De Golden Circle in IJsland

Eline Door Eline

De Golden Circle in IJsland is een van de hoogtepunten die je niet mag missen. Het wordt de Golden Circle genoemd omdat hier veel top bezienswaardigheden van IJsland dichtbij elkaar liggen. Je kunt ze dus makkelijk na elkaar bezoeken. In dit artikel delen we welke bezienswaardigheden op de Golden Circle liggen, wat je nog meer kunt verwachten en wat onze ervaringen waren toen wij de Golden Circle gingen bezoeken 😊

Tip! Ga je naar het noorden van IJsland? Dan is de Diamond Circle route een aanrader!

Golden Circle IJsland


Wat is de Golden Circle?

Op slechts 100 kilometer van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, ligt deze bekende autoroute. Het is één van de meest indrukwekkende routes die je je voor kan stellen en brengt je langs prachtige natuurverschijnselen en bezienswaardigheden. In totaal is de route zo’n 300 kilometer lang en, zoals de naam je al doet vermoeden, is de route een cirkel. Je komt dus uiteindelijk weer aan bij het beginpunt. 

Waarom is de Golden Circle een must-visit als je naar IJsland gaat?

Indrukwekkende landschap, watervallen, warmwaterbronnen, geisers en Reykjavik, do we need to say more? De Golden Circle laat je dé spectaculaire natuurverschijnselen zien van dit land. Op één route kom je eigenlijk alles tegen wat je tijdens je bezoek aan IJsland wilt zien. Daarnaast is het een perfecte tour om in één of meerdere dagen te doen, je kan er je eigen draai aan geven. Officieel zijn er 3 bezienswaardigheden, maar het is ook mogelijk om meerdere stops te maken. Zo is de Langjökull ijsgrot een mooie toevoeging aan de route!

Kun je dit met alle soorten auto’s rijden of je heb je een 4×4 nodig?

In principe is het niet nodig om een 4×4 te huren, tenzij je van plan bent om de route te gaan rijden in de winter. In die periode kunnen de wegen moeilijker begaanbaar zijn vanwege de sneeuw. Het voordeel van IJsland bezoeken in de winter is wel dat het in deze tijd minder druk is op de route en bij de bezienswaardigheden. De wegen zijn in de overige periodes meestal zeer goed begaanbaar 🙂  

Tip: Vind je het spannend om zelf met de auto te gaan rijden of wil je de route solo gaan doen? Dan is het ook mogelijk om een georganiseerde tours te boeken. Bijvoorbeeld de tour hieronder.
🎟️ Golden Circle halve dagtour vanuit Reykjavik

Hoe lang doe je over de Golden Circle?

Het fijne aan de Golden Circle is dat je dit compleet zelf kan bepalen. Het is zelfs mogelijk om de route in één dag te doen, vaak wordt dit gedaan tijdens een tussenstap onderweg naar Amerika. Toch raden we dat niet aan. Er is namelijk zoveel te zien, je kan gerust 4 dagen ervoor uit trekken. Zo heb je de tijd om alles goed te bekijken en te genieten van de rustige momenten bij bepaalde bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er genoeg overnachtingsplaatsen op de route. Je bent immers op vakantie, toch?

In grove lijnen kunnen we je een beetje vertellen hoelang je daadwerkelijk onderweg bent. Dit is wel compleet afhankelijk van de weeromstandigheden, de aantal stops onderweg en wat je allemaal wilt bezoeken als je de Golden Circle route gaat rijden.

  • Reykjavik naar Thingvellir National Park – 45 minuten.
  • Thingvellir National Park naar Geysir – 1 uur.
  • Geysir naar de Gullfoss waterval – 10 minuten.
  • Gullfoss waterval naar Kerid krater – 45 minuten.

Bezienswaardigheden langs de Golden Circle

Thingvellir National Park

Als eerste – of als laatste, afhankelijk of je de route linksom of rechtsom rijdt – kom je dit nationaal park tegen. Het is één van de drie nationale parken van IJsland en sinds 2004 is het opgenomen op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Er is hier onder andere het grootste meer van IJsland te vinden, verschillende lavavelden en mooie watervallen. Eén van die watervallen is Öxarárfoss, een 20-meter hoge waterval welke je vanaf zowel boven als onder kan bewonderen. Het is een van de mooiste watervallen in IJsland.

De belangrijkste bezienswaardigheid is Silfra, de kloof die is ontstaan doordat de twee tektonische platen van Europa en Noord-Amerika langzaam uit elkaar gaan. Het is een uniek fenomeen en eigenlijk een must see als je naar IJsland gaat.

Öxarárfoss Waterval in het Thingvellir nationaal park
Öxarárfoss waterval ©Wegwijsnaar.nl
thingvellir nationaal park ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Snorkelen in Silfra

De Silfra kloof kwam net al even aan bod, maar wist je ook dat je hierin kan snorkelen of duiken? Veel duikliefhebbers hebben deze plek hoog op hun bucketlist staan. Het water is hier zo helder, dat je 100 meter zicht hebt onderwater!! Het is de enige plek op de wereld waar het mogelijk is om tussen twee tektonische platen in te zwemmen.

Je hoeft geen ervaring te hebben met duiken, je kunt hier ook snorkelen 😊
🤿 –> Boek hier een tour om te snorkelen of duiken in Silfra

silfra snorkelen ijsland thingvellir

Wist je dat de ‘Wie is de mol?’-kandidaten hier in seizoen 12 hebben gesnorkeld?

Laugarvatn Fontana hot springs

Even wat ontspanning onderweg hoort er ook bij en dan ben je hier op de juiste plek. In deze warmwaterbronnen kom je even helemaal tot rust én ze staan bekend om hun helende werking. Er zijn verschillende baden en ieder met een eigen temperatuur, waardoor er zeker wat voor jou tussen zit. Voor de daredevils onder ons is het ook mogelijk om daarna een verfrissende duik te maken in het naastgelegen meer. 

Geysir en Strokkur: het hoogtepunt van de Golden Circle!

In dit geisergebied van IJsland vind je de geiser onder de geisers, Geysir! 😊 Alle geisers ter wereld danken zijn naam aan deze enorme heetwaterbron. De stoom kwam hier tot wel 80 meter hoog!! Helaas is dat wel verleden tijd. Doordat er chemicaliën in zijn gegooid om dit fenomeen vaker te creëren, is Geysir al sinds een tijdje inactief. Gelukkig is er in hetzelfde gebied Strokkur, welke iedere 8 tot 10 minuten stoom 30 meter hoog de lucht in spuit. Het is een vrij indrukwekkend beeld!

Strokkur Golden Circle
De geiser Strokkur ©Wegwijsnaar.nl
Geysir Golden Circle
Geysir langs de Golden Circle ©Wegwijsnaar.nl

Gullfoss waterval

IJsland staat bekend om zijn prachtige natuurverschijnselen en watervallen, maar bij Gullfos – goude waterval – kom je bij één van de meest beroemde en indrukwekkendste watervallen van het hele land. Vanaf 32 meter hoogte klettert het water hier met veel kracht naar beneden in 2 stappen. Er zijn een aantal paden bij de waterval die het mogelijk maken om vanaf de rand van de waterval dit natuurgeweld te kunnen bekijken, zowel bovenaan als in het midden. Uiteindelijk loopt het water door in de rivier Hvíta, welke een diepe kloof heeft gecreëerd in het landschap.

Kerið Krater langs de Golden Circle

Het lijkt net alsof je een maanlandschap inloopt. De Kerid krater (Kerið Crater) is 55 meter diep en gevuld met helderblauw water. Dit steekt prachtig af tegen de ijzerhoudende rode wand. De krater is ongeveer 3600 jaar geleden ontstaan. Aanvankelijk dachten wetenschappers dat de krater is ontstaan door een vulkanische explosie. Uiteindelijk denken ze nu dat de krater op een andere manier is ontstaan. Ze denken dat de magma kamer instortte, waardoor een krater ontstond. Het water in de krater is grondwater. Je mag niet in de krater zwemmen, maar het is een plaatje om rond het water te lopen.

Je kunt direct naast de krater parkeren. Je betaalt per persoon een kleine bijdrage. Je betaalt een kleine toegangsbijdrage van €3,20 per persoon (450 ISK). Dit wordt gebruikt om het gebied in- en rondom de krater te beschermen.

Kerid Krater IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Secret Lagoon en Hrunalaug hot spring

Vroeger leerde de IJslandse bevolking in de Secret Lagoon zwemmen, tegenwoordig is het een gewilde stop tijdens de Golden Circle route. Het is één van de oudste zwembaden van IJsland en de temperatuur is rond de 40 graden Celsius.

Om je heen is het landschap groen en zie je regelmatig stoomwolkjes naar boven drijven, het is een combinatie van sprookjesachtig en mysterieus. Om het bad heen zijn verschillende dampende bronnen en warme poeltjes.

Bij Secret Lagoon zijn eenvoudige douches en kleedcabines. De Hurnalaug hot spring is vele malen kleiner, het zijn verschillende natuurlijke poelen midden in de natuur. In het hoogseizoen kan het hier enorm druk zijn. Voor 9 uur of na 19 uur kan je (hoogstwaarschijnlijk) in meer rust genieten.

Reykjadalur hotspring: baden in een warme rivier!

Officieel is het geen onderdeel van de Golden Circle, maar de Reykjadalur Hotspring Thermal River is absoluut een hoogtepunt! 😍 Het is een warme rivier, midden in een prachtige vallei. Je moet er wel een wandeling van 4 kilometer bergopwaarts voor over hebben, maar het is het 100% waard.

Onderweg kom je langs verschillende warmwaterbronnen, modderpoelen en zelfs een waterval. Let wel goed op de aanwijzingen op de borden, veel van deze plekken zijn niet geschikt om in te baden. De vallei van Reykjadalur herken je aan de verschillende plekken waar stoom omhoogstijgt.

–> Lees hier ons uitgebreide artikel over de Reykjadalur hotspring (warme rivier)

Bij het gedeelte van de rivier waar je kan baden zijn vlonders gemaakt en je kan een plekje uit kiezen naar wens. Hoe verder upstream je in de rivier gaat zitten, hoe warmer het wordt. Zeker in het hoogseizoen kan het hier druk zijn met locals en toeristen, maar omdat de rivier vrij lang is is er meer dan genoeg ruimte voor iedereen! Het water is helderblauw, de omgeving prachtig groen en het is de ideale plek om even te relaxen! ❤️

Reykjadalur hotspring ijsland
Reykjadalur hotspring ©Wegwijsnaar.nl

Brúarhlöð: raften langs de Golden Circle

Ruwe rotsformaties en lichtblauw water, dit is een prachtig stukje natuur. De rivier Hvítá stroomt hier door een kloof heen en dat zorgt voor een adembenemend beeld. Het gesteente is ontstaan door vulkanische uitbarstingen en tektonische krachten, het kolkende water heeft het vervolgens gevormd. Vlak bij de klif staan verschillende picknickbanken, dus neem een lekker lunchpakketje mee en je hebt een lunch met een prachtig uitzicht.

Wist je dat er in het hoogseizoen korte rafttochten worden georganiseerd in Brúarhlöð? Leuk voor de adrenalinejunkies onder ons! Je raft avontuur begint met een sprong vanaf de klif in het water. Hoe vet is dat?! Daarna wacht het raft avontuur met gave stromingen!
🎟️ Bekijk hier tickets voor een rafttocht langs de Golden Circle

Restaurants langs de Golden Circle

De Golden Circle is niet compleet zonder goed eten. Voorbij Thingvellir National Park kom je langs Efstidalur II, wat een perfecte plek is voor een goede lunch. De locatie is een boerderij en achter in het restaurant heb je zelfs uitzicht op de koeienstallen. Veel beter dan een beeldscherm, toch? De hamburgers hier zijn echt een aanrader, maar een ijsje kan je eigenlijk ook niet overslaan. 

Bij Friõheimar, een klein stukje verderop, is het mogelijk om in tomatenkassen (ja, echt waar) een hapje te gaan eten. Het is écht een unieke ervaring. Midden tussen de tomatenplanten neem je plaats, alles is homemade en de bijbehorende bijen moet je even voor lief nemen. Er zit zeker wel een prijskaartje aan, maar de locatie is natuurlijk ook heel bijzonder. Onze tip? Probeer de tomatensoep, verser dan dit ga je het niet vinden.

Na alle inspanningen van de dag heb je hoogstwaarschijnlijk stevige trek en die kan je goed stillen bij Ingólfsskáli Viking Restaurant. Van buitenaf lijkt het een onopvallende schuur, maar niet is minder waar. Bij binnenkomst moeten je ogen even wennen aan de donkere ruimte, maar daarna zie je de prachtige inrichting. Oude houten balken, kroonluchters en zelfs het bestek is compleet in Viking-stijl. De keuken serveert traditionele gerechten en de bediening is zeer vriendelijk.

Op de heen of terugweg naar de hot springs bij Reykjadalur kan je bij het nabijgelegen Reykjadalur Café een overheerlijk kopje koffie met een lekker gebakje eten, inclusief een prachtig uitzicht! Chocoladetaart, muffins, ze hebben het hier allemaal. Er is ook een klein souvenirswinkeltje aanwezig.

Reykjadalur cafe restaurant
Reykjadalur Café ©Wegwijsnaar.nl

Golden Circle in de winter

Het weer in IJsland is redelijk onvoorspelbaar en in de winter kan je voornamelijk rekening houden met sneeuw en alles wat daarbij komt kijken. De wegen kunnen minder goed begaanbaar zijn, maar tegelijkertijd is het magisch én ook een stuk rustiger wat betreft het toerisme. Het kan zelfs zo zijn dat je een bezienswaardigheid helemaal voor jezelf hebt. In deze tijd van het jaar is het wel verstandig om een 4×4-auto te huren óf met een georganiseerde tour te gaan. Daarnaast zijn de dagen vrij kort – in hartje winter wordt het pas rond 10 uur ’s morgens licht en om 3 uur ’s middags donker. Al kunnen we je wel verzekeren dat dit heel anders is dan de donkere winters in Nederland.

➡️Lees onze tips over de winter naar IJsland om goed voorbereid op pad te gaan!

Het noorderlicht is in IJsland van oktober tot begin maart te zien, maar zeker niet op iedere avond. Dit is onder andere afhankelijk van de helderheid, weersomstandigheden en de activiteit van de zon. Het blijft natuurlijk een prachtig natuurverschijnsel en dat valt (helaas) niet te plannen. 

Tip: wil je het noorderlicht zien? Download de app ‘Aurora’. Hiermee krijg je redelijk goede voorspellingen voor het noorderlicht.

Overnachten langs de Golden Circle

Camping Faxi of Mosskogar
Ga je kamperen op IJsland? Camping Faxi is gelegen naast de Faxi watervallen! 😊 Het is geen drukke camping, dus ideaal als jullie van contact met de natuur houden. De watervallen geven een geweldige ‘white noice‘ om lekker in slaap te komen. Voorderest zijn de toiletvoorzieningen erg basic. Er is geen binnenruimte. Je betaalt hier 1500 ISK per persoon. Wij vonden de Mosskogar Camping ook erg fijn. Deze camping heeft een stuk meer voorzieningen zoals een keuken en een binnengedeelte én ligt ook op de Golden Circle.

Litli Geysir Hotel: Op slechts 200 meter afstand van de wereldberoemde Geysir kun je overnachten in dit sfeervolle hotel. De kamers zijn comfortabel, het ontbijt is zeer goed en het is zelfs mogelijk om een ontspannende massage te reserveren. Het grote voordeel van dit hotel? Je kunt als eerste óf als laatste op een dag bij de geisers een kijkje nemen, waardoor je dit gebied helemaal voor jezelf hebt! ❤️
Het hotel krijgt een 8.7 op Booking.com. –> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

Hotel Gullfoss: Dit is een prima plekje om tot rust te komen na een dag in de natuur van IJsland te hebben vertoefd. Het restaurant serveert traditionele IJslandse gerechten, de bedden zijn zeer comfortabel en het ontbijt is heerlijk. Daarnaast is het een toplocatie, want zowel de waterval Gullfoss als de Geysir is hier op slechts enkele minuten vandaan. 
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

Austurey Cottages: In één woord: Wauw! Vanuit je eigen cottage heb je hier uitzicht over een meer en het prachtige landschap van IJsland. De huisjes zijn van alle gemakken voorzien en je hebt een centrale locatie om alle bezienswaardigheden van de Golden Circle te gaan ontdekken. Een kant van de cottages is helemaal van glas gemaakt, waardoor het zelfs vanuit je eigen cottage mogelijk is om het noorderlicht te zien, hoe geweldig is dat? 😍 Ze krijgen niet voor niets een 9.6(!) op Booking.com.
–> Bekijk hier beschikbare cottages en prijzen

Austurey Cottages
Austurey Cottages

 Blue View Cabin met hottub: Ben jij opzoek naar een beetje luxe tijdens de Golden Circle? In deze cabin verblijf je midden in de natuur, maar heb je ook je eigen hottub. De huisjes zijn klein van formaat en toch zit alles erin. Geniet van de ochtendzon op je eigen terras én van alle rust op deze remote plek. Deze cabins krijgen een 9.3 op Booking.com 😊
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen