De beste tips voor IJsland in de winter

Suuz Door Suuz

IJsland is prachtig, zowel in de zomer als in de winter. Maar zéker in de winter is IJsland een absolute must-visit!! 😍 Het landschap is adembenemend en er zijn heel veel leuke activiteiten! Sneeuwscootertochten over een gletsjer, het noorderlicht spotten en vergeet ook zeker de ijsgrotten niet 🤩 In dit artikel delen we waarom IJsland in de winter zo’n grote aanrader is. Én, een goede voorbereiding is het halve werk, dus wij hebben een aantal handige tips voor je! 🙂

IJsland in de winter


Waarom naar IJsland in de winter?

Het hele jaar door is IJsland een prachtig land, zowel in de zomer als in de winter. Toch is de winter zeker een aanrader, ondanks de lage temperaturen.❄️ Ten eerste is het in de winter aanzienlijk goedkoper én rustiger met toeristen. Er zijn activiteiten die niet doorgaan, maar juist ook veel activiteiten die enkel in de winter worden georganiseerd. Zo is dit hét seizoen om de ijsgrotten van IJsland te bezoeken. 

Daarnaast is het landschap echt geweldig!😍 Overal ligt sneeuw, waardoor het net winterwonderland is. De bergen zijn wit, de wandelpaden zijn ijzig en alle natuurfenomenen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Toch zul je het zeker niet koud krijgen. IJsland heeft namelijk veel warmwaterbronnen en die zijn vulkanisch verwarmd. Heerlijk om in plaats te nemen en het heeft zelfs iets onwerkelijks, in een warm bad in hartje winter.😊

Tip 1: Het noorderlicht spotten in IJsland

IJsland staat bekend als één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien. Alle kleuren lichten komen ‘s nachts hier de nachtelijke uren nog mooier maken, het is magisch!

Verblijf je in het zuiden van IJsland, dan zijn er leuke tours in en rond Reykjavik. Vaak kun je worden opgehaald vanuit het hotel en rij je naar de beste plekken in de omgeving. Een enthousiaste gids weet precies waar je moet zijn, maar vertelt ook meer over het fenomeen zelf. Ook geeft je goede fototips. Vanuit Reykjavik kan je met de bus de aurora borealis ontdekken, maar de noorderlichttour met een boot is echt een unieke ervaring!
🎟️ Noorderlichttour met de boot vanuit Reykjavik | Boek hier

Tip! Lees ook onze tips om het noorderlicht in IJsland te spotten😉

In het noorden van IJsland vind je het plaatsje Akureyri. Het is een pittoresk stadje en wordt ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. Het adembenemende schouwspel van dansende lichten aan de nachtelijke hemel is werkelijk magisch! 🪄 In het noorden van IJsland kan je het noorderlicht het beste spotten met een tour. Je wordt opgehaald bij het hotel!
🎟️ Noorderlicht spotten vanuit Akureyri | Boek hier

noorderlicht in ijsland tijdens de winter

Tip 2: Autorijden tijdens de winter in IJsland – Boek een goede huurauto

Autorijden op IJsland tijdens de winter is heel anders dan tijdens de zomer. De omstandigheden kunnen vrij guur zijn. Toch is het heel goed te doen. De grote wegen en de ringweg blijven in de meeste gevallen geopend. Ook de wegen van de Golden Circle zijn gewoon geopend en goed toegankelijk voor toeristen. Alle wegen in het binnenland zijn gesloten. Deze wegen gaan al vrij vroeg in het seizoen dicht hoor. Je hebt hier in de winter ook eigenlijk niet zoveel te zoeken. De meeste bezienswaardigheden van IJsland liggen langs de ringweg, dus je zal niets missen.
Check voordat je weg gaat altijd goed even het weer en check de status van de wegen. Dat kun je doen op deze website. Ook tijdens de zomer kan deze website erg handig zijn. In IJsland kunnen wegen zomaar gesloten zijn door welke reden dan ook (overstromingen, weer, gevaarlijke vulkanische gassen, etc).

winterse wegen op IJsland
Winterse wegen op IJsland

Het huren van een auto is wel zeker een aanrader. Op deze manier kun je namelijk het beste naar alle highlights van het land reizen. Twee betrouwbare verhuurders zijn Sunnycars en Easyterra. Dit zijn allebei betrouwbare, Nederlandse bedrijven. Zij hebben een goede service, een ruime keuze in auto’s en zijn goed voorbereidt op winterse omstandigheden. Zo zijn de meeste auto’s in de winter uitgerust met spikebanden en die heb je zeker nodig. Easyterra verhuurt een auto altijd inclusief verzekering. Dit is een grote aanrader als je tijdens de winter in IJsland gaat autorijden.

Wil je hier alles over weten? Wij hebben de beste tips om een auto te huren op IJsland voor je verzameld!🚗

Kleine tip! Ga op IJsland in de winter zéker voor een 4×4 auto. Deze kunnen de weersomstandigheden veel beter hebben en je kunt op veel meer plekken komen. Ohja, en hou je deur goed open als je uit de auto stapt. Er staat veel wind op IJsland en straks waait hij stuk (dit geldt ook in de zomer).

autorijden op ijsland in de winter
Autorijden op IJsland in de winter

Tip 3: Leuke dingen om te doen in IJsland in de winter

1. De ijsgrotten van IJsland zijn in de winter echt magisch.🤩 De omgeving is volledig wit en ijzig en de grotten zijn dan ook in topvorm. Sommige zijn ook alleen in de winter geopend, dus dit is de perfecte tijd van het jaar.  

2. De Sky Lagoon is de meest bekende warmwaterbron van IJsland en er zit ook een hele spa bij. Tijdens de winter in IJsland is het buiten koud, maar deze bronnen hebben het hele jaar door heerlijke temperatuur. Je bent omringd door sneeuw, witte bergen en het is echt prachtig! 
🎟️ Sky Lagoon Pure Pass | Bestel hier

3. Eén van onze hoogtepunten op IJsland is een spectaculaire gletsjerhike! Samen met een gids ga je een gletsjer beklimmen. Je krijgt spike schoenen en een pikhouweel ter uitrusting. Het is echt een hele unieke ervaring. In de winter zijn de gletsjers op hun mooist en je kijkt op het hoogste punt uit over een geweldig landschap! 😍 Dit is een absolute aanrader!  
🎟️ Gletsjer hike bij Skaftafell | Reserveer hier

gletsjer hike doen op ijsland
©Wegwijsnaar.nl
gletsjer hike gids wandeling over een glacier
©Wegwijsnaar.nl

4. Een pittige, maar gave ervaring is de hike naar Reykjadalur hotspring. In 4 kilometer wandel je naar de hotspring. Dit is een rivier die vulkanisch wordt verwarmd. Je loopt door een geweldige omgeving. In de winter kan het pad een flinke laag sneeuw bevatten, maar je wordt beloond met een heerlijk warm bad! 🤩 Ook dit is een van onze favoriete to do’s op IJsland.

5. Ben je op zoek naar een unieke ervaring? De Silfra kloof is een kloof tussen twee tektonische platen en hier kan je duiken en snorkelen.🤿Het water is het hele jaar door koud, dus dat maakt geen verschil. De kloof is gelegen in het Thingvellir National Park en het water komt rechtstreeks uit een gletsjer.🥶
🎟️ Snorkelen in de Silfra kloof | Boek hier

silfra snorkelen ijsland thingvellir

6. De Golden Circle is een route met adembenemende hoogtepunten van Zuid-IJsland. Hier vind je onder andere de geisers Geysir en Strokkur, maar ook de mooiste (bevroren) watervallen en prachtige parken. In de winter zijn de wegen goed bereikbaar, zeker met een 4×4.  

ijsland in de winter
De geiser Strokkur in de winter

7. Reykjavik is de moderne hoofdstad van IJsland. Het is er sfeervol, gezellig en een leuke bestemming voor een citytrip. Er zitten goede hotels, fijne restaurants en leuke winkels. Wist je dat de stad zelfs straatverwarming heeft? Geen glibberpartijen voor jou!😉

regenboogstraat reykjavik
©Wegwijsnaar.nl
Hallgrimskirkja
Hallgrimskirkja ©Wegwijsnaar.nl

8. Eén van de hoogtepunten van IJsland zijn de walvissen die hier hun natuurlijke habitat hebben. Ook in de winter zijn de wateren rondom IJsland vol met deze prachtige dieren. Zowel vanuit Akureyri, Husavik en Reykjavik kun je de mooiste walvistochten van IJsland maken. 
🎟️ Walvistour vanuit Reykjavik | Boek hier

9. Wil jij graag avontuur? Dan raden we een sneeuwscootertocht zeker aan! Je gaat over de Langjökullgletsjer met de sneeuwscooter, dat is echt een once in a lifetime-ervaring.😍 Kleed je goed aan, geniet van je omgeving en maak de mooiste herinneringen tijdens deze geweldige activiteit. 
🎟️ Sneeuwscootertocht in IJsland | Boek hier

Winter in IJsland: sneeuwscootertocht
Winter in IJsland: sneeuwscootertocht

Tip 4: Boek een rondreis naar IJsland in de winter

IJsland is een aanrader om een rondreis te maken, zo kom je langs de mooiste punten van het land. Bij deze rondreis ga je voornamelijk het zuiden van IJsland ontdekken. Alles is geregeld, van een vlucht tot een 4×4 huurauto, overnachtingsplekken en het ontbijt.😊  

Deze rondreis van Nordic is een grote aanrader als je IJsland in de winter wil bezoeken (en noorderlicht wil zien). In totaal ga je 9 dagen naar IJsland. Vertrekken kan vanaf begin oktober tot eind april, de winterperiode in IJsland. Je vliegt vanaf Amsterdam en landt op Kevlavik, de luchthaven vlakbij Reykjavik.  

Bij het vliegveld staat je huurauto klaar en na het inladen van de bagage kan je IJsland in de winter gaan ontdekken!🚗 De eerste dag is perfect om even bij te komen in de Blue Lagoon of Sky Lagoon. Zo ben je er helemaal klaar voor om 2 dagen de natuur op te zoeken op het Snæfellsnes schiereiland.  

Je rijdt tussen de 100 en 250 kilometer per dag. Na 2 dagen reis je af naar het Thingvellir National Park, waar veel watervallen, geisers en geothermische elementen zijn te vinden.🤩 Dit is niet het enige natuurpark waar je heen gaat, ook het Skaftafell Park staat op de planning. Deze plek staat bekend om de lavavelden, gletsjermeren, gebieden van ijs en woestijnen.😎 

De zuidkust van IJsland is adembenemend en heeft veel te bieden. Er is één dag die je zelf vrij kan invullen om meer in deze omgeving te bekijken. Je overnacht aan de voet van de Katla Vulkaan, dus een aanrader is de Katla Ice Cave bezoeken. Op de laatste hele dag kan je de keuze maken om naar het schiereiland Reykjanes te gaan of naar de hoofdstad Reykjavik.😊 

Samengevat, zo ziet de 9-daagse rondreis met Nordic eruit ✈️
– Individuele rondreis op IJsland van 9 dagen – 8 nachten
– Inclusief vlucht vanuit Amsterdam, overnachtingen en ontbijt
– De huurauto staat voor je klaar🚗
– Je ontdekt het zuiden van IJsland
– De route is uitgestippeld, maar er is ruimte voor eigen invulling
– Prijzen voor de winter van 2024/2025 zijn vanaf €1925 per persoon
–> Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid van de rondreis

Tip 5: Hou rekening met het aantal uren licht op IJsland in de winter

In de wintermaanden heeft IJsland beperkte uren daglicht, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het plannen van activiteiten.🌨️ Zeker in november, december en januari zijn er slechts enkele uren daglicht, in Akureyri is dit zelfs nog minder dan in Reykjavik. In oktober en februari is er tussen de 7 en 10 uur daglicht. Vanaf maart en april is het al meer dan 12 uur licht per dag. Meestal is het in deze tijd van het jaar nog wel koud en wit in IJsland.  

Tip! In de winter is er minder daglicht in IJsland, maar de hele witte omgeving zorgt er meestal voor dat het niet extreem donker is.❄️

Aantal uren licht op IJslandReykjavikAkureyri
Oktober8-11 uur licht7-11 uur licht
November5-8 uur licht4-7 uur licht
December4-5 uur licht3-4 uur licht
Januari4-7 uur licht3-6 uur licht
Februari7-10 uur licht6-10 uur licht
Maart10-13 uur licht10-13 uur licht
April13-16 uur licht13-17 uur licht
Diamond beach in de winter
Diamond beach in de winter

Algemene tips

Het weer in IJsland kan (zeker in de winter), vrij wisselvallig zijn. Om zeker te zijn dat je bepaalde activiteiten en wandelingen kan doen is het verstandig om het weer in de gaten te houden. Dan kan je handig doen op deze website, waar je ook een alert kan instellen.🌨️☀️❄️

Zorg dat je altijd eten en drinken bij je hebt. Neem ook zeker een thermofles met warm water of thee mee. Het is ook erg verstandig om in de auto altijd extra voorraad eten en drinken te hebben en warme dekens. Beter goed voorbereid zijn, toch? 

Waterdichte kleding, goede lagen en wol – het is een must! Een spijkerbroek is écht geen goed idee. Als deze nat wordt droogt het niet snel op en het wordt enorm koud! 

Veelgestelde vragen over IJsland in de winter

Is er gegarandeerd noorderlicht te zien als je in de winter naar IJsland gaat? 

Hoewel IJsland een van de beste plekken ter wereld is om het noorderlicht te zien, kan het niet gegarandeerd worden. Het noorderlicht is een natuurlijk fenomeen dat afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de activiteit van de zon en de weersomstandigheden op een bepaalde avond. Toch is de kans heel groot. De wintermaanden zijn de beste maanden om het noorderlicht te spotten in IJsland

Hoeveel uren licht is er in IJsland in de winter? 

In de diepste wintermaanden heeft IJsland slechts 3 tot 4 uur daglicht. De zon kan laag aan de horizon blijven en de dagen kunnen kort zijn. Toch is het niet inktzwart buiten, dat komt door dat het hele land is bedekt met een dikke laag sneeuw. 

 Is IJsland leuk in de winter? 

Ja, IJsland is zeker leuk in de winter! 😊 Hoewel het weer koud kan zijn en de dagen kort, biedt IJsland verschillende unieke activiteiten en adembenemende landschappen die alleen in de winter te ervaren zijn. Van het noorderlicht tot sneeuwavonturen en warmwaterbronnen.

Kun je het beste Zuid-IJsland of Noord-IJsland bezoeken in de winter? 

Beide regio’s hebben hun eigen charme en attracties. Zuid-IJsland biedt gemakkelijk toegang tot populaire bezienswaardigheden, zoals de Golden Circle en de Blue Lagoon. Noord-IJsland biedt echter een rustigere en meer afgelegen ervaring, met minder toeristen en meer mogelijkheden om het noorderlicht te zien. 

In welke maanden is er de beste kans op noorderlicht? 

De beste kans om het noorderlicht te zien in IJsland is tijdens de wintermaanden, van september tot maart.  

Wat moet ik zeker meenemen naar IJsland in de winter? 

Een winter in IJsland vraagt om warme kleding, zoals een dikke jas, thermokleding en verschillende lagen. Stevige en waterdichte wandelschoenen zijn zeker geen overbodige luxe. Accessoires zoals handschoenen, mutsen en sjaals zijn een must! Daarnaast is een goede camera ook een aanrader!   

Hoe koud is het in IJsland in de winter? 

De temperaturen in IJsland kunnen variëren, maar in de winter kunnen ze onder het vriespunt dalen, vooral ’s nachts. Gemiddeld is het rond de 1 graden, maar –10 is ook geen verrassing. IJsland heeft een zeeklimaat, waardoor de temperaturen vaak niet extreem worden. Kortom, zorg voor goede en warme kleding!