Vík | De leukste dingen om te doen + tips

Eline Door Eline

Het dorpje Vík í Mýrdal ligt in het zuiden van IJsland, net onder de Sólheimajökulll gletsjer. Het ligt zo’n 180 kilometer vanaf de hoofdstad Reykjavík. Het is een leuk dorpje om ergens wat te eten en een handige plek om te overnachten als je een gletsjer hike wil gaan doen. Ze noemen dit ook wel de toegangspoort tot het oosten. Vanaf hier heb je namelijk geen grote dorpen meer. Vík is een geliefde plek op IJsland!

Een van de leukste dingen om te doen in Vík? De lavashow!! 🌋 Wij vonden dit echt heel gaaf!
Lees hier gelijk meer over deze lava show.

Vík í Mýrdal bezoeken


Wist je dat: ‘Vík í Mýrdal’ betekent ‘De baai van de vallei van het moeras’. ‘Vík’ betekent ‘baai’ 🙂

Papegaaiduikers kijken bij de Dyrhólaey klif

De Dyrhólaey kliffen zijn 120 meter hoog. Vanaf hier heb je heel gaaf uitzicht op het zwarte strand van Vík. Je hebt zowel uitzicht op het Reynisfjara zwarte strand aan de ene kant en op ‘endless black beach’ aan de andere kant. “Dyrhólaey” betekent deurgat. Deze naam is gegeven omdat de klif op een rotswand met een gat erin ligt.

De Dyrhólaey kliffen zijn dé broedplek voor vogels. Als je heel graag papegaaiduikers wil zien moet je Vík tussen mei en augustus bezoeken. Dit is namelijk het broedseizoen voor de papegaaiduikers.
Wij waren hier begin september en hebben ze nog nét kunnen zien 😊 Ze vielen vooral op doordat ze anders vliegen dan andere zeevogels. Meeuwen vliegen heel relaxed, maar papegaaiduikers slaan hun vleugeltjes veel vaker en onrustiger. Ze zitten graag op een rots of klif, dus als je de kliffen gaat opzoeken heb je een grote kans om ze te zien. Af en toe zie je er eentje naar zee vliegen om vis te vangen.

Tip: combineer je (terug)weg naar Vík vanaf hier met een lekkere crêpe (zie verderop in dit artikel)

puffins papegaaiduikers in vik
papegaaiduikers Dyrhólaey kliff vik

Onze favoriet – Lava show in Vík

De lava show in Vík is echt spectaculair en heel leuk om te bezoeken! Ze leren je hier over de vulkanische activiteit op IJsland en de verschillende fases van een vulkaanuitbarsting 🌋 Deze uitleg geven ze met behulp van echte lava!! Ze bootsten een echte vulkaanuitbarsting na.

Het lava wat ze gebruiken wordt gemaakt van het zwarte zand van de stranden hier in Vík. Dat is namelijk ook waar echte lava van gemaakt is. Zodra de lava de kamer binnen komt zetten merk je meteen hoe warm het is. De hele kamer wordt heet!! 🥵😁

We leerden dat lava echt lang nodig heeft om af te koelen. Wel meer dan 150 jaar! Het is super gevaarlijk om over verse lava te lopen. Wij liepen van de week ook over verse lava, maar slechts 1 meter vanaf het gras. We zagen ook mensen ver over de lava lopen. Dat is echt levensgevaarlijk want alleen de bovenlaag is gestold. Eronder zit gewoon nog vloeibare lava!

🎟️ Bestel hier tickets voor een lava show

lava show vik
ijs op de lava show vik

Tip: je kunt deze lava show ook in Reykjavík bekijken 😊

Het zwarte strand Reynisfjara

Het zwarte strand Reynisfjara is het meest populaire zwarte strand om te bezoeken. Dat is vanwege de prachtige basaltkolommen die hier te zien zijn. Je kunt met je auto zo naar Reynisfjara toe rijden. Je kunt betalen met de Parka app. Daarna loop je zo het strand op.

Net voordat je het strand op loopt zie je een waarschuwingsbord met 3 lichtjes erbovenop. Deze lichtjes geven aan of het verstandig is het strand te betreden. Bij een groen licht kun je het strand goed betreden, bij oranje is het belangrijk om goed op te letten, bij rood is het heel onverstandig om het strand te betreden.

Dit heeft onder andere te maken met de sneaker waves. Dit zijn golven die ineens een stuk verder het strand op komen dan andere golven. Ze zijn ook een stuk krachtiger en kunnen je zo mee de zee in trekken. Als je het zwarte strand gaat bezoeken zul je zeker een paar sneaker waves zien.

Even goed op je eigen veiligheid letten dus, maar verder is het zwarte strand echt prachtig en zijn er heel veel mooie dingen te zien! Het zand zelf is van vulkanische oorsprong. Vroeger waren dit grote vulkanische rotsen, maar door erosie zijn deze rotsen afgebroken tot kleine zandkorreltjes. Ook kan zwart zand ontstaan als lava in contact komt met zeewater. Door het zeewater koelt de lava direct af, en valt in scherven uit elkaar (zoals glas). Uiteindelijk worden deze stukken ook zo klein als zandkorrels. Als je het zand weer zou verwarmen tot dezelfde temperatuur als in een vulkaan, wordt het weer lava! 🌋

Tip: er zijn meerdere stranden rondom Vík, maar als je weinig tijd hebt en er maar 1 kunt bezoeken raden we aan om het strand van Reynisfjara te bezoeken.

Aan de linkerkant van het strand zie je de indrukwekkende stenen pilaren van Reynisdrangar in de zee staan. Aan de andere kant zie je in de verte de rotsboog van Dyrhólaey. Verder zie je op het strand ook veel skeletten van vogels liggen én veel vogels vliegen. Wij zagen ook hier papegaaiduikers 😍

zwarte strand vik stenen pilaren van Reynisdrangar
Stenen pilaren van Reynisdrangar ©Wegwijsnaar.nl

Wist je dat: het strand van Reynisfjara in de top 10 van mooiste niet-tropische stranden ter wereld staat?

kobaltkolommen zwarte strand vík

Hálsanefshellir Cave

De Hálsanefshellir grot is een kustgrot op het zwarte strand Reynisfjara. Het is geen diepe grot, maar wél een van de mooiste grotten die er bestaat. Dat komt door de mooie basaltformaties die je hier ziet. De basaltformaties zijn gevormd door afkoeling en stolling van basaltlava. Basalt is een veelvoorkomend vulkanisch gesteente op IJsland en staat bekend om zijn karakteristieke zeshoekige kolommen. Je kunt alleen bij de grot komen als het niet vloed is. Check het tij dus van tevoren.

Hálsanefshellir grot
©Wegwijsnaar.nl
Hálsanefshellir grot
©Wegwijsnaar.nl

Tip: wil je een minder druk deel van het zwarte strand bezoeken? Je kunt dan ook hier heen gaan. Dit is veel dichter bij het dorpje Vík en je kunt hier makkelijk je auto parkeren. Ook vanaf hier heb je heel mooi uitzicht.

Crêpe halen in Vík

Vlak nadat je Vík inrijdt (als je vanuit het westen komt) vind je een klein huisje waar crêpes worden gemaakt. Het is een ideale stop als je even wat wil eten, maar geen restaurant wil opzoeken. Je hebt keuze uit een zoete crêpe met banaan, Nutella en Prince Polo (een soort chocoladereep wat je heel veel ziet in IJsland). Je kunt ook voor de hartige variant kiezen met ham en kaas. Als je vanaf het strand van Reynisfjara naar Vík rijdt ligt het op je route 🙂

crepe halen in vik
©Wegwijsnaar.nl

Koffie halen in een oude schoolbus

Hier in Vík heb je een hele leuke plek om koffie te halen. In een oude gele schoolbus. De koffie is zelf gebrand en ontzettend lekker. De mensen zijn ook heel vriendelijk. Daarnaast hadden we allebei een bagel met IJslandse creamcheese en honing 🤤

Oja en de warme chocolademelk met slagroom die je op de foto ziet noemen ze heel terecht een ‘overdose’ 😂

Ze hebben ook hele leuke keramieken kopjes. Deze kopjes zijn handgemaakt. Ik vind het espresso kopje heel gaaf, met bergen of noorderlicht erop. En de vulcano cup is ook heel leuk!! Die moet je wel in een houder zetten, want hij kan niet los staan 😂 Het is namelijk in de vorm van een vulkaan.

koffie in een schoolbus vík IJsland
koffie schoolbus ijsland

Gletjser hike op de Sólheimajökulll gletsjer

Vík í Mýrdal ligt heel dichtbij de Sólheimajökulll gletjser. Het is dus de ideale uitvalbasis om een gletsjer hike te boeken 😊 Als je een gletsjer hike boekt ga je onder begeleiding de gletsjer beklimmen. Dit is echt heel bijzonder, want je kunt op geen een andere manier een gletsjer van zo dichtbij zien en ervaren.

Het voordeel van een gletsjer op de Sólheimajökulll gletsjer (in plaats van op de Vatnajökull gletsjer), is dat de hikes hier wat goedkoper zijn. Maar het scheelt niet super veel. Qua ervaring maakt het sowieso niets uit. Beide gletsjers zijn ongelooflijk gaaf om te bezoeken.

🎟️ Boek hier je tickets voor een gletsjer hike vanuit Vík
Lees hier onze ervaring tijdens de gletsjer hike op de Vatnajökull gletsjer 😊

gletsjer hike doen op ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Katla Ice Cave

Ook kun je vanuit Vík heel gemakkelijk de spectaculaire Katla Ice Cave bezoeken. Dit is een van de meest bijzondere dingen om te doen. Een ijsgrot bezoeken is een onvergetelijke ervaring, bijna magisch!

🎟️ Bestel hier je tickets voor de Katla Ice Cave
🎟️ Bestel hier een combinatie van de Katla Ice Cave én een gletsjerwandeling

Het DC-3 vliegtuig wrak bij Sólheimasandur

Vlakbij Vík vind je het DC-3 vliegtuigwrak van IJsland. Dit is een wrak van een Amerikaans vliegtuig wat op 24 november 1973 een noodlanding maakte. Ze moesten een noodlanding maken omdat er ijsafzetting en ijsvorming in de motorinlaten plaatsvond tijdens een sneeuwstorm. Gelukkig raakte er niemand gewond. Omdat dit wrak op een afgelegen stuk zwart strand ligt is het een intrigerende plek geworden. Je kunt het wrak bezoeken. Langs de ringweg (Route 1) is een parkeerplaats. Vanaf hier is het ongeveer 4 kilometer lopen naar het wrak. Het is geen moeilijke wandeling omdat het terrein relatief vlak is, maar de weersomstandigheden kunnen dit toch tot een hele pittige wandeling maken. Kleed je goed aan en hou rekening met harde wind en eventueel regen.

vliegtuigwrak Sólheimasandur ijsland

Restaurants in Vík

Ons favoriete restaurant in Vík is het restaurant Suður-Vík. Het is een kleinschalig restaurant met heel vriendelijk personeel. Ze hebben verschillende gerechten op de kaart staan, waaronder wat IJslandse specialiteiten. Er wordt hier veel gebruik gemaakt van verse ingrediënten. Vis is natuurlijk een specialiteit in IJsland. Dit is wel een van de meest gezellige, knusse restaurants. Er zijn verder weinig authentieke restaurants in Vík. Veel restaurants focussen echt op grote groepen toeristen. Het is wel aan te raden om hier even een plaatsje te reserveren. Zelfs als je vroeg bent (17 uur/17.30 uur) zit het hier al helemaal vol.

restaurants in vik
©Wegwijsnaar.nl
©Wegwijsnaar.nl

Ook is het leuk om wat te eten bij de Soup Company. Hier kun je verschillende soorten soepen bestellen, die in een broodje worden geserveerd. Je kunt vervolgens zo vaak een refill vragen als je wil 😊 Ook kun je gratis extra brood met wat roomboter bestellen. Er zijn in totaal 5 verschillende soorten soepen, maar de specialiteit van het huis is pittige lavasoep! 🌋

Tip: dit restaurant zit bij de Lava Show. Het is écht een aanrader om deze show te bezoeken. Je leert en ziet hier zoveel gave dingen over vulkanen. Lees hier meer over de show en tickets.

soup company
lava show vik

Overnachten in Vík

Hotel in Vík

Hotel Katla in Vík

Als je naar een hotel bij Vík zoekt is het Hotel Katla een aanrader. Wij verbleven 2 nachten in dit hotel vanwege een flinke storm die over IJsland kwam. De autoriteiten adviseerden kampeerders om onderdak te zoeken. Nou dat was geen straf. We hebben hier een heerlijk verblijf gehad! Het ligt nét iets buiten Vík waardoor het super rustig ligt. Toch ligt het centrum op 5 minuutjes met de auto, waardoor we lekker in Vík konden eten en alle dingen konden bekijken en ontdekken die we wilden.

Ze hebben een kleine spa met een hottub en een sauna. Heerlijk om na een lange dag even bij te komen. Ook is er een gym. De kamer was hartstikke fijn en schoon. Het ontbijt was vooral heel lekker en uitgebreid én je kon hier je eigen pancakes bakken 😜

Dit hotel krijgt een goede 8,5 op Booking.com
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

Modern hotel Vík

Hotel Vík í Mýrdal

Dit moderne hotel ligt centraal in Vík, maar ook midden in de bijzondere natuur van IJsland. Vanuit de grote ramen van de kamers heb je uitzicht op de bergen en de oceaan – het is echt prachtig!

Het is vanaf hier slechts 5 minuten lopen naar het Black Sand Beach en om de hoek zitten verschillende restaurants. Bij dit 3 sterren-hotel zit ook een bijbehorend restaurant en er is zelfs een fitness. Het hotel heeft een moderne en sfeervolle inrichting. Kortom, dit is een heerlijke plek om te overnachten.

Dit hotel krijgt een goede 8,8 op Booking.com
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen


Je kunt ook verblijven op de camping in Vík, maar wij hoorden daar geen hele goede verhalen over. De locatie is wel handig (midden in het centrum), maar niet zo gezellig (omringd door nieuwbouw).

Tip: bestel alvast je tickets