Fjaðrárgljúfur-kloof

Eline Door Eline

De Fjaðrárgljúfur-kloof is een van de mooiste kloven van IJsland. Hij is te vinden in het zuiden van IJsland. Vooral sinds 2015 is de kloof erg populair, vanwege een videoclip die Justin Bierber heeft opgenomen. Het pad wat je hier kunt wandelen is niet heel erg lang en de kloof ligt vlak langs Route 1. Daarom is het leuk om de Fjaðrárgljúfur-kloof kort een bezoek te brengen.

Fjaðrárgljúfur-kloof


Wat is de Fjaðrárgljúfur-kloof?

De Fjaðrárgljúfur-kloof is een prachtige kloof in het Zuidoosten van IJsland. De kloof is zo’n 2 kilometer lang en op sommige punten tot wel 100 meter diep. De kloof ligt vlak bij het dorpje Kirkjubæjarklaustur en staat bekend vanwege zijn indrukwekkende landschap.

De Fjaðrárgljúfur-kloof is in de loop der duizenden jaren ontstaan door erosie, veroorzaakt door smeltwater dat afkomstig is van de Myrdallsjökull gletsjer. Door de kloof heen stroomt ook een rivier.

De smalle kloof met super steile wanden geeft je het gevoel dat je je op een andere planeet bevindt. Het stromende water in de kloof gecombineerd met de lichtinvallen en de rust die er hangt, maken de Fjaðrárgljúfur-kloof tot een magische plek.

De Fjaðrárgljúfur-kloof ziet er elk seizoen weer heel anders uit. Zo is de kloof in de zomer omringd door een oase van groen, in de herfst zorgen de geel-bruine kleuren voor een heel ander landschap. In de winter is de kloof vaak bedekt met een laag sneeuw en/of ijs, dit geeft een totaal andere aanblik. Door de sneeuw is de kloof misschien nog wel betoverender dan de kloof in de andere seizoenen.

kloof justin bieber ijsland

Wandelen door de Fjaðrárgljúfur-kloof

Langs de gehele bovenrand van de kloof loopt een wandelpad. Vanaf dit pad heb je een spectaculair uitzicht over de kloof en het landschap eromheen 🤩 Dit pad heeft een totale lengte van ongeveer 2 kilometer. Als je het gehele pad af wandelt, doe je hier zo’n 1,5 tot 2 uur over.

Een wandeling over dit pad is zeker aan te raden, dit geeft je de mogelijkheid om zoveel mogelijk van en rondom de kloof te zien. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende uitzichtpunten, maar eigenlijk heb je vanaf het wandelpad continu al een prachtig uitzicht. Blijf wel altijd het wandelpad volgen en ga hier niet vanaf. Loop dus niet richting de randen van de kloof, dit is erg gevaarlijk!!

Het wandelpad brengt je ook langs diverse watervallen, de bekendste en grootste hiervan is de Fjaðráfoss. De Fjaðráfoss waterval is een schilderachtige waterval, die zich tussen de kliffen van de kloof een weg naar beneden baant.

Tot enkele jaren geleden was het ook mogelijk om een ander wandelpad te volgen, dit pad ging beneden langs. Helaas is dit momenteel niet meer mogelijk in verband met het behoud van het ecosysteem. Dit pad langs de rivier gaf de mogelijkheid om de kloof en het water dat door de kloof stroomt vanuit weer een heel ander perspectief te aanschouwen. Dit pad onderlangs kon vanwege de nabijheid van het water en onder invloed van de weersomstandigheden soms wel vrij modderig zijn. 

Fjaðrárgljúfur kloof ijsland justin bieber
©Wegwijsnaar.nl
Fjaðrárgljúfur-kloof

Fjaðrárgljúfur-kloof en Justin Bieber

De Fjaðrárgljúfur-kloof werd in 2015 wereldwijd bekend nadat Justin Bieber deze prachtige plek had uitgekozen als decor voor de opnames van zijn muziekvideo ‘I’ll Show You’. Door deze opnames werd de Fjaðrárgljúfur-kloof ineens bij heel veel mensen over de hele wereld onder de aandacht gebracht. Dit zorgde ervoor dat de bezoekersaantallen gigantisch toenamen. Dit ging uiteindelijk zelfs zo ver, dat besloten werd om de Fjaðrárgljúfur-kloof tijdelijk voor het publiek te sluiten, om zo de natuur en het milieu te kunnen beschermen. De kloof is vervolgens ruim een jaar gesloten geweest, in dit jaar werden diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De kloof werd hierna weer opengesteld voor publiek, maar wel met een duidelijk aangegeven wandelpad.

In de videoclip zie je ook andere mooie plekken op IJsland, bijvoorbeeld Diamond Beach en het gletsjermeer Jökulsárlón.

Hoe kom je bij de Fjaðrárgljúfur-kloof?

De Fjaðrárgljúfur-kloof is eenvoudig aan te rijden vanuit de hoofdstad Reykjavik. IJsland heeft één ‘hoofdweg’ rondom het gehele eiland: snelweg nummer 1. Deze snelweg 1 dien je te volgen in de richting van het dorpje Kirkjubæjarklaustur. Eenmaal in dit dorpje aangekomen, zul je direct de bewegwijzering naar de Fjaðrárgljúfur-kloof zien.

Vanuit Reykjavik gezien doe je er zo’n 4 uur over om bij de kloof te komen, hou er wel rekening mee dat de wegen in de winter soms slecht begaanbaar kunnen zijn vanwege de vele sneeuwval. In de zomer is de kloof met een ‘normale’ auto uitstekend te bereiken, in de winter is een 4 x 4 auto echter zeker aan te raden.

Bij de kloof zelf is er voldoende parkeerplek. In principe is dit een betaalde parkeerplaats. Je wordt op IJsland gecontroleerd door middel van camera’s. Maar toen wij hier waren hebben we geen camera’s gezien. Misschien zijn ze ondertussen wel geïnstalleerd.

Fjaðrárgljúfur-kloof

Wanneer kun je de kloof het beste bezoeken?

De kloof is het hele jaar door te bezoeken. De zomer is het meest aangenaam om de kloof te bezoeken. Dit heeft vooral te maken met de temperatuur en de bereikbaarheid. Bovendien kun je de kloof in de zomer ook ’s nachts bezoeken. ’s Zomers wordt het in IJsland namelijk bijna niet donker. Dit is dus ideaal als je leuke foto’s wil maken zonder andere mensen op de achtergrond 😊
Wel is de zomer het meest populaire jaargetijden voor een bezoek aan de Fjaðrárgljúfur kloof. Het kan daarom wel drukker zijn dan in de andere jaargetijden.

In het vooren najaar is de kloof ook prima te bezoeken en is het dus een stuk rustiger bij de kloof, wel kan het weer in deze tijden van het jaar onvoorspelbaar zijn. Zorg dus altijd voor warme kleding en houd het weer goed in de gaten.

Tenslotte kun je ervoor kiezen om de Fjaðrárgljúfur-kloof in de winter van IJsland te bezoeken. In de winter dien je je bezoek aan de kloof echter goed voor te bereiden. Het kan in de winter extreem koud zijn, zorg dus voor erg warme kleding, inclusief goede muts, handschoenen en een dikke sjaal. Het kan zeker geen kwaad om thermokleding onder je normale kleding te dragen als je de Fjaðrárgljúfur-kloof in de winter wil gaan bezoeken. Ook kunnen de ijzige omstandigheden het lastig maken om het wandelpad geheel te belopen. Zorg in ieder geval voor stevige en warme schoenen, mogelijk met spikes onder je schoenen. Zoals gezegd is het in de winter zéker aan te raden om met een 4×4 auto naar de kloof te gaan. Als je het zelf niet ziet zitten om in de winter naar de kloof te rijden, zijn er verschillende tours waar je bij kunt aansluiten. 

🎟️ Boek hier een tour vanuit Reykjavik waarbij je langs verschillende bezienswaardigheden in IJsland gaat. Je stopt onder andere bij de Seljalandsfoss waterval en bij deze kloof. Daarna rijd je ook nog door naar Diamond Beach en het Jokulsarlon gletsjermeer. In dit meer zie je heel veel grote ijsbrokken drijven 😊

Fjaðrárgljúfur-kloof
©Wegwijsnaar.nl