Paardrijden op IJsland | Onze ervaring

Eline Door Eline

Wil je op je vakantie naar IJsland graag paardrijden? Goed idee! De paarden op IJsland zijn anders dan in andere delen van de wereld en echt onderdeel van de cultuur. Je kunt IJsland eigenlijk niet verlaten zonder een stukje te hebben gereden 🐴 In dit artikel delen we onze ervaring, tips en plekken waar je een tour kunt boeken.

Tip! Andere unieke ervaringen zijn duiken in de Silfra kloof en een gletsjerhike maken op IJsland! Gegarandeerd ga je naar huis met de mooiste herinneringen.😍

Paardrijden op IJsland


paardrijden op IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Paardrijden tour boeken

Als je wil paardrijden op IJsland kun je het beste op tijd je tour boeken. Op die manier voorkom je teleurstellingen als de groepen vol zitten. Je kunt tours op verschillende plekken in IJsland boeken, dus kijk even goed naar de locatie. Verderop in het artikel vertellen we meer over de verschillende tours.

🐴 Tour vanuit Reykjavik (optie met transfer) door de lavavelden van Hafnarfjörður. Paardrijden duurt in totaal 1.5 uur | Bekijk hier de tour

🐴 Tour bij Vík over de zwarte stranden | Bekijk hier de tour

🐴 Tour in het noorden van IJsland, deze hebben wij gedaan (vlakbij Akureyri) | Bekijk hier de tour


IJslandse paarden

IJslandse paarden zijn anders dan andere paarden. Ze zijn sterk en kunnen goed tegen de barre weersomstandigheden. Daarnaast hebben ze een vriendelijk karakter. Ze zijn kleiner dan andere paardensoorten, maar groter dan pony’s. De meeste paarden leven ook in de vrije natuur. Wat een heerlijk leven!

IJslandse paarden zijn kleiner dan andere rassen omdat ze per boot naar IJsland verscheept moesten toen de aller eerste mensen zich hier gingen vestigen. De boten waren toen niet groot, dus vooral de kleinere paarden werden meegenomen. Uiteindelijk zijn de paarden hier verder gefokt, zonder tussenkomst van andere rassen. Het IJslandse paardenras is daarom het meest pure paardenras ter wereld! 🙂

Wist je dat paarden IJsland niet in mogen komen? Dit is al zo sinds het jaar 982!! Paarden mogen wel uit IJsland weg, maar ze mogen nooit meer terug komen. Deze regel is er om het paardenras zo puur te houden

paardrijden in het noorden van IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Onze ervaring met paardrijden op IJsland

Wij boekten een tour om te paardrijden in het noorden van IJsland, vlakbij de stad Akureyri.
Het regende een beetje, maar dat maakte niet uit. We deden warme kleding aan met daaroverheen een regenjas.

De boerderij wordt gerund door een IJslandse familie. Zij geven onderdak aan een aantal meiden die hier vrijwillig werken. De meiden kwamen uit verschillende landen, waaronder Duitsland, Nederland en Alaska. Het zijn echte paardenliefhebbers en gaan met veel respect met de paarden om. Zij ontvingen ons heel enthousiast 😊

paardrijden IJsland
©Wegwijsnaar.nl

Eerst kregen we de juiste benodigdheden. In ons geval was dat alleen een helm. Daarna kregen we een korte uitleg over hoe je op je paard klimt, hoe je eraf kunt komen en hoe je je paard kunt laten weten wat je wil en waar je naartoe wil.

Goed om te weten: Wij hadden geen ervaring met paardrijden. Dat was ook helemaal niet nodig. Ze geven goede, duidelijke uitleg en kiezen hun paarden bewust uit zodat je op een rustig paard rijdt. Er zijn ook groepen voor gevorderde rijders. In deze groepen ligt de snelheid hoger 🙂

Na de uitleg mochten we eerst even rustig kennismaken met ons paard en in de stal een paar rondjes lopen om te oefenen met ‘sturen’. Zodra we genoeg vertrouwen hadden gingen we naar buiten. Mijn paard heette Gunnar. Dit betekent ‘Brave and Bold warrior‘.

Gunnar moest aan een leash, of riem. Dat betekent dat een van de meiden mijn paard begeleidde vanaf haar paard met de riem. Ik zat dus eigenlijk een beetje aan haar vast. Gunnar scheen namelijk een wat drukker en eigenwijs paard te zijn, die niet altijd luistert en zijn eigen weg kiest. Vandaar dat hij door middel van een riem begeleid moest worden.

horse riding ijsland tour
©Wegwijsnaar.nl

Ik vond dit niet zo leuk, dus na een tijdje vroeg ik of ik zelf mocht rijden. Ze wilde me een kans geven om te kijken of Gunnar zou luisteren. En wat bleek: Gunnar luisterde perfect! Hij gedroeg zich heel goed! We waren een goede match 😊

Wist je dat de paarden op IJsland ook nog ‘nuttig’ gebruikt worden? Om een voorbeeld te geven: in september gaan ze met de paarden het land in om alle schapen terug te halen naar de stallen. De schapen verblijven hier tijdens de koude winter.

We reden een prachtige route door de landschappen van IJsland. Ik heb echt genoten van de rit en de omgeving om me heen. Ondertussen vertelde een van de dames me alles over de stal, over de paarden, en over paardrijden op IJsland in het algemeen. Ik heb zoveel geleerd en het heeft me nog meer nieuwsgierig gemaakt naar paarden en paardrijden.

paardrijden akureyri
©Wegwijsnaar.nl

In totaal waren we met 4 deelnemers. Er was 1 ander koppel, uit Amerika. Het leuke van zo’n klein groepje is dat je snel verbinding maakt met elkaar. Na het rijden kregen we warme koffie en wat lekkers (zelfgemaakte koekjes), zie de foto hierboven 😊

Waar paardrijden op IJsland?

Waar kun je het beste paardrijden op IJsland? Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Het beste kun je kijken naar je eigen planning. Waar past een dag of dagdeel paardrijden op IJsland in je planning?

Daarnaast kun je kijken naar het gebied wat je leuk lijkt om te verkennen. Vlakbij Reykjavik gaan de meeste tours naar lavavelden, in Vík ga je over de zwarte stranden paardrijden en in het noorden is er niet echt iets specifieks te benoemen maar is het ook mooi 😊

In het zuiden en zuid-westen van IJsland (dus bij Vík en Reykjavik) zijn er al ontzettend veel andere gave bezienswaardigheden en dingen te doen. Daarom kozen wij er juist voor om te gaan paardrijden in het noorden van IJsland. Daar hadden we gewoonweg meer ruimte in onze planning. Maar misschien is dat bij jou anders.

Hier onder leggen we per gebied nog wat meer uit en laten we je weten waar je je tour kunt boeken.

Paardrijden in noord IJsland in de buurt van Akureyri

Als je graag in het noorden wil paardrijden kun je dat het beste doen in het buurt van Akureyri. Wij boekten onze tour ook in het noorden. Wij vonden dit absoluut een aanrader!😊

Wist je dat je hier ook het noorderlicht in IJsland kan spotten? Er wonen hier veel minder mensen, waardoor er ook minder lichtvervuiling is.

🎟️ Hier kun je tickets boeken bij de boerderij waar wij zijn geweest (paardrijden in het noorden van IJsland)

paardrijden in het noorden van ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Paardrijden in de buurt van Reykjavik

Als je in de buurt van Reykjavik wil paardrijden op IJsland heb je veel keuze. Er worden namelijk veel tours vanuit Reykjavik georganiseerd. Je kunt ervoor kiezen om zelf naar de startlocatie te rijden met een huurauto, of je kunt gebruik maken van een transfer. De startlocaties liggen meestal dichtbij Reykjavik in de buurt.

Paardrijden in de buurt van Reykjavik wordt vaak gedaan op de lavavelden van Hafnarfjörður. Dat ligt net ten zuiden van Reykjavik. Dit is een hele mooie plek om paard te rijden 🙂 De lavavelden zijn onlosmakelijk verbonden met IJsland, dus het is gelijk een mooie manier om daarmee kennis te maken.

Bij onderstaande tour krijg je een helm, paardrijlaarzen en regenkleding. Dat is luxe! 🙂 Ook krijg je warme thee, koffie of chocolademelk na de rit. Dit is erg leuk, omdat het je de kans geeft met andere deelnemers nog even na te kletsen over de ervaring.

🎟️ Boek en bekijk hier de tour “Paardrijden in de buurt van Reykjavik”

Paardrijden in Vík

Paardrijden in Vík is natuurlijk extra speciaal omdat je hier over de zwarte stranden gaat rijden. Dit geeft je echt het IJslandse gevoel, want waar vind je zwarte stranden? 😊 Bij deze tour krijg je geen paardrijlaarzen. Dat is in principe geen probleem, dat hadden wij ook niet. Je krijgt wel een helm voor de veiligheid.

🎟️ Boek hier je paardrij tour in Vík

Paardrijden op IJsland met kinderen

Ook kinderen kunnen paardrijden op IJsland! Bij de boerderij waar wij een tour boekten kunnen kinderen ook rijden. De paarden zijn ongelooflijk lief en rustig, ideaal voor kinderen. Laat altijd even van tevoren weten dat je met kinderen komt, dan kunnen ze daar rekening mee houden. Bij The Sólvangur Icelandic Horse Center hebben ze speciale tours voor kinderen die 30 minuutjes duren 🙂 Deze tours zijn ook wat goedkoper dan andere tours.

Hotel op IJsland waar je kan paardrijden

Bij Farmhotel Efstidalur kan je in de zomer op IJsland paardrijden. Het familiehotel zit langs de Golden Circle route, de populairste route van IJsland met veel bezienswaardigheden.

Niet alleen kan je hier paardrijden, je slaapt letterlijk bij de boer. Vanuit het restaurant zie je de koeien lopen, dus je proeft een beetje de sfeer van het platteland op IJsland.🐮Daarnaast is het ook een ideale locatie als je met kinderen of een groep naar IJsland gaat. Natuurlijk vanwege de leuke activiteiten en de mooie locatie, maar ook omdat er hier een grote familiekamer te reserveren is.

-> Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van de accommodatie

Veelgestelde vragen over paardrijden op IJsland

Wat voor kleding kan ik het beste aantrekken als ik ga paardrijden op IJsland?

Doe kleding aan wat vies mag worden. Hou er rekening mee dat er wat paardenpoep en modder op je schoenen komt te zitten. Ook je broek en jas kunnen met de modder en paardenharen komen te zitten. Daarnaast is het aan te raden je warm aan te kleden. Zeker omdat de temperaturen in IJsland vrij laag kunnen zijn. Wij vonden de regenkleding ideaal. Zeker omdat je modder en paardenharen daar zo vanaf spoelt 😊
Bij sommige tours krijg je ook paardrijlaarzen en regenkleding te leen.

Wat gebeurt er als het heel slecht weer is?

Bij een beetje regen zal de tour gewoon door gaan. Bij ons regende het ook een beetje, maar dit was helemaal geen probleem. Zorg er dus voor dat je regenkleding meeneemt in dat geval. Bij sommige tours krijg je ook regenkleding. Als het weer echt heel slecht is (harde regen en wind) kan de tour verplaatst worden. Hier krijg je altijd tijdig bericht van.

Hoe zwaar mag je maximaal zijn voor paardrijden op IJsland?

Het verschilt een beetje per tour, maar over het algemeen mag je maximaal 100 kilo wegen om deel te mogen nemen aan het paardrijden. Dit om te paarden te beschermen en niet teveel te belasten.

Moet ik paardrij ervaring hebben om deel te kunnen nemen aan het paardrijden?

Nee, je hoeft helemaal geen ervaring te hebben.🙂Als je wel ervaring hebt kun je dat het beste even van tevoren aangeven, dan kunnen ze wellicht adviseren welke groep het leukste voor je is. Er zijn vaak ook gevorderde groepen waarbij het tempo hoger ligt 😊

Kan je het hele jaar door paardrijden op IJsland?

Ja, in principe wel. Bij slecht weer kan de tour worden verplaatst, maar de IJslandse paarden zijn gemaakt voor barre weeromstandigheden.

Meer lezen over IJsland

Diamond Beach
Hveravellir geothermisch gebied en hotspring (langs de F35)
Reykjadalur hotspring (vlakbij de Golden Circle)
De Golden Circle
De Diamond Circle in IJsland