Raufarhólshellir lavatunnel IJsland

Eline Door Eline

De Raufarhólshellir lavatunnel is een ongelooflijk mooie lavatunnel, te vinden op het Reykjanes schiereiland van IJsland 😊 Je kunt de lavatunnel bezoeken, maar dit gaat altijd onder begeleiding van een gids. In de tunnel zie je hele mooie rotsformaties, kleuren en met geluk prachtige stalactieten en stalagmieten! Hou je van een beetje uitdaging? Ga dan mee op de extreme tour van 3.5 uur 😉

Tip: de Raufarhólshellir lavatunnel ligt heel dichtbij de Golden Circle. Leuk dus om je bezoek aan de Golden Circle hiermee te combineren 🙂 Zeker als je in de buurt van de Golden Circle blijft overnachten, want dan heb je er ook wat meer tijd voor.

Raufarhólshellir lavatunnel


Raufarhólshellir

Tickets voor de Raufarhólshellir lavatunnel

Er zijn twee verschillende tickets te boeken voor de lavatunnel. Ga je met kinderen? Dan raden we aan het reguliere ticket te boeken. Je kunt tickets altijd nog een dag van tevoren annuleren of verplaatsen.

🎟️ Boek hier je ticket voor de lavatunnel
🎟️ Boek hier je tickets voor de avonturen tour
🎟️ Boek hier je tickets voor een tour vanuit Reykjavik

Wat is de Raufarhólshellir lavatunnel precies?

De Raufarhólshellir lavatunnel is een natuurlijke ondergrondse tunnel. Deze lavatunnel is gevormd tijdens de uitbarsting van de Leitir vulkaan, ongeveer 5200 jaar geleden.  Tijdens deze uitbarsting stroomde gesmolten lava uit de vulkaan. Deze lavastroom werd ‘Leitahraun’ genoemd.

Door deze stroom van lava werd onder de grond een gigantische tunnel gevormd. Deze lavatunnel is de op drie na langste lavatunnel in IJsland en is één van de best toegankelijke lavatunnels. De totale lengte van de tunnel is ruim 1300 meter!! De tunnel is bij het breedste gedeelte ongeveer 30 meter breed.

In de Raufarhólshellir lavatunnel zijn prachtige geologische formaties te bewonderen die zijn ontstaan tijdens de afkoeling van de gloeiende lavastroom. De twee meest bekende formaties die te zien zijn in de tunnel, zijn stalactieten en stalagmieten. Deze zijn er niet het hele jaar rond, alleen in de winter- en lenteperiode.

Verder zijn er veel rotsformaties te zien in de tunnel. De kleur die het meest terug komt is rood, vanwege het ijzer wat in het gesteente zit. Maar dat is zéker niet de enige kleur. Je ziet hier vrijwel alle kleuren van de regenboog! Het is echt bijzonder! 😍

Raufarhólshellir
Raufarhólshellir

Zo ziet een tour in de Raufarhólshellir lavatunnel eruit

De lavatunnel is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Als je de Raufarhólshellir lavatunnel wil bezoeken, zul je dus altijd aan een tour moeten deelnemen. De ‘standaard’ tour door de lavatunnel duurt ongeveer een uur.

Zodra je binnenkomt merk je dat de temperatuur en de lucht hier anders zijn. Het is het hele jaar rond ongeveer 4 graden Celsius in de grot. In de zomer voelde het hier dus kouder aan dan buiten. Maar we waren goed gekleed dus het was helemaal geen probleem. Al had een regenjas nog wel fijn geweest, want het kan erg nat zijn.

We kregen voor de veiligheid een helm. Daar zat ook een lamp op zodat je goed kunt zien in de lavatunnel. Ook krijg je stijgijzers voor onder je schoenen.

Tijdens de tour vertelt een gids je alles over de vorming van de lavatunnel en over wat er te zien is. Onze gids heette Lara 🙂 Ze was heel enthousiast en wist heel veel te vertellen over de lavatunnel. Hierdoor is de tour niet alleen een onvergetelijke ervaring, maar ook erg leerzaam.

Raufarhólshellir
lavatunnel

De gids vertelt je veel dingen, die je anders zelf nooit te weten zou komen. Wist je bijvoorbeeld dat alle mooie kleuren door verschillende mineralen komen? Geel komt door het sulfur in het gesteente, rood komt door het ijzer.

Het pad is heel prima te lopen. Het is niet allemaal gelijkvloers, maar het tempo is rustig waardoor je genoeg tijd hebt om op te letten waar je loopt.

Op een gegeven moment vroeg Lara ons om alle lichten uit te doen! Dan kom je erachter hoe pikdonker het in de tunnel is 🙈 Ook werden we gevraagd om allemaal helemaal stil te zijn. Dit was een heel bijzonder moment.
Daarna is ook nog genoeg tijd en ruimte om zelf rond te lopen en foto’s te maken.

Tip: Hier kun je van tevoren kaartjes voor de tour boeken. Je kunt zelf een datum en tijdstip kiezen, de tour wordt dagelijks meerdere malen gegeven 🙂 Tickets zijn via die website altijd nog een dag van tevoren te annuleren of verplaatsen, dus je blijft flexibel.

Extreme versie van de Raufarhólshellir tour

Ben jij echt een avontuurlijk type en wil je een nog gavere ervaring meemaken dan de reguliere tour in de Raufarhólshellir lavatunnel? Dan is de ‘avonturen tour’ in de lavatunnel helemaal aan jou besteed.

Deze extreme versie van de tour brengt je veel verder de grot in dan de reguliere tour en duurt dan ook aanzienlijk langer. Je gaat hierbij echt naar het diepste gedeelte van de grot!! Het terrein is in deze tour een stuk uitdagender en sommige stukken zijn niet verlicht. De gids die tijdens de tour meegaat is gespecialiseerd in speleologie en kan je dus echt alles vertellen over de Raufarhólshellir lavatunnel.

Het grote voordeel van deze tour is dat je met een stuk kleinere groep de lavatunnel in gaat. Daardoor voelt dit veel persoonlijker en uniek 🤩 Veel mensen vinden de groepen in de reguliere tour net iets te groot.

Bij deze unieke grottentour kun je er indien wenselijk voor kiezen om in Reykjavik opgehaald te worden. Een bus brengt je vervolgens naar de Raufarhólshellir lavatunnel. Eenmaal bij de tunnel krijg je onder andere een helm op, handschoenen aan en een lampje op je hoofd.

Deze tour duurt in totaal zo’n 3 tot 4 uur. Zoals de naam al zegt, is deze versie van de tour met name geschikt voor avontuurlijke reizigers. Door te kiezen voor deze tour, haal je het maximale uit je bezoek aan de Raufarhólshellir lavatunnel.

🎟️ Tickets kunnen vooraf geboekt worden via deze website, de tour wordt dagelijks gegeven en start om 10:00 uur.

lavatunnel

Waar is de Raufarhólshellir lavatunnel te vinden?

De Raufarhólshellir lavatunnel ligt op het ‘Reykjanes-schiereiland’. Dit schiereiland vormt het Zuidwestelijke deel van IJsland. Ook de hoofdstad Reykjavik ligt op dit schiereiland.

De Raufarhólshellir lavatunnel ligt ook redelijk in de buurt van Reykjavik. Vanaf Reykjavik is het ongeveer 30 minuten autorijden naar de lavatunnel 😊 Om bij de lavatunnel te komen, dien je de ringweg 1 (snelweg rond het hele eiland) in Zuidelijke richting vanuit Reykjavik te volgen.

Goed om te weten: Je kunt de Raufarhólshellir lavatunnel gemakkelijk bereiken met een normale auto, je hebt dus geen 4×4 auto nodig om de Raufarhólshellir lavatunnel te bezoeken.

Raufarhólshellir locatie

Geen huurauto? Boek een tour vanuit Reykjavik

Ben je in IJsland, maar beschik je niet over een huurauto? Het is ook mogelijk om te kiezen voor de reguliere tour met pick-up in Reykjavik. Een bus brengt je vanaf de hoofdstad naar de Raufarhólshellir lavatunnel en vervolgens kun je aan de tour deelnemen.

🎟️ Op deze website kun je kaartjes boeken voor de tour inclusief pick-up in Reykjavik. Deze tour is qua inhoud exact hetzelfde als de reguliere tour. Ook deze tour duurt ongeveer 1 uur en wordt 2 keer per dag gegeven. 

Wanneer kun je de Raufarhólshellir tunnel het beste bezoeken?

De Raufarhólshellir lavatunnel is in principe het hele jaar door geopend voor bezoekers. Zoals je wellicht weet, heeft IJsland een sterk wisselend klimaat tussen de verschillende seizoenen en kan het in de winter erg koud zijn.

De meeste toeristen kiezen ervoor om de Raufarhólshellir lavatunnel in de zomer te bezoeken, vanwege de aangenamere temperaturen en sneeuwvrije wegen naar de tunnel toe. Dit zorgt er dan ook voor dat het in de zomer gemiddeld gezien drukker is bij de Raufarhólshellir tunnel dan in de andere seizoenen.

Laat je echter niet afschrikken door de kou en sneeuw, want ook in de winter is de Raufarhólshellir lavatunnel prima te bezoeken. Het besneeuwde en ijzige landschap rondom de tunnel geeft een extra dimensie aan je bezoek. Wanneer je ervoor kiest om de Raufarhólshellir lavatunnel in de winter (of de maanden rondom de winter) te bezoeken, zorg er dan wel voor dat je warme kleding aantrekt. Het kan in de winter echt ijskoud zijn in de lavatunnel 🥶

Tip: in winter wordt het (zeer) vroeg donker in IJsland. Het is dus aan te raden om je bezoek wat meer midden op de dag te plannen als je in de wintermaanden naar de Raufarhólshellir lavatunnel gaat.

Raufarholshellir in de winter ijsland

Veelgestelde vragen

Voor wie is de tour door de lavatunnel wel/niet geschikt?

De tour is geschikt voor mensen van alle leeftijden en is zeker ook voor kinderen een unieke ervaring. Houd er rekening mee dat de lavatunnel niet toegankelijk is voor mindervaliden. Ook al je wat minder te been hebt en bijvoorbeeld moeilijkheden ervaart met (trap)lopen, is deelname aan de tour niet aan te raden. 

Wat moet ik meenemen tijdens de tour?

Het is belangrijk om stevige schoenen aan te trekken als je gaat deelnemen aan de tour door de tunnel. Het wordt aangeraden om wandelschoenen aan te trekken die de enkels bedekken, zodat je enkels goed ondersteund worden. Dit geldt voor meerdere tours in IJsland, dus het is handig om zulke schoenen mee te nemen op je reis.
Doe ook warme kleding aan, want het is het hele jaar rond 4 graden Celsius in de grot.
Daarnaast kan het slim zijn om regenkleding mee te nemen, want het kan erg nat zijn. Zeker als het buiten regent.

Is de tour ook geschikt met kinderen?

Ja hoor, het is juist erg leuk om dit met kinderen te doen 🙂 Kinderen kijken hier hun ogen uit en leren tijdens de tour ook veel over de natuur en vulkanen. We zouden dan wel aanraden om de reguliere tour te boeken.

Waar kan ik het beste tickets bestellen?

Wij raden altijd aan om op deze website tickets te bestellen. Dit is een Nederlandse website. Je kunt hier je tickets tot een dag van tevoren nog omboeken of annuleren. Dus je blijft flexibel 🙂