Auto huren in IJsland | Onze tips en ervaring

Eline Door Eline

Wil je een auto huren in IJsland? Dat is een heel goed idee 😊 Bijna iedereen die naar IJsland op vakantie gaat huurt hier een auto. IJsland is namelijk een groot land en als je veel van de mooie plekken wil zien is dat het meest handig met een auto. Je komt natuurlijk met het vliegtuig, dus je hebt ook echt vervoer nodig. In dit artikel delen we alle informatie over het huren van een auto + onze tips en ervaring. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je met een gerust hart een auto huren.

Wist je dat: autorijden op IJsland super relaxed en super mooi is?! De hoofdeg rondom IJsland (Road 1) rijdt heel rustig en prettig. Er is weinig verkeer en de uitzichten zijn spectaculair! De F-roads vinden wij helemaal geweldig, maar dat is niet voor iedereen weggelegd 😜 Gelukkig hoef je geen F-roads te rijden als je dat niet wil. Alle grote bezienswaardigheden in IJsland zijn heel goed bereikbaar per auto, over een mooie geasfalteerde weg.

Auto huren in IJsland


auto huren ijsland

Waarom is het nodig om een auto te huren in IJsland?

IJsland is een groot land. De afstanden die je moet afleggen zijn soms best groot.
Er is geen openbaar vervoer, of in ieder geval: je kunt niet met het openbaar vervoer overal komen. Als je echt geen auto wil rijden kun je vaak wel tours boeken. Deze tours vertrekken vaak vanuit Reykjavik, maar het nadeel van tours is dat ze vrij prijzig zijn en dat je niet zo flexibel bent.

Wij raden wel echt aan een auto te huren. Op die manier ben je flexibel. Je kunt zelf bepalen waar je heen gaat en wanneer. Ook kun je daardoor ’s avonds nog op pad. Zeker als je in de zomer naar IJsland gaat is het fijn om ’s avonds nog lekker op pad te kunnen. Het blijft namelijk bijna de hele nacht licht! ☀️

Wat heb je nodig voor autohuur in IJsland?

Als je een auto wil huren op IJsland moet je een aantal dingen hebben of meenemen.
Je moet je paspoort of identiteitskaart meenemen. Ook moet je een geldig EU-rijbewijs hebben en deze laten zien. Vaak is er een minimum leeftijd voor het huren van een auto. Deze minimumleeftijd verschilt per verhuurbedrijf, maar meestal is dat 21 jaar. Ook willen ze vaak dat je minimaal 1 of 2 jaar je rijbewijs hebt.

Naast een identiteitsbewijs en een rijbewijs heb je een creditcard nodig. De creditcard wordt namelijk gebruikt voor de borg. De borg is meestal zo’n €1500 tot €2000. Dit verschilt een beetje per verhuurbedrijf en per auto. De creditcard moet op naam staan van de hoofdbestuurder. Je kunt er dus niet zomaar eentje lenen. Een creditcard wordt door voor Nederlanders niet vaak gebruikt, dus er zijn twee dingen waar je even op moet letten. Ten eerste: check wat je pincode is (die vergeet je vaak als je je creditcard niet veel gebruikt). En ten tweede: er moet voldoende geld afgeschreven kunnen worden voor een borg.

Hoe vind je de beste huurauto in IJsland?

Als je een auto gaat huren is het belangrijk dat je een goede, betrouwbare website gebruikt. Op het vliegveld van Keflavik zie je ook veel verschillende autoverhuurbedrijven. Maar de beoordelingen zijn niet altijd heel goed. Wij raden aan om een goede vergelijksite zoals Sunny Cars te gebruiken. Sunny Cars heeft een aantal voordelen. Ze zijn super transparant over de kosten en je krijgt automatisch een goede verzekering. Zo hoef je daar niet meer over na te denken of extra voor te betalen. Ook de ANWB adviseert Sunny Cars. Sunny Cars krijgt ook hele goede boordelingen 😊

Sunny Cars is gewoon een hele betrouwbare partij. Ze zijn super transparant over hun prijzen, leveren een auto standaard inclusief een goede verzekering en zijn flexibel. Ze worden ook niet voor niets geadviseerd door de ANWB. Mocht je problemen hebben met je auto, dan zijn ze ook in IJsland 24/7 bereikbaar voor hulp. Dit is volledig in het Nederlands 😊
–> Bekijk hier de auto’s op de website van Sunny Cars
Ook Easyterra is een hele betrouwbare partij. –> Bekijk hier auto’s van Easyterra.

Een ander voordeel is dat ze super flexibel zijn. Als jij kort voor aankomst nog iets wil wijzigen zoals een andere soort auto, extra opties of als je het aantal dagen van huren wil aanpassen dan kan dat nog tot 4 uur van aanvang.

Moet je een 4×4 auto huren in IJsland?

Of je een 4×4 auto moet huren in IJsland is afhankelijk van je plannen. Als je vooral de grote highlights wil bezoeken en daarvoor op de hoofdringweg van IJsland rijdt (Road 1), heb je geen 4×4 auto nodig. Veel bezienswaardigheden kun je gewoon bezoeken met een 2-wheeldrive auto. Bijvoorbeeld de Fjaðrárgljúfur-kloof, Diamond Beach, het Jökulsárlón gletsjermeer of de zwarte stranden bij het dorpje Vík. Ook voor het bezoeken van de Golden Circle en de Diamond Circle heb je geen 4-wheeldrive auto nodig.

Wil je je reis naar IJsland avontuurlijker maken door het binnenland in te gaan? 😊 Dan heb je wél een 4×4 nodig. De wegen in het binnenland zijn de F-roads. Dit zijn geen geasfalteerde wegen, maar zogenoemde ‘gravel roads’. Omdat deze wegen niet geasfalteerd zijn wil je wel een auto hebben die four-wheelaandrijf hebben.
Je zou het binnenland in gaan als je Landmannalaugar wil bezoeken, als je Hveravellir en Kerlingarfjöll langs de F35 wil bezoeken of als je bijvoorbeeld van noord-IJsland naar zuid-IJsland door het midden van het land wil rijden.

Als je IJsland in de winter gaat bezoeken is het sowieso aan te raden om een 4×4 auto te huren. Ook al rij je dan alleen over de ringweg (Road 1). De wegen in het binnenland zijn in de winter afgesloten.

Is het aan te raden om je huurauto op IJsland te verzekeren?

Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste natuurlijk je eigen budget en mogelijkheid om schade te kunnen betalen als die er is.
Maar hoofdzakelijk ook op welke manier je de auto gaat gebruiken.

Verzekering als je gaat rijden op de gravel roads (F-wegen)

Als je op de gravel roads (F-wegen) gaat rijden raden wij wel aan een verzekering af te sluiten. In ieder geval voor de banden. Het is niet leuk om te horen, maar je gaat waarschijnlijk wel een lekke band krijgen. Wij hebben veel mensen met een lekke band gezien en zelf kregen we ook een lekke band. Gelukkig krijg je altijd een reserve band mee en een handige toolkit om je band makkelijk te kunnen vervangen, maar je band moet natuurlijk ook gerepareerd worden.

Wij hadden geen verzekering voor onze banden (of onze auto in het algemeen). Een bandenverzekering had in ons geval €7 per dag gekost. Wij huurden een auto voor 14 dagen, dus dat had €98 in totaal gekost. Het repareren van de band kostte ons uiteindelijk €85. Maar we hadden slechts een slow puncture. Dat betekent dat je band niet helemaal plat is, maar dat er langzaam lucht uit loopt door een klein gaatje. Zo’n band kunnen ze relatief makkelijk repareren. Uiteindelijk was het laten maken van de band dus goedkoper, maar als hij echt lek is of het overkomt je vaker, dan is een verzekering wel fijn.

Tip: waterschade is sowieso niet verzekerd! Hou hier rekening mee als je bepaalde rivieren gaat oversteken met je 4×4 auto. Wij hebben meerdere rivieren overgestoken zoals deze hieronder 👇😊 Maar we hebben ook besloten sommige rivieren niet over te steken omdat we dachten dat ze te diep zouden zijn.

river crossing F225 met dacia Duster
River crossing op de F225 met onze Dacia Duster ©Wegwijsnaar.nl

Natuurlijk hoor je op de gravelroads ook regelmatig steentjes tegen je auto aankomen. Zeker als je tegenliggers hebt. Ook daar kun je je voor verzekeren.

Ondanks dat wij behoorlijk veel kilometers off road hebben gereden, en meerdere river crossings hebben gedaan, hadden wij geen verzekering en dat is helemaal goed gegaan 😊 Maar dat is natuurlijk geen garantie.

Alleen rijden op de ringweg (Road 1), de Golden Circle of andere geasfalteerde wegen

Als je alleen op de ringweg (Road 1) blijft is een verzekering minder nodig. Je zal hier niet zo snel een lekke band krijgen en er zijn ook minder opspattende steentjes. Toch zal je soms een klein stukje off road moeten rijden om bij een bepaalde parkeerplaats te komen. Dus een verzekering kan fijn voelen.

Sommige mensen sluiten ook een verzekering af tegen diefstal. Er wordt over het algemeen niet veel uit auto’s gestolen in IJsland. Maar dat is natuurlijk geen garantie. Neem ook je waardevolle spullen altijd mee.

Tip: maak van tevoren ook foto’s van de schade die je al ziet aan de auto. Dan kun je bewijzen dat die schade niet door jou is ontstaan. Boek je huurauto ook het liefst via een Nederlands bedrijf zoals Sunny Cars. Dan weet je zeker dat het bedrijf betrouwbaar is en dat je met Nederlandse mensen kunt communiceren als het problemen zijn.

Een auto huren op IJsland in de winter

Als je IJsland in de winter gaat bezoeken zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het landschap en de wegen komen dan namelijk onder een dikke laag sneeuw te liggen. De wegen kunnen daardoor heel erg glad worden. Ook kan het hard waaien in IJsland. Ondanks dat kun je prima autorijden in IJsland. Als kan het soms een beetje spannend zijn.

Als je een auto in de winter gaat huren is het aan te raden sowieso een 4×4 auto te huren. Op die manier heb je meer grip. In IJsland hebben ze geen zomer- of winterbanden, maar wel spijkerbanden. Dit zijn banden met kleine ‘spikes’. Deze spikes zorgen voor meer grip. Check even of deze banden onder je auto zitten als je je huurauto gaat ophalen.

Veelgestelde vragen over autoverhuur in IJsland

Kan ik zowel een automaat als een handgeschakelde auto huren?

Ja, je kunt zelf kiezen of je een automaat of een handgeschakelde auto wil 🙂

Kun je een auto huren in IJsland zonder creditcard?

Nee, voor zover wij weten wordt in alle gevallen om een creditcard gevraagd. Zorg er dus voor dat je een creditcard aanvraagt als je die nog niet hebt. En belangrijk: deze creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan.

Hoe hoog is de borg voor autohuur in IJsland?

De borg voor een huurauto in IJsland verschilt per autoverhuurder en voertuig. Je kunt er vanuit gaan dat dit meestal tussen de €1500 en €2000 ligt. Je krijgt dit bedrag natuurlijk gewoon terug als je geen schade maakt. Dit bedrag wordt gereserveerd op je creditcard. Een paar dagen nadat je je huurauto weer inlevert wordt het bedrag weer teruggestort 🙂

Welke verhuur bedrijven raden jullie aan voor het huren van een auto in IJsland?

Wij raden óf Sunnycars aan óf Easyterra. Beide organisaties zijn heel betrouwbaar en vergelijken verschillende aanbieders. Zo weet je zeker dat je het goedkoopste tarief voor een auto betaalt.