderdeel van de Skjálfandatfljót-rivier en staat ook wel bekend als de ‘Waterval der Goden‘. De ligging is vrij ideaal, namelijk vlakbij de Ringweg én met een parkeerplaats in de buurt. Een lange wandeling is dus niet nodig! 

Tip! In Noord-IJsland kan je onder andere goed het noorderlicht spotten, een walvistour doen én is het pittoreske stadje Akureyri een aanrader 😊

📍 Noord-IJsland, Diamond Circle. Zie hier exacte locatie.

Goðafoss mooiste watervallen in ijsland
Goðafoss

6 & 7. Aldeyjarfoss & Hrafnabjargafoss

Op een kleine 30 kilometer van de Goðafoss waterval liggen de watervallen Aldeyjarfoss & Hrafnabjargafoss. Ben jij in de zomer in IJsland? Wat een geluk, in deze periode kan je deze twee watervallen goed bezoeken. Maar ook in de winter is een bezoek de moeite waard. Met een stoere 4×4-auto rij je over de Sprengisandur, een route die dwars door de natuur loopt en wat op zichzelf al een geweldige ervaring is 😍 Het zijn twee afgelegen watervallen en alleen te bereiken met een beetje inspanning. De ongerepte natuur in het noorden van IJsland is iets wat je nergens anders zult zien. 

📍 Highlands van IJsland. Zie hier exacte locatie.

Tip: Aldeyjarfoss is een van onze favoriete watervallen in IJsland en zéér spectaculair met een drone.

Tip: Lees ook al onze tips over het huren van een auto op IJsland. Wij raden absoluut aan om een 4×4 auto te huren, omdat je dan alle plekken in IJsland kunt bezoeken. Zonder een 4×4 kun je bepaalde wegen niet nemen.

Aldeyjarfoss
Aldeyjarfoss

8 & 9. Dettifoss & Selfoss

In het Jökulsárgljúfur National Park zit de meest krachtige waterval van Europa: de Dettifoss-waterval. Met een breedte van maar liefst 100 meter zorgt dit voor een imposant beeld! Er gaan verschillende paden naar verschillende uitzichtpunten. Zeker vanaf de hogergelegen delen heb je een adembenemend beeld op deze magische waterval 😍

Dettifoss
Dettifoss, de meest krachtige waterval in Europa

Op een klein stukje wandelen ligt ook Selfoss, een meer sierlijke waterval. Ga vanaf Dettifoss stroomopwaarts en na ongeveer 1,5e kilometer bereik je een prachtig uitzichtpunt.

Goed om te weten: Selfoss is zowel de naam van een waterval als een stadje in IJsland. De waterval ligt in het noorden, het stadje in het zuiden van IJsland.

selfoss waterval
Selfoss waterval

De watervallen zijn gelegen in Noord-IJsland en kunnen een leuke toevoeging zijn aan de Diamond Circle-route. Je kan via twee wegen ze bereiken, maar hou er rekening mee dat je de weg aan de oostzijde (862) alleen kunt bereiken met een 4×4 auto.

📍 Noord-IJsland, bij de Diamond Circle in de buurt. Zie hier exacte locatie.

10. Hafragilsfoss

In de buurt van de twee voorgaande watervallen zit deze kleinere, Hafragilsfoss. Het is een veel minder bekende en kleinere, maar wel een hele mooie plek. Zeker in het laagseizoen is de kans groot dat je bijna helemaal alleen bent bij deze waterval 😍 Je kan vanaf Dettifoss gemakkelijk naar deze waterval lopen, maar ook met de auto kan je off-road vrij dichtbij komen.

Vanaf deze waterval in IJsland heb je een geweldig uitzicht over de omliggende canyon. Het is een uniek stukje natuur! Als je via de westkant van Dettifoss de wandeling maakt richting Hafragilsfoss dan zie je aan de overkant van het water een opengelegde lavagang.

Deze waterval zie je wel het beste vanaf een afstandje, zoals op de foto hieronder.

📍 Noord-IJsland (bij de Diamond Circle). Zie hier exacte locatie.

11. Skógafoss & Waterfall Way

In het zuiden van IJsland zit één van de meest iconische watervallen van het land. Het water komt met een enorme vaart naar beneden en regelmatig verschijnt er een prachtige regenboog. Vergeet ook zeker geen camera, dit is een zeer fotogenieke locatie. De waterval is goed te bereiken met de auto, het openbaar vervoer én verschillende georganiseerde tours vanuit Reykjavik.

Wist je dat: de Skógafoss ook het décor is van een scene in Game of Thrones? De liefhebbers zullen het zeker herkennen!

Skógafoss

Tip! Vanaf hier kan je ook het noorderlicht in IJsland goed zien én dit is een leuke combinatie met de Katla Ice Cave

De waterval kan je ook vanaf boven bekijken, aan de rechterkant gaat een pad naar boven. Eenmaal daar kan je ervoor kiezen om een prachtige wandeling te maken langs de Skógá-rivier het binnenland van IJsland in. Dit is géén circulaire route, waardoor je dezelfde weg terug loopt. Geen probleem, in deze omgeving is het zeker geen straf. Onderweg is er één berghut waar je kan overnachten en dat wil je wel met een enkele route van 22 kilometer. Let op! De wandelroute is alleen geopend tussen juni en augustus. 

📍 Zuid-IJsland. Zie hier exacte locatie.

12. Seljalandsfoss: de waterval waar je achterlangs kunt lopen

Heb je altijd al eens achter een waterval door willen lopen? Dit is je kans! 🤩 Bij de Seljalandsfoss-waterval loopt er een pad achter de waterval door!! Het is zeer indrukwekkend omdat dit een hele grote waterval is. Je kunt zo dichtbij komen dat je ook écht ervaart hoe ongelooflijk veel water hier naar beneden komt en met wat voor kracht en snelheid!!

Seljalandsfoss waterval mooiste watervallen op ijsland
©Wegwijsnaar.nl
Seljalandsfoss waterval
Achter de waterval ©Wegwijsnaar.nl

Om de waterval te bezoeken kun je met je (huur)auto parkeren op het nabijgelegen parkeerterrein. Het kan hier erg druk zijn omdat dit een van de meest populaire watervallen op IJsland is. De waterval ligt ook in het zuiden van IJsland en dichtbij de Golden Circle. Daardoor brengt 90% van de toeristen hier wel een bezoek.

Via een korte wandeling kom je bij de waterval. Het pad loopt helemaal achter de waterval door. Aan de zijkanten is de kans heel groot om nat te worden. Aan de achterkant van de waterval heb je fenomenaal uitzicht!! 😍 Je kunt er zelfs nog voor kiezen iets naar beneden af te dalen om dichtbij het water te komen.

Tip: Trek wel waterdichte kleding aan, want de kans is groot dat je geen droge kleren houdt ☔️

Wist je dat deze waterval in het donker is verlicht? Het is een bijna magisch beeld! Overdag heb je bij helder weer uitzicht op de Westland-eilanden.

De weg terug was bij ons érg nat (zie de foto hieronder waar dat kindje in een gele regenjas staat). De wind stond richting het pad waardoor een groot deel van het water van de waterval over het pad kwam. Dat zorgde ervoor dat je zéker niet droog aan de andere kant aankwam haha.

📍 Zuid-IJsland. Zie hier exacte locatie.

Seljalandsfoss waterval waar je achterlangs kunt lopen ijsland
©Wegwijsnaar.nl
Seljalandsfoss waterval waar je achterlangs kunt lopen ijsland
Dit is waarom regenkleding wel handig is om aan te doen ©Wegwijsnaar.nl

13. Gljúfrabúi: onze favoriete waterval in IJsland

Niet ver van de Seljalandsfoss zit deze minder bekende waterval. De Gljúfrabúi is misschien minder bekend, maar zeker niet minder indrukwekkend. Sterker nog, dit is misschien wel onze favoriete waterval van IJsland! 😍 Voor veel mensen staat hij ook zéker in de top 3 van mooiste watervallen op IJsland. Dat komt omdat de Gljúfrabúi in een soort canyon/kloof te vinden is. De letterlijke vertaling is ‘kloofrivierwaterval’ en die naam dekt de lading zeer goed.

Als je een waaghals bent kun je het water in gaan om nóg dichter bij de waterval te komen. Via een smalle opening in de rotsen kun je hier dichtbij komen. Hiervoor heb je hele goede schoenen nodig. Je loopt namelijk door het stromende water heen. Het zou dus comfortabel zijn als je waterdichte schoenen hebt. Ook is regenkleding erg prettig. In het water liggen rotsen en stenen. Let er altijd op of het veilig is om dichterbij de waterval te komen. Je doet dit geheel op eigen risico.

Maar als je het risico aandurft en het water hebt getrotseerd heb je wel spectaculair uitzicht op de waterval!!! 🤩 Het is een bijna mystieke ervaring. Ook tijdens de winter in IJsland is deze waterval echt prachtig!! ❄️

Vanaf de Seljalandsfoss waterval loop je in een vrij korte wandeling hier naar toe. Het is ongeveer 600-800 meter lopen. Veel toeristen doen dit niet, waardoor het hier een stuk rustiger is.

📍 Zuid-IJsland. Zie hier exacte locatie.

Gljúfrabúi mooiste watervallen in ijsland
Gljúfrabúi waterval
Gljúfrabúi mooiste watervallen in ijsland
Gljúfrabúi waterval

14. Kvernufoss: onbekende waterval waar je ook achter kunt lopen

Om de hoek van de zeer populaire Skogafoss zit de kleinere Kvernufoss. Het grote publiek heeft deze plek gelukkig nog niet bekend, dus de kans is groot dat je hier (bijna) helemaal alleen bent! De waterval zit op een prachtige plek en is omgeven door veel groen. Het is de kleine versie van de Seljalandsfoss, aangezien je hier ook achter de waterval kan lopen.

Deze onbekende waterval in IJsland is gelegen op een kilometer van de Skogafoss en je kan vanaf hier een wandeling maken. Het is ook mogelijk om voorbij deze waterval te rijden en dichterbij te parkeren. Voorbij het Skogar Museum is een parkeerplaats en vanaf hier loop je in een vrij korte tijd naar de waterval. 

Tip! Vergeet je camera niet, hier kan je hele mooie foto’s maken!

📍 Zuid-IJsland. Zie hier exacte locatie.

Kvernufoss waterval ijsland
Kvernufoss Waterval

15. Svartifoss: waterval met zwarte basaltkolommen

Voor de hike-liefhebbers onder ons is deze waterval heel leuk! 😊 In een wandeling van ongeveer 1,5 uur vanaf de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum loop je door het prachtige landschap van het Skaftafell National Park naar de waterval. 

Op de route naar Svartifoss
Op de route naar Svartifoss ©Wegwijsnaar.nl
Op de route naar Svartifoss ©Wegwijsnaar.nl
Dit is niet Svartifoss, maar een andere waterval op de route ©Wegwijsnaar.nl

De waterval is ongeveer 20 meter hoog en doet zijn naam eer aan, de vertaling is namelijk ‘zwarte waterval’. Het is omgeven met zwart basaltgesteente. De unieke kolommen zijn ontstaan doordat het lava op een hele langzame manier is afgekoeld. Het geeft deze waterval zo’n bijzondere vibe! 😍 Vanaf een brug heb je geweldig uitzicht op de waterval en neem ook zeker even de tijd om het bijzondere gesteente te bekijken.

📍 Zuid-IJsland. Zie hier exacte locatie.

Svartifoss mooiste watervallen op ijsland
Svartifoss waterval ©Wegwijsnaar.nl
Svartifoss mooiste watervallen op ijsland
Svartifoss waterval ©Wegwijsnaar.nl

16 & 17. Hálifoss & Grannifoss

In het binnenland van IJsland vind je de op twee na hoogste waterval van het land, Hálifoss. Met zijn 122 meter hoogte is het een enorm indrukwekkende plek! Beide watervallen zijn te vinden in het Fjallabak Nature Reserve en dit natuurpark heeft spectaculaire landschappen.

Een klein stukje naast de Hálifoss ligt de rustigere waterval Grannifos, wat in het IJslands ‘buurman’ betekent. De beide watervallen komen vanuit één rivier, de Fossá. Deze splitst zich 500 meter stroomopwaarts op en zo komen er twee watervallen naar beneden. 

Je kunt deze watervallen het best van boven bekijken. Er is geen hekje, dus wees voorzichtig. Je kunt er ook voor kiezen de klim naar beneden te maken.

Let op! Deze watervallen zijn alleen te bereiken met een 4×4-auto. De gravel weg er naartoe is erg hobbelig, dus probeer rustig te rijden. Vanaf de parkeerplaats zie je de watervallen al vrij snel liggen. Je kunt naar beneden afdalen, dan duurt de wandeling wat langer.

📍 Highlands van IJsland. Zie hier exacte locatie.

Hálifoss & Grannifoss
Hálifoss & Grannifoss

18. Sigöldugljúfur

In de zomermaanden kan je de Sigöldugljúfur bezoeken, een kloof met meerdere watervallen, een blauwe rivier en een geweldige omgeving. Deze is gelegen in het hoogland van IJsland, in het adembenemende Fjallabak Natuur Reservaat. De canyon ligt vrij afgelegen, waardoor het een must is voor de avontuurlijke reizigers onder ons. 

Tip! Combineer een tripje naar de Sigöldugljúfur met de Landmannalaugar. Dit is één van de mooiste wandelgebieden van heel IJsland en ligt slechts 24 kilometer bij de kloof vandaan.

Via een gravelpad kan je vlakbij de kloof komen. Bij de meeste normale huurauto’s is het niet toegestaan om op gravelpaden te rijden, dus laat je goed inlichten en kies misschien voor een 4×4. Vanaf de parkeerplaats is het een gemakkelijke wandeling van 1 kilometer om de watervallen te bereiken.

📍 Highlands van IJsland. Zie hier exacte locatie.

19. Kirkjufellsfoss: waterval bij de Krukjufell-berg

Op het Snæfellsnes-schiereiland in het westen van IJsland zit deze sierlijke waterval tegenover de iconische Krukjufell-berg. Deze is maar liefst 463 meter hoog!! Het is een must see, met name voor de fans van Game of Thrones én natuurlijk de natuurliefhebbers onder ons. Daarnaast is het niet één, maar zelfs 3 watervallen.

Tip! Ontdek ook zeker het pittoreske schiereiland. Van vulkanen tot schattige dorpjes en basaltformaties tot de vuurtoren Skálasnagaviti – het zal je zeker niet teleurstellen.

Deze prachtige plek is gemakkelijk bereikbaar met de auto, het is ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Reykjavik. Daarnaast gaan er ook verschillende tours naar toe. Vanaf de parkeerplaats loopt er een wandelpad door het gebied heen naar de waterval. Onderweg zie je de meest prachtige uitzichten en landschappen. Ohja, vergeet ook zeker niet je camera. Dit is één van de meest fotogenieke plekken van heel IJsland. In het donker is het magisch met het noorderlicht. Je kunt hier heel goed noorderlicht spotten.

📍 West-IJsland. Zie hier de exacte locatie.

Kirkjufellsfoss mooiste watervallen op ijsland
Kirkjufellsfoss

20. Dynjandi Waterfall

Met zijn 100 meter hoogte is dit de hoogste waterval in de westfjorden van IJsland. In verschillende trappen stort het water met een noodvaart naar beneden. De andere naam van deze waterval is ook wel de Fjallfoss. Stroomafwaarts zijn er maar liefst 6 andere watervallen, waardoor je er een dagvullend programma van kan maken 😜

Deze waterval ligt vrij afgelegen, dus het vergt wat meer inspanning om de plek te bereiken. Met de auto is het redelijk goed te doen, maar de wegen kunnen uitdagend zijn. De wandeling vanaf de parkeerplaats is slechts 700 meter, alleen klim je wel bijna 250 meter. Hordes toeristen ga je hier niet vinden. Wat ons betreft is dat alleen maar een plus, het maakt de plek nóg magischer 🙂

📍 West-IJsland. Zie hier exacte locatie.

Dynjandi Waterfall