Perlan Museum | Met 100 meter lange ijsgrot

Margreth Door Margreth

Het Perlan museum is een wetenschaps- en natuurhistorisch museum in Reykjavik. Dit museum ligt op de heuvel van Öskjuhlíð en bevindt zich in een uniek gebouw. In het museum zijn veel interessante exposities en leer je van alles over bijvoorbeeld bijzondere natuurverschijnselen zoals geisers, vulkanen, noorderlicht en geothermische activiteit. In dit artikel hebben leggen we je uit wat je van dit museum kan verwachten en vertellen we je wat je zoal te zien krijgt en kunt doen in het Perlan museum.

Is het Perlan museum het geld waard? Die vraag wordt best wel vaak gesteld. En dat snappen we ook wel. Een ticket is namelijk niet heel goedkoop. Het hangt natuurlijk een beetje van je eigen budget af, maar wij vonden dit museum het absoluut waard. Hier zie je alles van IJsland bijeen komen. Het is vooral leuk aan het einde van je trip naar IJsland omdat je dan allerlei dingen herkent en vragen die je mogelijk had worden hier dan ineens beantwoord. Ook voor kinderen is dit een erg leuk museum omdat er veel valt te ontdekken. De ijsgrot is natuurlijk een groot hoogtepunt 😊

Perlan Museum in Reykjavik


perlan museum ijsland reykjavik
©Wegwijsnaar.nl

Tickets voor het Perlan Museum

Hieronder kun je je tickets voor het Perlan museum bestellen. We raden aan om tickets altijd van tevoren te bestellen. Je krijgt ze in je e-mail. Je hoeft de tickets niet te printen. Je kunt deze tickets een dag van tevoren nog annuleren of verplaatsen.

🎟️ Boek hier je tickets voor het Perlan museum

Het Perlan Museum is goed te bereiken met de hop-on hop-off bus in Reykjavik, het heeft zelfs zijn eigen halte!

🎟️Hop-on hop-off bus Reykjavik | Bestel hier

Hoogtepunten in het Perlan Museum

Je eerste stop in het Perlan museum: Lava film

Je begint je bezoek aan het Perlan museum met een spectaculaire film over vulkanen en lava. In de gang richting de filmzaal hangen allemaal hele gave foto’s van eerdere vulkaanuitbarstingen. Het is daardoor geen straf om even te moeten wachten voordat de film begint.

Tijdens deze film kun je met behulp van een VR-bril als het ware in een vulkaan kijken. Je kunt zien wat er gebeurt als een vulkaan uitbarst en hoe de lava zich vormt en een weg baant naar buiten toe. Door de VR-bril is deze ervaring levensecht en krijg je een unieke inkijk in ‘de binnenkant’ van een vulkaan. 

lava film perlan museum
©Wegwijsnaar.nl

Noorderlicht show – Áróra

Een van de dingen waar IJsland echt om bekend staat, is de kans om het Noorderlicht te zien. In het Perlan museum leer je van alles over het Noorderlicht. Tijdens de ruim 20 minuten durende Áróra show zie je de meest prachtige Noorderlicht opnames, gemaakt door professionele fotografen.

Deze show vindt plaats in het planetarium, dat gevestigd is één van de tanks. Als je in een periode zonder kans op Noorderlicht in IJsland bent (bijvoorbeeld in het midden van de zomer), geeft deze show je toch een adembenemende indruk van hoe het Noorderlicht in IJsland eruitziet 😊

Tip: wist je dat de hop on hop off bus in Reykjavik langs het Perlan Museum rijdt? 🙂

noorderlicht show arora
©Wegwijsnaar.nl

De 100 meter lange ijsgrot

Nog een unieke belevenis in het Perlan museum is de ijsgrot. Deze ijsgrot is een replica van een echte ijsgrot in IJsland en hier kom je veel te weten over grotten, gletsjers en ijsformaties in IJsland. Deze grot is gevormd met behulp van maar liefst 350 ton IJslandse sneeuw en is wel 100 meter lang! In de ijsgrot zijn veel prachtige lichteffecten aangebracht, het is dan ook fantastisch om de grot helemaal door te lopen. Hier doe je ongeveer een kwartiertje over. Zoals je waarschijnlijk al zou verwachten, is het in de ijsgrot dan ook ijskoud. Heb je zelf geen warme kleding bij je? Je kunt ook een dikke jas lenen in het museum. Deze ijsgrot is ook voor kinderen erg leuk om doorheen te lopen, zeker omdat je met kinderen waarschijnlijk niet zo snel een echte ijsgrot zult bezoeken.

Tip! In de buurt van Reykjavik zijn ook echte ijsgrotten te bezoeken!

ijsgrot perlan museum
De 100 meter lange ijsgrot ©Wegwijsnaar.nl

Perlan Museum: leer over de natuurkrachten op IJsland

Ook vind je in het museum een uitgebreide expositie over gletsjers 🧊❄️ Hier leer je hoe gletsjers tot stand komen en kom je (helaas) ook veel te weten over het smelten van gletsjers als gevolg van de opwarming van de aarde.

Ook is er een expositie gericht op vulkanen, aardbevingen en geothermische activiteit. Je ontdekt hier welke krachten er continu onder het aardoppervlak aanwezig zijn en welke gevolgen deze activiteit kan hebben in de vorm van vulkaanuitbarstingen of aardbevingen.

Tip: wil je echte (afgekoelde) lava zien? Dit kan op het schiereiland Reykjanes (zuid-westen van IJsland). Je kunt hier naar relatief verse lava wandelen van de vulkaanuitbarstingen in 2021, 2022 en 2023. Lees meer in ons artikel over de gave hikes naar de uitgebarsten vulkanen op IJsland 🌋

tentoonstelling over gletsjers op IJsland in het Perlan Museum
Tentoonstelling over gletsjers op IJsland in het Perlan Museum ©Wegwijsnaar.nl
perlan museum reykjavik aardbevingen vulkanen
Tentoonstelling over vulkanen op IJsland ©Wegwijsnaar.nl

Vogelrots met papegaaiduikers

De puffin, ook wel papegaaiduiker genoemd, is één van de dieren die kenmerkend is voor IJsland. IJsland is één van de landen met de grootste papegaaiduiker populatie ter wereld!!! 🤩 Niet voor niets is er in het Perlan museum dan ook een rots met puffins gebouwd. Deze vogelrots is zo’n 10 meter hoog en zowel de rots als de papegaaiduikers zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Je kunt met behulp van verrekijkers omhoogkijken en de papegaaiduikers zelfs in actie zien. Zeker als je in de winter naar IJsland gaat, is het erg leuk om de papegaaiduikers in het Perlan museum te bekijken, in het wild zijn papegaaiduikers namelijk alleen in de zomer te zien in IJsland. 

Tip: wist je dat je papegaaiduikers kunt zien op het strand bij het dorp Vík í Mýrdal? Dit zijn de bekende zwarte stranden. Het is zeker een bezoek waard als je in IJsland bent. De papegaaiduikers zie je natuurlijk alleen in het juiste seizoen (mei, juni en juli zijn het beste, maar wij hebben ze ook nog wel in september gezien. Je moet dan alleen heel veel geluk hebben).

vogelrots met papegaaiduikers
Vogelrots met papegaaiduikers ©Wegwijsnaar.nl

Uitzicht vanaf het Perlan Museum + café

Boven op de verdieping met alle shows en exposities, vind je nog een verdieping. Deze verdieping bevindt zich direct onder de koepel van het museum en in de koepel is een leuk cafeetje en een restaurant gevestigd. In het café kun je terecht voor wat te drinken of een snack, maar ze hebben er ook heerlijke ijsjes. In het restaurant worden complete maaltijden geserveerd. Leuk om te weten: de koepel draait heel langzaam rond (ongeveer 1,5 centimeter per seconde). Voor het allermooiste uitzicht kun je op het buitendek van de koepel terecht. Vanaf hier kijk je onder andere uit over een groot deel van de stad Reykjavik en het vliegveld van IJsland.

uitzicht perlan museum reykjavik
Uitzicht over Reykjavik ©Wegwijsnaar.nl

Wist je dat: dit museum wordt omringd door 5 grote watertanks? In deze tanks wordt warm water opgeslagen. Dit warme water is geothermisch verwarmd en voorzien Reykjavik van warm water. Het museum bevindt zich in 1 van deze tanks 🙂