Walvissen spotten IJsland + onze eigen ervaring

Suuz Door Suuz

IJsland is dé plek om walvissen te spotten! 🐋 Wij hebben zelf al meerdere keren een walvistour gedaan en zijn nog steeds super enthousiast. Het stadje Husavík is de echt de place to be. Dit wordt zelfs de walvis hoofdstad van IJsland genoemd. In dit artikel delen we de beste locaties voor een walvistour, wat een tour precies inhoudt en waar je rekening mee moet houden 🙂

Walvis spotten IJsland | Whale watching tour


Tickets voor een walvissafari op IJsland

Eigenlijk is walvissen spotten een must als je naar IJsland op vakantie gaat. Er is beperkt plek op een boot en, zeker in het hoogseizoen, kan je het beste vooraf je plekje reserveren. Welke walvissen hoop jij te zien?!🐳

🎟️Walvissafari in IJsland vanaf Húsavik | Boek hier
🎟️Walvissen spotten vanuit Reykjavik | Reserveer hier
🎟️Walvissen spotten in IJsland vanuit Akureyri | Boek hier

Waar kun je het beste walvisspotten op IJsland?

Walvissen spotten in Húsavik: de walvis hoofdstad van Europa

Aan de noordkust van IJsland ligt het kleinschalige dorpje Húsavik. Er wonen hier nog geen 2500 mensen, maar op het gebied van walvissen is het een plaats met een welverdiende reputatie. Zo is het dé walvis hoofdstad van Europa en daarnaast ook nog eens één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. De wateren rond Húsavik zijn rijk aan voedsel, waardoor ze een aantrekkelijke leefomgeving zijn voor verschillende walvissoorten. Als je dus nog kunt kiezen raden wij aan om hier een tour te boeken.

Wist je dat Húsavik gelegen is bij het Lundey-eiland? Deze is beroemd vanwege zijn kolonie papegaaiduikers. Tijdens het walvis spotten is de kans groot dat je ook één of meerdere van deze bijzondere vogels tegenkomt.

De walvissafari’s vertrekken vanuit de haven van Húsavik en zijn door de populairiteit vaak goed georganiseerd, maar ook druk. Er zijn verschillende aanbieders om te walvis spotten in IJsland, toch is het hier wel nodig om op tijd te boeken.

whale watching tour ijsland husavik
walvissen spotten in husavik ijsland

Tickets voor een walvistour in Husavik

🎟️ Boek hier je whale watching tour in Husavík
🎟️ Boek hier je whale watching tour + papegaaiduikers in Husavik

Walvissen spotten in het noorden van IJsland: Akureyri

Midden tussen de fjorden en bergen in het noorden van IJsland ligt Akureyri. Akureyri wordt ok wel de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd. Het is de 4e stad van IJsland en de enige grotere stad buiten de regio van Reykjavik. De kalme wateren rondom de stad is ideaal voor een walvistour en de kans dat je hier een walvisachtige ziet is zeer groot. Daarnaast is Akureyri een gezellige plaats. Er zijn leuke restaurants, winkels en mooie gebouwen. Vanaf hier kan je ook gemakkelijk de waterval Godafoss bezoeken.

Tip! Vanuit Akureyri kan je ook de Diamond Circle route in IJsland gaan ontdekken. Je komt hier de mooiste watervallen, geothermische baden en vulkaanvelden tegen.😊

Vanaf Reykjavik is het ongeveer 5 uur rijden naar Akureyri. De stad wordt omgeven door watervallen, een prachtig meer en een indrukwekkende kloof. Het is de perfecte locatie om de natuur van IJsland te ontdekken. Vanaf hier vaar je in 30 minuten naar Hrisey, het tweede grootste eiland van IJsland.

Het voordeel van Akureyri ten opzicht van Húsavík is dat Akureyri wat meer langs de hoofdweg ligt (Route 1). Als je wat minder tijd hebt in IJsland kan het daarom slim zijn om hier je walvistour te boeken.

Tickets in Akureyri
🎟️ Walvissen spotten met een wat grotere boot
🎟️ Walvissen spotten in Akureyri met een RIB boot

Walvissen spotten in Reykjavik

Ga je op vakantie naar IJsland, maar ben je niet van plan om naar het noorden af te reizen? Reykjavik is een prima optie als spotalternatief. De meeste walvistours vanuit Reykjavik brengen je naar de nabijgelegen Faxaflói-baai. Hier heb je de kans om bultruggen en dwergvinvissen te zien.

Walvis spotten in IJsland is doorgaans een activiteit wat voornamelijk in het noorden van het eiland wordt gedaan. Als je vanuit praktische overwegingen, zoals een korte verblijfsduur, geen mogelijkheid hebt om verder te reizen, dan is een walvis excursie in Reykjavik een fijn alternatief.

🎟️ Whale watching tour vanuit Reykjavik met een RIB boot
🎟️ Walvis tour vanuit Reykjavik met een grotere boot

whale watching tour reykjavik ijsland

Dalvik

Dit kleinschalige vissersstadje ligt in de buurt van Akureyri en biedt geweldige mogelijkheden voor walvis spotten in IJsland. De locatie aan de Eyjafjörour-fjord is prachtig en de combinatie met de bergen maakt het een unieke locatie. Er wonen in Dalvík nog geen 1400 inwoners. De economie draait hier voornamelijk om de visserij, maar ook walvistours doen het goed. 

Dalvík is de perfecte plek voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en unieke ervaring. De kalme en beschutte wateren rond het dorpje zijn een perfecte plek om te walvis spotten in IJsland. Allerlei walvisachtigen leven hier en de kans is dan ook groot dat je tijdens de tour het geluk hebt om deze prachtige dieren te mogen zien.

🎟️ Boek hier je tickets om walvissen en dolfijnen te spotten in Dalvik
🎟️ Dalvik walvissen spotten met een RIB boot

Wat is de beste tijd om walvissen te spotten?

IJsland maakt het mogelijk om het hele jaar door walvissen te spotten, maar de beste kansen zijn toch wel tussen mei en oktober. In deze periode zijn ze vaker actief in de baaien van de IJslandse fjorden. Dat komt doordat er grote hoeveelheden vis zijn en daar voeren de walvissen hun jongen mee. Ga je liever in de wintermaanden naar IJsland? Geen probleem. Bij Akureyri zijn walvissen het gehele jaar aanwezig. De kans is vaak wel wat kleiner, aangezien veel walvissen in de winter naar Zuid-Afrika zwemmen. Ook moet je rekening houden met het koude en onvoorspelbare weer op IJsland.

Wist je dat het zelfs mogelijk is om orka’s te spotten in IJsland? Het is wel lastiger, aangezien deze zeedieren meer rondtrekken. Als je geluk hebt laten ze zelfs één van hun acrobatische trucjes zien 🤩

Wat is het beste moment op de dag?

Walvissen zijn het meest actief tijdens de vroege ochtend of de late namiddag. Tijdens deze uren is de kans het grootst dat ze aan de oppervlakte komen en jij ze dus kunt zien. Hou er wel rekening mee dat een walvistour op IJsland gemiddeld zo’n 3 uur duurt. 

Welke walvissoorten kun je zien bij IJsland? (Ook dolfijnen!)

Als je gaat walvis spotten in IJsland heb je grote kans dat je verschillende soorten walvissen gaat zien. Toch zijn er een aantal die je het meeste ziet tijdens een walvistour. De imposante walvissen zijn bultruggen. Deze staan bekend om hun acrobatische sprongen en het ‘zingen’. Een stuk kleiner, maar toch tot soms wel 9 meter lang zijn de dwergvinvissen. Ook al zal de naam je doen denken aan zeer kleine walvisachtige. 😉 Dit zijn vrij nieuwsgierige dieren en zoeken dan ook vaak zelf boten en mensen op.

Wist je dat er 32(!) verschillende soorten walvissen langs de kustlijn van IJsland te zien zijn? In totaal zijn er 82 soorten walvisachtigen.

De bruinvis is ook een graag geziene gast, maar vaak wordt deze kleine walvisachtige met de dolfijn door elkaar gehaald. Ze springen niet vaak boven het water uit, meestal zie de rugvin even boven het water uit steken.

Zwemt er een walvisachtige voor de boot uit? Dan zou dit zomaar de witsnuitdolfijn kunnen zijn. Deze zeedieren kunnen hard zwemmen, maken vaak verticale sprongen en zijn te herkennen aan hun witte snuit – je verwacht het niet. Zelfs orka’s kunnen worden waargenomen tijdens het walvis spotten in IJsland. De kans hier op is minder groot, maar zeker niet onmogelijk!

soorten walvissen ijsland

Hoe ziet een walvistour eruit? Onze ervaring

De tour begint aan land en afhankelijk van je eigen voorkeur kan je ter plekke een excursie regelen of van te voren boeken. 

Tip! Zeker in het hoogseizoen is walvis spotten in IJsland een gewilde excursie. Boek hier alvast je ticket

Wij kozen ervoor om vroeg in de ochtend een walvistour te doen. Een enthousiaste gids begroet ons in de haven in het noorden van IJsland en vertelt ons belangrijke informatie over de tour. Ze legt uit welke walvissen we kunnen gaan zien, wat de weeromstandigheden zijn en de veiligheidinstructies. Bij slecht weer is er nog weleens de kans dat je moet uitwijken naar een andere haven, maar gelukkig is dat bij ons nu niet het geval 😊  

walvissen spotten ijsland

IJsland staat bekend om het wisselende weer en op zee wordt de temperatuur niet hoger, dus geschikte kleding is een vereiste. Laagjes werkt het beste, dan kan je altijd nog wat uittrekken bij beter weer. Een thermolegging houdt ons warm en goede waterbestendige kleding houdt ons droog. Voor de zekerheid neem ik een muts en handschoenen mee, je weet het nooit. De organisatie heeft veiligheidsvesten voor ons en we’re ready to go!

In IJsland zijn ze heel zuinig op hun flora en fauna. De walvissen worden dan ook nooit opgejaagd en er wordt met veel respect met de dieren omgegaan. Dat vind ik wel een fijn idee bij het boeken van een tour. Je wil natuurlijk niet dat de natuur opgejaagd wordt of kapot gaat door toerisme.  

We gaan op walvistour met een omgebouwde vissersboot 😍 Er zijn zitplaatsen en een overdekt gedeelte. Met een goede buitenzitplaats hebben we perfect uitzicht over de uitgestrekte oceaan en we houden onze ogen open voor alle walvissen die we gaan tegenkomen. De gids legt regelmatig uit wat we zien, maar ook hoe walvissen leven en we leren veel over hun gedrag. Wij hebben het geluk om verschillende walvisachtige te zien en kijken dan ook onze ogen uit 🤩

walvissen spotten ijsland

De tocht duurt ruim 2,5 uur en het was een onvergetelijke ervaring. Bruinvissen en dwergvinvissen kwamen voorbij, zelfs een imposante bultrug hebben we mogen aanschouwen. De ervaren gids wist precies waar ze op moest letten en het was het dubbel en dwars waard om vroeg op te moeten staan 😊.

Wat voor soort boten zijn er?

Als je gaat walvis spotten in IJsland dan kan je kiezen uit twee verschillende soorten boten. Het is echt belangrijk om je voorkeur goed te weten, want het is een hele andere ervaring.

De meest gekozen boot is een omgebouwde vissersboot. Het is een grotere boot en er is comfort, maar er kunnen ook veel meer mensen mee. Zo is er vaak plek voor 150 tot 200 man. Je kan vrij rondlopen, er zijn overdekte plaatsen en zelfs de mogelijkheid om binnen te zitten. Veel van deze boten hebben ook de mogelijkheid om wat te drinken of een snack te kopen. Je kan vanaf hier goed de walvissen zien én het is ook de minder dure optie. Gemiddeld gezien kost een walvistour met deze boot ongeveer €75,-.

Wil je echt een unieke ervaring? Dan kan je met een RIB-boot de zee op gaan. Dit zijn kleine boten en er kunnen maximaal 12 personen op. Ze zijn snel, wendbaar en maken het mogelijk om heel dicht bij de walvissen in de buurt te komen. Het kan een heftige tocht zijn, waardoor het meer geschikt is voor de avonturiers onder ons. Voor €150 heb jij een onvergetelijke ervaring!

Let op! Dit is niet geschikt als je zwanger bent of last hebt van nek- en rugklachten.

rib boot walvissen en dolfijnen spotten
Een RIB boot ©wegwijsnaar.nl

Wat als je geen walvissen spot?

Bijna alle touroperators bieden een ‘no-catch, no-pay’-beleid. Dit betekent dat als je geen walvissen ziet tijdens je tour, je recht hebt op een gratis tweede tour. Het is een geruststellende garanatie voor reizigers, omdat walvissen in het wild leven en soms moeilijk te lokaliseren zijn. Als je geen geluk hebt tijdens je eerste tour, dan mag je later op de dag of de volgende dag opnieuw mee op tour 😊

Wist je dat je in de zomer 90% kans hebt om walvissen te zien tijdens het walvis spotten in IJsland? In de winter is dat tussen de 60% en 80%.

Algemene tips voor een walvistour op IJsland

– Kies voor warme en praktische kleding. Waterafstotend is een must  en laagjes zorgen ervoor dat je het nooit te warm of te koud hebt.
– Walvis spotten in IJsland gaat vaak gepaard met een ruwe zee. Neem van te voren anti-zeeziekte medicatie in als je daar gevoelig voor bent en niet misselijk wilt raken midden op zee. Vaak hebben de gidsen ook anti-zeeziekte medicatie bij zich.
Volg altijd de instructies van de gidsen en de kapitein op om de dieren en de natuur te beschermen.
– Een walvistour is geen korte activiteit, het is dus verstandig om wat eten en drinken mee te nemen.
– Je bent midden op de oceaan en je zal niet de eerste zijn die aan wal komt met een natte telefoon of zelfs zonder telefoon. Maak je telefoon vast met een koord en stop ‘m in een afsluitbare plastic zak.
– Je wilt graag de walvissen op de foto zetten, maar terwijl je door je camera kijkt is de kans groot dat je ze links en rechts mist. Geniet vooral van alles wat er om je heen gebeurt. Het is een adembenemende ervaring!🤩