F225 naar Landmannalaugar

Eline Door Eline

Als je Landmannalaugar wil bezoeken zijn er meerdere wegen die je kunt nemen. Een van de opties is de F225, ook wel Landmannaleið genoemd. Dit is een gravel road van 41.1 kilometer waar je sowieso een 4×4 auto voor nodig hebt. Als je het aandurft raden we zeker aan deze weg te nemen. Het is namelijk een prachtige weg met een heel afwisselend landschap 😍 In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt voordat je de F225 gaat rijden en wat onze ervaring was.

Tip: lees ook ons artikel over Landmannalaugar waarin we een complete uitleg over het gebied geven + een overzicht van de mooiste hikes.

F225 naar Landmannalaugar (Landmannaleið)


river crossing F225 met dacia Duster
River crossing op de F225 met Dacia Duster

Algemene informatie over de F225

De F225 is een oude route door de highlands van IJsland. Het is een shortcut naar Landmannalaugar in plaats van de F208. Het scheelt ongeveer 20 kilometer, maar je bent niet altijd sneller. Veel blogs en websites adviseren de F208 te nemen omdat dat een betere weg zou zijn. Maar vergeleken met de F208 is de F225 helemaal geen slechte weg. De weg is veel minder bumpy dan de F208. Het enige verschil is dat er een aantal rivieren zijn waar je met je auto doorheen moet gaan.

Om je een goed beeld te geven heb ik hieronder een kaartje. De blauwe route in het kaartje hieronder is de F225. Landmannalaugar is bij de bruine P op het kaartje. De rode weg is de F208 (deze wordt dus het meest gebruikt door toeristen). Echter, de F225 is zóveel mooier en daarom echt een aanrader om te rijden.

Dit kun je verwachten van de F225

Om op de F225 (Landmannaleið) te komen rij je eerst een stukje op weg 26. Wij vertrokken vanaf camping Áfangagil. Deze camping ligt nét iets boven de F225 en was een ideale plek om te verblijven om naar Landmannalaugar te rijden.

Als je weg 26 vanaf het zuiden op rijdt sla je op een gegeven moment rechtsaf de F225 op. Aan het begin van de weg staan ook wat informatieborden. Ik moet eerlijk toegeven dat wij die niet hebben bekeken. We hadden ons van tevoren ingelezen op internet en zijn daarna gelijk doorgereden.

Als je geen 4×4 hebt en wel van een avontuur houdt kun je hier ook je auto parkeren en verder gaan liften. Wij hebben zelf een dame uit Zwitserland meegenomen die geen 4WD auto had en dus liftend verder ging vanaf hier.

Tip: Check van tevoren wel altijd even of een weg wel geopend is. In IJsland is alles onvoorspelbaar. Door bepaalde weersomstandigheden of vulkanische activiteit kunnen wegen ineens gesloten zijn. Dit is een goede website om actuele informatie over wegen te bekijken.

ingang f225
©Wegwijsnaar.nl
ingang f225
Waarschuwing voor de river crossings die er zijn ©Wegwijsnaar.nl

De weg is eigenlijk prima te doen. Er zitten wel wat ‘ribbels’ in de weg. Hoe sneller je over die ribbels rijdt, hoe lekkerder het rijdt. Dat gaat tegen je gevoel in, maar op een gegeven moment merk je dat. Natuurlijk is het wel verstandig niet te snel te rijden zodat je genoeg overzicht behoudt en bepaalde stenen op de weg op tijd kunt identificeren en ontwijken.

Het landschap is echt prachtig!! Je begint in een soort maanlandschap. Overal om je heen zie je zwarte stenen en zwart stof. Het is indrukwekkend. Later rij je weer langs oude lavavelden en indrukwekkende rotsformaties. Wij zijn nog even gestopt om te genieten van het uitzicht. Op een gegeven moment kom je bij de eerste rivier oversteek. (zie volgende kopje). Na de rivier oversteek verandert het landschap op een gegeven moment een beetje. Je ziet dan iets meer groen en wat groepen schapen 🐏

Goed om te weten: deze weg is in de winter gesloten. Maar in de winter heb je hier ook niet zoveel te zoeken. Ook Landmannalaugar kun je in de winter niet bezoeken. De weg is ongeveer geopend van eind juni tot half september.

River crossings op de F225 met een Dacia Duster

Als je de F225 naar Landmannalaugar neemt heb je twee river crossings. Als je vanuit het zuiden naar Landmannalaugar rijdt is de Rauðfossakvisl river crossing de eerste die je tegenkomt. Dit is de grootste rivier die wij op deze weg zijn tegengekomen. Het is een vrij brede rivier, maar er is in het midden van de rivier wel een stukje land. Natuurlijk wil je een rivier eigenlijk van tevoren even inspecteren door er in te lopen. Dat hebben we niet gedaan. Wel hebben we er even langsgelopen om te kijken hoe diep het water ongeveer was. Daarna zijn we de uitdaging aangegaan en zijn we het water ingereden. Je moet niet te snel rijden om een golf aan de voorkant van je auto te voorkomen, maar ook niet te langzaam.

Hier onder zie je een video van de Rauðfossakvisl river crossing op de F225 die wij maakten met onze Dacia Duster. Deze river crossing deden wij begin september na een paar droge dagen zonder regen. De weersomstandigheden kunnen er natuurlijk voor zorgen dat het water in de rivier hoger staat.

Het tweede filmpje is gewoon een filmpje van het ‘maanlandschap’ wat je hier tegenkomt.

De tweede rivieroversteek is de Kluukkugilskvisl river crossing. Deze rivier crossing hebben we niet gefilmd, die was bij ons namelijk totaal niet spectaculair. Het was een heel klein stroompje. Mogelijk is deze rivieroversteek op andere momenten in het jaar wel pittiger.

Let op: huurauto’s zijn over het algemeen niet verzekerd tegen waterschade. Schade aan de auto door water (door het doorkruizen van rivieren) wordt daarom niet vergoed. De kosten kunnen wel oplopen tot meer dan €20.000 dus check van tevoren goed of jouw auto een rivier door kan kruizen!

Nog een tip: ga niet zonder reserveband deze weg op. Het komt vaak voor dat je een lekke band krijgt. Het is niet prettig om met een lekke band op een afgelegen weg te staan zonder reserve band.

Langs de Hekla vulkaan

De F225 komt ook langs de bekende Hekla vulkaan. Deze vulkaan is een van de meest actieve vulkanen van IJsland. Sinds 1104 zijn er 20 tot 30 uitbarstingen geweest. De meest recente uitbarsting was op 26 februari 2000. Bij helder weer kun je de vulkaan zien vanaf de F225. Als je vanaf het westen de F225 op rijdt bevindt de vulkaan zich aan je rechterhand, vrij in het begin van je route.

Je kunt de Hekla vulkaan beklimmen. Je kunt dan parkeren op de volgende coördinaten: 64.04041, -19.58005. Deze kleine parkeerplaats is te bereiken via een kleine off road weg vanaf de F225 (Landmannaleið). Deze weg is erg slecht. Bereid je goed voor als je besluit dit te gaan doen.