Vliegen naar IJsland

Eline Door Eline

Denk je na over het boeken van een vakantie naar IJsland? Heel leuk! IJsland is een heel bijzonder land. Als je gaat boeken is het slim om als eerste je vliegtickets te boeken. Het kan een hoop geld schelen als je een beetje flexibel bent in de data waarop je naar IJsland wil gaan. Zo kun je de meest goedkope vlucht uitkiezen. In dit artikel delen we onze tips en tricks 😊

Tip: lees ook onze artikelen voor een leuk hotel op IJsland:
Leukste hotels langs de Golden Circle
Leukste hotels in Reykjavik
Fijnste hotels in Akureyri (hoofdstad van het noorden)
– Of als je gaat kamperen: beste campings op IJsland (onze favorieten)

Vliegen naar IJsland


Hoe lang is het vliegen naar IJsland?

Met een rechtstreekse vlucht naar IJsland duurt het ongeveer 3 uur om naar IJsland te vliegen. Het is dus niet eens zo ver vliegen 😊

Rechtstreekse vlucht naar IJsland vanuit Nederland

Ben je op zoek naar een rechtstreekse vlucht naar IJsland? Transavia vliegt meerdere keren per week vanaf Schiphol naar Keflavik. De vluchten gaan zo’n 5 dagen per week heen en weer. De precieze dagen verschillen per maand. Je kunt hiervoor dus het beste even op de website van Transavia kijken.

✈️ Bekijk hier de beschikbare vliegtickets naar IJsland van Transavia

rechtstreeks vliegen naar ijsland vliegtickets tips transavia

Welke luchthavens zijn er op IJsland?

De belangrijkste luchthaven ligt in het Westen van IJsland, in de plaats Keflavik. Deze luchthaven ligt vlak bij de hoofdstad van IJsland: Reykjavik. Er zijn naast Keflavik nog meer luchthavens op IJsland, zoals de luchthaven van Akureyri in het Noorden van IJsland.

De meeste vluchten (ook die van Transavia) gaan naar Keflavik, maar Akureyri is een geschikte luchthaven om op te vliegen wanneer je met name het Noorden van IJsland wil ontdekken (bijvoorbeeld wanneer je walvissen wil spotten en geen tijd hebt op het hele land rond te gaan). Vanuit Nederland gaan er echter geen rechtstreekse vluchten naar Akureyri. 

regenboogstraat reykjavik
Reykjavik ©Wegwijsnaar.nl

Goedkoop vliegen naar IJsland

De prijzen voor een retourtje IJsland met Transavia variëren nogal per seizoen. Het loont echt om op tijd te boeken, zeker vier maanden van tevoren.

Verder liggen de prijzen in het voor- en naseizoen het laagst. Denk hierbij aan maanden zoals mei, juni, oktober en november. In deze maanden kun je zelfs retour vliegen voor een bedrag onder de €150,-. Daarmee zijn deze maanden de beste reistijd om naar IJsland te gaan. De prijzen voor een vlucht zijn niet alleen goedkoper, er zijn ook minder andere toeristen.

In de zomer (juli, augustus) zijn de tickets een stuk duurder, je moet dan denken aan prijzen rond de €250,- voor een retourtje. Ook als je IJsland in de winter wil bezoeken liggen de prijzen voor vluchten hoger.

Wil je zo goedkoop mogelijke tickets boeken, maak dan gebruik van vergelijkingssites zoals tix.nl of skyscanner.nl. Op dit soort sites kun je bijvoorbeeld goed zijn wat het scheelt als je een dag later of eerder zou vliegen en wat de prijzen van directe vluchten zijn ten opzichte van een vlucht met overstap. Ook zie je de prijzen van alle maatschappijen overzichtelijk onder elkaar staan.

Van het vliegveld naar Reykjavik (Keflavik) naar Reykjavik centrum

Keflavik is een vrij kleine en zeer overzichtelijke luchthaven. Het is dus heel makkelijk om je weg hier te vinden en het is meestal ook niet zo druk. Er zijn verschillende manieren om van het vliegveld Keflavik naar het centrum van Reykjavik te reizen:

1. Huurauto boeken op het vliegveld

Als je een huurauto op IJsland hebt, kun je die op de luchthaven ophalen. Het is dan ongeveer 45 minuten rijden naar Reykjavik. Je kunt er het beste voor kiezen om je auto te huren via een betrouwbare vergelijkingssite, zoals Sunny Cars.

Het huren van een auto via Sunny Cars heeft verschillende voordelen: ze zijn volledig transparant over de kosten en bieden altijd een volledig dekkende verzekering aan, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over extra kosten ter plaatse. Sunny Cars wordt zelfs aanbevolen door de ANWB als goede keuze voor het boeken van een huurauto. Verder is het zo dat je bij Sunny Cars tot kort voor aankomst wijzigingen in je boeking kunt doorvoeren, zoals het wijzigen van het soort auto, het toevoegen van extra opties of het aanpassen van de huurperiode. Deze wijzigingen kunnen tot 4 uur voor de start van de huurperiode worden doorgevoerd.
🚗 Bekijk hier de beschikbare huurauto’s via SunnyCars

Een soortgelijke vergelijkingssite is EasyTerra (wij vinden deze website het meest fijn). Deze website vergelijkt ook weer verschillende betrouwbare autoverhuurbedrijven op de luchthaven Keflavik. Bij EasyTerra kun je zelf kiezen of je een verzekering wilt afsluiten. Wanneer je kiest voor de optie ‘Worry Free’, weet je zeker dat je geen extra kosten hoeft te betalen voor een verzekering en dat je eigen risico bij schade volledig is afgekocht.
🚗 Bekijk hier de beschikbare huurauto’s via EasyTerra

2. Transfer

Als je niet van plan bent een auto te huren, kun je ervoor kiezen om met een shuttlebus van en naar de luchthaven te reizen. Deze bussen vertrekken ongeveer ieder half uur en rijden naar de BSI-busterminal in Reykjavik. Vanaf hier kun je er nog voor kiezen om met een kleiner busje bij je hotel te worden afgezet.

3. Rondreis (all inclusive)

Als je een rondreis boekt hoef je geen vervoer te regelen, dat wordt namelijk voor je geregeld. Deze optie lichten we verderop in dit artikel toe.

4. Boek een vette 4×4 rondreis met tent op het dak

Met deze 4×4 rondreis van Travelbase maak je echt iets unieks van jouw reis door IJsland 🤩 Met de 4WD auto kun je echt overal komen. Je hoeft niet op zoek naar een hotel of guesthouse, want je hebt een daktent op de auto, waarin je met 2 personen kunt slapen. Je krijgt een uitgestippelde route mee, waarmee je de hele rondweg in IJsland af gaat. Ook is er voor iedere avond een kampeerplaats voor je vastgelegd. Je kunt zo optimaal mogelijk genieten van de overweldigende natuur in IJsland, terwijl je toch van alle gemakken bent voorzien en zelf niet hoeft na te denken over de route en slaapplaatsen. 

auto huren ijsland
Onze auto met tent op het dak © Wegwijsnaar.nl

Vliegen naar IJsland + hotel en huurauto

Wanneer je naar IJsland gaat, is het niet alleen belangrijk om je vlucht te boeken. Het is ook slim om van tevoren een route uit te stippelen en je hotels op IJsland te boeken. Daarnaast is het leuk om alvast te bedenken wat je allemaal wil gaan zien en doen.

Als je het fijn vindt dat sommige dingen uit handen worden genomen is het slim om een rondreis te boeken. Via TUI heb je de mogelijkheid om een geheel verzorgde rondreis te boeken, dit kan zowel een individuele als groepsrondreis zijn.

Bij deze rondreizen boek je een vlucht met hotel en huurauto. Bij het hotel is een ontbijt altijd inbegrepen. Het is zelfs mogelijk om ook diner bij te boeken in sommige accommodaties. Super makkelijk, want zo boek je alles in één keer en dat bespaart je een hoop uitzoekwerk. Je kunt vervolgens volledig verzorgd op reis en hebt eigenlijk nergens meer omkijken naar. Hieronder meer informatie over de twee verschillende rondreizen:

Tip: lees ook onze 8-daagse roadtrip door het zuiden van IJsland 😊 Dit is geen georganiseerde reis, je boekt zelf een vlucht naar IJsland + huurauto op IJsland. Maar wij hebben wel een leuke planning voor je gemaakt.

1. 9-daagse groepsrondreis: vlucht naar IJsland + all inclusive hotel en vervoer

Dit is een groepreis, waarbij je in een groep van 15 – 35 personen een rondreis maakt door heel IJsland over de bekende ‘Ringroad’ rondom het land. De duur van de reis is 9 dagen en de vlucht en vervoer per bus zijn inbegrepen. Er is een vast programma, waarbij diverse excursies nog extra zijn bij te boeken.

Je verblijft in comfortabele 3- en 4 sterrenhotels en komt langs alle bekende bezienswaardigheden verspreid over IJsland. Denk hierbij aan de bekende Golden Circle, verschillende mooie watervallen op IJsland, het gletsjermeer Jökulsárlón en de natuurbaden van Myvatn.

Je hebt ook de mogelijkheid om op een walvistocht in IJsland te gaan. Naast de vaste programmaonderdelen is er ook voldoende tijd om zelf vrij in te vullen op de verschillende plekken.

✈️ Boek hier deze groepsrondreis naar IJsland

strokkur mooiste geisers in ijsland
Strokkur ©Wegwijsnaar.nl

2. 8-daagse individuele rondreis: vlucht naar IJsland + hotels + auto + transfer

Deze rondreis is qua route en bezienswaardigheden vergelijkbaar met de groepsrondreis hierboven. Bij deze rondreis beschik je echter over een eigen huurauto en reis je dus niet in een groep. De route die je rijdt en de hotels waar je gaat overnachten, zijn van tevoren voor je uitgestippeld en vastgelegd.

Je krijgt een overzichtelijk dagprogramma waarin precies is aangegeven welke stops je waar kun maken en wat je hier kunt doen. Maar uiteindelijk ben je volledig vrij om te kiezen wat je gaat doen 😊

Je kunt kiezen voor verblijf in Economy (2- of 3 sterren) of Comfort (4 sterren) hotels, deze keuze geldt dan voor de gehele rondreis. De huurauto is een auto geschikt voor 2 personen, waarbij het eigen risico volledig is afgekocht. Optioneel kun je kiezen voor een groter type huurauto 🙂

✈️ Bekijk (en boek) hier deze individuele rondreis