Wandeling naar de uitgebarsten vulkaan op IJsland + Kaart

Eline Door Eline

IJsland is een bijzonder land en met name zo bijzonder dankzij de vulkanische activiteit die hier plaats vindt. Het heeft een lange historie van grote vulkaanuitbarstingen, maar zéér recent hebben we een aantal mooie vulkaanuitbarstingen mee mogen maken. In 2021, 2022 en 2023 vond er een ’toeristen’ vulkaanuitbarsting plaats. Ze noemen dat zo omdat deze uitbarstingen geen schade aan mensen, huizen of andere infrastructuur hebben aangebracht. Doordat de uitbarstingen relatief onschuldig waren, waren ze prachtig om naar te kijken. Hoewel de vulkanen op dit moment weer even rustig zijn, kunnen we wél de gigantische lavastromen bekijken die ze hebben gevormd. In dit artikel leggen we precies uit welke interessante wandelingen er zijn naar de lavastromen van de actieve Fagradalsfjall vulkaan (2021, 2022) en de Litli-Hrútur vulkaan (2023).

Wandeling naar de actieve vulkaan op IJsland


Vulkaan op IJsland bezoeken

Fagradalsfjall vukaan

De Fagradalsfjall vulkaan barstte twee jaar achter elkaar uit. Voor het eerst in 2021, daarna in 2022. Daarvoor was deze vulkaan al meer dan 600 jaar niet meer uitgebarsten!!
In 2021 duurde de uitbarsting maar liefst 6 maanden. In 2022 duurde de uitbarsting ongeveer 3 weken.

Litli-Hrútur vulkaan

De Litli-Hrútur vulkaan ligt vlakbij de Fagradalsfjall vulkaan. Het zat er al een paar dagen aan te komen dat de vulkaan zou uitbarsten. Er hadden namelijk al meerdere aardbevingen plaatsgevonden. Uiteindelijk begon de spectaculaire uitbarsting op 10 juli 2023 om 17.00 uur. Deze uitbarsting vormde een grote scheur van 900 meter was daarmee 3x zo groot als de uitbarsting van de Fagradalsfjall in 2022! De uitbarsting eindigde na iets minder dan een maand op 5 augustus 2023.

De reden dat er op het schiereiland Reykjanes veel vulkanische activiteit is komt doordat IJsland op twee tectonische platen ligt. De Mid-Atlantische Rug die er tussen ligt loopt precies over het schiereiland.

Parkeren voor een wandeling naar de vulkanen

Als je naar de uitgebarsten vulkanen wil wandelen zijn er 4 parkeerplaatsen waar je je auto of camper kunt parkeren. P2 is voor de meeste routes de beste optie. Je betaalt hier 1000 ISK voor de hele dag. Er hangen camera’s dus zorg ervoor dat je dat ook betaalt. Je kunt betalen met de Parka app. Het werkt heel makkelijk. Op het parkeerterrein staan ook wat picknicktafeltjes. Als het mooi weer is kun je hier na je wandeling even lekker bijkomen en wat eten.

Route van de wandeling naar de actieve vulkaan

De vulkanen die de afgelopen jaren actief waren liggen vlakbij elkaar. Vanaf parkeerplaats P2 kun je gemakkelijk aan alle paden beginnen.

Er zijn 3 uitkijkpunten waar je naartoe kunt wandelen om de vulkanen te zien.
1. Uitkijkpunt Fagradalsfjall (roze route). Hier zie je lava van de uitbarsting van 2021 en 2022. Deze route is ongeveer 6-8 kilometer voor een enkele reis. Hier doe je ongeveer 2 tot 2.5 uur over.

2. Langihryggur (groene route). Deze route is ongeveer 8 kilometer in totaal (heen en terug). Hierbij loop je naar een uitkijkpunt waarbij je lava van alle uitbarstingen kunt zien (2021, 2022 en 2023).
Je ziet vanaf dit uitkijkpunt de lava van de nieuwe uitbarsting (van de vulkaan Litli Hrútur in 2023), maar niet de krater zelf. Bovendien zie je de lavastroom niet van dichtbij.

3. Meradalir (blauwe route). Dit is de route naar Litli-Hrútur, de vulkaan die in 2023 is uitgebarsten. Het pad is ongeveer 18-20 km. Het eerste deel van de wandeling gaat over een grindpad. De laatste 2 km over bemoste lavarotsen. Het kan in totaal wel 5 tot 7 uur duren om te wandelen. Deze wandeling kan dus behoorlijk uitdagend zijn. Wij raden je aan deze hike alleen te maken als je fysiek fit bent!! Er zijn onderweg wel mooie uitzichtpunten.

Let zeker bij die laatste wandeling op dat de lava nog vers is. Het is erg gevaarlijk om op de lava te lopen!! Het kan wel 100 tot 150 jaar duren voordat lava echt is afgekoeld.


Tip: Ben je niet goed ter been of heb je geen zin in een hike? Je kunt ook wat lava bekijken wat vlakbij de parkeerplaats ligt. Dit is lava uit 2021. Een pad van zo’n 2 kilometer brengt je naar de rand van de lavastroom. Je moet daarvoor een kleine heuvel oplopen, maar het is niets vergeleken met de andere hikes.

Onze wandeling naar de Fagradalsfjall vulkaan

De wandeling naar de Fagradalsfjall en de Litli-Hrútur vulkaan zijn niet makkelijk. De route naar de Litli-Hrútur vulkaan is zo’n 20 kilometer. Wij besloten deze route niet te lopen. Wij kozen ervoor om naar de Fagradalsfjall vulkaan te lopen: de groene route. Deze rout brengt je naar een uitkijkpunt waar je ook de lavastroom van de Litli-Hrútur vulkaan ziet.

Onze route begon gelijk met een stevige klim omhoog (zie de foto hier linksonder). De lavastroom is al vanaf het begin in zicht. De stapjes zijn zwaar, maar elk stapje brengt je verder naar boven waardoor het uitzicht over de lavastroom steeds mooier wordt 😍

Tip: het kan hier op de bergen hard waaien dus zorg dat je goede winddichte kleding meeneemt.

Eenmaal boven heb je écht spectaculair uitzicht over de lavavelden! 😍 Hier besef je hoe uitgestrekt de lavavelden zijn. Je ziet ook heel duidelijk de krater in de verte. We namen even een moment om dit allemaal in ons op te nemen.

Op dit moment hadden we echter nog geen lava van dichtbij gezien. Ik kon niet wachten om weer af te dalen zodat we de lava echt van dichtbij konden zien en konden aanraken.

Litli Hrutur vulkaan ijsland uitgebarsten lava wandeling
Fagradalsfjall vulkaan bezoeken IJsland

Het pad gaat vervolgens ook verder naar beneden. Op een gegeven moment kom je inderdaad echt super dichtbij de lava! 😍 Het is zo bijzonder om te zien en aan te raken. Deze lava is echter nog super vers. Wij stonden op de lava dichtbij het gras. Dit is een dunne laag lava waar het relatief veilig is.

Maar het is super gevaarlijk om verder de lavastroom op de lopen. Lava heeft gemiddeld 150 jaar nodig om echt af te koelen. De bovenlaag ziet er helemaal gestold uit, maar dieper naar beneden vind je gewoon nog vloeibare lava!! De bovenlaag is ook niet stabiel. Je wil echt niet op een bovenlaag staan die vervolgens instort, want dat kan heel slecht aflopen.

Hier en daar zie je ook rook uit het lava komen. Dat is een heel duidelijk teken dat de lava van binnen nog warm is. Wij zagen wel wat andere toeristen die toch ver de lavastroom op gingen. Het ging gelukkig goed, maar het is een groot risico om te nemen.

Wandeling naar de actieve vulkaan op IJsland Litli Hrutur

Tip: hierboven zie je dat wij de route hebben geopend in Google Kaarten. Dat werkt heel makkelijk, zie de tips onderaan dit artikel.

Als je de groene route verder wil lopen ga je wéér een steile berg omhoog. De route brengt je uiteindelijk naar een heel mooi uitkijkpunt waar je ook zicht hebt op de lavastromen van de Litli-Hrútur vulkaanuitbarsting in 2023.

Wij kozen er echter voor om niet deze steile berg te beklimmen, maar het pad links langs deze berg te nemen. Dit pad is relatief vlak en loopt direct langs de lava stroom. Ik vond dit heel leuk, want de connectie met de lavastroom vond ik juist zo interessant. Uiteindelijk kwamen ook wij bij een prachtig uitkijkpunt waar we nog een gedeelte van de lavastroom van de Litli-Hrútur vulkaanuitbarsting in de verte zagen liggen 😊 Hier hebben we even uitgerust, iets gegeten en wat beelden geschoten met de drone.

Daarna zijn we weer terug gewandeld. We kozen ervoor niet dezelfde route terug te nemen. We liepen volledig langs de lavastroom terug naar het begin. (Als je op het kaartje kijkt zijn we vanaf het punt waar de groene route de lava raakt (het gele gebied), langs de lava terug gelopen naar het begin.
We dachten dat het vlak was, maar we moesten behoorlijk afdalen en dit was absoluut geen makkelijke afdaling. Maar het gaf wel weer hele spectaculaire uitzichten hoor! Als je fit en goed ter been bent is dit wel een aanrader 🙂

wandeling naar de actieve vulkaan op IJsland

Praktische tips voor je wandeling naar de actieve vulkanen

Nogmaals, de hikes naar de vulkanen zijn niet makkelijk. Er zijn daarom een aantal tips die ik je wil meenemen.

1. Neem voldoende water en eten mee. Het is een vrij pittige wandeling en zeker als je ook uitgebreid de lavastroom wil bekijken spendeer je hier ook wel een aantal uurtjes. Je gaat zeker wel wat eten en drinken nodig hebben, dus bereid je goed voor.

2. Zorg verder voor goede wandelschoenen (met enkelsteun) en winddichte en waterdichte kleding. Het hangt natuurlijk een beetje van het weer af, maar het weer kan op IJsland guur zijn. Bovendien kan het weer zo omslaan. Dus bereid je op alles voor. Wij waren hier toevallig op een hele mooie dag en zijn zelfs verbrand 😅

3. Je mag hier gebruik maken van je drone 🙂

4. Wil je in de buurt van dit gebied overnachten? Wij vonden de camping in Grindavík een hele fijne plek om te overnachten voordat we deze hike gingen doen. Toen de vulkaanuitbarstingen ook daadwerkelijk gaande waren was dit de camping waar de meeste mensen verbleven om de vulkaanuitbarstingen te bekijken. Het is geen grote camping, maar de faciliteiten zijn erg goed.

5. Wil je de kaart gebruiken zodat je de route makkelijk kunt volgen? Klik op het kaartje hierboven in het artikel dan op op ‘uitbreiden’. Op de foto hieronder zie je wat ik bedoel. De kaart opent dan in Google Kaarten waardoor je veel makkelijker door de kaart kunt scrollen.

Tip: door heel IJsland zie je vulkanische activiteit. Niet alleen de vulkanen en de lava zelf, maar ook geothermische gebieden. Bijvoorbeeld het geothermische gebied Hveravellir, of de Reykjadalur hotspring (een warme rivier die wordt verwarmd door vulkanische activiteit). Of wat dacht je van de grote geiser die water metershoog de lucht in spuit?! Je vindt deze geiser als je de Golden Circle rijdt 😊 Dit zijn slechts een paar kleine voorbeelden.