Hveravellir geothermisch gebied en hotspring

Eline Door Eline

Hveravellir wordt ook wel de ‘oase van de highlands‘ genoemd. Midden in de wildernis, na uren rijden zonder iets tegen te komen vind je namelijk dit mooie plekje. Het is een geothermisch gebied met warmwaterbronnen. Ook is er een hotspring waar je in kunt zitten en een camping waar je kunt verblijven. Je bevindt je hier tussen 2 gletsjers in. In dit artikel vertellen we je er meer over 🙂

Hveravellir


Geothermisch gebied

Hveravellir heeft een mooi geothermisch gebied waar je kunt rondlopen. Je vindt hier meerdere hotsprings (van 80 tot 100 graden Celsius) en fumaroles. Fumaroles zijn openingen in de grond waar hete gassen of dampen uitkomen. Als je in de rook staat merk je ook dat de dampen warm en vochtig zijn. Ze stinken naar zwavel.

Vroeger werden deze hotsprings gebruikt om voedsel in te bereiden.

Hveravellir hotspring F35
©Wegwijsnaar.nl
Hveravellir highlands ijsland
©Wegwijsnaar.nl
Hveravellir IJsland
©Wegwijsnaar.nl
F35 highlands IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Hikes

Er zijn 3 verschillende hikes in het gebied bij Hveravellir.

De groene route is ongeveer 3 kilometer lang. Er zijn nauwelijks hoogtemeters. Je loopt een klein rondje door het gebied om Hveravellir voordat je bij het geothermische gebied komt. Onderweg kom je door oude lavavelde, en zie je veel mosheide. Met een beetje geluk kun je hier een poolvos tegenkomen zei de eigenaar van de camping. Wij hebben die helaas niet gezien.
Wij vonden deze route erg kort. Het is leuk om deze route te lopen als je een korte stop maakt bij Hveravellir.

Tip: de hike routes hier zijn mooi, maar zeker niet de mooiste van IJsland. Een korte route voldoet hier dus prima. Besteed wat extra tijd bij het geothermische gebied en de hotspring en rij vervolgens door naar Kerlingarfjöll. Daar kun je écht mooi hiken.

De rode route is ongeveer 12 kilometer lang. Deze route heeft meer afwisseling. Het hoogtepunt van deze route is de Strýtur krater. Deze krater is ontstaan na een uitbarsting zo’n 7000 jaar geleden. Je kunt ook op en in de krater lopen.

Er is ook nog een oranje route van 21 kilometer! Langs deze route heb je een aantal mooie uitzichten. Bijvoorbeeld over de Langjökull-gletsjer en de Hofsjökull-gletsjer.

Alle routes worden goed aangegeven met paaltjes.

Hike gebied bij Hveravellir
Hike gebied bij Hveravellir ©Wegwijsnaar.nl

Hveravellir hotspring

Dit is natuurlijk een van de hoogtepunten van Hveravellir: de hotspring! 😍 Het is geen groot bad, maar er is genoeg plaats. Het water wordt verwarmd door het geothermische gebied. Met buizen loodsen ze het water naar de hotspring. Er is ook een buis met ijskuid water vanuit een rivier omdat het anders te heet is. De buis met warm water geeft namelijk water met een temperatuur 80 tot 100 graden Celsius!!

Vauit de warmwaterbron heb je prachtig uitzicht over de omgeving en een rivier met hele mooie kleuren.

Er zijn hier geen omkleedhokjes aanwezig. Er staat wel een huisje. Je kunt je naast en achter het huisje omkleden zodat je een beetje privacy hebt en een beetje uit de wind staat. Let op als je de hotspring in gaat, het is glad! De hotspring is 24/7 geopend en gratis.

In principe is het gebruik va de hotspring gratis, maar als je gebruik maakt van de hotspring, de hikes of de toiletten bij Hveravellir vragen ze 500 ISK als vergoeding. Dit kun je betalen in het restaurant/de receptie. Het is wel zo netjes om dit te doen. Hiermee onderhouden ze het gebied en de facaliteiten.

Hveravellir hotspring
Hveravellir hotspring ©Wegwijsnaar.nl
Hotspring
Hotspring ©Wegwijsnaar.nl

Camping bij Hveravellir

Direct naast het geothermische gebied en de hotspring zit een camping. De camping bij Hveravellir is niets meer dan een stukje grond waar je je auto, camper of tent neer kunt zetten. Er is een klein toiletgebouw. Dit is mooi schoon en fijn in gebruik. Het water uit de kranen zijn ook warm, ook bij de plek waar je kunt afwassen was het water warm. Dit is bij veel campings niet het geval, dus het voelde als luxe! Grappig hoe snel ‘normale dingen’ ineens als luxe aanvoelen.

Bij de camping zit een warm restaurant. Hier kun je goed eten of wat drinken. Het is een fijne plek om ’s avonds te zitten als je in een tent of beperkte camper verblijft. Het kan namelijk hard waaien bij Hveravellir. Het restaurant bij de camping zorgt ervoor dat dit een fijne plek is om te verblijven. Als dit er niet had geweest had het erg primitief geweest. Maar de omgeving is natuurlijk prachtig! 😍

En een groot pluspunt: ’s avonds heb je de hotspring helemaal voor jezelf!

Let op: het kan hier heel hard waaien en er is zeer weinig beschutting. Als je een tent op je dak hebt is het goed om van tevoren het weerbericht te checken. Wij hadden dat niet gedaan. Midden in de nacht begon het zó hard te waaien dat we ons niet meer veilig voelden in de tent (het waaide achteraf gezien 60 km/uur!!). We zijn toen vanuit de tent verplaatst naar de voorstoelen van de auto om daar de nacht door te brengen 😅

camping Hveravellir
Camping Hveravellir ©Wegwijsnaar.nl
Camping restaurant
Het restaurant op de camping ©Wegwijsnaar.nl

Meer lezen over IJsland

Diamond Beach
Paardrijden op IJsland
Reykjadalur hotspring (vlakbij de Golden Circle)
De Golden Circle