Duiken in de Silfra kloof IJsland – snorkelen tussen 2 continenten

Suuz Door Suuz

IJsland staat bekend om al zijn ruwe en prachtige natuur. De Silfra kloof is daar één element van. Je kan hier letterlijk snorkelen en duiken tussen twee continenten in. Ontdek een kleurrijke onderwaterwereld zoals je die nog nooit gezien hebt!😍

Hoe ga jij van A naar B op IJsland? Lees hier onze tips en eigen ervaring over een huurauto op IJsland!🚗

Snorkelen bij Silfra


silfra snorkelen ijsland thingvellir

Tickets Silfra kloof

Wil jij zelf deze unieke ervaring in IJsland beleven? Snorkelen en duiken tussen twee tektonische platen kan bijna nergens anders ter wereld! Van het heldere water tot de koude temperaturen, het is een geweldige ervaring. De prachtige kleuren en de grote kloof zijn vrij indrukwekkend!😍

🎟️ Snorkelen in de Silfra kloof | Boek hier

We hebben nog twee leuke tips voor een unieke activiteit op IJsland!😊

🎟️ Walvis tour vanuit Reykjavik | Boek hier
🎟️ Tour door de Raufarhólshellir lavatunnel | Boek hier

Wat is de Silfra kloof?

De Silfra-kloof ligt in het Thingvellir Nationaal Park in IJsland. Het is één van ’s werelds meest opmerkelijke duik- en snorkelplekken. Het water behoort tot daarnaast ook tot de helderste ter wereld, je kan hier namelijk 120 meter diep kijken.🤩 IJsland staat bekend om het grillige klimaat en het watertemperatuur is hier dan ook het hele jaar door tussen de 2 en 4 graden. Het water komt rechtstreeks van de Langjökull-gletsjer. Het is dan ook belangrijk om niet zonder goede begeleiding en voorbereiding het water te betreden. Daarnaast is er ook een sterke stroming aanwezig.

Wist je dat de Silfra kloof op ongeveer 45 minuten van Reykjavik ligt? Het is een perfecte dagtrip vanuit de stad, maar het Thingvellir Nationaal Park ligt ook op de Golden Circle Route.😊

Het bijzondere aan deze kloof is dat het de kloof is tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Het is eigenlijk de spleet waar deze twee continenten uit elkaar drijven. Hierdoor is het één van de weinige plekken ter wereld waar je letterlijk tussen twee continenten kunt snorkelen en duiken.😯 De breuklijn van deze twee tektonische platen loopt grotendeels onder het water van de Atlantische Oceaan. Alleen in IJsland komt de breuk omhoog en dit resulteert in een vallei van ruim 6 kilometer breed en 40 kilometer lang. Hierdoor zijn er allerlei kloven en spleten ontstaan.

Handig om te weten! De parkeerplaats is vlakbij het verzamelpunt en het is hier nog mogelijk om naar het toilet te gaan. Dat is wel zo prettig, je bent in totaal tussen de 2 en 3 uur weg.

Duiken in de Silfra kloof

Een duikavontuur in Silfra is werkelijk buitengewoon!! 😍 De groepen zijn kleinschalig, maximaal 6 personen en één instructeur. Vooraf wordt er een duidelijke en gedetailleerde uitleg over de uitrusting en de veiligheidsmaatregelen. Een professionele gids legt je uit wat er allemaal gaat gebeuren en waar je rekening mee moet houden. Vervolgens wordt er uitgebreid de tijd genomen om iedereen de speciale uitrusting aan te laten trekken.

Belangrijke informatie! Je gaat het water in met meerdere lagen. Zorg zelf voor een fijne basislaag, denk hierbij aan een sportlegging, sokken, thermokleding en/of aansluitend shirt. Van de organisatie krijg je eerst een warmtepak aan en daar overheen gaat een waterdicht pak, een zogenoemd droogpak. Je hoofd zit goed ingepakt, alleen je gezicht is vrij. Daarnaast heb je ook handschoenen aan.

Vervolgens ga je het water in. De spullen blijven achter in een plunjezak. Voel je binnen de eerste paar meters dat dit niet voor jou is weggelegd? Dan kan je op dat moment nog omkeren. Eenmaal in de Silfra kloof is het niet meer mogelijk om terug te gaan. In totaal ben je 3 kwartier in het water. Je legt geen grote afstanden af, maar het gaat niet snel én het hoeft ook niet snel. Er is namelijk veel om te bekijken.🤩

Let op! Om te mogen duiken in de Silfra kloof moet je in het bezit zijn van een duikbrevet! Voor het snorkelen heb je geen duikbrevet nodig. Dit kan iedereen doen 🙂

4 verschillende delen

Een voorproefje nemen in de kloof? Via de Silfra Big Crack kan je een eerste voorproefje nemen in de kloof. Het is de opvallende scheur in de aarde waar je langs afdaalt. Hier zie je de eerste adembenemende onderwaterformaties.

Tussen de twee tektonische platen in loopt een langgerekt pad, de zogenoemde Silfra Hall. Door het helderblauwe water kunnen duikers hier genieten van een prachtige open ruimte en en het heldere water.

Het hoogtepunt van de duik in de Silfra kloof is de Silfra Cathedral. Je wordt hier omringd met hoge muren van lavagesteente, het torent zelfs boven het wateroppervlak uit. Het is werkelijk een betoverende omgeving!😍

Het laatste deel van de duik vindt plaats in de Silfra Lagoon. De kloof mondt hier uit in een rustige lagune. Hier is de afsluiting van het duik- en snorkelavontuur.🤿

Snorkelen in de Silfra kloof

Ben je niet in het bezit van een duikbrevet of ga je überhaupt liever niet te ver onder water? Dan is snorkelen in de Silfra kloof een geweldige ervaring voor jou. Met maximaal 6 mensen én een deskundige gids ga je op pad. Ook hier krijg je, net zoals bij het duiken, een warmte- en droogpak. De snorkeluitrusting staat voor je klaar bij de Silfra kloof. Je gaat langs alle elementen van de kloof en door het heldere water en de bril kan je genieten van de ademenemende natuur.😊

In totaal duurt de tour gemiddeld 3 uur, maar je bent uiteindelijk zo’n 45 minuten in het water. Het is alleen mogelijk om in de eerste meters nog om te keren als het toch niet goed voelt.

Bij zowel het duiken als het snorkelen sluit je de activiteit af met een warme chocomelk en koekjes. Achteraf is het ook geweldig om nog een prachtige wandeling te maken door het Thingvellir Park, dit is namelijk één van de mooiste plekken van heel IJsland.😍

Dit moet je meenemen als je gaat duiken of snorkelen in Silfra

Snorken of duiken in de Silfra kloof is alleen prettig met een goede voorbereiding.😊 Wij raden je aan om voor de zekerheid droge kleding en ondergoed mee te nemen. Ook is een handdoek een goed idee, aangezien er een kans is dat je wel een beetje nat kan worden. Achteraf sluit je de tour af met een kop koffie of chocomelk, maar er zijn weinig mogelijkheden om wat te eten te halen. Neem dus zelf ook voldoende snacks of een goede lunch mee. Het verzamelpunt is vlakbij de parkeerplaats, maar mocht je achteraf nog langs de watervallen van het natuurpark willen wandelen, dan raden we je goede schoenen aan.
Daarnaast is het verplicht om het medische formulier mee te nemen, deze moet bij 60 jaar of ouder worden ondertekent door een arts. Ook het aansprakelijkheidsformulier moeten worden ondertekent en meegenomen. De twee formulieren zijn beide te vinden en te downloaden op deze website.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik betrouwbare tickets kopen voor het snorkelen of duiken in de Silfra Kloof?

Hier kun je betrouwbare tickets kopen en vergelijken 😊

Kan iedereen snorkelen in de Silfra Kloof?

Deelname aan duiken in de Silfra Kloof vereist een duikbrevet.
Snorkelen kan iedereen doen die kan zwemmen. Daarnaast is een goede gezondheid belangrijk. Het is geen activiteit voor zwangere vrouwen en mensen boven de 60 jaar moeten een medische verklaring laten ondertekenen door een arts. Twijfel je? Dan raden we je aan om dit vooraf met de organisatie te bespreken.

Is het heel koud?

Ja, het water in de Silfra Kloof blijft het hele jaar door tussen de 2 en 4 graden Celsius. Hoewel duikers en snorkelaars goed geïsoleerde pakken dragen, kan er af en toe wat waterinfiltratie optreden, vooral bij de handen. Het is belangrijk om te beseffen dat het koud is, maar de hoogwaardige warmtepakken en droogpakken die door de organisatie worden verstrekt zorgen voor effectieve bescherming.

Kan ik foto’s maken?

Bij veel duik- en snorkelexcursies in de Silfra Kloof bieden de mogelijkheid om foto’s te maken, zelfs onderwater. Een onderwatercamera is een leuke optie tijdens de activiteit. In sommige gevallen kan ook de deskundige gids foto’s maken tijdens het duiken of snorkelen.

Waar moet je specifiek rekening mee houden als je gaat duiken?

Ten eerste moet je in het bezit zijn van het PADI open water brevet of een vergelijkbaar duikbevret hebben. Naast het koude watertemperatuur, moet je ook rekening houden met de drukveranderingen. Het wordt sterk afgeraden om binnen 24 uur na het duiken in het vliegtuig te stappen. Daarnaast moet je ook minimaal één keer hebben gedoken in de voorgaande 24 maanden. Ook is het belangrijk dat je ervaring hebt met duiken in droogpakken. Dit kan door middel van een brevet, maar ook door minimaal 10 duiken met zo’n pak te hebben gedaan. Heb je dat niet? Dan raden we je de snorkeltocht aan.

Kun je ook duiken of snorkelen in Silfra met kinderen?

Duiken in de Silfra kloof is alleen geschikt vanaf 17 jaar. Kinderen onder de 18 dienen een getekende toestemming van voogd mee te hebben. Snorkelen is vaak toegestaan vanaf 12 jaar. Daarbij geldt wel dat kinderen minimaal 150 cm lang moeten zijn en minimaal 45 kilo moeten weten. Dit is vanwege het formaat van de droogpakken. Kinderen dienen in het bezit te zijn van een zwemdiploma en mogen niet zonder ouders mee. Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met de organisatie.

Tip: bestel alvast je tickets