Jökulsárlón gletsjermeer IJsland

Eline Door Eline

Het Jökulsárlón gletsjermeer is een groot gletsjermeer aan de zuidkust van IJsland. Het meer is vooral bekend vanwege de grote ijsschotsen die hier in rond drijven. Het lijkt de Noordpool wel! Het is super indrukwekkend. Voordat je bij dit gletsjermeer komt heb je ongetwijfeld al wat vulkanische activiteit gezien. IJsland wordt daarom heel terecht het land van vuur en ijs genoemd. De contrasten zijn heel groot. Hier zie je dus goed het ‘ijs-gedeelte’ 😜 In dit artikel vertellen we hoe dit meer is ontstaan, wat je er kunt zien en delen we wat tips voor je bezoek 😊

Tip: wil je ook een gletsjer van dichtbij bekijken? Boek dan een gletsjer hike! 🤩 Dat vonden wij een echt hoogtepunt in IJsland! Je kunt vlakbij het Jökulsárlón meer een gletsjer hike maken. Lees er hier meer over.

Jökulsárlón gletsjermeer


Jökulsárlón gletsjermeer IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Wat is het Jökulsárlón gletsjermeer?

Het Jökulsárlón gletsjermeer is ontstaan door smeltwater van de Vatnajökull-gletsjer. De Vatnajökull gletsjer is de grootste gletsjer van Europa. Het gletsjermeer ligt vol met ijsbergen die van de gletsjer afbreken en op het meer blijven drijven. Het water is helderblauw, grote ijsschotsen en op de achtergrond zie je de indrukwekkende gletsjer. Het is een fantastisch gezicht! 😍

Sommige ijsschotsen zijn wat blauwer dan de andere. Dat komt omdat er weinig zuurstof in het ijs zit. Sommige stukken ijs zijn zwart. Dit komt door het vulkanische as wat op het ijs is gekomen.

Sommige stukken ijs drijven meerdere jaren rond op het meer. Pas als ze klein genoeg zijn worden ze door de rivier meegenomen naar de Atlantische Oceaan. Als er een stuk ijs afbreekt kan dat spectaculair zijn! Het plonst hard in het water en veroorzaakt een golf. Het water is hier maar liefst zo’n 260 meter diep! Het is hiermee het diepste meer van IJsland.

Er is een mooie uitkijkplek waar je gaaf uitzicht hebt over het meer. Je kunt ook een stukje langs het meer lopen. Je loopt dan over zwart zand en ziet de ijsbergen soms van dichtbij. Het is echt één van de mooiste plekken van IJsland!

Jökulsárlón gletsjermeer IJsland
©Wegwijsnaar.nl
Jökulsárlón gletsjermeer IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Wist je dat het gletsjermeer veel wordt gebruikt in films? Jökulsárlón is bijvoorbeeld te zien in de James Bond films ‘A View to a Kill’ en ‘Die Another Day’. Ook de films ‘Batman Begins’, ‘Beowulf and Grendel’ en ‘Tomb Raider’ zijn hier opgenomen.

Ontstaan van het gletsjermeer

Het Jökulsárlón gletsjermeer is in de jaren 30 pas ontstaan. Dit gebeurde door het krimpen van de Breiðamerkurjökull, een gletsjertong. Sindsdien is het meer door de opwarming van de aarde alleen maar groter geworden. De grote Vatnajökull gletsjer is aan het smelten. Sinds 1975 is het meer 3 keer zo groot geworden! Uiteindelijk zal het meer zo groot worden dat het een baai gaat vormen in de Atlantische Oceaan.
De rivier die je nu ziet stroom behoorlijk hard en is vrij breed. Tot in de jaren 60 kon je deze rivier eigenlijk niet oversteken. In 1967 hebben ze een brug gebouwd, waar nu de ringweg overheen gaat.

meer met ijs ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Hoe kom je bij het Jökulsárlón gletsjermeer?

Jökulsárlón ligt direct naast de ringweg (road 1), in het zuiden van IJsland. Vanuit Reykjavik is het ongeveer 5 uur rijden. Vanuit Vík is het 2 uur en 20 minuten. Aan de andere kant (het oosten van Jökulsárlón) ligt het plaatsje Höfn. Vanuit Höfn is het ongeveer 50 minuten rijden.

Ook ligt het dichtbij het Nationale Park Skaftafell (ongeveer 45 minuten). Hier kun je overnachten op de camping en hele gave gletsjer hikes doen.

Het is best een stuk rijden vanuit Reykjavik waardoor het nog wel eens overgeslagen wordt door toeristen, maar dat is echt zonde. Dit gletsjermeer, gecombineerd met Diamond Beach, is een van de hoogtepunten van IJsland!

Je hebt hier in principe wel een eigen auto voor nodig, maar het is niet nodig om een 4×4 auto te hebben. Elke ‘gewone’ auto kan hier heen rijden.

Je kunt ook een tour vanuit Reykjavik boeken. Je bezoekt dan zowel het Jökulsárlón meer als Diamond Beach. Dit is een goede optie als je geen huurauto hebt, of zelf liever niet rijdt. Zie hier meer info over de tour.

ice lagoon ijsland
©icelagoon.com

Een bezoek aan het gletsjermeer

Als je hier je auto hebt geparkeerd loop je gemakkelijk naar het meer toe. Het is super dichtbij. Er zijn ook plekken voor mindervaliden. Iedereen kan dit dus bezoeken.
Vanaf de parkeerplaats loop je naar een hoger gelegen deel waardoor je spectaculair uitzicht over het gletsjermeer hebt.

meer met ijs diamanten ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Je kunt er dan voor kiezen een stukje om het meer heen te lopen. Wij liepen beneden langs. Je loopt dan over zwart zand, aan de rand van het water. Hier en daar zie je brokken ijs in het water en op het zand liggen. Je kunt ze optillen. Sommige zijn vrij zwaar en ze zijn sowieso erg koud! Ook vanaf hier is het uitzicht op het meer erg mooi. Je hebt wel wat minder overzicht omdat je niet over de ijsschotsen heen kunt kijken. Je ziet ze daarentegen wel weer wat dichterbij 🙂 Hoe verder je loopt, hoe minder mensen je om je heen hebt.

Dichtbij de parkeerplaats zijn verder nog toiletten, een souveniershop in het Jökulsárlón Cafe en er staan wat kleine kraampjes waar je wat te eten kunt halen. Ook staan er een aantal hele vette 4×4 auto’s (zie de foto hieronder).

vette 4x4 auto ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Kamperen in de buurt van het Jökulsárlón gletsjermeer

Er is geen camping bij het Jökulsárlón gletsjermeer en je mag niet wild kamperen. Je moet dus ergens anders je kampeerplek vinden. Wij verbleven de nacht ervoor op de Skaftafell camping (deze is het meest dichtbij) en de nacht erna op de Fossardalur Campsite. Je kunt er ook voor kiezen om in Höfn te overnachten. Tip: lees ons artikel met de beste campings op IJsland, waarin we op basis van onze eigen ervaring een lijstje hebben gemaakt van de beste campings die we tegen zijn gekomen.

Wanneer kun je het Jökulsárlón gletsjermeer het best bezoeken?

In principe kun je het Jökulsárlón gletsjermeer het hele jaar door bezoeken, maar de zomer is meer ideaal. De wegen zijn in de winter namelijk besneeuwd, waardoor het lastiger is om hier te komen. Ook zijn er in de zomer vaak meer ijsschotsen te zien. Dat komt omdat het ijs in de zomer afbreekt door de warmte van de zon. Ook heb je kans dat je in de zomer zeehondjes kunt zien 😊

Tip: iets verder in de richting van Reykjavik (zo’n 11 kilometer van Jökulsárlón) heb je het Fjallsarlon Glacier Lagoon. Dit is ook een gletsjermeer met ijsschotsen. Het is iets kleiner, met net zo indrukwekkend. Omdat dit gletsjermeer kleiner is, wordt het minder bezocht door toeristen. Hierdoor is het hier veel rustiger. Je zult slechts een handvol andere mensen zien. Maak hier dus zeker ook even een stop op je weg van- of naar het Jökulsárlón gletsjermeer.

Jökulsárlón gletsjermeer IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Met een boot het Jökulsárlón gletsjermeer ontdekken!

Wist je dat je het meer ook vanaf een boot kunt ontdekken? Dit noemen ze een Ice Lagoon Zodiac Boat Tour 😊 Met deze boottour kun je alle ijsschotsen van dichtbij bekijken en zie je delen van het meer die andere mensen vanaf de kant nooit kunnen zien. Ook vaar je vlak langs de grote Vatnajökull gletsjer. Van een afstandje lijkt die misschien klein, maar zodra je hier langs vaart zie je hoe indrukwekkend groot hij eigenlijk is! Tijdens de tour krijg je leuke uitleg over wat je ziet door een Engelssprekende gids en kun je mooie foto’s maken!

Als je een boottocht gaat doen is het goed om even te checken met welke boot je het meer wil verkennen. Ze varen namelijk met twee soorten boten: kleine zodiac boten (ook wel RIB boten genoemd) en een ambifievoertuig (een boot die ook kan rijden op het land, deze zijn wat groter). Met een kleine zodiac boot ben je super wendbaar en kun je dichtbij de ijsschotsen en de gletsjer komen. Ook is de tijd op het water langer omdat deze bootjes al klaar liggen in het water. Een ambifieboot moet nog naar het water rijden. Maar zo’n RIB bootje is wel minder comfortabel dan een ambifievoertuig.

Heel eerlijk: een boottocht over het gletsjermeer is vrij prijzig en het uitzicht vanaf de kant is al heel spectaculair. Wij denken dat een ervaring zoals een gletsjer hike veel leuker is om te doen. Dus als je rekening houdt met het budget en moet kiezen, raden we aan de keuze te maken voor een andere tour of activiteit.

Een boottour duurt in totaal ongeveer 50 minuten. Kleed je warm aan! Je krijgt daar ook nog een extra warme overall. Ook krijg je een reddingsvest voor de zekerheid. Als het weer te slecht is zullen ze de tour annuleren of verplaatsen. Je krijgt daar dan tijdig bericht over. Als de tour geannuleerd wordt krijg je natuurlijk gewoon je geld terug.

De boottours worden georganiseerd van half mei tot half september. In de winter kun je niet met een boot op het gletsjermeer varen. Het meer is dan grotendeels bevroren en de omstandigheden zijn erg guur! Er zijn wel leuke andere activiteiten op IJsland om te doen in de winter.❄️

Je kunt tickets daar ter plekke kopen, maar als je in het hoogseizoen gaat is het wel aan te raden je tickets van tevoren online te bestellen. Tours kosten tussen de 5900 en 10500 ISK. De zodiac boat tour is ietsjes duurder, maar je kunt dan dus wel super dicht bij de ijsschotsen komen 🙂
🎟️ Bestel hier je tickets online
🎟️ Boek hier een tour vanuit Reykjavík + een boottocht over het gletsjermeer

Hier onder zie je nog een filmpje waarbij je een beetje een indruk krijgt hoe het gletsjermeer eruit ziet en hoe een boottocht eruit ziet 😊

Crystal Blue Ice Cave tour

Het Jökulsárlón gletsjermeer is het startpunt voor de Crystal Blue Ice Cave tour. Deze tour kan alleen gedaan worden van oktober t/m maart (dus juist in de wintermaanden). De Crystal Blue Ice Cave is een ongelooflijk mooie helderblauwe ijsgrot. Deze ijsgrot bevindt zich in het Vatnajökull National Park. Je gaat daar met een super jeep naartoe, wat op zichzelf al een hele gave ervaring is.

Tip! Een ijsgrot in IJsland bezoeken is must! Het kan alleen wel gevaarlijk zijn om zonder gids op pad te gaan, dus lees je van te voren goed in.

🎟️ Boek hier je tickets voor een Crystal Blue Ice Cave tour

crystal blue ice cave ijsland

Parkeren

Parkeren bij het Jökulsárlón-gletsjermeer kan heel makkelijk met de Parka app. Er zijn 3 verschillende parkeerplaatsen. De parkeerplaats die je als eerste tegenkomt als je vanuit Reykjavik komt is het meest rustig. Dit is bij Diamond Beach, vanaf hier is het wel een stukje lopen naar het gletsjermeer.
Je kunt ook bij het gletsjermeer zelf parkeren. Je betaalt 1000 ISK voor een personenauto. Dit is voor de hele dag en voor alle drie de parkeerplaatsen. Je kunt je auto dus ook verplaatsen van het Jökulsárlón-gletsjermeer naar Diamond Beach.

Tip: wil je gratis parkeren? Als je vanuit de richting van Reykjavik komt zijn er langs de weg aan de linkerkant ook wat parkeerplekjes waar je mensen stil zult zien staan. Hier kun je tijdelijk je auto neerzetten en de heuvel opklimmen om over het gletsjermeer uit te kijken. Het is vanaf hier echter geen goed idee om naar de restaurantjes en het officiële toeristische gedeelte te lopen, omdat je dan langs de ringweg loopt. Dat kan erg gevaarlijk zijn.

parkeren Jökulsárlón-gletsjermeer

Diamond Beach

Aan de overkant van de weg vind je Diamond Beach. Dit is een mooi zwart strand waar grote stukken ijs op het strand aanspoelen. Het zijn de stukken ijs die van het Jökulsárlón gletsjermeer naar zee drijven.
Omdat deze stukken ijs er uitzien als diamanten wordt dit Diamond Beach genoemd 😊

diamond beach ijsland zwart strand met ijsbrokken
diamond beach ijsland zwart strand met ijsbrokken

Meer lezen over IJsland

– Diamond Beach
– Hveravellir geothermisch gebied en hotspring (langs de F35)
– Reykjadalur hotspring (vlakbij de Golden Circle)
– De Golden Circle
– Paardrijden op IJsland
– Beste campings IJsland
Gletsjer hike doen op IJsland