Diamond beach IJsland

Eline Door Eline

Diamond Beach, ook bekend als Breiðamerkursandur, is een strand aan de zuidkust van IJsland. Je vindt het vlakbij het gletsjermeer Jökulsárlón. Diamond Beach heet niet voor niets ‘Diamond Beach’. Op het zwarte strand spoelen allemaal stukken ijs aan. Deze stukken ijs lijken in het zonlicht net op fonkelende diamanten!! 💎😍 Het is een van de mooiste plekken op IJsland.

Diamond beach


diamond beach ijsland zwart strand met ijsbrokken

Diamond Beach ligt in het zuidoosten van IJsland, aan de voet van de . Vlakbij het dorpje Höfn. Het ligt direct aan de ringweg (Route 1), dus is heel makkelijk te bereiken. Het zwarte strand is gevormd door vulkanische activiteit in het verleden. Als je op het strand staat heb je op de achtergrond nog uitzicht op de gletsjer.

Hoe komen de stukken ijs op Diamond Beach?

De stukken ijs op Diamond Beach komen vanaf de Breiðamerkurjökull gletsjertong. Als je op het strand staat kun je deze gletsjer ook op de achtergrond zien. Stukken ijs breken van de gletsjer af en komen in het bekende Jökulsárlón gletsjermeer terecht. Vanaf dit meer stroomt er een rivier met smeltwater richting de zee. Deze rivier neemt de stukken ijs mee naar zee. Uiteindelijk spoelen ze aan op de kust, afhankelijk van de golven en de getijden. De grote stukken ijs breken af in kleinere stukken en belanden op Diamond Beach. Soms zijn er wel duizenden stukken ijs te zien! 😍

Vooral het contrast tussen het zwarte strand en de schitterende wit/blauwe stukken ijs zorgt ervoor dat dit een adembenemende plek is.

zwart strand met ijs diamanten ijsland

Tip: het kan erg druk zijn op Diamond Beach. Veel andere mensen willen dit ook graag zien. Als je een stukje verder weg over het strand loopt zul je steeds minder mensen zien.

Tip: neem even de tijd om naar de zee te kijken. Er leven hier namelijk veel zeehonden, die zich zo nu en dan laten zien 😊

diamond beach ijsland zwart strand met ijsbrokken

Beste moment om Diamond Beach te bezoeken

Je kunt Diamond Beach 365 dagen per jaar bezoeken. Elk seizoen is het strand mooi om te bezichtigen. Ook in de zomer zul je hier grote stukken ijs zien liggen. Het ijs van de gletsjer breekt namelijk continu af, wat betekent dat er altijd nieuwe ijsdiamanten aanspoelen op de kust. Soms zijn de brokken in de zomer juist groter dan in de winter. Logisch, want in de zomer smelt er meer ijs. Maar over het algemeen liggen er in de winter wel meer stukken ijs.

De grootte van de diamanten ijsbrokken verschilt van dag tot dag. De ene dag kunnen er hele grote stukken ijs liggen en de andere dag juist hele kleintjes. Je moet dus gewoon een beetje geluk hebben.

Tip: juist in de zomer heb je de kans om Diamond Beach helemaal voor jezelf te hebben. In IJsland gaat de zon ’s nachts bijna niet onder, waardoor je ook om 2 uur ’s nachts een bezoek kan brengen. Ook is het juist heel gaaf om hier rond zonsondergang te zijn.

zwart strand met ijs diamanten ijsland
zwart strand met ijs diamanten ijsland

Parkeren

Diamond Beach zelf heeft 2 parkeerplaatsen. Er is ook nog een parkeerplaats bij het Jökulsárlón gletsjermeer. Je kunt van alle drie de parkeerplaatsen gebruik maken met een dezelfde parkeerticket. Je kunt je parkeerkosten betalen met de Parka app. De kosten zijn 1000 ISK voor een personen auto. De parkeerplaats die je als eerste tegenkomt (dus het meest dichtbij Reykjavik) is het meest rustig. Ook dit deel van het strand is rustiger, terwijl er ook hele mooie ‘diamonds‘ liggen 😊

Hoe kom je bij Diamond Beach

Diamond Beach ligt heel gunstig, direct naast Route 1, de hoofdweg die door heel IJsland loopt. Het is dus vrij eenvoudig om er te komen. Het ligt alleen niet echt in de buurt van andere grote bezienswaardigheden in IJsland. Het is dus wel slim om je reis goed te plannen zodat je het goed kunt combineren met andere dingen. Het hangt er ook een beetje vanaf waar je verblijft.

Het ligt wel in de buurt van de Skaftafell Gletsjer. Hier kun je een hele gave gletsjerhike doen. Aanrader!

Veelgestelde vragen

Hoe ver ligt Diamond Beach van Reykjavik?

Diamond Beach ligt ongeveer 370 kilometer ten zuidoosten van Reykjavik. Dit is ongeveer 4 tot 5 uur rijden als je in 1 keer doorrijdt. Je kunt een tour vanuit Reykjavik boeken.

Is er ook ijs op Diamond Beach in de zomer?

Ja, ook midden in de zomer liggen er stukken ijs op Diamond Beach. Je kunt hier dus elk moment in het jaar een bezoek brengen.

Is Diamond Beach veilig?

Zeker, het is een gewoon strand zoals andere stranden, maar pas op voor ‘sneaker waves‘. Dit zijn golven die vanuit het niets ineens ver het strand opkomen. Ze zijn krachtig en kunnen mensen mee de zee in sleuren. Sneaker waves komen het meest voor op het strand van Reynisfjara (Black Sand Beach in Vík), maar kunnen ook voorkomen op Diamond Beach.
Klim ook niet op grote ijsbrokken. Ook deze ijsbrokken kunnen meegesleurd worden naar zee en voor je het weet zit je op een ijsbrok op zee (dit gebeurt echt!).

Mag je dronen op Diamond Beach?

Nee, het is niet toegestaan om op Diamond Beach met een drone te vliegen.

Kan ik Diamond Beach bezoeken met een dagtocht vanuit Reykjavik?

In principe is dit mogelijk, maar het is vanaf Reykjavik zo’n 5 uur rijden. Best ver dus voor een dagtrip! Zeker als je ook andere interessante dingen langs de route wil bekijken. Als je besluit hier een dagtrip naar te maken raden wij je aan ook een spectaculaire boottocht over het gletsjermeer te maken.

Meer over IJsland

Hveravellir, oase langs de F35
Paardrijden op IJsland
Reykjadalur hotspring (vlakbij de Golden Circle)
De Golden Circle