Beste warmwaterbronnen op IJsland

Eline Door Eline

Je kunt IJsland natuurlijk niet verlaten zonder in een van de natuurlijke warwaterbronnen hebben gezeten 😍 Wij spraken een stel Amerikanen die 7 dagen op IJsland verbleven en als doel hadden om elke dag in een andere warmwaterbron te zitten 😂 Dat is op IJsland niet moeilijk, want er zijn er genoeg! Maar wat zijn de beste? In dit artikel delen we de beste warmwaterbronnen op IJsland.

Onderaan dit artikel vind je een kaartje met daarop alle zwembaden en warmwaterbronnen op IJsland.

Beste warmwaterbronnen op IJsland


Verschillende soorten warmwaterbronnen op IJsland

Je hebt op IJsland verschillende soorten warmwaterbronnen. Je hebt een aantal échte natuurlijke warmwaterbronnen waar je in kunt baden, je hebt hotsprings waar je absoluut niet in kunt baden (omdat ze te heet zijn) en je hebt wat meer aangelegde warmwaterbronnen zoals de Blue Lagoon.

De aangelegde warmwaterbronnen zijn vaak wat grotere spa’s. Ze hebben goede faciliteiten en zijn zeer geschikt om lekker een middag uitgebreid te relaxen. De toegangsprijs ligt bij deze ‘spa’s’ vaak wel aan de hoge kant.

Wij vonden de échte natuurlijke hotsprings de beste warmwaterbronnen van IJsland. Deze zijn heel puur en je bevindt je altijd midden in de natuur. Bovendien zijn ze vaak gratis 😊 Ze zijn uiteraard wel een stuk kleiner, maar vaak is er genoeg plek.
Het water in de IJslandse warmwaterbronnen wordt op natuurlijke wijze verwarmd door geothermische activiteit. Het water is daardoor rijk aan mineralen waarvan wordt gezegd dat het therapeutische voordelen heeft voor de huid en spieren.

Tip: Voor zover ik weet zijn alle spa’s/lagoons in IJsland alleen met badkleding te bezoeken. Ook in de natuurlijke warmwaterbonnen op IJsland draagt iedereen gewoon badkleding. Neem eventueel oude badkleding mee en zeker geen witte badkleding!

Doe ook je sieraden af, want die worden aangetast door het water. Dit geldt met name voor zilveren sieraden. Het water en de lucht bij warmwaterbronnen bevat veel zwavel. Wanneer zwavel in contact komt met zilver, ontstaat er zilversulfide. Hierdoor ontstaat er een zwarte laag op het zilver, en wordt het aangetast. Maar ook mijn gouden kettinkje is aangetast, niet het goud zelf, maar wel de tekst die erin gegraveerd staat.

Blue Lagoon: de meest populaire warmwaterbron van IJsland

De Blue Lagoon is een van de meest bekende warmwaterbronnen op IJsland en dat is niet voor niets: het is prachtig!! 😍 Het water heeft hier een hele bijzondere, lichtblauwe kleur. Omdat het water warm is stijgt waterdamp omhoog de lucht in, wat een geheimzinnige scene creëert. Daarnaast schijnt het water ook echt helend te zijn. De Blue Lagoon is daarom een absolute must-visit als je naar IJsland gaat.

Het ligt in het dorpje Grindavík, vlakbij het vliegveld Keflavik Airport. Het is dus handig om dit op je eerste- of juist laatste dag in IJsland te plannen.

Tip: draag je haar vast als je de Blue Lagoon (of een andere bron bezoekt). Je haar wordt er heel stug van. Als je je haar hebt geverfd kan het zelfs de kleur van je haar veranderen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Blue Lagoon geen natuurlijke warmwaterbron. Het is ontstaan door een energiecentrale, die vlak naast de Blue Lagoon ligt. Het water wordt ook verwarmd door afvalwater van de energiecentrale. Maak je geen zorgen, het water is alsnog super schoon en zuiverend. Maar als je een échte natuurlijk warmwaterbron wil bezoeken ben je bij de Blue Lagoon niet aan het juiste adres.
Wil je een soort Blue Lagoon ervaring, maar dan net iets beter en goedkoper? Ga naar de natuurbaden van Myvatn in het noorden van IJsland. Lees er verderop in dit artikel meer over.

🎟️ Bestel hier een ticket voor de Blue Lagoon + dagtour langs de Golden Circle van IJsland | Bestel hier

blue lagoon ijsland beste warmwaterbronnen

Sky Lagoon in Reykjavik: luxe Lagoon

Wil je de drukte van de Blue Lagoon liever ontwijken? En hou je wel van wat luxe? De Sky Lagoon is een geweldige warmwaterbron in Reykjavik. Wij kregen deze tip van een lokaal IJslands meisje. Ze raadde ons sterk aan naar de Sky Lagoon te gaan in plaats van de Blue Lagoon. En ze het absoluut gelijk! De Sky Lagoon is prachtig! 😍

Tickets voor de Sky Lagoon
🎟️ Sky Lagoon Pure pass
🎟️ Sky Lagoon Sky pass

De natuurbaden van Myvatn: Blue Lagoon van het noorden

Myvatn is een dorp in het noord-oosten van IJsland. Het ligt dichtbij het bekende meer van Myvatn.
De warmwaterbronnen hier noemen ze ook wel de “Blue Lagoon van het noorden”. Het voordeel van Myvatn ten opzicht van de echte Blue Lagoon is dat het hier een stuk rustiger is 😊 Bovendien is het een stuk goedkoper én het water is hier wel echt natuurlijk verwarmd, niet door een elektriciteitscentrale.

De natuurbaden van Myvatn zijn heel mooi en de baden lekker warm. Het water is hier zo’n 28 tot 40 graden Celsius. Er is zelfs water van 42 graden Celsius!

Wist je dat Myvatn ook de “Northern Lights Capital of Iceland” wordt genoemd? Dat komt doordat hier vaak noorderlicht te zien is 😊

🎟️ Bestel hier je tickets voor Myvatn Nature Baths

Reykjadalur hotspring | Baden in een warme rivier

Oké nu gaan we over op de échte natuurlijke warmwaterbronnen. De Reykjadalur hotsping is een natuurlijk warme rivier, vlakbij de Golden Circle. Om hier te komen moet je wel een hike van ongeveer 4 kilometer bergop maken. Je komt er dus niet zomaar. Je doet hier ongeveer een uur over. Maar de warmwaterbron die je vervolgens aantreft is het absoluut waard! ❤️

Het is een mooie rivier, waar plek genoeg is voor iedereen. Hoe hoger je in de rivier gaat zitten, hoe warmer het water wordt 😊 Lees er meer over in ons artikel over de Reykjadalur Hotspring.

De warmwaterbron zelf is gratis, maar je betaalt wel parkeergeld om je auto te parkeren.

Reykjadalur hotspring ijsland
Reykjadalur hotspring ©Wegwijsnaar.nl
Reykjadalur hotspring ijsland warme rivier
©Wegwijsnaar.nl

Warmwaterbron bij Landmannalaugar

De warmwaterbron bij Landmannalaugar is een van onze favorieten!! Het grote pluspunt van deze hotspring is dat hij op de camping ligt. Het is dus een ideale plek om even lekker te baden aan het einde van je dag, voordat je je slaapzak in duikt. Op die manier ga je heerlijk warm je bedje in. Dat is meer dan welkom in het koude IJsland 😉

De bron is vrij groot waardoor het meer dan genoeg ruimte is. Het water is hier ongeveer 40 graden Celsius. Via een stroompje komt er heet water de bron in. Dichtbij het stroompje wordt het water erg warm! 🥵

Er is hier een plek om wat spullen neer te leggen, met bankjes. Maar er zijn geen kleedhokjes. Je kunt wel achter het bankje gaan staan. Vanaf daar kunnen de mensen die in de warmwaterbron zitten je niet zien. Je hoeft geen entree te betalen voor deze warmwaterbron.

warmwaterbron bij landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl
hotspring landmannalaugar
©Wegwijsnaar.nl

Hveravellir hotspring: in de highlands langs de F35

Deze warmwaterbron vind je langs de F35, in de highlands van IJsland. Ook hier kun je niet zomaar komen. Je hebt een 4×4 auto nodig om over de gravel wegen te rijden. Omdat je voor kilometers lang niets ziet wordt deze plek ook wel de oase van IJsland genoemd! ❤️

Je kunt hier ook kamperen en er is een gaaf gebied met geothermische activiteit. Mede dankzij de warmwaterbron vonden wij dit een van de beste campings van IJsland. De warmwaterbron is gratis.

Hveravellir hotspring
Hveravellir hotspring ©Wegwijsnaar.nl
Hotspring
Hotspring ©Wegwijsnaar.nl

Laugavallalaug: een van de mooiste warmwaterbronnen van IJsland

Dit is wel een van onze favoriete warmwaterbronnen op IJsland! Het is een prachtige hotspring, midden in de natuur met een warme waterval! 😍 Als je geluk hebt heb je deze warmwaterbron voor jezelf. Je kunt hier namelijk niet zomaar komen. Het is een van de meest afgelegen warmwaterbronnen op IJsland. Wij hebben er behoorlijk veel moeite voor moeten doen. Je hebt sowieso een 4×4 auto nodig. Het liefst een wat hogere, maar ook een Dacia Duster kan hier komen.

Om hier vanuit het zuiden te komen moet je dik 2,5 uur rijden. Het ligt namelijk helemaal in het binnenland van IJsland. Vanuit het oosten ongeveer een uur en 16 minuten (afhankelijk van waar je vertrekt natuurlijk). Het ligt op ongeveer 60 minuten van Stuðlagil, een van de populaire bezienswaardigheden in het oosten van IJsland.

Maar als je er eenmaal bent is het genieten! ❤️ Wij hadden de bron helemaal voor onszelf, maar later kwamen er wel ook andere mensen. Het is niet echt toeristisch, maar ook niet onontdekt.

Tip: volg niet zomaar de route van Google Maps, want die klopt niet helemaal. Zoek deze bron even op in Google en kijk bij de reviews. Daar heeft iemand de routebeschrijving uitgeschreven.

Laugavallalaug warmwaterbronnen ijsland
©Wegwijsnaar.nl
Laugavallalaug beste warmwaterbronnen op ijsland
©Wegwijsnaar.nl

Forest Lagoon: warmwaterbron in het noorden van IJsland

De Forest Lagoon ligt in het noorden van IJsland bij de stad Akureyri. Het is een mooie ‘spa’ aan de rand van de stad, en pas geopend in 2022. Het is – zoals de naam al doet vermoeden – omringd door bomen, waardoor je het idee hebt in een bosrijke omgeving te zijn. Het is geen grote spa, maar het is heel fijn om even lekker een middagje te ontspannen.

De Forest Lagoon heeft een groot buitenbad met infinity pool en een warme Finse sauna. Er is een bar waar je biertjes of andere drankjes kunt halen. Voornamelijk alcoholische drankjes, maar ze hebben ook hele lekkere smoothies. Ze hebben in de spa zelf geen eten, dus zorg ervoor dat je wat te eten meeneemt. Wel is er een restaurant, waar je aan het einde van je spa-ervaring kunt eten. Maar dat kan niet tussendoor, zodra je de spa uit gaat mag je er niet meer in.

De Forest Lagoon is geopend tot middernacht! Vooral ’s avonds is dit een bijzondere beleving.
Hier kun je tickets voor de Forest Lagoon boeken. Tickets kosten op dit moment 6590 ISK (iets meer dan 45 euro per persoon), maar prijzen kunnen natuurlijk veranderen.

Tip: neem een eigen handdoek mee. Je hebt zeker geen badjas nodig. Wij hadden wel een badjas gehuurd, maar die zijn heel prijzig en we hebben ze eigenlijk niet gebruikt. Het is hier een stuk kleiner dan in de Nederlandse sauna’s.

forest lagoon ijsland
Forest Lagoon ©Wegwijsnaar.nl
Forest lagoon
©Wegwijsnaar.nl

Kvika voetenbadje: populaire spot voor een date

De naam zegt het al, deze hotspring is niet geschikt om je volledig in de baden, maar wel heel lekker als voetenbadje 😊 Het ligt op een wat meer afgelegen plek, op loopafstand van Reykjavik. Maar omdat veel toeristen hier niet van weten is het toch relatief rustig. Het is een populaire spot voor een date en dat is niet voor niets. Het uitzicht is fantastisch én het is een mooie plek om Noorderlicht te kijken (mocht je in het juiste seizoen in IJsland zijn).

De hot spring is ongeveer 25 tot 30 centimeter diep en 80 tot 90 cm wijd. De temperatuur van het water is ongeveer 39 – 40 graden Celsius. Het is geen 100% natuurlijke warmwaterbron, want het is gemaakt door de IJslandse kunstenaress Ólöf Nordal. Maar het water wordt wel op een natuurlijke manier verwarmd 🙂

Gudrunarlaug

De Gudrunarlaug hot spring is een kleine warmwaterbron in het westen van IJsland. In deze bron kunnen maximaal 6 mensen zitten. Dit is een oude bron die zelfs in de IJslandse saga’s terugkomt.

Saga’s zijn prozaverhalen die grotendeels gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen. De meeste saga’s vertellen verhalen over gebeurtenissen die plaatsvonden in de 9e t/m de 11e eeuw. Ze vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de IJslandse cultuur.

Er is dus een zeer beroemde saga gerelateerd aan de Guðrúnarlaug warmwaterbron. Er wordt gezegd dat een Viking genaamd Guðrún Ósvífursdóttir in de buurt van Guðrúnarlaug woonde. Haar bestaan gaat terug tot ongeveer 1000 jaar geleden. De vrouw bracht veel tijd door in- en bij de hottub. In de saga wordt vermeld dat Guðrún een profeet was en de bijzondere gave had om dromen te interpreteren.

Gudrunarlaug warmwaterbronnen op ijsland
Gudrunarlaug warmwaterbronnen op ijsland

Een ander personage genaamd Gestur Oddleifsson – een man uit de IJslandse Saga die bekend stond om zijn uitzonderlijke schoonheid – vertelde Guðrún dat ze tijdens haar leven vier keer zal trouwen, maar dat al haar echtgenoten zullen sterven. Dit bleek helaas waar te zijn. Toen alle vier de echtgenoten van Guðrún waren overleden, zoals voorspeld door Gestur, werd ze non en bracht de rest van haar leven door in de Helgafell-kerk op het schiereiland Snæfellsnes. Als je de kerk bezoekt, kun je zelfs haar graf vinden – tegenover de kerk, zoals de traditie voorschrijft.

Bij deze warmwaterbron vind je (in tegenstelling tot veel andere warmwaterbronnen in IJsland), een hokje om je om te kleden 🙂 Er is ook een parkeerplaats dichtbij de warmwaterbron. Er zit wel alg in het water, maar het is en blijft een natuurlijke bron. Toegang is gratis, maar er wordt wel om een kleine donatie gevraagd.

Hrunalaug Hot Spring

Dit is een hele idyllische natuurlijk hot spring vlakbij de Golden Circle. Het is dus ook wat populairder dan sommige andere natuurlijke warmwaterbronnen. Het is een mooie plek, waar je helemaal omringd bent door natuur 😊

Toegang is hier niet gratis, je betaalt 1500 ISK per persoon. Het ligt namelijk op privé terrein van een lokale boer. Het toegangsgeld betaal je aan iemand die in een auto zit. Je krijgt dan een polsbandje met een nummer. Je mag namelijk maximaal 1.5 uur blijven zodat er genoeg plek is voor andere mensen die komen. Maar geloof me, 1,5 uur is lang genoeg 🙂

Je kunt hier in principe komen wanneer je wil, er is geen toegangshek of iets dergelijks. Maar deze warmwaterbron ligt op het terrein van een lokale boer. Het is daarom netjes om je zoveel mogelijk aan deze tijden te houden: van 09.30 uur tot 22.00 uur.

Warmwaterbron in de Highlands: Kerlingarfjöll

Deze laatste warmwaterbron in de lijst bevindt zich in de Highlands bij Kerlingarfjöll. Kerlingarfjöll is een zeer kleurrijk gebergte, wat een beetje lijkt op Landmannalaugar. Je hebt een 4×4 auto nodig om hier te komen. Vanaf de Golden Circle kun je F road 35 nemen. Je parkeert je auto bij het resort of de camping. Vanaf hier is het slechts een korte hike naar de warmwaterbron toe 😊

Kerlingarfjöll is een van de mooiste gebieden van IJsland om te hiken. Als je een 4×4 auto hebt is het sowieso een aanrader om hier heen te gaan.

Kerlingarfjöll warmwaterbronnen ijsland
Kerlingarfjoll

Kaart met alle warmwaterbronnen op IJsland

Hier onder vind je een kaart / plattegrond waar alle warmwaterbronnen op IJsland te zien zijn. Dan kun je kijken welke er in de buurt van jouw kampeeradresjes of hotels zijn 😊 Ook de openbare zwembaden staan er op.

Veelgestelde vragen

Wat is de meest afgelegen warmwaterbron?

Laugavallalaug is de meest afgelegen warmwaterbron, je moet er serieus wat voor over hebben om hier te komen en minimaal een 4×4 auto hebben, maar het is het absoluut waard 😊

Kan ik mijn sieraden om houden als ik in de warmwaterbronnen ga?

Wij raden aan je sieraden af te doen als je in de warmwaterbronnen gaat. Je sieraden kunnen namelijk verkleuren. Zeker je zilveren sieraden kunnen erg aangetast worden door het zwavel in het water en de lucht. Dit geldt voor alle warmwaterbronnen op IJsland, ook in de wat grotere spa’s. Ook daar wordt het water namelijk geothermisch verwarmd.

Als ik naar 1 ‘lagoon’ zou gaan, welke zouden jullie dan aanraden?

In het zuiden van IJsland raden wij aan naar de Sky Lagoon te gaan (in plaats van de Blue Lagoon). Dit is een hele mooie, luxe lagoon waar het bovendien wat rustiger is dan in de Blue Lagoon.
In het noorden raden wij aan naar de Myvatn Natural Bath te gaan 😊 Dit wordt ook wel de Blue Lagoon van het noorden genoemd omdat het net zo mooi is (maar wel een stuk rustiger).
🎟️ Tickets voor Sky Lagoon (in de buurt van Reykjavik)
🎟️ Tickets voor Myvatn Lagoon (noorden van IJsland)